zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:123/230)

Wigilia , starodawne zwyczaje… 225

dwóch, trzech  zup. Buraczane barszcze podawano wszędzie.  100 lat temu w warszawskich mieszczańskich domach na Wigilię musiała być podana zupa rybna i barszcz z  uszkami.  Na Pomorzu królowała rybna, na Kurpiach grzybowa ,na kresach migdałowa ,na Śląsku i we Wielkopolsce  siemieniotka , no i „ moczka” ,którą dzisiaj na Śląsku każdy robi inaczej(...)góralskiej kuchni  dominowała kwaśnica ,oczywiście postna oraz  fizoły ,zupa z czerwonej fasoli oraz zuwka  z serwatki i białego sera. Pod Tatrami lubiano (lubią)potrawy z ziemniaków  kluski z bryndzą ,moskole , kołoce , bukty.  Ponieważ  wieczerza była posiłkiem postnym  dominowały dania rybne przyrządzane  na najprzeróżniejsze sposoby ,wśród których nie mogło zabraknąć  karpia ( szczupaka

Kulinarny karnet Christophera
Barszcz czerwony wigilijny 58

ryby lub jako zupę , w towarzystwie uszek z grzybami . Tradycja podawania barszczu czerwonego podczas Wigilii zaczęła rozwijać się dopiero w XIX w. Od tej pory zupę tę podaje się jako pierwsze z dań 24 grudnia. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Barszcz czerwony wigilijny – prosty przepis Czym różni się barszcz czerwony wigilijny od klasycznego czerwonego barszczu ? Zupa, którą przygotowuje się(...)tradycyjna Słowo kluczowe barszcz czerwony, barszcz czerwony wigilijny, barszcz wigilijny, buraki, kuchnia polska, potrawy świąteczne, potrawy wigilijne, tradycyjna zupa, tradycyjne potrawy, zupa, zupa wigilijna Całkowity czas przygotowania 2 hours Porcje 6 porcji Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 10 g suszonych grzybów prawdziwków, podgrzybkó 250 ml wody 1 kg buraków 2 litry wody

Na-talerzu.pl
Zupa gulaszowa – aromatyczna, gęsta i pełna warzyw 71

wino (białe albo czerwone). >> Zobacz też inne przepisy na zupy . Zupa gulaszowa – przepis Przygotuj sobie dużą patelnię i spory garnek. Ten przepis na zupę gulaszową robię na dwie osoby na dwa obiady, czyli są to cztery solidne porcje. Jeśli lubisz mocno mięsne dania, dodaj go więcej. Dla mnie zupa gulaszowa jest na tyle sycąca i pełna warzyw, że taka(...)gotuj przez około godzinę. Twoja gulaszowa zupa węgierska jest gotowa! Udekoruj ją kleksem z kwaśnej śmietany. Jeszcze kilka porad, aby Twoja zupa gulaszowa była aromatyczna, pyszna i rozgrzewająca: Zupa gulaszowa węg ierska może być bardziej albo mniej wodnista. Gotuj ją pod przykryciem, aby aromat pozostał w naczyniu . Jeśli chcesz bardziej gęstą zupę, dodaj mniej wody lub bulionu. Przez

Rozdomowiona
Zupa w stylu ramen – historia z dreszczykiem 101

Kawałek selera Kawałeczek pora Przyprawy: kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu, 3 łyżeczki soki Wkładka: 1 opakowanie makaronu typu „ramen” – użyłam House of Asia ok. ½ kg grzybów leśnych, w sumie im więcej, tym lepiej (u mnie były tym razem podgrzybki) Jajka – ilość wg uznania i potrzeb 4 przegrzebki (samo mięso oczywiście) ok. ½ kg wołowiny – użyłam pieczeniowego Solidna(...)pół. Jajka ugotowałam na miękko. Przekroiłam na pół Makaron przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu. Dymkę drobno posiekałam. W miskach (całkiem sporych) umieściłam makaron. Nalałam zupę tak, aby w każdej porcji znalazło się sporo grzybów, boczku i mięsa. Dodałam jajka na miękko, plastry wołowiny i przegrzebki. Całość posypałam posiekaną dymką. No mówię Wam! Sztos

