Pizza z szynką, salami, pomidorami, pieczarkami..ale żeby z ziemniakami??? Cóż to za dziwadło? A jednak! Mówię Wam, to dziwadło jest grzechu warte 🙂 Pizzę zieniaczaną pierwszy raz w życiu ujrzałam w jednej z małych pizzerii, gdzieś wśród małych, wąskich uliczek w Rzymie. Byłam wtedy na początkowym etapie nauki języka. Stanęłam przed ladą z […] Artykuł Pizza z ziemniakami
WiszniówkaCoś w sam raz na szybki i bezproblemowy obiad. To co Polacy uwielbiają, ziemniaki, które idealnie skomponował się z zielonym pesto. Post Pieczone ziemniaki z zielonym pesto pojawił się poraz pierwszy w PanCook - Przepisy Kulinarne
Pancookkrótki. Niemiecka sałatka ziemniaczana nie gościła wcześniej na naszym stole, ale chyba będzie się pojawiała u nas dość często :) Sałatka ta jest doskonałym połączeniem ostrości cebuli i słodkiego smaku ziemniaków. Niemiecka sałatka ziemniaczana - przepis: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Musimy ich pilnować aby nam się nie rozgotowały. Następnie odstawiamy je do ostygnięcia i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieczone ..do tego mleczko , najlepiej zsiadłe....mniam..pycha...u mnie tym razem ziemniaczki leciutko podgotowane, a potem obtoczone w przyprawach i usmażone..można oczywiście smażyć od razu lub upiec. ziemniaki sól, pieprz zioła prowansalskie papryka słodka wędzona Skworcu olej do smażenia Ziemniaki obrać i pokroić w kawałki.Obgotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzone wymieszać z olejem i przyprawami
Moje domowe kucharzeniektórzy nie przepadają za wystawaniem w kuchni :) Czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenie (35 minut) Ilość porcji: 4 Składniki: 2 filety dorsza bałtyckiego (ok. 500g) 500g młodych ziemniaków 200g pomidorków koktajlowych Ćwiartka cytryny Olej rzepakowy Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, tymianek Gałązka koperku Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy olejem. Doprawiamy
Kolizje SmakówSkładniki: Ciasto: 350 g mąki (dałam 200 g pszennej i 150 g żytniej) 6 łyżek masła ok. 3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody szczypta soli szczypta kuminu Nadzienie: 4 średnie ziemniaki spora marchewka ok 150 g groszku mrożonego cebula szczypta: kolendry, imbiru, chili w proszku sól Przygotowanie Mąkę, sól i kumin mieszamy ze sobą, dodajemy masło i rozcieramy palcami. Następnie wyrabiamy(...)ciasto, dodając stopniowo wodę. Ciasto owijamy folią i odstawiamy. Ziemniaki, marchew i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy przyprawy i groszek. Smażymy jeszcze chwilę, aż groszek zmięknie i odstawiamy do ostygnięcia. Blat oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty o boku ok 10 cm. Na kwadraty nakładamy
e-PrzepisyKulinarneseler, por), dzięki czemu zupa stała się bardziej aromatyczna i pełna smaku. Polecam! Tę letnią skandynawska zupę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania wraz z Anią . Składniki: kilka ziemniaków 3-4 marchewki 1 cebula kawałek pora kawałek selera ząbek czosnku 1 mały kalafior kilka rzodkiewek 2-3 garście zielonego groszku (użyłam mrożonego) kilka ziaren pieprzu sól 250ml mleka(...)czubata łyżka mąki Przygotowanie : Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, marchewkę pokroić w plasterki i wrzucić do dużego garnka. Dodać obraną cebulę, pora, rzodkiewki, ząbek czosnku, ziarenka pieprzu, sól i zalać wodą, tak aby zakrywała warzywa. Gdy woda się zagotuje dodać kalafiora podzielonego na różyczki. Zupę przykryć i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania
Codzienne Gotowanieuwielbiam kurczaka z zupy.) Jest to również pomysł na urozmaicenie klasycznych placków ziemniaczanych. W mojej rodzinie to hit - już od wielu lat. Koniecznie spróbujcie! Pycha! Placki: 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz Farsz: 1-2 ćwiartki z kurczaka (w zależności od wielkości, może być inne mięso drobiowe) 1 mała cebula Dodatkowo: olej(...)pieprz biały Przygotować farsz. Ugotować ćwiartki z kurczaka (w rosole). Mięso zmielić (na drobno) i połączyć z podsmażoną cebulą. (Jeśli farsz jest za suchy - podlać rosołem.) Przygotować placki. Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką). Dodać jajko i łyżkę mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju i porcjami wykładać solidne
Di gotujeświetne urozmaicenie dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Składniki na dodatki mogą być według Waszego uznania. Podałam przykładowe, które znajdują się w mojej wersji na zdjęciu. Pycha! Placki: 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz Dodatki: żółty ser pieczarki wędzony boczek pomidorki koktajlowe szczypiorek sos kremowo-serowy (przepis na końcu) Dodatkowo: olej Sos kremowo-serowy(...)śmietany 18% 100g żółtego sera gałka muszkatołowa sól, biały pieprz Przygotować placki. Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką). Dodać jajko i łyżkę mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Następnie na patelni rozgrzać solidną ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać spore porcje ciasta. (Wielkość placka powinna być około 3-4 razy większa
Di gotujeudka zalewamy bulionem/winem i wtedy dodajemy suszone grzyby. Gotujemy, ok 20 minut. Po tym czasie dolewamy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 5-10 minut. Młode ziemniaki Takie udka możemy podać z młodymi ziemniaczkami. Ziemniaki obieramy i gotujemy, gdy będą miękkie dodajemy masła, koperku i wkładamy do naczynia żeliwnego (u mnie zwykły emaliowany garnek) i stawiamy obok ogniska
Dobra karmaSkładniki: 1 polędwiczka wieprzowa ok. 1/2 kg młodych małych ziemniaków ok. 25 dkg drobnych pieczarek sól, pieprz ziołowy, przyprawa do grilla Przygotowanie: Ziemniaki oskrobać i odgotować w osolonej wodzie. Wystudzić. … Czytaj dalej Szaszłyki z polędwiczką
czarrna od kuchniSkładniki: ok. 1/2 kg drobnych, młodych ziemniaków 3-4 łyżki oleju świeże zioła, u mnie lubczyk, oregano, szałwia i koperek sól i pieprz Przygotowanie: Ziemniaki oskrobać i odgotować w osolonej wodzie, … Czytaj dalej Grillowane ziemniaczki
czarrna od kuchnikapusty drobno pokrojonej 100 - 150 g kiełbaski chorizo pokrojonej w cienkie plasterki 2 l gorącego domowego bulionu/wywaru z warzyw/wody 2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę 1 szklanka pokrojonych świeżych pomidorów (bez skóry) lub pomidorów z puszki 1 pietruszka starta na tarce o dużych oczkach 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę(...)umiarkowanej mocy palnika przez około 3-5 minut. Często mieszamy. Uważamy, aby nie przypalić cebuli. Dodajemy marchewkę i pietruszkę, podsmażamy cały czas mieszając przez 2 minuty. Dodajemy pokrojone ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Mieszamy i chwilę podgotowujemy. Wlewamy połowę bulionu lub wody i na większym ogniu zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy
cool and mintyletni obiad. Z podanych składników wychodzi duży garnek zupy, na około sześć dużych porcji, a każda ma tylko 148 kcal. Składniki (na ok 6 porcji zupy): 500 g młodych ziemniaków duży pęczek botwinki pół główki małej młodej kapusty 2 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera puszka fasoli czerwonej sok z połówki cytryny sól, pieprz po kilka liści laurowych i ziaren(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja ścieram tylko marchew, można również do zupy dodać pietruszkę i selera). Starte warzywa ponowie wkładamy do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, również startymi na grubej tarce burakami i posiatkowaną kapustą. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy posiekane liście botwinki. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw, dodajemy sól i pieprz. Na końcu
e-PrzepisyKulinarne