jeszcze bardziej sycąca, choć nie wykorzystałam w niej ani odrobiny białka i tłuszczu zwierzęcego. Atutem jest tu też krótki czas przygotowania całego dania. Składniki (na 3 porcje): 2 spore ziemniaki 2 pietruszki kawałek selera duża cebula 3 ząbki czosnku sól biały pieprz 3 kromki czerstwego pieczywa olej do smażenia Warzywa obrać i pokroić w grubą kostkę. W garnku o grubym(...)dnie rozgrzać dwie łyżki oleju. Wrzucić ziemniaki, seler i pietruszkę. Obsmażyć, ale nie dopuścić do zrumienienia. Do warzyw dodać cebulę i czosnek. Wymieszać. Gdy w kuchni poczujecie zapach podgrzewanej cebuli i czosnku, wlać wodę. Powinno być jej tyle, by warzywa były całkowicie zanurzone. Całość zagotować, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze do miękkości warzyw. Warzywa zblenderować oraz doprawić
Weekendy w domu i ogrodzieWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki: 4 niezby t duże ziemniaki, większa marchewka, kawałek kabanosa, 2 plasterki sera żółtego, mała cebula, ząbek czosnku, 4 łyżki śmietany, 2 łyżki masła, papryka ostra, sól, tymianek, lubczyk, suszona pietruszk a. Przygotowanie: Ziemniaki z marchewką gotuję około 25 minut
JejKuchniaSzczypiorek siekam. Przygotowuję sos: śmietanę łączę z jajkiem, serem żółtym oraz przyprawami (gałką, solą, pieprzem, majerankiem, rozmarynem i bazylią). Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem (najlepiej masłem), układam warstwę ziemniaków, wylewam odrobinę sosu, posypuję 1/2 szczypiorku, wykładam kiełbasę. Układam kolejną warstwę ziemniaków, szczypiorek i kiełbasę. Zalewam pozostałym sosem, posypuję koperkiem. Całość zapiekam około 30 minut w 170-180 stopniach
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: P uszka tuńczyka w sosie własnym, 5 ziemniaków, puszka groszku, pęczek szczypiorku, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie, obieram i kroję w grubszą kostkę. Tuńczyka i groszek osączam z zalewy. Szczypiorek siekam. Wszystkie składniki mieszam
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-7 Składniki na placki: 2 kg ziemniaków, 2 średnie marchewki, pęczek koperku, 4 małe ząbki czosnku, 2 mniejsze cebule, pieprz, majeranek, tymianek, sól, mąka, jajko. Składniki na sos: duży jogurt naturalny typu greckiego, pęczek koperku, 6 mniejszych ząbków czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie(...)łyżeczki majonezu. Dodatkowo: 1 kg pieczarek, tymianek, sól, pieprz, 2-3 łyżki masła, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę obieram, ścieram na tarce. Koperek bardzo drobno siekam lub miksuję blenderem. Wszystkie składniki łączę, dodaję jajko i mąkę (ciasto ma być gęstej konsystencji, inaczej placki będą się rozpadać) i doprawiam do smaku. Mieszam, odlewam nadmiar wody. Smażę placki średniej
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 3 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 5 większych ugotowanych ziemniaków, po 1/2 pęczku koperku i pietruszki, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia, jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, świeżo mielony piep rz. Przygotowanie: Koperek i pietruszkę drobno siekam. Wystudzone ziemniaki przepuszczam przez maszynkę lub dobrze ubijam. Dodaję jajko, mąkę
JejKuchniaziemniaczanej, około 120 ml wody, 200 ml śmietany 30%, świeży majeranek, marynata do mięsa: 2 łyżki oliwy, papryczka chili, większa szczypta curry, cynamon, sól, gałka muszkatołowa Składniki na ziemniaki: 2-3 łyżki oliwy, spora szczypta tymianku, 3 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, świeżo zmielony pieprz. Przygotowania: Przygotowuję marynatę do mięsa z oliwy, przypraw i posiekanej papryczki chili(...)Trzy banany kroję w kawałki, miksuję z dodatkiem curry i mąki ziemniaczanej. Jednego banana kroję w kostkę. Wszystko dodaję do mięsa, mieszam, aż zgęstnieje. Na koniec wrzucam świeży majeranek. Ziemniaki kroję w paski (wielkości mniej więcej, jak na frytki), zalewam oliwą wymieszaną z posiekanym czosnkiem, imbirem i przyprawami, dokładnie mieszam. Piekę w 200 stopniach około 30-40 minut
JejKuchniaWiele chlebów paleo jest dość wilgotnych i ciężkich, mają też wyraźny posmak omleta albo kokosa (z mąki kokosowej). Chleb paleo z ziemniaków i lnu jest lekki i dość suchy – bezglutenowy, bez mąki kokosowej, zbóż i nabiału. Smakiem ten chleb odpowiada nieco pszenicznemu razowemu albo pełnoziarnistemu, choć nie ma w składzie pszenicy ani żadnych innych zbóż. Doskonale nadaje się na kanapki(...)Wpis Chleb paleo (z ziemniaków i lnu) pojawił się najpierw na blogu PaleoSMAK
PaleoSMAKSkładniki: 4 udka z kurczaka 0/5 szklanki oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka soli 1 łyżka ziół prowansalskich 3 ząbki czosnku 1/2 kg ziemniaków 1 łyżeczka mielonego kminku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól Sposób wykonania: Udka kurczaka myjemy i osuszamy. Czosnek szatkujemy w drobną kostkę i nacieramy nim mięso. Olej łączymy(...)wkładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy marynatą i odstawiamy na kilka godzin (np. na noc) do lodówki. Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 1 godziny. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kminku i czosnku. Po odcedzeniu i odparowaniu wody dodajemy masło i ugniatamy na gładkie purée. Podajemy z sezonowymi surówkami
Qchnia po prostuBardzo lubie piec frytki z przeróżnych warzyw: selera, batatów, marchwi, pietruszki - ostatnio wyparły one klasyczną wersję z ziemniaka. Postanowiłam do ziemniaków powrócić, ale w nieco innym wydaniu, z dodatkiem słodyczy. Wyszło wyśmienicie! Czytaj więcej
Kasia SarnaKolejna wersja zapiekanych warzyw zainspirowanych babką ziemniaczaną, tyle, że dla leniwych :) Czyli danie na szybko, którego efekt jest większy niż włożone siły :) Nazwa pochodzi z hindu ;) Składniki: - ziemniaki - kalafior - burak - zagęszczacz (ja użyłem kaszy manny) Przy okazji chciałbym poinformować, że wizart i jej drobne cwaniaczki i ich drobne ciasteczka wygrała nagrodę w konkursie Kinowe inspiracje Nagroda dziś została wysłana(...)zwyciężczyni :) Wykonanie: Kalafior dzielimy na różyczki. Buraki kroimy w kostkę. Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszać, zagęścić kaszą i zapiec w piekarniku
Kryzysowa Książka Kucharskaczerwonego jak barwy kogoś kto wmawia że jest św. Mikołajem :) Jak wygląda ten prawdziwy z zakrzywioną pałką polecam się przekonać oglądając film pt. "Noc świętego Mikołaja" :) Składniki: - buraki - ziemniaki - mąka pszenna - mąka ziemniaczana - bułka tarta - cebula Wykonanie: Cebulę kroimy drobno i smażymy. Ziemniaki gotujemy, gnieciemy i mieszamy z cebulą i odrobiną mąki (jednej i drugiej). Formujemy krokiety, panierujemy i smażymy
Kryzysowa Książka Kucharskateż pieczonką, prażynkami, duszonkami) to danie z terenów Zagłębia Dąbrowskiego, oryginalnie przygotowywane w specjalnym żeliwnym kociołku umieszczanym w ognisku. Potrawa jednogarnkowa z cyklu "wkładamy co mamy", ale podstawa to ziemniaki i cebula. Zrobiłem sobie małą wycieczkę do Będzina, który właśnie leży na tych terenach. Co sobotę, przy ładnej pogodzie, odbywa się tam ogromny pchli targ, może nawet dorównujący temu wrocławskiemu(...)zbliżam się do miejsca, czyli terenów takich celebrytów jak Trybson i mama małej Madzi :) Podaję przepis na takie pieczonki jakie sprzedają na targu w Będzinie. Składniki: - ziemniaki - marchewka - buraki - cebula - kapusta - przyprawy Warzywa kroimy w plasterki. Dodajemy trochę oleju i mieszamy. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy taką paczkę pod maskę samochodu w miejsce, które będzie gorące, ale gdzie
Kryzysowa Książka KucharskaKolumbii przyrządza się z niej danie zwane Ajiaco, które jest tam tak bardzo popularne, że każdy region ma swoją wersję. Zajadają się nią też w Azji i Afryce. Składniki: - ziemniaki - żółtlica - kukurydza konserwowa Wykonanie: Ziemniaki dusimy z pokrojoną żółtlicą, aż będą miękkie. Po jakimś czasie dodajemy kukurydzę z puszki. Podaje się też w wersji z pokrojonymi kolbami, ale to, choć
Kryzysowa Książka Kucharskazamaskować zepsute jedzenie. Drugi natomiast jest mniej kaloryczny, co dla niektórych jest plusem, oraz zdecydowanie lepiej wygląda na zdjęciach (jakby mi to nagle zaczęło sprawiać różnicę) :) Składniki: - grzyby - ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia - mąka - mąka ziemniaczana - olej - natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki gnieciemy w garnku i ugniatamy równo na dnie. Wycinamy ćwiartkę koła, chyba, że mamy garnek w innym kształcie
Kryzysowa Książka Kucharska