Wyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek . Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach wydobywa z nich cały smak i słodycz, którym potem nasiąka cała zupa w trakcie chłodzenia przez noc. Do tak przygotowanego barszczu nie trzeba dodawać ani grama cukru. W tym barszczu zaskoczyły mnie dwie rzeczy
Moja DelicjaZupa idealna na jesień. Jeśli Twoje grzybobranie było owocne, zachęcam Cię do jej przyrządzenia. Składniki (6-7 porcji): 4 łyżki oleju 2 łyżeczki masła 600 g. grzybów leśnych (u mnie kozaki i prawdziwki) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 4 ziemniaki 1/4 korzenia mniejszego selera 2 korzenie pietruszki 10 cm. białej części pora 4 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe(...)zaczną lekko się przypalać i zmiękną. Dodaj listki tymianku i rozmarynu. Wlej 1,5 litra wody. Zagotuj i dorzuć pokrojone drobno ziemniaki, korzenie pietruszki i selera oraz por. Dopraw zupę wstępnie solą i pieprzem. Przykryj częściowo garnek pokrywką i gotuj na mniejszym ogniu 30 minut od momentu ponownego zagotowania. Dopraw zupę sosem sojowym i wrzuć posiekaną natkę pietruszki. Wyjmij
Delicious Placewarto z niego skorzystać. Kurki należą do jednych z najbardziej aromatycznych i najsmaczniejszych grzybów, a dania z nimi w roli głównej smakują wybornie. Wachlarz potraw, które można przygotować z tymi grzybami jest naprawdę spory i jest w czym wybierać. Najbardziej popularne dania to jajecznica z kurkami, zupa krem oraz sos śmietanowy do makaronu lub ryżu. Jednak kurki świetnie się też
Kuchnia MagdaLenywarto z niego skorzystać. Kurki należą do jednych z najbardziej aromatycznych i najsmaczniejszych grzybów, a dania z nimi w roli głównej smakują wybornie. Wachlarz potraw, które można przygotować z tymi grzybami jest naprawdę spory i jest w czym wybierać. Najbardziej popularne dania to jajecznica z kurkami, zupa krem oraz sos śmietanowy do makaronu lub ryżu. Jednak kurki świetnie się też
Kuchnia MagdaLenyprzyjdzie ochota na barszcz, a nie mamy zakwasu? Oto przepis na szybki aromatyczny barszcz czerwony, do przygotowania którego zakwas potrzebny nie będzie! Ja przygotowuję zawsze duże ilości tej zupy, jeśli nie potrzebujesz jej aż tyle, podziel składniki zachowując proporcje: 8 litrów zimnej wody 2,5 kg buraków 1 kg włoszczyzny (używam gotowych zestawów: marchew, pietruszka – korzeń i natka, seler, kapusta(...)50ml winnego – użyjcie takie, jakie akurat macie) 4-5 łyżek miodu Kilka suszonych grzybów 500ml koncentratu Przyprawy: owoce jałowca, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie, kmin rzymski, cukier, sól. W przepisie używamy koncentratu, jednak jego ilość jak na liczbę porcji jest niewielka, a smak zupy, dzięki użytym świeżym składnikom będzie mocno buraczany, przez co koncentrat nie będzie wyczuwalny, a zupa
MarcinChefsuszonych grzybów 2 ziemniaki 60 ml kwaśnej śmietany 1/2 łyżki mąki pszennej natka pietruszki sól, pieprz wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy i odcedzamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Sok z kiszonej kapusty mieszamy z rosołem i zagotowujemy. Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz grzyby. Gotową zupę podajemy
Domowy Smak Jedzeniacodzienne jednak bardzo wyjątkowe. Większość potraw do przygotowania w jednym garnku, misce, na jednej patelni lub do zapieczenia w jednej blasze czy foremce. Umowne „Jednogarnkowe” dania to gulasze, zupy, potrawki, zapiekanki, to także idealne owsianki, naleśniki w różnych odmianach, łatwe ciasteczka, a także pasty do chleba, sosy, sałatki czy desery. Jednogarnkowe danie to według Jarzynovej synonim uniwersalnego, prostego, codziennego(...)propozycje Dominiki to między innymi czerwona kapusta z gorgonzola, grzybowy strogonow, ragu z bakłażanów, dyniowy dal, pieczone śliwki i mój ulubiony deser, a mianowicie mus gruszkowo dyniowy z kardamonem . W zimowej kuchni Jarzynovej jest równie pysznie i zdrowo, jak w pozostałych porach roku. Zimą stawiam przede wszystkim na zupy. Mamy więc do wypróbowania sezonową zupę na dwa sposoby, soczewicową
