Wariacja na temat tradycyjnych placków ziemniaczanych. Takie placki podaję z sosem czosnkowym. Składniki: 7-8 sporych ziemniaków cebula 200 g pieczarek jajko 3 łyżki mąki po pół łyżeczki curry i wędzonej papryki sól, pieprz Przygotowanie Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy z nich wodę, dodajemy pieczarki z cebulą
e-PrzepisyKulinarneSmaczne placki ziemniaczane urozmaicone dodatkiem marchewki i świeżej pietruszki. Zapraszam! :-) SKŁADNIKI: - ok. 10 ziemniaków - 1 marchewka - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 płaska łyżka mąki - 1 duża garść pietruszki - 1 jajo - sól i pieprz Cebulę i czosnek drobno kroję, ziemniaki i marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję posiekaną pietruszkę i jajko, posypuję mąką. Całość mieszam ze sobą
Wielopokoleniowodobrze trafiliście! Polecam! SKŁADNIKI: ( ok. 35-40 szt ) CIASTO: * mąka pszenna – 2 szkl * ( gorąca woda – 3/4 szkl * sól – 0,5 łyżeczki * olej – 1 łyżka FARSZ: * ziemniaki ( już obrane ) – 250 g * twaróg ( półtłusty albo tłusty ) – 250 g * cebula – 1 szt * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą i powoli wlewamy wodę(...)dodatkiem oleju – cały czas wyrabiamy ( ja robię to robotem z końcówką „hak” ). Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto i, odstawiamy na ok. 20 minut. FARSZ: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, przeciekamy przez praskę i studzimy. Dodajemy rozgnieciony twaróg oraz drobno pokrojoną i podsmażoną na masełku cebulę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wyrabiamy na gładką masę. CAŁOŚĆ: Ciasto ( najlepiej
Ostra na Słodkomiej mądrość i odwagę, by budować wokół TEGO swoje życie" [znalezione przypadkiem] Zupa-krem z cukinii www.kuchniasmakow.blogspot.com 2-3 cukinie - obrać i pokroić w kostkę 5-6 ziemniaków - obrać i pokroić w kostkę 2 cebule - obrać i drobno pokroić 1 kostka rosołowa woda sól, pieprz, koperek lub bazylia vegeta masło 1. Cukinie i cebule posypać delikatnie vegetą i podsmażyć(...)maśle do zeszklenia się cebuli. 2. Do garnka nalać wody, wrzucić kostkę rosołową, zagotować. 3. Do gotującego się bulionu wrzucić gorącą cukinię i ziemniaki. Gotować ok. 40 min na małym ogniu. 4. Całość zmiksować blenderem, doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Smacznego
Kuchnia smakówpieczarkami i dodatkową papryką. I to właśnie stanowi nadzienie dzisiejszych placków! Zapraszam na pyszny obiad! Składniki: gulasz węgierski z tego przepisu 250 g pieczarek 1 czerwona papryka 6-8 ziemniaków 1 cebula 1 jajko sól, pieprz 1 łyżka mąki pszennej smalec do smażenia, olej kwaśna śmietana natka zielonej pietruszki Wykonanie: pieczarki oczyścić z ewentualnych zabrudzeń papierowym ręcznikiem, usunąć końcówki nóżek(...)rozgrzanym smalcu do odparowania wody z grzybów. Posolić i oprószyć pieprzem do odgrzanego gulaszu dodać pieczarki z papryką i podgrzewać razem przez 10 minut, by smaki się połączyły obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej. Odstawić na 10 minut. Odstałą wodę odlać, a pozostałą na dnie miski skrobię ziemniaczaną dołożyć do placków. Do masy ziemniaczanej dodać mąkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ugotowany wcześniej z marchwi, pietruszki, selera, pora ) * serek kremowy naturalny Apetina – 125 g * natka pietruszki i tymianek – 1 pęczek * masło -1 łyżka * kurkuma * sól KOPERKOWE PTYSIE: * ugotowane ziemniaki – 200 g * serek kremowy Pesto i Rukola Apetina – 60 g * żółtko – 1 szt * mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka * koperek – 1 pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ZIOŁOWE PTYSIE: Ugotowane(...)ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy serek kremowy Pesto i Rukola Apetina , żółtko oraz mąkę – dokładnie mieszamy i wkładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy ozdobne ptysie na blachę wyłożoną papierem i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 10 minut. ZUPA / KREM: Kurki płuczemy, oczyszczamy z piasku. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz kurki – przesmażamy kilka
Ostra na SłodkoMłode ziemniaki to idealny produkt do przygotowania szybkiej, prostej sałatki obiadowej. Idealnie sprawdzi się też na grillu czy pikniku. Wystarczą 4 składniki by mieć pyszne, letnie danie. Jeśli nie mamy młodych ziemniaków można je przygotować z normalnych byle tylko były bardzo malutkie. Zapraszam do spróbowania. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwydaje się być lepsza. U mnie bez jajek, groszku czy też kukurydzy. Wierzcie mi, nasi zachodni sąsiedzi są nią zachwyceni. Sałatka jarzynowa www.kuchniasmakow.blogspot.com 6-7 ziemniaków 4-5 marchewek kawałek selera 2 pietruszki 2-3 jabłka 4-5 ogórków konserwowych 1 cebula lub 1 por majonez, 1-2 łyżki musztardy pieprz, sól, kolendra natka pietruszki(...)Ziemniaki, marchewkę, selera, pietruszkę gotujemy do miękkości. Kroimy w drobną kostkę. 2. Jabłka obieramy - kroimy w drobną kostkę. 3. Cebulę (pora) i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. 4. Cebulę kroimy w drobną kostkę. 5. Do składników dodajemy łyżkę lub dwie musztardy delikatesowej, pieprz, sól, odrobinę kolendry, majonez. Wszystkie składniki mieszamy. Na końcu siekamy drobno natkę
