zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:121/230)

Prażucha ziemniaczana z sosem pieczarkowym 1399

maślanką lub kiszoną kapustą. Kwaśna zupa jak kapuśniak, ogórkowa, zalewajka, kwaśnica i prażucha to także doskonałe połączenie. W moim rodzinnym domu podawało się prażuchę, a raczej prażuchy z zalewajką i skwarkami. Osobiście wolę prażuchę ze skwarkami ( koniecznie ze słoniny) i  zupą ogórkową.   Prażucha ziemniaczana Dziś polecam prażuchę ziemniaczaną z sosem grzybowym. To bardzo prosta, a zarazem(...)prażuchę podaje się na słodko. A prażucha na słodko to podobnie jak kluski leniwe; słodka śmietana, jogurt, posypana cukrem lub z masłem i cukrem. I oczywiście można podawać do zupy:  zalewajka, kapuśniak, ogórkowa idealnie smakują z prażuchami.  Klasyczny przepis na prażuchę jak wspomniałam to dwa składniki mąka i ziemniaki. W tych wszystkich przepisach nie można zapomnieć o prażuchach

Dieta moja pasja
Zupa ze świeżych maślaków. 121

roku grzyby obrodziły , że ho ho... Grzechem byłoby tego nie wykorzystać , tak więc i ja udałam się do lasu a ilość zebranych grzybów ucieszyła mnie ogromnie. Tak więc dziś zapraszam na zupę z maślaków, a niebawem kolejne moje propozycje. Składniki; ok 60 dag świeżych maślaków 2 marchewki 2 łyżki masła 1 średnia cebula liść laurowy kilka ziarenek pieprzu sól

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa meksykańska z mieloną wołowiną 718

przyjemnością ją zjedliśmy. To że jestem zupiara nie jest żadną tajemnicą ani dla domowników, ani dla znajomych. Kartoflanki , krupniki, jarzynowe "śmietniki" czy grzybowe wariacje są u nas często bo wolę zjeść dobrą zupę niż jakieś inne danie. W lasach i sklepach pojawiły się już kurki więc koniecznie zróbcie sobie zupę kurkową z sokiem marchewkowym . To hit wśród

Smaczna Pyza
Krem pieczarkowy 132

same w sobie nieco mdłe, dlatego też dania z ich udziałem powinny być dobrze doprawione. Jednocześnie nie należy przesadzić, aby nie zabić smaku tych delikatnych grzybów. Na blogu możecie znaleźć już jeden przepis na zupę pieczarkową , ten jest jednak zupełnie inny, a w planach mam jeszcze kilka do wypróbowania. Zupę - krem z pieczarek przygotowałam w związku z kulinarną akcją Mopsika

Codzienne Gotowanie
Pożywna grzybowa 244

Składniki: 30 g grzybów suszonych 250 g pieczarek 80 g soczewicy zielonej 1 pietruszka 100 g selera 1-2 marchewki 1/2 pora 1/2 szklanki mleka sól

czarrna od kuchni
Pożywna grzybowa 150

Składniki: 30 g grzybów suszonych 250 g pieczarek 80 g soczewicy zielonej 1 pietruszka 100 g selera 1-2 marchewki 1/2 pora 1/2 szklanki mleka sól

czarrna od kuchni
Barszczyk Wigilijny 141

garść suszonych grzybów 4 ząbki czosnku 4 średnie buraki 2 litry wywaru warzywnego 2 liście laurowe 3 łyżki majeranku 6 ziaren czarnego pieprzu 4 ziarenka ziela

Świat Domowej Kuchni
Zalewajka ze świeżymi grzybami – kuchnia podkarpacka 48

naszym regionie zalewajkami nazywamy zupy ugotowane na bazie kwasu z kapusty, wody z kiszonych ogórków albo zakwasu na barszcz. Drugą charakterystyczną cechą zalewajek jest niewielka ilość składników, z których się je gotuje. Krótko mówiąc, zalewajki to skromne kwaśne zupy, podawane zazwyczaj z ziemniakami. Czasem dla smaku i koloru do zalewajek dodaje się klika suszonych grzybów. Zalewajkę po klęczańsku gotuje się(...)Jednak jest coś, co ją wyróżnia – świeże grzyby nadające smak całej zupie. To idealne danie na jesienne chłody – wypróbujcie koniecznie :) Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Klęczanach. Zalewajka ze świeżymi grzybami – kuchnia podkarpacka Składniki: 2 litry wody, 5 średniej wielkości ziemniaków 250-350 g grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych) 200 ml zakwasu na biały barszcz

Trzeci talerz
Tradycyjne smaki województwa Podkarpackiego 111

Przystałem na tą prośbę, a po tak udanym dniu znalazłem jeszcze czas aby przepłynąć się nowoczesną motorówką o napędzie elektrycznym. Poniżej znajdziecie dokładny przepis na zupę. Zalewajka Bieszczadzka Składniki: 4 ziemniaki 20 g suszonych grzybów np. podgrzybek lub prawdziwek 200 g słoniny 1 cebula 1 l bulionu warzywnego 0,3 l zakwasu żytniego 1 łyżeczka majeranku ½ łyżeczka kminku(...)aromat. Dodaj odsączone, grubo posiekane grzyby. Wlej bulion warzywny, gotuj 10-15 minut. Krok 4: Po tym czasie wlej zakwas, dodaj zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy śmietanę. Podgrzej, ale już nie gotuj, wystarczy, że zupa zacznie „mrugać”. Zalewajkę podawaj z tłuczonymi ziemniaki i jajkiem na twardo. Uzdrowisko w Rymanowie-Zdroju Następnie wylądowaliśmy w Rymanowie-Zdroju , podgórskie uzdrowisku na północnym skraju

kuron.com.pl
Zupa krem z kalafiora 149

zielonego groszku – ze świeżych pomidorów – marchewkowa – z pieczonych pomidorów – z rukoli – z kukurydzy – krem grzybowy – dyniowa z serem – z dyni i warzyw z rozmarynem – z dyni, boczkiem i szałwią Zupa krem z kalafiora z kluskami: Składniki: 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła 1 cebula 1 ząbek czosnku ½ kalafiora 1 duży ziemniak

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Flaczki z boczniaków 384

przepadam – ma ona wiele zwolenników, ale to nie dla mnie. Pierwszy raz o flakach z boczniaków przeczytałam w książce „Dania z grzybów”. Bardzo mnie zainteresowała i postanowiłam zrobić swoją wersję. Zupa jest bardzo prosta do przygotowania. Doskonała na chłodniejsze dni. Takie flaczki na pewno jeszczce zagoszczą na moim stole. Składniki: 800 ml przegotowanej wody lub bulionu

Poezja smaku
Szybkie ciasto dyniowe 89

kratkę do studzenia. Po wystudzeniu posmaruj ciasto plewą kawowo - rumową. Uwaga:  Jeśli nie wykorzystasz całego puree do ciasta możesz je wysuszyć w suszarce do grzybów. Otrzymasz w ten sposób pyszną bazę do zup i curry.  Szybkie ciasto dyniowe

Cztery Fajery