Kate's Kitchen
Krupnik z suszonymi grzybami + film 127

porcje udko z kurczaka 2 marchewki 2 małe pietruszki mały kawałek selera i pora 6 średnich ziemniaków 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej 3/4 szklanki suszonych grzybów pęczek natki pietruszki czarny pieprz sól przepis Godzinę przed przygotowaniem zupy, opłukane suszone grzyby moczymy w niewielkiej ilości letniej wody. Obrane z łupin i umyte ziemniaki kroimy w niewielką kostkę. Do garnka przekładamy opłukane udko

Smakowite Dania
Wegański kapuśniak z ziemniakami 137

poprzedniej zupie podstawą była kapusta (kiszona i biała). Tym razem ograniczyłam trochę jej ilość, aby dodać trochę pyrek, żeby zupa była bardziej treściwa. Wegański kapuśniak z ziemniakami - przepis na 10 porcji Do przygotowania kapuśniaka będziesz potrzebować: 30g suszonych grzybów, 2 marchewki, 2 pietruszki, 400g ziemniaków, cebulę, 500g kiszonej kapusty, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 8 ziarenek pieprzu ziarnistego(...)zalej wodą z moczenia grzybów i dolej jeszcze 1,5l wody. 5. Obrane i umyte marchewki i pietruszki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do garnka, po czym gotuj 30 minut. 6. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do garnka razem z przyprawami (tutaj znajdziesz przepis na domową przyprawę do zup ). Gotuj jeszcze 20 minut

Z notatnika dietetyka
Zupa krem z kabaczkiem. 215

poczesne miejsce w naszych jadłospisach ,ostatnio jakby mniej. Pamiętam z dzieciństwa (kiedy to było ?) wjeżdżającą na stół wazę z pachnącą zupą. Był to rosół, niezastąpiony w okresie rekonwalescencji ,barszczyk czerwony przed cięższym daniem ,żurek czy grzybowa przed lżejszym. Wiosną zaczynał się sezon jarzynówek ( ukochana szparagowa) ,przechodzący w chłodniki warzywne i owocowe ,a jesień przynosiła zupy rozgrzewające. Rola

Kulinarny karnet Christophera
Solanka grzybowa 46

szpping kupując produkty z listy poniżej (możecie jeszcze coś przy okazji z promocji wyhaczyć) i gotujcie tę oto bovską zupę o cudownym smaku jesiennego lasu.     Składniki:         2 litry bulionu warzywnego 400 g mrożonych grzybów leśnych 150 g cebuli 3 średniej wielkości ziemniaki 100 g kiszonych ogórków 200 g cienkich parówek 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)pokrojone w kostkę ziemniaki. Razem dusimy kilka minut. Ogórki kroimy tak, jak lubimy, parówki na plasterki. Dodajemy do grzybów razem z koncentratem pomidorowym, zielem angielskim i liśćmi. Całość zalewamy bulionem, gotujemy około 20 minut. Śmietanę hartujemy z chochlą gorącej zupy, dodajemy do całości, dokładnie rozprowadzając. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Zupa z suszonym tofu (yubą) i grzybami mun 178

Pyszna zupa, zupełnie inna w smaku niż znane nam zupy :) Składniki: - 2 płaty tofu suszonego (yuba), - garść krojonych grzybów mun, - 1 litr wody lub bulionu - 1/3 opakowania makaronu ryżowego (wstążki), - 3 łyżki sosu sojowego, - 1 łyżeczka octu ryżowego, - 2 łyżki cukru trzcinowego, - 1 cm imbiru pokrojonego w plasterki, - 1 gwiazdka anyżu, - 2 cm kory cynamonu, - 1/2 papryczki chili suszonej, drobno(...)pokroić w 1 i 1/2 cm kawałki. Do garnka z wrzącą wodą (bulionem) wrzucić tofu i grzyby. Dodać przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu przez 30 minut. Do garnka z zupą dodać pomidory, słodki sos chili, pieprz i gotować jeszcze przez 5 minut, ew. przyprawić do smaku solą. Podawać zupę z makaronem ryżowym udekorowaną szczypiorkiem. Tofu suszone zupełnie nie przypomina