Kuchnia smakówpełna szklanka mąki szczypta soli około 1 i 1/2 szklanki piwa Składniki na nadzienie: 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 mała cebula, drobno posiekana 500 g ziemniaków, ugotowanych, ugniecionych 275 g półtłustego/tłustego twarogu sól, sporo świeżo mielonego pieprzu Dodatkowo: 2 łyżki oleju masło lub kwaśna śmietana do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)talerz. Na tłuszcz ze smażenia boczku wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości (około 5-7 minut). Przekładamy do boczku i odstawiamy do ostygnięcia, następnie mieszamy z twarogiem i ziemniakami. Doprawiamy solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. 3. Na naleśniki nakładamy farsz i ciasno zawijamy jak krokiety. Na patelni rozgrzewamy olej. Naleśniki z nadzieniem smażymy z obu stron na rumiano
My Culinary Artkurek 1 biała cebula 2 gałązki świeżego rozmarynu 200 ml mleka kokosowego* 1 łyżeczka mąki kukurydzianej* 1 łyżka klarowanego masła świeżo mielony czarny pieprz sól Purée ziemniaczane: 600 g ziemniaków 3 łyżki śmietanki kokosowej* szczypta gałki muszkatołowej sól Pieczone warzywa: kilka pietruszek kilka marchewek 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka miodu ½ łyżeczki soli * PRZYGOTOWANIE Sos kurkowy Kurki delikatnie(...)minut, często mieszając. Jeśli sos jest mało gęsty, dodaj 1 łyżeczkę mąki rozrobionej z odrobiną wody i energicznie zamieszaj. Sos przypraw solą i pieprzem do smaku. Purée ziemniaczane Ziemniaki obierz i gotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedź i następnie dodaj kokosową śmietankę. Miksuj blenderem na purée. Przypraw gałką muszkatołową do smaku. Gotowe purée rozsmaruj na talerzu. Pieczone warzywa Marchew
Food SquareTypowo polska, sezonowa i letnia SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI, OGÓRKIEM I... Artykuł Sałatka z ziemniakami, ogórkiem i rzodkiewką pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpowodem do urozmaicenia smaku tradycyjnych ziemniaczanych placków. Bataty i ser żółty Mońki dodały im charakteru. Czy jest Ktoś kto nie lubi placków? Składniki: 1 duży batat 5-6 młodych ziemniaków 1 średnia cukinia 1 cebula ser Edamski Mońki łyżka jogurtu naturalnego 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 5-6 listków bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki, bataty i cukieni
ChilliJemymorskiej spora garść listków bazylii (tak z małego pęczka) 3 łyżki świeżo startego parmezanu 1 łyżka oliwy extra vergine 6 suszonych pomidorów (użyłam suszone pomidory w oliwie) Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować, przekroić na połówki. 1 kg młodych, małych ziemniaczków (jednakowej wielkości) Zalać zimną wodą, zagotować. Dodać sól, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok. 15 minut – ziemniaczki mają być miękkie(...)łyżeczki soli morskiej W międzyczasie posiekać osączone z zalewy suszone pomidory oraz umyte i osuszone listki bazylii. 6 suszonych pomidorów spora garść listków bazylii (tak z małego pęczka) Ziemniaki odcedzić i chwilę (tak z 10 – 15 sekund) odparować na niedużym ogniu (musimy pozbyć się resztek wody, która została po odlaniu oraz części wilgoci z ziemniaczków) . Dodać oliwę, suszone pomidory
Moja Delicjaktórą wykorzystałam w 100%, ale o tym będzie wkrótce :D Kotleciki wyszły bardzo sycące i najlepiej smakują z sosem, u mnie akurat był to domowy sos pomidorowy. Do tego ziemniaki i bataty ugotowane w parowarze... Obiad prosty i dość szybki. Może kiedyś skuszę się jeszcze na zrobienie wersji wegańskiej :) Pieczone kotleciki z ciecierzycy u mnie 8 sztuk puszka ciecierzycy(...)ziół (u mnie zioła do sałatek Kamis) pół łyżki oliwy 2 łyżki otrębów owsianych Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni C. Ciecierzycę osączyć z zalewy. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem - masa nie musi być idealnie gładka. Dodać jajko, starty ząbek czosnku, drobno posiekaną cebulkę, przyprawy, sól, pieprz i oliwę. Wymieszać wszystko i jeśli konsystencja wydaje się zbyt rzadka
FitKot200g szynki 100g groszku zielonego ugotowanego 2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 ogórki kiszone 2 jajka na twardo 2 łyżki słonecznika łuskanego prażonego 1 jogurt naturalny gęsty (np. typu greckiego) natka pietruszki sól i pieprz do smaku Szynkę, ziemniaki, jajka, i ogórki pokroić w kostkę (ogórki wcześniej obrać ze skórki). Wszystkie składniki włożyć do misy, dodać posiekaną natkę
Lubię to gotuję