ziemniaki - 38421 przepisów (strona:907/2562)

Kotlety z ziemniaków z jogurtowym, ziołowym sosem 204

Jeśli macie już dość potraw świątecznych zapraszam do skosztowania takich oto kotletów z ziemniaków i sera. Pożywne, lekkie i bardzo smakowite, polecam. Kotlety z ziemniaków z jogurtowym, ziołowym sosem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa z suszonych borowików 248

leśnych, jednak najszlachetniejsza jest na suszonych borowikach, dlatego w Wigilię warto użyć akurat ich. Zupa z suszonych grzybów (ok. 6-8 osób) : ok. 70 g suszonych borowików 500 g ziemniaków 5 ziarnek ziela angielskiego 2 suszone liście laurowe 2 duże lub 3 mniejsze marchewki 1 duża pietruszka kawałek pora kawałek selera 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki białego octu winnego(...)zachować i pokroić ją w plasterki do gotowej zupy). Na wrzącą wodę wlewamy zalewę z moczenia grzybów i po chwili (gdy się zagotuje) wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone na paseczki grzyby oraz łyżeczkę soli. Gotujemy ok. 15 minut. Przyprawiamy octem, sosem sojowym, majerankiem oraz pieprzem i solą (jeśli jeszcze potrzeba). Do mąki powoli dodajemy po trochu śmietanki

Poezja smaku
ALOO GOHBI – curry ziemniaczano-kalafiorowe z Pendżabu – kuchnia indyjska 227

jeszcze bardziej zaskakujący! Jest świetnym pomysłem na rozgrzewający jesienno-zimowy obiad albo też imprezowe danie. Gwarantuję, że nie tylko wielbiciele orientalnych smaków będą zachwyceni! Polecam! SKŁADNIKI : ( dla 2 osób ) * ziemniaki – 2 szt * pomidor – 2 szt * kalafior – 1/4 szt * zielona papryczka chili – 1 szt * czosnek -2 ząbki * garam masala – 1 łyżeczka * mielona kolendra – 1łyżeczka * kumin(...)dodajemy kumin, kolendrę, imbir i resztę kurkumy. Wrzucamy posiekamy czosnek, pokrojone w kostkę pomidory i posiekaną chili – podgrzewamy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Wrzucamy kalafior, ugotowane ziemniaki i garam masala – podgrzewamy mieszając, doprawiamy solą i gotowe! Smacznego

Ostra na Słodko
ROSTI – SZWAJCARSKIE PLACKI ZIEMNIACZANE 308

Idealnie smakują solo albo z ulubionym sosem. Są świetny pomysłem zarówno na obiad, jak też imprezowe danie! Niesamowicie chrupiące! Gwarantuję, że każdy z przyjemnością będzie sięgał po dokładkę! SKŁADNIKI: * ziemniaki – 500 g * cebula – 1 szt * sól * pieprz * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obrane ziemniaki kroimy w drobne zapałki, posypujemy solą i odstawiamy na ok 10 minut

Ostra na Słodko
pieczywo z ziemniakami i szynką szwardzwaldzką 162

zobaczyłam na internecie przepisy tego rodzaju pieczywa wydało mi się to dziwne ....jak chleb z ziemniakami ?? przecież to nie wyjdzie... :) a jednak...i to jeszcze jak :)  środek jest mięsisty , pulchny i pachnący szynką , która daje słonawy posmak :) Z tej porcji wyjdą dwa chleby lub jeden chleb i 3- 4 bułki. Składniki : - 450 g mąki pszennej(...)ugotowanych i pogniecionych ziemniaków ( nie solimy w gotowaniu ) - 20 g świeżych drożdży - 10 g soli - 14 g miodu ( jedna pełna łyżeczka ) - pół szklanki letniego mleka - pół szklanki ciepłej wody - szczypta chili Dodatkowo - 4 plastry szynki szwardzwaldzkiej - mąka do podsypywania Mąkę wsypujemy do miski a z miodu, drożdży i części mleka robimy rozczyn , wlewamy go do zagłębienia w mące posypujemy mąką

Wypieki Rene
Zupa krem z konfitowanego czosnku 253

past, zup czy innych dań :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 5 - 6 główek czosnku olej roślinny (np. rzepakowy) gałązka świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku 3 - 4 średniej wielkości ziemniaki 1 duża cebula kawałek pora 2 listki laurowe 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu sól, pieprz do smaku 2 łyżki śmietany 30% (opcjonalnie) 8 cieniutkich plasterków boczku(...)małego rondelka, dodajemy gałązki rozmarynu i tymianku. Zalewamy olejem tak, aby przykrył zawartość rondelka. Gotujemy na małym ogniu do miękkości czosnku. 2. W tym czasie obieramy i myjemy ziemniaki - kroimy je w niedużą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pora myjemy, przekrawamy na pół - kroimy w półplasterki. 3. Na patelni na niewielkiej ilości oleju przesmażamy warzywa, do czasu

W kuchni Katie
Samosy wegańskie po naszemu 336

szklanki) mąka z amarantusa (2 szklanki) mąka kukurydziana (2 szklanki) mąka ziemniaczana (2 łyżeczki) woda (2 1/2 szklanki) olej rzepakowy (8 łyżek) sól (1 łyżeczka) Nadzienie: brokuł (1 szt.) ziemniaki (3 szt. duże) marchewka (1 szt. średnia) seler (1/4 szt.) pieprz (1 łyżeczka) kurkuma (1 łyżeczka) cynamon (1 łyżeczka) asafoetida (1/2 łyżeczki) imbir (1 łyżeczka) mielona kolendra (1 łyżeczka) sól(...)łyżeczki) olej (3 łyżki) + olej do smażenia Czas przygotowani: 75 min Liczba porcji: 10 Przygotowanie: Nadzienie: Ziemniaki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i seler obieramy i kroimy. Brokuła dzielimy na drobne różyczki. Wszystkie warzywa gotujemy na parze, aż będą miękkie (ok. 25 min). Rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy na niego przyprawy: od najgrubiej zmielonej do najdrobniej zmielonej (kolendra

Weganka gotuje
Kotlety ziemniaczane - ruskie 287

ugotowanych ziemniaków 250 g sera białego (twaróg) sól pieprz 2 jajka 1 cebula tłuszcz do smażenia bułka tarta do panierowania Ugotowane ziemniaki utłuc i wystudzić lub wystudzić i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ser rozdrobnić, dodać sól i pieprz do smaku oraz jajka i dobrze wyrobić masę. Uformować 7-8 kotletów, panierować w bułce tartej i usmażyć na tłuszczu

Gotowanie jest łatwe
Bułeczki ziemniaczane z przedziałkiem 270

szkl) mąki pszennej razowej drobno-mielonej ( w PT i FR to typ 110) [pszennej graham] 275 g (2 szkl) mąki pszennej 140 g ugotowanych i rozgniecionych na purée ziemniaków (mniej więcej 2 średniej wielkości) 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży mak lub sezam do posypania bułek Wymieszać ze sobą mąki i drożdże. Masło z mlekiem podgrzać, żeby to pierwsze się(...)rozpuściło. Dodać mleko z masłem i solą do utłuczonych na purée ziemniaków i wymieszać aż nie będzie grudek. Letnią masę dodać do mąk i ręcznie lub mikserem wyrobić na gładkie ciasto. Można także  wyrobić ciasto w maszynie do chleba na programie "Dough", dodając płynne i suche składniki w/g instrukcji.Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości.  [ moje ciasto rosło

Moje domowe kucharzenie
Placki ziemniaczane z boczkiem i czosnkiem 182

Składniki: 10 większych ziemniaków 3 cebule 1 cebula czerwona 4-5 ząbków czosnku 250 - 300 g wędzonego boczku do smaku tymianku, lubczyku, majeranku, estragonu sól, pieprz kilka kropel ciemnego sosu sojowego 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka śmietana z Bażanowic z łyżeczką cukru, kilkoma kroplami octu jabłkowego + sól i pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć razem z cebulami, boczek zmielić

