drugie, warto używać własnoręcznie zrobionego bulionu. Ja co jakiś czas gotuję bulion drobiowy. Można go zjeść jako zupę i 2-3 szklaneczki zamrozić w zamrażalniku. Potem taką szklaneczkę dolewam do wywaru ze szparagów (jak w tym przepisie) czy z grzybów i to w zupełności wystarczy. Po trzecie, używajcie parmezanu lub grana padano, bo ser naprawdę robi różnicę. Po czwarte
W kuchni wieczoremPrzepis regionalny, odnaleziony w starej książce kucharskiej. W sam raz na nadchodzące przedświąteczne dni. Składniki: ½ szklanki suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 6 buraczków ćwikłowych (małych) 1 główka białej kapusty ½ kg ziemniaków ½ szklanki koncentratu pomidorowego 1 szklanka fasoli JAŚ cukier do smaku ocet do smaku ziele angielskie (4 ziarenka) liść laurowy 1 łyżka masła Wykonanie: Grzyby namoczyć(...)której się moczyły, wrzucić pokrojone marchewki, pietruszkę, cebulę i obrane buraczki. Wszystko gotować przez pół godziny, następnie wrzucić pokrojone ziemniaki, kapustę, dodać koncentrat pomidorowy i sól do smaku. Zupę gotować do miękkości warzyw z dodatkiem octu i cukru do smaku. Po ugotowaniu dodać masło i wsypać ugotowaną fasolę
Tradycyjna Kuchniagrzybów leśnych (mieszanka kurek, prawdziwków, maślaków czy innych leśnych grzybów, mogą być mrożone) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka estragonu 1 i 1/2 łyżki soli 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki w proszku (słodkiej) 2 i 1/2 litra wody 1/3 szklanki zacierki 1/3 szklanki śmietany do zupy kwaśna śmietana i pieczywo do serowania Wołowinę pokroić z kostkę
mecooksKurki zbieram dopiero od trzech lat, jakoś wcześniej zbierałam tylko podgrzybki, prawdziwki i maślaki :) Nigdy nie zbierałam innych grzybów... aż pewnego razu mój chłopak pokazał mi te cudowne grzybki i od tej pory co roku jeździmy do lasu na kurki :) W tym roku pierwszy raz zrobiłam krem z kurek (wcześniej albo je marynowałam , albo robiłam kurki w sosie śmietanowym(...)kurek, 2 litry wody, 1 włoszczyzna, 1 nóżka kurczaka, 2 łyżki masła, 1 cebula, 2 łyżki mąki pszennej, płatki migdałowe, pieprz kolorowy, sól morska. Polecam też zupy krem dyni , kalafiora , cukinii i brokuła Przygotowanie: Kurki dokładnie myjemy, podsmażamy na rozpuszczonym masełku. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Dusimy ok. 10 minut
Aga w kuchniNasza propozycja zupy chińskiej. Świeży ,lekki aromat z nutą anyżu idealnie komponuje się z mięsem i kapustą pekińską. Świetna propozycja na zimowe dni. Składniki 500 g karkówki wieprzowej kilka grzybów mun 2 łyżki oleju sezamowego duża marchew pietruszka mały seler por (biała część) kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 500 ml bulionu wołowego(...)moździerzu nasionami kopru włoskiego. Jeszcze chwilę smażymy razem i zalewamy gorącym bulionem warzywno-wołowym. Zmniejszamy płomień i gotujemy 15 min. Kapustę siekamy (niezbyt drobno) ,wrzucamy razem z ryżem do zupy i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,mielonym imbirem i odrobiną octu ryżowego
R'n'G Kitchenzwiązane ze smogiem odstraszają od spacerów i cieszenia się słoneczną pogodą. Postanowiłam zatem przygotować kolorową zupę kojarzącą się ze słońcem. W wielu sklepach mijający tydzień upływał pod znakiem kuchni azjatyckiej. A mnie natchnęło na wykorzystanie tych smaków u siebie. Składniki (na 4 porcje): garść grzybów mun cebula pół czerwonej papryki 3 cm świeżego imbiru 4 liście kaffiru (limonki(...)imbir. Grzyby odcedzić, oczyścić i pokroić w paseczki. Do garnka wlać mleko kokosowe i wodę do objętości 1,5 litra. Ryż dobrze wypłukać i dodać do garnka. Do zupy dodać jeszcze liście kaffiru, suszone chili, ćwierć łyżeczki świeżo zmielonej kolendry i sos ostrygowy. Po zawrzeniu zupy, zmniejszyć moc palnika i gotować, aż ryż będzie miękki. Doprawić do smaku solą