Co na wege obiad?
Babcina zupa pieczarkowa 305

Dzisiaj przedstawiam przepis na zupkę, którą pewnie każdy z Was pamięta z dzieciństwa. Robiły ją nasze babcie, a dzisiaj gdzieniegdzie można ją dostać w barach mlecznych

My Culinary Art
Żurek prosty i szybki 167

Zależy czy używam domowego czy kupnego, czy mój kisił się dłużej czy krócej. Tak więc najlepiej dodawać go stopniowo i sprawdzać czy zupa jest wystarczająco kwaśna.  składniki 1 cebula garść suszonych grzybów 350 g ziemniaków 50 g zwyczajnej kiełbasy (lub boczku) 2-3 ząbki czosnku majeranek wg uznania 1 l bulionu zakwas na żurek  - ilość(...)minut, aż żurek lekko zgęstnieje. Jeżeli nie lubimy gęstego żuru starajmy się dodać zakwas nie mieszając go zbyt mocno  -  mąka zostaje wtedy na dnie i zupa nie jest taka gęsta. Smacznego

Stare Gary
Pesto z grzybów leśnych 118

Dziś przepis na pesto z grzybów leśnych, z dodatkiem cebulki, natki pietruszki i pestek słonecznika. Doskonałe jako pasta do kanapek, jako baza sosu do makaronu ( po dodaniu śmietany), świetne zapieczone na grzankach z mozzarellą. Jeżeli nie macie grzybów leśnych to można zrobić z pieczarek albo z kurek. Można przechowywać w słoiczku w lodówce do kilku(...)pysznych dań. Jeżeli tak jak ja lubicie jeść leśne grzyby to przypominam inne przepisy na  dania z grzybami . Znajdziecie tam przepisy na zupy, zapiekanki, risotto, tartę czy pizzę z leśnymi grzybami.  Pesto z grzybów leśnych   Składniki:   2 szklanki posiekanych grzybów leśnych (mogą być też kurki lub pieczarki)  4 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki oliwy

Smaczny zeszyt
Bulion warzywny z pieczarkami 164

Buliony warzywne to podstawa wielu zup czy sosów. Często je lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze – bulionem w kostkach (jeśli już musicie, używajcie tych eko). Buliony to esencje smaku. Sprawiają, że dania na nich przygotowane mają głębszy smak. Profesjonalni szefowie kuchni potrafią nawet gotować tzw. potrójne wywary (szczególnie wtedy, kiedy zamierzają użyć ich do przygotowania sosu), w których(...)mrozić małe porcje. Dzięki temu mamy zawsze pod ręką podstawę naszego dania. Dzisiejszy bulion warzywny jest wywarem z marchewki, pora, cebuli, selera i pieczarek. Dodatek grzybów sprawia, iż bulion ten będzie świetną bazą np. zupy pieczarkowej. Dzięki krojeniu w cienkie plastry i krótkiemu gotowaniu, nawet odcedzone warzywa smakują świetnie, dlatego można je jeszcze wykorzystać do innych dań. Jakich? Dowiedzie się

Moja Delicja
Bulion warzywny z pieczarkami 105

Czym jest bulion warzywny? Bulion warzywny to podstawa wielu zup czy sosów. Często go lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze – bulionem w kostkach (jeśli już musicie, używajcie tych eko bez tłuszczu palmowego i tony soli). Buliony to esencje smaku. Sprawiają, że dania na nich przygotowane mają głębszy smak. Profesjonalni szefowie kuchni potrafią nawet gotować tzw. potrójne wywary (szczególnie wtedy, kiedy(...)zawsze pod ręką podstawę naszego dania. Bulion warzywny z pieczarkami Dzisiejszy bulion warzywny z pieczarkami jest wywarem z marchewki, pora, cebuli, selera i pieczarek. Dodatek grzybów sprawia, iż bulion ten będzie świetną bazą np. zupy pieczarkowej . Dzięki krojeniu w cienkie plastry i krótkiemu gotowaniu, nawet odcedzone warzywa smakują świetnie, dlatego można je jeszcze wykorzystać do innych dań. Np. do “ Krokietów

Moja Delicja