ziemniaki - 38421 przepisów (strona:895/2562)

Gulasz owsiany - przepis wojenny 144

kucharskiej lekko zmodyfikowany dodatkiem buraka cukrowego. Choć modyfikacja niezbyt wielka, bo zasadniczo w tym czasie wkładano do garnka wszystko co się dało :)  Składniki: - marchewka - seler - cebula - buraki cukrowe - ziemniaki - płatki owsiane Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę pokroiłem w plasterki, bo lubię.  Wszystko gotujemy z tym, że najpierw(...)wrzucamy buraki, potem marchew i seler, a na końcu ziemniaki. Kiedy wszystko będzie miękkie dodajemy cebuli z olejem i trochę płatków owsianych na tyle, żeby się nam trochę zagęściło. Nie za dużo, bo nie będzie można mieszać. Kiedy płatki zmiękną ściągamy z gazu

Kryzysowa Książka Kucharska
Sárgarépa-főzelék na placku ziemniaczano buraczanym 181

duży placek, co skojarzyło mi się z plackiem po węgiersku, także w tamtej kuchni postanowiłem szukać sosu. I znalazłem. Wręcz idealny. Sárgarépa-főzelék czyli węgierska potrawka z marchewki. Składniki: - ziemniaki - burak cukrowy - mąka - marchewka - papryka ostra Wykonanie: Ziemniaki i buraka trzemy na drobnej tarce. Mieszamy z mąką i z tak przygotowanego ciasta smażymy placek.  Marchewkę też możemy zetrzeć

Kryzysowa Książka Kucharska
Smażone ogórki z frytkami 162

razie smażone pikle tak się spodobały, że mają w maju swoje święto. Możemy eksperymentować z różnymi ogórkami, ale ja jednak polecam kiszone. Składniki: - ogórki kiszone - mąka - mąka kukurydziana (opcjonalnie) - ziemniaki - olej Wykonanie: Do mąki dodajemy wody i robimy naleśnikowe ciasto. Ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki. Moczymy je w cieście i smażymy na głębokim oleju.  Ziemniaki obieramy, kroimy na kształt

Kryzysowa Książka Kucharska
Dziady 160

się spodobała. Oprócz tego ma bardzo oryginalny sposób przygotowania i podania. Samo danie z wyżej wymienionym obrządkiem ma niewiele wspólnego, chyba, że obecność pszenicy pod postacią mąki :) Składniki: - ziemniaki - mąka - cebula Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Kiedy będą miękkie odlewamy większość wody i posypujemy z wierzchu mąką. Zostawiamy jeszcze na gazie, gotując kilka minut pod przykryciem żeby

Kryzysowa Książka Kucharska
Tikil gomen i trendy kulinarne 2016 174

kulinarnych 2016 roku. Jest kuchnia afrykańska, są warzywa na środku i jest ocet :) Składniki: - mąka (ewentualnie mąka razowa żytnia, wtedy rezygnujemy z octu) - soda - woda - ocet - kapusta - marchewka - cebula - ziemniaki - kminek - kurkuma Wykonanie: Mąkę mieszamy z wodą tworząc ciasto naleśnikowe, dodajemy trochę sody oraz octu i smażymy naleśniki na patelni. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do rondla z olejem i dusimy razem(...)pokrojoną cebulą marchewką i ziemniakami. Radzę zacząć od samej kapusty, bo najdłużej się robi. Na koniec dodajemy kminek i kurkumę i dusimy jeszcze jakiś czas. Podajemy w głębokim naczyniu z porcją dania na samym środku. Oryginalnie je się tak, że urywamy kawałki  brzegu i nabieramy nimi to co mamy po środku

Kryzysowa Książka Kucharska
Ratatouille i recenzja książki "Sekrety francuskiej kuchareczki. 174

niezbędne są papryki, pomidory, bakłażany i cukinie . Ja sobie trochę zmodyfikowałem ten przepis, no bo w końcu z resztek, ale cukinię mam :) Składniki: - cukinie - już są w dobrej cenie :) - ziemniaki - we Francji to warzywo, a nie dodatek skrobiowy jak się u nas w menu to określa - cebula - ryż lub kasza Wykonanie: W kwestii wykonania Marie pisze tak. Po pierwsze musisz(...)oddzielnie. Niektórzy nie obierają cukinii. Ta prosta wersja jest smaczna i łatwa do przygotowania w mniej niż 15 minut (nie licząc gotowania).[...] Można nawet dodać trochę (ugotowanych wcześniej) ziemniaków. Jak to we Francji. Przy przepisach są również profesjonalne wskazówki co podać do picia :) Tak oto, w przypadku tego przepisu jest zapis:  Naprawdę potrzebujesz do tego wina

