zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:129/230)

Flaczki z opieniek-grzybowa inaczej 157

Przepis znaleziony przez moją mamę-na naprawdę pyszną i aromatyczną zupę-szczególnie teraz kiedy opieńków mamy wysyp-polecam  Składniki: 10-20 kapeluszy opieniek 2 czerwone cebule udko z kurczaka kostka rosołowa grzybowa 2 marchewki 5 ziemniaków majeranek 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej,sól,pieprz Przygotowanie: Opieńki oczyścić i obgotować 30 min,odcedzić i pokroić w paski(...)Udko ugotować w osolonej wodzie ,wyjąć do wywaru dodać kostkę grzybową ,startą na tarce marchewkę i ziemniaki.Ugotować do miękkości. Cebulę pokroić,zeszklić na oleju,dodać pokrojone opieńki i podsmażać 5 min,następnie dodać do zupy,dodać również koncentrat pomidorowy i pokrojone mięsko z udka doprawić majerankiem,solą i pieprzem do smaku

Swojskie jedzonko
Sól grzybowa 84

spróbowania czegoś nowego - ilu ludzi tyle motywacji :) Sól grzybowa to przyprawa , którą warto mieć w kuchennej szafce. Wzbogaca smak i aromat potraw. Dzięki połączeniu soli i startych na pył grzybów możemy ograniczyć ilość soli dodawanej do posiłków. Ja dodaję jej chętnie do sosów, gulaszu oraz zup - świetnie działa z wołowiną i wszelkimi warzywami. Słony i "piąty" smak(...)smak umami . Po słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim - piąty smak jest odczuciem smakowitości, często kojarzonej ze smakiem bulionowym lub mięsnym. Smak umami wzmacnia odczuwanie smaku słonego i słodkiego. Sól grzybowa w kuchni - ma sens. Wartości odżywcze grzybów Grzyby są wartościowym źródłem białka, które stanowi ok. 50% ich suchej masy. Są również dobrym źródłem potasu, witamin z grupy

Gary Bez dna
Zupa z prawdziwków 73

Prawdziwki czy borowiki szlachetne ? Bierzemy w ciemno i te i tamte. To dla nas król grzybów leśnych. Innymi też nie gardzimy, bowiem też są pyszne. Preferujemy marynowane, suszone, ostatnio w sosie śmietanowym. Tym razem wykorzystaliśmy do przyrządzenia zupy.  Składniki: 500 g świeżych prawdziwków 1 cebula 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 ziemniaki 250 ml śmietany

R'n'G Kitchen
Zupa grzybowa ze świeżych leśnych grzybów 157

Ostatni weekend był udany pod względem grzybobrania. Z części moich ostatnich zbiorów zrobiłam zupę. Żałuję, że tak późno ją poznałam. Rewelacja! Naprawdę pyszna zupka :-) Składniki: 300-400 g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kurki, turki) 2 ziemniaki 1 marchewka kawałek selera garść suchego makaronu np. pełnoziarnistego świderki 1 cebula 1,5 litra dowolnego bulionu siekana natka selera sól(...)jarzynowej o dużych oczkach. Dodać do grzybów i chwilę dusić. 4. Do gorącego bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok 10 minut. Po tym czasie dodać suchy makaron i grzyby z warzywami z patelni i nadal gotować 10 minut. 5. Do śmietany dodać chochelkę gorącej zupy, dokładnie wymieszać, po czym dodać mieszankę

Kuchnia domowa Ani
Dietoterapia w refluksie żołądkowo-przełykowym. Opis schorzenia. Przykładowe posiłki. 45

napoje alkoholowe (zwłaszcza przyrządzane na bazie soków z owoców cytrusowych), czekoladę, wyroby czekoladowe, kakao, proszek do pieczenia ciast, kostki bulionowe, przyprawy do zup, sosy z glutaminianem sodu, esencjonalne wywary z kości i mięsa oraz grzybów. Należy graniczyć tłuszcze , gdyż opóźniają opróżnianie żołądka. Warto podkreślić, że reakcja organizmu na określone pokarmy jest cechą indywidualną. Chorzy powinni ograniczać spożycie produktów „niewskazanych

Natka Pietruszki
Przepisy na jesienne potrawy 186

padać! Jesień jest piękna, kiedy świeci słońce. Kiedy pada humor poprawią przepisy na jesienne potrawy. Co gotujecie jesienią? U mnie dominują potrawy z grzybów. Grzyby dodaję do wszystkiego. Robię z nich sosy, przyrządzam farsze, gotuję zupy i gulasze. Grzyby pachną lasem i są niesamowicie pysznym dodatkiem do jesiennych potraw. Makaron z grzybami Wciąż zbieram grzyby i natychmiast coś

codojedzenia
Uszaki bzowe kiszone z papryką 216

orientalnej nucie, na którą postawiłam. Uszaki po ukiszeniu są miękkie, delikatne i smaczne. Razem z papryką tworzą ciekawy dodatek do obiadu jako taka grzybowo warzywna sałatka. Można też wykorzystać je, razem z zalewą, do jakiejś zupy. I pewnie tak zrobię gdy ukiszę ich więcej. Kliknij TU i zobacz pomysły na inne, domowe kiszonki ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Grzybowa pieczeń z warzywami i czerwoną soczewicą 114

