Często gotuję bulion drobiowy , jako podstawę do zup i sosów. Wykorzystuję do tego 4 skrzydełka. Jednym ze sposobów na wykorzystanie mięsa drobiowego, które zostaje po takim bulionie to zrobienie sajgonek z farszem drobiowo - warzywnym. Podaję je z pikantnym sosem słodko- kwaśnym. Sajgonki wychodzą bardzo dobre. Zachęcam również do zrobienia sajgonek wegetariańskich lub sajgonek z mięsem(...)wieprzowym . Składniki na farsz: 60 g makaronu ryżowego 10 g suszonych grzybów mun 3 marchewki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju mięso z 4 skrzydełek z gotowania bulionu 3 łyżki jasnego sosu sojowego pieprz sól do smaku Pozostałe składniki: papier ryżowy olej rzepakowy do smażenia sajgonek pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek - jasny
Smak mojego domuzupa jest wyrazista i pełna aromatu. Do garnka dodajemy również obrane i pokrojone w kostkę buraki. Jeśli mamy mocno intensywny zakwas, można dodać ich trochę mniej. Ja wychodzę jednak z założenia, że im więcej, tym lepiej – buraki nie są drogie, a na głównym składniku nie ma co oszczędzać. Na duży garnek dodaję ok. 3kg buraków. Nie może zabraknąć również grzybów
MarcinChefdrożdżowego z dodatkiem maku. Nie może zabraknąć kisielu z żurawin i z płatków owsianych. Posiłek popija się kompotem z suszu. Znany jest też barszcz z uszkami, różnorodne dania z grzybów i fasoli. Wigilia kończy się wręczeniem prezentów, śpiewaniem kolęd i wyjściem na pasterkę. Po powrocie z kościoła spożywa się posiłki mięsne np. rosół z kołdunami. Na placu Katedralnym w Wilnie(...)wsiach trwa wówczas świniobicie. Tworzy się tradycyjne filcowe postaci umieszczane w szopce. Węgrzy zachowują w tym dniu post. Najważniejszym punktem obchodów jest kolacja wigilijna. Rozpoczyna ją hálaszlé, czyli zupa rybna lub zupa sporządzona z białego wina. Następnie je się ryby np. karpia, galaretę rybną, a także inne potrawy m.in. indyka z kasztanami i faszerowaną kapustę. Obrus obsypuje się soczewicą
ProstePesto.plseler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 3 średnie kremowe ziemniaki 1 szklanka puree z dyni 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku kilka suszonych grzybów (tym razem pominęłam) sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem, zalać(...)warzywa będą miękkie. Wówczas dodać dyniowe puree, posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Zupę p odawać gorącą
Czerwień i błękit2,5 l wody 600 g serc z indyka 5 marchewek 1 pietruszka ( korzeń ) 1/2 małego selera ( korzeń ) 500 g ziemniaków ( po obraniu ) 10 cm pora
Ewa w kuchniSezon grzybowy w pełni... jako zapalona ,,grzybiara" wybrałam się z Małżonkiem i Rodzicami do lasu pod Zwierzyniec i nazbieraliśmy 2 kosze pełne grzybów i to nie byle jakich... bo prawie samych podgrzybków i to takich cudeniek, jak malowane... grubiutkie nóżki, brązowe kapelusiki. Idzie się tylko zakochać Uwielbiam zbierać grzyby i sprawia mi ogromną satysfakcje znalezienie prawdziwka czy podgrzybka, jednak(...)dalszą ich obróbką już jest gorzej, nie przepadam za ich obślizgłą konsystencją choć sam smak uwielbiam i w tym roku zaszalałam i ugotowałam zupę krem i 2 tarty Tarta z grzybami leśnymi Składniki: 3-4 dorodne grzybki (podgrzybki, prawdziwki, kozaki) 2 jajka łyżeczka mąki szklanka śmietany tymianek łyżka masła mała cebula ząbek czosnku Ciasto: 250 g mąki 125 g zimnego
sierotka maRysia w kuchniProste pierożki z rosołem i grzybami – pyszne! var revisionEmbeds=document.querySelectorAll('.revision-embed');function responsiveRevisionEmbeds(){for(var a=0;a Składniki (na ok 20 pierogów): 150g
SandraFrej.comMoja wersja tradycyjnego świątecznego żurku podawana na naszym Wielkanocnym stole. Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie białej kiełbasy i pachnącej wędzonki. Składniki: 600g białej surowej
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: podgrzybki suszone zmielone 3/4 szklanki, woda 2 litry, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 4 sztuki, kostka rosołowa grzybowa 2 sztuki mielona łopatka 70 dag, jajka 2 sztuki "M", kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 2 łyżeczki, cebula rozdrobniona 1 sztuka średnia, bułka pszenna 2 sztuki, kasza manna 4 łyżki, mąka pszenna do obtaczania - ile potrzeba śmietana(...)manną. Formować zwilżonymi dłońmi nie duże pulpety, obtaczać je w mące pszennej (mąkę mam w woreczku i nie sypie się na blat) z każdej strony. Wkładać pulpety do wywaru grzybowego, po wypłynięciu na wierzch gotować z 30 minut na mniejszym ogniu. Wymieszać z mąką śmietanę, mleko i wlać do wywaru, gotować mieszając do zagęszczenia sosu. Na koniec dodać koperek, miałam
W Mojej Kuchni Lubięchce odpocząć przy bardziej orientalnych smakach, ten powinien wybrać się na ulicę Mickiewicza. Czeka tu Masala House – miejsce chętnie odwiedzane przez tych, którzy chcą odkrywać smaki Indii. Pikantna zupa Masala, zasmażany ryż basmati z warzywami i kawałkami kurczaka lub gęsty gulasz z soczewicy to wybrane dania, którymi przyciąga ten lokal. Można tu również zjeść pyszne curry lub pikantne danie(...)ziemniaków lub ciecierzycy, naleśniki soczewicowe z pastą z białej cebuli – oto wybrane propozycje wegańskie. Wegetarianie mogą sięgnąć również po szpinakową tartę z karczochami, kisz z botwinką lub kisz grzybowy oraz po lazanię brokułową z serem pleśniowym i słonecznikiem. 7. Z Liścia Restauracja Z Liścia jest kolejnym lokalem stworzonym z myślą o miłośnikach kuchni roślinnej. W pięknym wnętrzu czeka spora ilość
Cynamonowe szczęście