Tajemnice Smakucodzienne jednak bardzo wyjątkowe. Większość potraw do przygotowania w jednym garnku, misce, na jednej patelni lub zapieczemy w jednej blasze czy foremce. Umowne „Jednogarnkowe” dania to gulasze, zupy, potrawki, zapiekanki, to także idealne owsianki, naleśniki w różnych odmianach, łatwe ciasteczka, a także pasty do chleba, sosy, sałatki czy desery. Jednogarnkowe danie to według Jarzynovej synonim uniwersalnego, prostego, codziennego(...)propozycje Dominiki to między innymi czerwona kapusta z gorgonzola, grzybowy strogonow, ragu z bakłażanów, dyniowy dal, pieczone śliwki i mój ulubiony deser, a mianowicie mus gruszkowo dyniowy z kardamonem . W zimowej kuchni Jarzynovej jest równie pysznie i zdrowo, jak w pozostałych porach roku. Zimą stawiam przede wszystkim na zupy. Mamy więc do wypróbowania sezonową zupę na dwa sposoby, soczewicową
Tajemnice Smakuzupa z soczewicy Pożywna zupa z soczewicy, to propozycja na smaczne i zdrowe danie w sam raz na pierwsze dni wiosny. składniki dla czterech osób 200 g czerwonej soczewicy 150 g pieczarek 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 por 1,5 l bulionu 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy szczypta czarnuszki 2 liście laurowe(...)rozgrzewamy i wrzucamy pieczarki smażąc je na sporym ogniu. Do przesmażonych grzybów dodajemy posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pokrojonego w plastry pora. Całość smażymy przez trzy minuty, a następnie zalewamy bulionem. Teraz dodajemy soczewicę i g otujemy zupę, na małym ogniu przez trzydzieści minut. W połowie gotowania dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki
Miód i pieprzmoim Dawidem lubujemy się w chińskich knajpach i bardzo żałujemy, że tak rzadko udaje nam się do nich zawitać. Moją bezkonkurencyjną ulubienicą jest pikantna zupa pekińska. Do tej pory zjadłam jej chyba wszystkie możliwe warianty, a żaden nie ma sobie równych. Składniki do niej, wbrew pozorom, są bardzo łatwo dostępne i u nas, tak więc polecam serdecznie wybrać się(...)duża pierś kurczaka 2 porcje rosołowe ze skrzydłami 1 garść suszonych grzybów mun ok. 50g pędów bambusa 0,5 małej kapusty pekińskiej 3 szalotki 2 jajka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka pieprzu cayenne 4 łyżki koncentratu pomidorowego Do tej zupy bulion najlepiej przygotować na pieczonym kurczaku, ale nie zaszkodzi także użyć, jak u mnie
Kuchenna Kontrrewolucyatalerzu. Zobaczcie również: Co zrobić z dyni, czyli prosty przepis na kaszotto Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów Owsiane ciastka z dyni z żurawiną i miodem Domowe gnocchi w sosie szpinakowym z fetą Domowy chleb bezglutenowy z dyni piżmowej Zupa z dyni piżmowej – bez dodatku śmietany Trudność Średnio zaawansowany Czas przygotowania 30 min. Czas gotowania 30 min. Całkowity czas
A to pestkaPierogi zarówno na obiad - gorące, najlepiej z zupą owocową lub słodką dyniową, jak i do śniadaniówki - na zimno. Jakie są? Słodkie, ale nie za słodkie. Fajna odmiana po ruskich, grzybowych czy z mięsem. Składniki: 500 g mąki 20 dag masła 4 dag drożdży 2 jajka 1/2 - 3/4 szklanki mleka łyżeczka cukru sól (łyżeczka lub mniej) Składniki nadzienia
Rodzinka w kuchnipszennej – jasny, bardziej delikatny. Żur , czyli zupa na bazie zakwasu z mąki żytniej, był kiedyś śniadaniem, a nie jak dzisiaj daniem obiadowym – najtańszą gorącą potrawą gotowaną przez chłopów i biedotę. Ilość składników i ich dostępność nie zwala z nóg, prawda? Z założenia postny, gotowany na wywarze jarzynowym z dodatkiem suszonych grzybów, obok czerwonego barszczu był też jedną z potraw
Karo in the Kitchenuszkami, będący tradycyjną polską zupą podawaną w czasie Wigilii Bożego Narodzenia. Barszcz wigilijny różni się od tej samej zupy przygotowywanej w ciągu roku (np. barszczu wielkanocnego). Składniki: 1 1/2 l wody 1 l kwasu burakowego 25 dkg włoszczyzny 1 dkg grzybów suszonych liść laurowy ziele angielskie pieprz sól cukier 2 ząbki czosnku Wykonanie kwasu burakowego: 1 kg buraków
Gotowanie-ukjest za niedopuszczalne- jednocześnie kwalifikując tą zupę jako kapuśniak (nie kwaśnica). U mnie w domu kwaśnicą była zawsze zupa na bazie kiszonej kapusty, kapuśniak natomiast na bazie świeżej. Składniki: 25 dag kapusty kiszonej 2 litry wody 1 cebula ½ szklanki suszonych grzybów ½ kg schabu 1 pęczek włoszczyzny 1 ząbek czosnku liść laurowy sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Grzyby opłukać
Tradycyjna Kuchnia