niedobitki. W tym roku grzybów było niesamowicie dużo i można było zrobić spore zapasy na zimę. Ja najwięcej mam grzybów mrożonych. Po rozmrożeniu są niemal identyczne jak świeże. Nie jestem wielbicielką suszonych, które mimo pięknego zapachu i smaku idealnego do zup i sosów, dla mnie są mniej atrakcyjne w kuchni niż grzyby świeże. No ale każdy ma prawo do swoich(...)zmielone, więc nie jest to pasta. Myślę, że zasmakuje wielbicielom i soczewicy, i grzybów. Przepis na bezmięsną pieczeń z grzybów, warzyw i czerwonej soczewicy Składniki: 700 g świeżych grzybów (można użyć surowych mrożonych) 3 łyżki oleju  1 średnia cebula 1/4 niedużego selera 3-4 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 3 nieduże ziemniaki 1 płaska łyżeczka grubo mielonego pieprzu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 146

grzyby :) Spacerując po lesie (lub targowisku) możemy upolować dorodne sztuki i zatracić się w jesiennych smakach, a możliwości jest wiele. Risotta, pasty, zupy, sosy, czy też absolutnie wyjątkowy pasztet, bardzo popularny w Belgii i Francji. Wystarczy porcja grzybów, dodatek mięsa i warzyw, dużo świeżych ziół i gotowa bardzo wykwintna przekąska w przystępnej cenie.  Na szybko z chrupiącą bagietką(...)wszelkiego rodzaju konfiturami np. z antonówek i czarnego bzu , z sosem serowym lub chrzanowym, w towarzystwie sałat z orzechami lub żurawiną macerowaną w alkoholu. Składniki: 1 kg grzybów leśnych (różnych), 500 g mięsa z indyka bez kości (użyłam soczystych podudzi), 200 g wędzonego boczku, 200 g wątróbek drobiowych, pęczek włoszczyzny, pęczek natki pietruszki,  1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (można

SzczyptaSmaQ
Krem z kurek i pietruszki 124

Moim zdaniem grzyby lubią dodatek warzyw korzeniowych, dlatego zupa kurkowa z korzeniami pietruszki okazała się być strzałem w dziesiątkę:).  300 g kurek (mogą być mrożone) 3 duże korzenie pietruszki 2 duże ziemniaki 2 marchewki  1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej  1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta pieprzu sól do smaku(...)garnku, zalewamy 1 litrem wody, gotujemy przez 1 godzinę.  2. Całość przestudzamy, miksujemy blenderem do powstania gładkiej masy (odkładamy kilka grzybów do dekoracji). Dodajemy śmietanę i przyprawy. W razie potrzeby dodajemy więcej wody.  3. Zupę przed podaniem posypujemy startym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje z grzankami

Szefowa kuchni
Domowy koncentrat grzybowy 106

spiżarni mamy już zrobiony susz i słoiczki z marynowanymi prawdziwkami czy podgrzybkami. Otóż możemy przygotować domowy koncentrat grzybowy, zresztą opowiadałam o nim w programie  Pytanie na Śniadanie .  Koncentrat zamkniemy w słoiczkach, a potem go wykorzystamy do zup, zapiekanek, gulaszy czy innych potraw. Tutaj ogranicza Was tylko Wasza kulinarna wyobraźnia 😍. Koncentrat możemy także zamrozić w małych porcjach w plastikowych

Kulinarne przygody Gatity
jajeczno-grzybowe kotleciki... 183

wodą, zagotować, zamieszać i wodę z pianą wylać na durszlak, opłukać ponownie grzyby włożyć do garnka, wlać zimnej wody do zakrycia grzybów i gotować z 30 minut, ponownie wylać na durszlak, wywar można zamrozić, użyć do sosu, zupy, bigosu grzyby posiekać na drobno, usmażyć z cebulą na oleju i wystudzić, przecisnąć przez kratkę do jajek jajka na twardo grzyby dobrze(...)jajkami, tartą bułką, bułką wymoczoną w mleku i dobrze odciśniętą, kucharkiem, pieprzem, jajkiem na gorącym oleju smażyć rumiane nie za duże kotlety, odkładać na ręcznik papierowy - pyszne kotlety grzybowo-jajeczne smakują bardzo na ciepły obiad jak również na zimno do bułki a`la burgery........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa wiedeńska 152

Składniki: 200 g karkówki opakowanie suszonych leśnych grzybów kilka kabanosów myśliwskich cebula czerwona i żółta kawałek boczku wędzonego łyżka śmietany kilka ząbków czosnku sól, pieprz, lubczyk ziarenka angielskie, pieprzu, kilka listków laurowych natka pietruszki ziemniaki sos sojowy ciemny i grzybowy marchewka, pietruszka i kawałek selera Przygotowanie: Mięso zalać wodą. Wstawić na ogień, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, czosnek(...)przyprawami, podpaloną na ogniu cebulą i gotować do miękkości. Grzyby podgotować. Boczek z czerwoną cebulą podsmażyć na masełku. ugotowane mięso wyciągnąć z marchewką, pietruszką i selerem. Dodać do zupy pokrojone ziemniaki z podsmażonym boczkiem i grzyby..  Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodać pokrojone mięso z kabanosami i przeciśnięty przez praskę czosnek.. zabielić i  nie zapomnieć

Gaździnka warzy
Zupa grzybowa z łazankami 148

Zbliża się sezon na grzyby, które uwielbiamy zbierać. Z braku laku, wyciągnęliśmy nasze suszone zapasy i przygotowaliśmy tę oto zupę. Pyszna, aromatyczna...świeżości nadały grzyby wpierw moczone w osolonym mleku. Składniki 100 g grzybów suszonych 500 ml mleka 1 mały seler 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 8 ziaren czarnego pieprzu sok z cytryny(...)pieprz i gotujemy 2 godziny na małym ogniu. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Po dwóch godzinach wyławiamy grzyby, kroimy w paski i wrzucamy z powrotem do zupy, ponownie zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do każdego talerza wykładamy porcję łazanek, zalewamy zupą i posypujemy posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania