odstawiam do podsuszenia na kilka minut. Możesz też zwinąć je w gniazda. Podsuszony makaron wykorzystuję od razu do zupy lub drugiego dania. Nadmiar makaronu możesz zamrozić lub wysuszyć (kilka dni w temperaturze pokojowej!). Do sprawnego suszenia sprawdzi się idealnie suszarka do grzybów i owoców. Możesz też wykorzystać piekarnik. Na blaszkę wyścielam papier do pieczenia, wykładam makaron i wkładam do piekarnika
Ania gotujepostanowiłam nie robić klusek ale kotlety ziemniaczane z nadzieniem z mięsa z rosołu, ktore zamiast wylądować w zupie znalazło inne tym razem przeznaczenie. Wyszedł pyszny, swojski obiad na 2 dni. Kotlety można zjeść z podsmażoną cebulą albo z sosem np grzybowym czy śmietanowym. Na zimno także smakują. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktego wyrośnie. I to był strzał w dziesiątkę. Super warzywo. Można liście traktować jak szpinak, można ugotować zupę i jak widać można je wykorzystać do zrobienia nietypowych gołąbków. Dla mnie bomba. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka Garść suszonych grzybów 1 jajko 50 g brązowego ryżu Sól Pieprz 3-4 pomidory 3 ząbki czosnku Liście buraka naciowego Wykonanie: Grzyby
Smaki EwyNawet nie wiecie z jaką przyjemnością zjadłam kilka dni temu dużą porcję tej kremowej zupy z dodatkiem szmaciaka . Aromatyczna, gęsta, i taka smaczna, że aż na samo wspomnienie ślinka mi leci. I z jednym z moich ulubionych grzybów, którego z Warmii przywiozła mi koleżanka. Wiecie co to szmaciak? To grzyb, który dzisiaj oficjalnie nazywa się siedzuń sosnowy a nie szmaciak
Smaczna Pyzashiitake, które zalegały w lodówce, i znalazłam ją na stronie Piotra Adamczewskiego . Zupa jest dosyć delikatna, ale całkiem sycąca - jajka i makaron robią swoje. Polecam, bo to smaki bardzo sympatyczne! składniki 4 szklanki rosołu z kurczaka (może być z kostki) 10 dag świeżych grzybów shitake, 1 - 2 jajka, 200 g kapusty pekińskiej, 1 łyżka siekanej zielonej(...)minutę. Zaraz po dodaniu kapusty wlać cienkim strumykiem roztrzepane jajka. Mieszać, jajka zetną się, tworząc nitki. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją. Do misek nałożyć porcję makaronu, zalać zupą, posypać siekaną kolendrą, dodać kiełki. Podawać od razu, bardzo gorącą. Smacznego
Stare GaryWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki: 2 duże garści grzybów mrożonych (u mnie wcześniej obgotowane), 8 ziemniaków średniej wielkości, kawałek kiełbasy, mała cebula, łyżka masła, barszcz w butelce, majeranek Cykoria , sól, pieprz, 2 liście laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, ząbek czosnku, 4 łyżeczki śmietany. Przygotowanie: Grzyby rozmrażam. Ziemniaki kroję(...)liści laurowych około 20 minut. W międzyczasie podsmażam na maśle drobno posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Do ziemniaków dodaję pokrojone grzyby, gotuję kolejne 5 minut. Do zupy stopniowo dodaję barszcz (uważać, aby nie dodać za dużo, wtedy zupa będzie zbyt kwaśna). Następnie dodaję podsmażoną kiełbasę, posiekany czosnek oraz majeranek, chwilę gotuję. Na koniec wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę
JejKuchniarosole je dodaję. Nie może w niej również zabraknąć cebuli i czosnku. Zupa smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień ! Składniki: 3-4 udka z kurczaka (tylko górne części) 1 seler (użyłam 3 łodygi naciowego) 1 duża marchew 3 ząbki czosnku 4-5 suszonych grzybów kilka plastrów cebuli 2 średnie kremowe ziemniaki 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1 listek laurowy kilka(...)czosnek, a po 5 minutach przepłukaną kaszę oraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, natkę lub koperek oraz sól i pieprz do smaku. Gotować aż warzywa i kasza będą miękkie. Zupę podawać gorącą. Mięso najlepiej obrać ze skóry i kości, pokroić i dodać do zupy
Czerwień i błękitsię tkanki tłuszczowej. Chilli ma korzystny wpływ na układ pokarmowy a dodatkowo działa rozgrzewająco. Zupa idealna na przejedzenie oraz na dzisiejszą aurę. Czy u Was też pada śnieg? Składniki wywar drobiowy ok 0,5 litra pierś z kurczaka 1 marchewka pół kapusty pekińskiej kilka grzybów mun sos sojowy ciemny sos rybny kawałek pora cebula dymka 3 cm kawałek imbiru(...)wrzenia. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, kurkumą ,chilli, imbirem ,limonką i kolendrą. Ugotowaną pierś kroimy w plasterki. Na dnie miseczki umieszczamy ugotowany makaron, dodajemy pierś z kurczaka i zalewamy zupą. Posypujemy pokrojoną dymką i ziarnem sezamu. Smacznego
Kasia i jej kobiecy światWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 500 g grzybów, 2 łyżki masła, mała cebula, 1 litr bulionu drobiowego, 150-200 ml śmietany 30%, odrobina soku z cytryny, garść posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony). Przygotowanie: Grzyby oczyszczam, myję i osuszam, kroję na mniejsze kawałki. Na maśle szklę(...)posiekaną cebulę, dodaję grzyby, smażę razem kolejne 5 minut (często mieszam). Grzyby zalewam bulionem, gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Powoli wlewam śmietanę cały czas mieszając zupę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gotuję jeszcze przez 3 minuty. Na koniec doprawiam odrobiną soku z cytryny i wrzucam posiekaną natkę. Zupę podaję z makaronem
JejKuchniaZupa z dodatkiem jajka to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni chińskiej. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się drobiowego bulionu lub rosołu, czasami dodatkowo zupę zagęszcza się skrobią kukurydzianą, obowiązkowo podaje ze sporą ilością szczypiorku. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a jedynym sekretem głębokiego i wyrazistego smaku jest tu solidne doprawienie. Świeży imbir, cynamon, nasiona kopru i anyż przeobrażą zwykły(...)Utrzymując zupę we wrzeniu, na średnim ogniu, wlewać do środka garnka powoli, równym strumieniem roztrzepane jajka, odczekać 2 sekundy, po czym energicznie przemieszać widelcem tak, by utworzyły się smugi ściętego jajka. Zupę zdjąć z ognia, dodać kapustę, doprawić sosem sojowym i octem ryżowym, ewentualnie solą i pieprzem, dodać olej (jeśli używany był rosół nie jest to konieczne). Gorącą zupę rozlać
Even Better Foodwersji ekspresowej można zrezygnować z dodania grzybów i użyć mielonych przypraw. Należy wówczas w garnku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić posiekany czosnek, imbir i papryczkę, przesmażyć przez minutę, dodać mielone przyprawy i kontynuować smażenie przez dalszą minutę. Wlać bulion, zagotować, dodać jajka i dalej postępować według wskazówek powyżej. Przygotowana w ten sposób zupa będzie gotowa już w kilka minut. Zapisz
Even Better FoodKurczak z podgrzybkami z makaronem zasmakuje wszystkim koneserom mięsa i grzybów. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/01\/makaron-z-kurczakiem-i-podgrzybkami-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl
Bardzo Gruby Smokśrodka za każdym razem wyjdzie inna, ale i pyszna! Możesz użyć różnych grzybów, pieczarek, boczniaków, możesz skorzystać z mrożonych grzybów, warzyw i jarzyn, ogranicza Cię tylko fantazja! Całość pyszna! Składniki - mięsko na rosół, u mnie skrzydła indyka - por i cebula - mrożone warzywa na zupę z dodatkiem kalafiora - grzyby świeże i mrożone - oliwa z oliwek - śmietana 30 % - sól
Z Kuchni Do Kuchnimasłem lub smażę w pakiecikach z wędliną . Zawsze jednak zostają stwardniałe końcówki. Można z nich zrobić zupę , ale można też wykorzystać w inny sposób . Dziś kolejna propozycja w połączeniu z ciecierzycą i suszonymi grzybami. Składniki : 180 ml ciecierzycy 6 suszonych grzybów (u mnie podgrzybki i prawdziwki) końcówki szparagów (z całego pęczka) mała marchewka pietruszka kawałek selera czubata łyżeczka cząbru
Weekendy w domu i ogrodzieTradycyjne domowe kopytka - banalnie proste do przygotowania, tanie i smaczne. Można je podawać do gulaszu, duszonego mięsa i sosów grzybowych albo podsmażone z cebulką i
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTo chyba mój ulubiony świąteczny barszcz. Barszcz na zakwasie z dodatkiem grzybów, suszonej śliwki i soku z jabłek. Odpowiednio słodki, odpowiednio kwaśny i mocno aromatyczny. Nie
Bernika - moj kulinarny pamietnik