zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:136/230)

BARSZCZ BURAKOWY JARSKI (WIGILIJNY) 219

Składniki: 4 l wody 40 dkg włoszczyzny 1 dkg grzybów suszonych 2 kg buraków  10 dkg  cebuli 10 dkg masła 3 dkg cukru 0,1 g liści laurowych 0,2 g ziela angielskiego 2,5 g czosnku 1l zakwasu z buraków (przepis na blogu) 2,5 dkg soli 2,5 dkg pietruszki zielonej(...)Gotowej zupy 5 litrów.  Sposób wykonania: Włoszczyznę umyć, oczyścić i opłukać. Zalać 4 litrami wody i ugotować wywar. Przecedzić go. Grzyby umyć, namoczyć w 1 litrze wody, ugotować, odcedzić wywar. Cebulę oczyścić, pokroić w plastry, udusić z 5 dag masła, podlewając wywarem z włoszczyzny. Buraki oczyścić, pokroić w plastry, zalać 2 litry wywaru z włoszczyzny, dodać cukier i roztarte

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Żurek z tłuczonymi ziemniakami 96

wody z kiszonych ogórków 1 garść suszonych grzybów + 1 szklanka wody 100ml śmietanki 30% sól, pieprz dodatkowo: ugotowane, tłuczone ziemniaki z podsmażoną cebulką Przygotowanie: Gotowanie żurku zaczynamy od przygotowania grzybów i wywaru: suszone grzyby zalewamy 1,5 szklanki wody, odstawiamy na godzinę, a po godzinie gotujemy je w tej samej wodzie, przez 15 minut. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki(...)godzinie wyciągamy wszystko z bulionu. Kiełbasy odkładamy na później, boczek możemy pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy ( ja odkładam z warzywami ), a warzywa nie będą nam już potrzebne. Do bulionu wlewamy żurek, wodę z kiszonych ogórków, wodę z gotowania grzybów, dodajemy grzyby, suszony majeranek, doprawiamy solą, pieprzem i chrzanem. Dolewamy śmietankę, Gotujemy żurek przez 15 minut na małym

NiePieprz.pl
zupa krem z pieczarek 177

Zupa, której przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a smak jest intensywnie pieczarkowy. Jeśli macie pod ręką, to dodajcie do niej kilka grzybów, wtedy jej smak jeszcze bardziej zniewoli SKŁADNIKI 1,5 l bulionu warzywnego 0,5 kg pieczarek 1 średnia cebula 50 g serka topionego śmietankowego 1 łyżka masła pieprz sól natka pietruszki PRZYGOTOWANIE Ugotowany bulion odstawić do wystygnięcia. Cebulę drobno(...)doprawić pieprzem i solą. Pod koniec dodać serek topiony, podlać bulionem tak, aby serek mógł się roztopić. Wszystko przelać do garnka, dolać resztę bulionu, zagotować. Poczekać, aż zupa ostygnie i dokładnie ją zblendować (gorąca temperatura niszczy nasze blendery – tępi noże, więc lepiej poczekać :)). Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub makaronem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Jeśli zupa będzie zbyt

zabawa smakiem
Jak zrobić suszoną włoszczyznę do zup 67

zrobić suszoną włoszczyznę do zup? Suszone warzywa. Domowa jarzynka. Przyprawa warzywna do zup, sosów i potraw gotowanych. Najkorzystniej jest wykorzystywać do gotowania warzywa surowe, ale w okresie jesienno zimowym można wykorzystywać warzywa suszone. Suszone warzywa można przygotowywać przez cały rok, ale teraz warzywa są dostępne i tanie, można więc przedłużyć ich trwałość robiąc domową jarzynkę, to ogromna zaleta suszenia warzyw(...)warzywne najczęściej na suszonych warzywach bo trwa to szybciej. ta suszona włoszczyzna to teraz baza do moich dietetycznych zup. Warzywa można suszyć w piekarniku, czy w suszarce do owoców i warzyw. Suszarkę posiadam od bardzo dawna, wykorzystuję ją również do suszenia grzybów , jabłek , gruszek, pomidorów i śliwek. Suszę również czosnek i cebulę . Moja włoszczyzna suszona składa się z marchwi, pietruszki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Marokańska zupa z bakłażana i pomidorów. 200

zastępstwie po inspirację w stronę północnej Afryki - tam wiedzą jak przyrządzić aromatyczne danie ze składników, które lubię. Decyzja była trafna. Zupa jest naprawdę bakłażanowa, choć może wygląda zwyczajnie i raczej pomidorowo. Kiedy jest chłodniejsza, bakłażan daje nieco grzybowy aromat. Po mocniejszym podgrzaniu ten efekt łagodnieje. Danie jest bardzo smaczne, pachnące i całkiem nieźle sycące. Zdecydowanie polecam! Składniki: 1 bakłażan

zadanie-gotowanie
Gorący Kubek Knorr w nowej odsłonie 145

ulubionych to Borowikowa z grzankami. Borowiki znane są przede wszystkim ze swoich wyjątkowych walorów smakowych i należą do najbardziej poszukiwanych gatunków grzybów. Jeżeli z jakiegoś powodu ominąć Cię może grzybobranie, a miałbyś akurat ochotę na pyszną i aromatyczną zupę lub przekąskę, sięgnij po Gorący Kubek Knorr w wersji Borowikowa z grzankami! Aksamitna i kremowa borowikowa zachwyci Cię smakiem i niepowtarzalnym

Z Kuchni Do Kuchni
Ramen z kaczki. Domowy przepis na słynną japońską zupę. Jak zrobić ramen? 97

esencjonalną zupę, jednak określa się też w ten sposób całe danie. Są dziesiątki rodzajów ramenu, a jego najwięksi miłośnicy potrafią godzinami rozmawiać różnicujących je niuansach. Ostatecznie jednak ramen to zawsze makaron, esencjonalny bulion i dodatki, a o ostatecznym kształcie zupy decyduje sam kucharz. Tym razem w naszej kuchni przygotowaliśmy wersję opartą na kaczce z dodatkiem smażonej kapusty, jajka, grzybów(...)tylko delikatnie “pykać”. W tym czasie duża część płynu wyparuje – finalnie powinno zostać go około 60 proc. pierwotnej objętości. Weź to pod uwagę przy doprawianiu zupy solą, pieprzem i sosem sojowym. Makaron ugotuj według przepisu z opakowania. Jajka ugotuj na półtwardo, obierz, przekrój na połówki. Kapustę pekińską (duża garść na porcję) pokrój grubo, następnie krótko przesmaż

Kulinarna Polska
TARTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI 155

główną rolę odgrywają tu suszone grzyby. O tej porze roku, gdy nie ma świeżych grzybów, nie trzeba z nich rezygnować, bo suszone grzyby idealnie sprawdzą się jako nadzienie do tarty. Dodatkowo wodę, w której gotowały się grzyby można wykorzystać, np. do ugotowania zupy lub podlania gulaszu.  Mimo, że danie przyrządzone z kilku prostych składników, to w efekcie końcowym otrzymaliśmy(...)Ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła 1 łyżeczka soli 1 żółtko 1-2 łyżki śmietany  Farsz: około 50-70 g suszonych grzybów 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 szklanka śmietany 30% 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz 1 łyżka sosu sojowego olej do smażenia Wykonanie: Ciasto: Do miski przesiewamy przez

Kuchnia MagdaLeny
Makaron z sosem grzybowo-serowym 57

Makaron z sosem grzybowo-serowym to bardzo proste, szybkie, a przy tym przepyszne danie dla smakoszy grzybów. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content

Bardzo Gruby Smok
Grzyby pasteryzowane z cebulką 70

Grzybobranie się udało? Chcecie zachować smaki grzybów do zimy? Ususzyliście już mnóstwo? To może jeszcze grzyby pasteryzowane z cebulką? {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https