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: porcja z indyka lub inne ulubione mięso 200 g odgotowanych kurek kilka suszonych grzybów 2 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera kawałek pora gałązka lubczyku 1
czarrna od kuchni(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bardzo długo zabierałam się za przygotowanie tej sałatki. Oto i jest – leśna polana czyli sałatka tortowa w moim wykonaniu. Warstwowa sałatka leśna
Przepiski.pl1 kg buraków 1 machewka pietruszka cebula 1 szkl wywaru z gotowanych grzybów 0,5 l zakwasu z buraków sól pieprz czarny cukier ocet jabłkowy listek
Gotowanie jest łatweW moim rodzinnym domu na Wigilię nie ma czerwonego barszczu, ani grzybowej. Jest barszcz grzybowy... to esencjonalny bulion z grzybów z dodatkiem przypraw, lekko zaprawiony
Kulinarne InspiracjePrzepis na tę zupę znalazłam tutaj . Trochę został przeze mnie zmieniony. Bardzo pożywna, smaczna zupa, w sezonie trzeba jedynie pamiętać o zamrożeniu kopru. Niestety w tym roku zapomniałam i dlatego użyłam koperku. Ale i z koperkiem wyszła bardzo dobra. składniki: duża garść suszonych grzybów, w sezonie ok 100 g świeżych 1 cebula 1,5 l bulionu olej(...)której się moczyły. Dosypać kminek, ziele angielskie i część koperku. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. W miseczce mieszamy śmietanę z mąką, dolewamy stopniowo parę łyżek gorącej zupy i dokładnie mieszamy aby śmietana się nie zważyła a mąka nie pozbijała się w grudki. Mieszankę śmietany i zupy wlać do garnka ( możemy na wszelki wypadek przelać
Stare Garyszklimy w rondelku na dwóch łyżkach masła. Dorzucamy do niej drugą część grzybów oraz łyżeczkę ciemnego sosu sojowego. Przesmażamy kilka minut, po czym dorzucamy do nich starte na dużych oczkach warzywa. Następnie jeszcze kilka minut smażymy i całość przekładamy do płynu z miękką soją i grzybami. Doprowadzamy zupę do wrzenia. Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Wlewamy
Kuchenna Kontrrewolucyafont:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Taką zupę można przyrządzić, gdy mamy całą gęś lub kaczkę a nie pieczemy jej w całości, lecz wykorzystujemy poszczególne elementy lub ją luzujemy. Można też ugotować ją ze skrzydełek oraz podrobów. Do ugotowania jej wykorzystujemy: korpus, skrzydełka, żołądek, serduszko, włoszczyzna, 50 g grzybów suszonych – prawdziwki i podgrzybki, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek
królestwo garówodstawiam do podsuszenia na kilka minut. Możesz też zwinąć je w gniazda. Podsuszony makaron wykorzystuję od razu do zupy lub drugiego dania. Nadmiar makaronu możesz zamrozić lub wysuszyć (kilka dni w temperaturze pokojowej!). Do sprawnego suszenia sprawdzi się idealnie suszarka do grzybów i owoców. Możesz też wykorzystać piekarnik. Na blaszkę wyścielam papier do pieczenia, wykładam makaron i wkładam do piekarnika
Ania gotujepostanowiłam nie robić klusek ale kotlety ziemniaczane z nadzieniem z mięsa z rosołu, ktore zamiast wylądować w zupie znalazło inne tym razem przeznaczenie. Wyszedł pyszny, swojski obiad na 2 dni. Kotlety można zjeść z podsmażoną cebulą albo z sosem np grzybowym czy śmietanowym. Na zimno także smakują. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik