zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:126/230)

Łazanki z kapustą, pieczarkami i boczkiem 235

moim domu rodzinnym, nie wiem czemu, ale nie robiło się łazanek, przynajmniej w takiej formie, z dodatkiem kapusty i grzybów dowolnego rodzaju. Łazanki o ile były używane, lądowały w zupie. Czemu? Nie wiem. Szkoda, bo łazanki jako danie, tak naprawdę poznałam dopiero po przeprowadzce do Krakowa. W grudniu, przed Świętami, mieliśmy z mężem taką łazankową jazdę, w oczekiwaniu na pierogi(...)dodatkiem dawało się jeść, ale od razu kwaskowatość kapusty była wyczuwalna. Ja zdecydowanie preferuję w potrawach tego typu opcję, kiedy smaki są dość zrównoważone. Jeśli lubicie dominujący smak grzybów, dodajcie mniej kapusty, jeśli chcecie bardziej zrównoważony smak, to dodajcie 500 g kapusty. Porcja na dwa obiady dla 3 osób.   {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads

Mieszam w Garnku
Jak zrobić domowy makaron - ciasto baza i porady 145

Makarony są świetną bazą do różnorakich dań. Wystarczy przygotować dowolny sos (np. pomidorowy, grzybowy, pesto, itp.) i wrzucić do makaronu. Danie gotowe. Dzięki makaronom przygotowuje się różne zapiekanki, te mięsne, rybne, warzywne. Podstawą jest dobry makaron. Makarony świetnie komponują się także z zupami. Ugotowany rosół czy pomidorowa bez cienkich makaronowych niteczek smakował by chyba inaczej:) Makaron można przygotować samemu(...)domu, jak wiele innych smakowitych rzeczy. W moim rodzinnym domu babcia z mamą bardzo często robiły domowy makaron. Jedliśmy go do różnych zup, nie tylko rosołu (a ten podawaliśmy także z młodymi ziemniakami), ale także do grzybowej. Latem jadaliśmy domowy cienki makaron z kruszonym twarogiem i świeżo pokrojonymi sezonowymi truskawkami z dodatkiem słodkiej śmietany. Poniżej przedstawię Wam ciasto bazę

Zasmakuj Kuchni
Świąteczny barszcz z kiszonymi i pieczonymi burakami 148

buraków nie musi być czerwony :) Wystarczy, że ukisisz buraki odmiany Chioggia, i wywar buraczany połączysz z lekkim wywarem grzybowym z leśnych grzybów lub shitake (cenionymi za właściwości lecznicze) jak u nas. Możesz też pójść o krok dalej i przygotować zupę krem zamiast "czystego" barszczu, Ty wybierasz :) Porcje: 4 Czas przygotowania: 1 godz. 40 minut Składniki: 7 buraków odmiany

SzczyptaSmaQ
Kwaśno-słona zupa soljanka 73

Soljanka występuje w trzech wersjach: mięsnej, rybnej i grzybowej. Wszystkie łączy jedna cecha: różnorodność składników. Soljanka mięsna powinna zawierać mięsa pieczone, gotowane i różne wędliny. Rybna – ryby wędzone, świeże i marynowane. Tak samo jest z grzybową wersją. Tyle jeśli chodzi o bazę. Dodatki są wspólne dla wszystkich odmian zupy. Soljanka powinna zawierać kiszone ogórki, oliwki, kapary

Niedzielny kucharz
KREM Z BOROWIKOW + FILMIK 54

Zupa, krem z borowików jest bardzo smaczna i aromatyczna. W sezonie grzybowym polecam ją przygotować.  SKŁADNIKI :  600 g borowików 2 ziemniaki  1 duża cebula, 1 marchew, 1 pietruszka 50 g masła sól, pieprz, jarzynka do smaku 1 litr bulionu warzywnego 100 g serka topionego gouda PRZYGOTOWANIE :   Na patelni na maśle podsmażamy cebulę z pokrojonymi grzybami(...)doprawiamy solą. Następnie dodajemy marchew, pietruszkę i zmiemniaki.  Wlewamy bulion i wszystko gotujemy do miękkości.  Na koniec dodajemy serek topiony i mieszamy aż się rozpuści, zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blendujemy. Smacznego.  Krem jest przepyszny, polecam

Kulinarne Fantazje Marioli
ŻUREK PRZEPIS - staropolski żur na zakwasie z jajkiem i kiełbasą 135

Kucharska Składniki i przyprawy na żurek: 2,5 litra wywaru z mięsa 1 - 1,5 szklanki rozmieszanego zakwasu pszennego na żur 1/2 szklanki suszonych grzybów 1-2 łyżki chrzanu tartego 1/2 szklanki śmietany do zup 30% sól i pieprz do smaku 1 łyżka przesianego majeranku 2 białe kiełbasy  dodatkowo na wkładkę: mięso pieczone, duszone lub gotowane z wywaru jajka

Moja Książka Kucharska
Krupnik z grzybami wg Aleex 134

Zapraszam dzisiaj na pyszną, nietypową zupę jesienną – krupnik z grzybami. Ugotowałam ją zupełnie przypadkowo, bo nieoczekiwanie kupiłam grzyby. Gdy wychodziłam ze sklepu, kusiły mnie z koszyczka przepiękne podgrzybki. Ich czarne łebki ślicznie błyszczały w promieniach listopadowego słońca. No to uległam i przyniosłam je do domu. Dario od razu zapytał, co z nich(...)zrobię. Odpowiedziałam, że smalec z podgrzybkami, bo powinien smakować tak samo dobrze, jak w wersji z borowikami. Dzisiaj zrobiłam smalec, zgodnie z planem, ale grzybów zostało mi sporo. Wpadłam na pomysł, że wykorzystam je do zupy. Tylko jakiej? Jakoś przyszło mi do głowy, że podgrzybki będą pasować do krupniku. No więc ugotowałam krupnik. Z grzybami. Wyszedł wspaniały, a Dario zjadł

W mojej kuchni
Zupa gulaszowa na żeberkach 32

Zdecydowanie jedna z najbardziej pożywnych i aromatycznych zup, które co jakiś czas goszczą na moim stole. Tym razem w wersji z boczniakami i żeberkami. Jeśli chodzi o wybór mięsa, był celowy. Soczyste, idealnie komponujące się z dodatkami. Kości zostały wy-rzucone po ugotowaniu, co znacznie ułatwiło konsumpcję. No bo, jakby to wyglądało takie nurzanie swoich "racic" w płynie...takie wybieranie(...)momentu, kiedy warzywa będą półmiękkie. Dodajemy pomidory wraz z zalewą, pokrojoną paprykę, pokrojone grzyby, przyprawy i mięso. Gotujemy przez kwadrans. Na tłuszczu ze smażenia grzybów, podsmażamy mąkę, łączymy z wywarem na patelni, wlewamy do zupy, dokładnie łącząc. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Zupa pieczarkowa z mlekiem kokosowym 65

trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 duże Kiedy ugotowałem tę zupę, wzorowaną na przepisie z bloga Gimmesomeoven.com powiedziałem do Agnieszki: „Gdybym nie był twoim mężem to po zjedzeniu tej zupy poprosiłabyś, żebym nim został”. Serio – zupa pieczarkowa z mlekiem kokosowym jest absolutnie wyjątkowa: kremowa, delikatna, pachnie niesamowicie, ponieważ zapach grzybów w jakiś niebywały sposób z zapachem kokosa. Szczerze, gdy zobaczyliśmy