Gaździnka warzy
Gulasz wieprzowy z dynią 148

należy go odpowiednio przechowywać (w oryginalnym opakowaniu i w temperaturze pokojowej). Składniki: - 500 g mięsa wieprzowego - 1 łyżka oliwy - 300 g dyni - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 300 g ziemniaków - 150 g marchewki - 2 łyżki oleju z pestek dyni Oleje Świata - sól, pieprz - majeranek - 2 łyżki mąki pszennej - 2 pomidory - 0,3 l gorącej wody - 2 liście laurowe Składniki(...)oraz posiekany czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Całość oprószamy mąką, wlewamy gorącą wodę, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem 30 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Dynię, ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchewkę możemy od razu wrzucić do mięsa ponieważ dusi się dłużej niż pozostałe warzywa. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę

Kuchenne Wariacje
Ser - dip serowy z ziemniaka, całkowicie wegański! 366

elementem imprez. Po prostu nie ma bata, musicie go zrobić, tym bardziej, że jego wykonanie jest BANALNE! Wychodzi +/- 5 porcji, jedna porcja ok. 56g = 92 kcal!  Składniki: - 2 ziemniaki - 1 marchewka - 40g płatków drożdżowych - 20g oleju (rzepakowego) - 1 ząbek czosnku - 0,5 papryki słodkiej - 0,5 papryki wędzonej - sól Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w kosteczkę i gotujemy

Be Fit Be Strong
Kurczak pieczony z warzywami 296

mało pracochłonny obiad. Wystarczy wszystkie składniki włożyć do naczynia do zapiekania i poczekać, aż się upiecze. Składniki: kurczak (w moim przypadku dwa skrzydełka, dwa udka i pierś) 5-6 ziemniaków spora marchew 2 cebule 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego ciemnego papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka Przygotowanie Kurczaka dzielimy na porcje, oprószamy solą(...)pieprzem i przyprawą do kurczaka. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, marchew w plasterki, cebulę w sporą kostkę. W naczyniu do zapiekania układamy kurczaka, na niego nakładamy warzywa. Całość skrapiamy oliwą, sosem sojowym i oprószamy przyprawami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem około 1 godz (zdjęłam pokrywkę 15 min przed końcem pieczenia

e-PrzepisyKulinarne
Ziemniaczane placki z tymiankiem i konfiturą z czerwonej cebuli. 221

wiele. Chrupiący placek ziemniaczany ze świeżym tymiankiem do tego słodka karmelizowana cebula z czerwonym winem, octem balsamicznym. A jakie są wasze ulubione połączenia tradycyjnych placków ziemniaczanych? SKŁADNIKI :   ziemniaki surowe 5-6 szt (większe) 2 jajka  2-3 łyżki mąki pszennej  sól do smaku  świeżo zmielony pieprz  gałka muszkatołowa  3-4 gałązki świeżego tymianku(...)przesmażamy, aby zmiękła. Dodajemy cukier, karmelizujemy. Wlewamy wino oraz ocet balsamiczny. Gotujemy tak długo, aż całość pięknie nam zmięknie i będzie miała "lepką" konsystencje. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Ziemniaki obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jajka, przyprawy, świeży tymianek. Całość dokładnie mieszamy w razie potrzeby, możemy dodać jeszcze odrobinę mąki. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Basia w kuchni
Zupa kalafiorowa 174

śmiało mogę stwierdzić, że można się tą zupą najeść, choć to pewnie rzecz względna☺ 1 h ok. 3 l Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 5 marchewek 5 średnich ziemniaków 1 por 0,5 selera 1 średni kalafior 3 łyżki śmietany (opcjonalnie jogurt naturalny) Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, biały pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Wykonanie: Na początek przygotowujemy wywar. Nastawiamy(...)wody i gotujemy w nich skrzydełka przez ok. 40 min. Później z powierzchni wywaru zbieramy osad. W tym czasie, obieramy pozostałe warzywa tj. marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki i kalafior z liści. Wszystkie składniki (oprócz kalafiora) kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Kalafior myjemy, dzielimy na małe różyczki. Po około 15 minutach dorzucamy do gotujących się warzyw i podgotowujemy około

Ania i Marcin gotują

Proponowane wyszukiwania