Kryzysowa Książka Kucharska
Amerykańskie kostki kryzysowe 143

gospodarkę. W każdym razie wielki kryzys doprowadził do zubożenia społeczeństwa, a właściwie jego większości. Wtedy właśnie powstawały różne ciekawe przepisy kulinarne. W tym ten, który zaprezentuję poniżej. Składniki: - ziemniaki - czerstwy chleb Wykonanie: Ziemniaki kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy pokrojony w kostkę chleb i podsmażamy razem. Dodajemy ulubionych przypraw i jemy ze smakiem, nie wybrzydzamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Mulligan stew 184

wrzucał do wspólnego kociołka to, co udało mu się zdobyć lub kupić. Dlatego ja postanowiłem przygotować z najtańszych rzeczy dostępnych na rynku, również typowych dla, kultury amerykańskiej, czyli np. ziemniaki i kukurydza, które trafiły do nas z tamtego kontynentu. Sposób przygotowania również typowy dla hobos czyli kociołek na ognisku. Składniki: - ziemniaki - cebula - kukurydza - marchewka - buraki - inne, co tylko wpadnie

Kryzysowa Książka Kucharska
Szczeciński frytburger 230

chyba jedyne miasto gdzie w budkach jako pozycja w menu figuruje frytburger czyli po prostu bułka z frytkami :) Postanowiłem przygotować podobną w nieco zdrowszej i urozmaiconej wersji :) Składniki: - bułka - ziemniaki - marchewka - fasolka szparagowa - seler Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę i seler obieramy i kroimy w słupki o kwadratowym przekroju średnicy niecałego centymetra - tzw. frytki. Fasolki nie musimy, bo już ma podobny kształt

Kryzysowa Książka Kucharska
Sałatka z kalafiorem idealna na grill-a 255

mamazmiasta.wordpress.com/2016/06/08/metamorfoza-poczatek/ wszystkie przepisy z użyciem kalafiora są jeszcze milej widziane. Dlatego przed grillem rozglądałam się za sałatką i wpadła mi w oko taka. Pyszna! Składniki: 4 średnie młode ziemniaki, pół główki sporego kalafiora, pęczek rzodkiewek, 5-6 średnich ogórków małosolnych, mały pomidor średnia czerwona cebula, 100 g gęstego jogurtu naturalnego, łyżka majonezu sól, pieprz. 1. Ziemniaki obieramy, kroimy

Mama z miasta
Fit Placki Ziemniaczane 161

wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na placki to kliknijcie tutaj -> klik ! Fit Placki Ziemniaczane 2 porcje (4 placki, 1 porcja to ok. 130 kcal) Składniki: ziemniaki ok. 300-350g mleko roślinne lub zwykłe 1 łyżka mąka pszenna 1 łyżka sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy drobno. Miksujemy

rabarbarowo
Zupa krem z buraczków 190

Opis: Oprócz tradycyjnego barszczu wigilijnego polecam również trochę inną formę, czyli zupę krem z buraczków. Krem z buraków ma piękny intensywny kolor. Składniki: 4 buraki 2 ziemniaki 3 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki tartego imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę(...)oliwek. Dodajemy imbir oraz gorczycę i smażymy do momentu, aż uzyskamy intensywny zapach przypraw. Ziemniaki i buraki obieramy i kroimy w drobna kostkę. Następnie dodajemy je do garnka. Całość zalewamy wodą. Wody powinno być odrobinę ponad warzywami. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 30-40 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Po tym czasie wszystko miksujemy blenderem na jednolita masę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Placki z bobu z listkami szpinaku 184

Składniki 440 g bobu 2 ziemniaki kilka czarnych oliwek czerwona cebula szpinak w listkach  2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek bułka tarta  jajko Przygotowanie Ugotowane w mundurkach (bez soli) ziemniaki przecisnąć przez praskę do zmiksowanego bobu. Dodać drobno posiekaną cebulę z oliwkami i posiekany szpinak. Wbić jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Wcisnąć przeciśnięty przez praskę

Gaździnka warzy
Grochówka z szybkowaru 325

wiele dłuższy (około 2 godzin, tj. do miękkości grochu).  Składniki: 250 g żółtego grochu w całości około 0,4 kg wędzonego boczku wraz ze skórką 3 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera kawałek pora 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz majeranek Dzień wcześniej, groch zalać zimną wodą. Zostawić(...)całą noc. Na drugi dzień marchewkę oraz pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Selera obrać i pokroić na 4 części. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Z boczku odciąć skórę i pociąć boczek w grubszą kostkę. Na dno szybkowaru wsypać boczek, dodać skórę, następnie groch wraz z wodą w której się moczył, marchewkę, pietruszkę, seler i por. Na sam koniec

Ugotować
Pstrąg łososiowy z dodatkami na parze 225

przypaliło ;) Warzywa zachowują więcej składników odżywczych i naprawdę mają pełniejszy smak.  Pstrąg łososiowy z dodatkami na parze 300-400 g pstrąga łososiowego 2 nieduże bataty 2 średniej wielkości ziemniaki garść mrożonych marchewek baby sól, pieprz, suszony koperek, ostra mieszanka przypraw Ziemniaki pokroić na kawałki, oprószyć koperkiem i wstawić do parowaru na 40 minut. Po 20 minutach dołożyć pokrojone bataty

FitKot

Proponowane wyszukiwania