Niedzielny kucharz
Zupa pieczarkowa z mlekiem kokosowym 74

trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 duże Kiedy ugotowałem tę zupę, wzorowaną na przepisie z bloga Gimmesomeoven.com powiedziałem do Agnieszki: „Gdybym nie był twoim mężem to po zjedzeniu tej zupy poprosiłabyś, żebym nim został”. Serio – zupa pieczarkowa z mlekiem kokosowym jest absolutnie wyjątkowa: kremowa, delikatna, pachnie niesamowicie, ponieważ zapach grzybów w jakiś niebywały sposób z zapachem kokosa. Szczerze, gdy zobaczyliśmy

Niedzielny kucharz
Zupa kurkowa 73

Lubicie kurki? Ja bardzo 😊😋 W czasie urlopowym udało mi się ich trochę nazbierać i przygotować zupę kurkową. Ostatnio znów zagościły na stole (A. - dziękuję 😊). Lubię dodawać do niej dużo pachnącej zieleniny, by podkreślić smak i zapach lasu. Składniki : 6 ziemniaków 3 marchewki pietruszka     2 szklanki kurek liść selera liść pietruszki 2 gałązki rozmarynu 2 gałązki tymianku(...)warzywami. Całość gotować ok. 7 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłączyć palnik pod zupą i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Śmietanę zahartować odrobiną zupy, wymieszać i dodać do zupy. ----- Podobne: makaron z kurkami i szpinakiem gnocchi z grzybami i romanesco sałatka grzybowa do słoików

Weekendy w domu i ogrodzie
Potrawka z kurczaka w sosie musztardowo-estragonowym 134

Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania potrawki z kurczaka z musztardą estragonową. 12 dkg grzybów leśnych 1 łyżka masła 2 cebule szalotki 300 ml śmietanki (do zup albo kremówki 36%) 40 dkg piersi z kurczaka 1 łyżeczka soli pieprz 2 łyżki musztardy francuskiej z estragonem Jak przygotować piersi z kurczaka(...)Danie podawać z ryżem, kaszą lub makaronem. Piersi z kurczaka w sosie musztardowo-estragonowym Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując kurczaka w sosie grzybowo-musztardowym. Piersi z kurczaka w sosie musztardowo-estragonowym Sięgnełam po mieszankę grzybów leśnych. Do kupienia w sklepach. Jeśli jednak wolicie pieczarki to bez problemu możecie ich użyć. Jeśli nie uda wam się nigdzie kupić musztardy estragonowej

mecooks
Pysznie i elegancko w restauracji Tamka 43 174

białej czekolady z żytnim czipsem z diabłem morskim. To był doskonały początek, potem było tylko lepiej ! Na naszym stole pojawiły się grzybowe tortellini z panna cotta z kalafiora ze smażoną brukselką, fioletową marchewką i orzechami laskowymi oraz zupa krem z karczocha z razowym czipsem i pudrem z chorizo. Potem zamówiliśmy risotto cytrynowo-waniliowe z krewetkami i przegrzebkami. Na deser

Kulinarne przygody Gatity
Zupa ziemniaczana z grzybami i wędzonym boczkiem 52

Zupa ziemniaczana. Zupa ziemniaczana      Łatwa, domowa zupa ziemniaczana ze świeżymi grzybami leśnymi, wędzonym boczkiem, czosnkiem i dużą ilością warzyw: ziemniaków, marchewką, pietruszką, selerem i porem. Zupa jest pikantna, gęsta i pyszna o każdej porze roku! ugotowanie zajmuje mniej niż 30 minut jedna miska tej wspaniale sycącej zupy ziemniaczanej rozgrzeje Cię w najzimniejsze dni ta zupa jest prosta(...)swoich upodobań. Dodaj swoją ulubioną mieszankę przypraw, szczyptę chili lub ostrej papryki, aby uzyskać więcej smaku. Zupa ziemniaczana       Ta zupa ziemniaczana wykonana jest z prostych i łatwo dostępnych składników, które zazwyczaj mamy po ręką. Aby uzyskać dodatkowy smak, zupę możesz posypać startym parmezanem i świeżymi ziołami.  Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania kartoflanki: mały korzeń

Moja Książka Kucharska