Bardzo Gruby Smok
Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym 186

mlekiem kokosowym.   Oj, pyszna to była zupa, rozgrzewająca i pełna aromatów, a tak prosta do zrobienia.  Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym 1,5 litra wody 2 gałązki trawy cytrynowej 3 cm kawałek imbiru 2 dkg grzybów mun 25 dkg krewetek 2 ząbki czosnku 3 ostre papryczki 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki cukru trzcinowego Pół puszki mleka(...)mieszankę do wywaru, dodaj mleko kokosowe oraz przygotowane krewetki i grzyby wraz z wodą w której się gotowały. Gotuj całość przez 10 minut. Przygotuj listki kolendry. Do miseczki nalej zupę, dodaj kolendrę i podawaj.  Krewetki otrzymałam w ramach współpracy z Tesorodelmar.pl Oj, szczerze zjadłabym teraz miseczkę takiej zupy, gdy za oknem śnieg i ponuro .. :)  Zupa z krewetkami

Kuchnia na wzgórzu
Żur wigilijny 46

domowy żur wigilijny. Żur wigilijny SKŁADNIKI: 40 g suszonych grzybów 2 szklanki wody (do moczenia grzybów) 300 ml zakwasu na żur 1 litr bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 6 łyżek śmietanki 12 % – można pominąć sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Przed ugotowaniem żuru wigilijnego, dzień wcześniej wieczorem namocz 40 g suszonych grzybów (np. podgrzybki, prawdziwki). Wsyp je do szklanej miski, zalej dwoma(...)minut). Porada. Grzyby po namoczeniu możesz pokroić na kawałki. Do ugotowanych grzybów wlej 1000 ml gorącego bulionu warzywnego, dodaj obrany ząbek czosnku (przekrojony na pół) oraz wsyp większą szczyptę soli i pieprzu, zamieszaj. Chwilę gotuj, wlej 300 ml zakwasu na żur, całość zagotuj. Zupa delikatnie się zagęści. Spróbuj, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku, wlej sześć pełnych

Zasmakuj Kuchni
Kluski śląskie z sosem grzybowym 200

się w kuchni. Można użyć ich jako bazę do sosów, zup czy dań z kaszą lub makaronem. Wystarczy wlać koncentrat bulionu do garnka z wrzącą wodą, dodać ulubione dodatki, zagotować i potrawa gotowa. Dzisiejszą propozycję można także podać z ulubionym makaronem. #krakus, #smacznieiszybko KLUSKI ŚLĄSKIE  z SOSEM GRZYBOWY Składniki: kluski: 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g mąki ziemniaczanej(...)jajko szczypta soli sos: 200 g pieczarek 100 g suszonych grzybów 1 szkl koncentrat bulionu warzywnego lub drobiowego Krakus 3 szalotki lub 1 średnia cebula śmietana do zabielenia sól, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: kluski: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką. Do ziemniaków dodajemy mąkę , jajko, sól i zagniatamy ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki z których

Bon appetit mon amie
Farsz do uszek wigilijnych z szybkowaru 185

koniec pozostaw ją, aby się lekko przyrumieniła na jednej stronie (ten rumiany kolor wzbogaci smak farszu),  patelni po smażeniu cebuli nie myj wywar z gotowania grzybów przelej do szybkowaru, dodaj pieczarki, sól i pieprz oraz świeże zioło zamknij garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami  Etap III powyżej ugotowane pieczarki przełóż na sitko lub durszlak i odcedź(...)drobne siteczko (możesz wykorzystać go później jako bazę do sosu lub zupy, albo po prostu zamrozić na inną okazję) przygotuj wszystkie miseczki z naszykowanymi składnikami do większej miski przełóż najpierw całość ugotowanych i posiekanych suszonych grzybów dodawaj do nich stopniowo ugotowane posiekane pieczarki, za każdym razem wymieszaj

Szybko Szybkowar
Zupa grzybowa z pęczakiem - kresowa 192

cebula pół szklanki pęczaku sól pieprz zioła garść suszonych grzybów Grzybki wcześniej moczymy i obgotowujemy. Rosół wlewamy do garnka, dodajemy kaszę i włoszczyznę. Po ok 30 min dodajemy ziemniaki i ugotowane grzybki , gotujemy aż do miękkości i doprawiamy do smaku.  W przepisie dawnym dodano śmietanę , ja jednak wolę tę zupę pod taką postacią. Można też wrzucić troszkę mięska

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania