papryka, pokrojona w paski oliwa z oliwek 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 puszka pomidorów 400 ml mleczka kokosowego 1,5-2 szklanki wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ziemniaki, pokrojone w kostkę sól, pieprz, cukier natka pietruszki Filety umyć, osuszyć, pozbawić ewentualnych ości. Cebulę i paprykę przesmażyć na oliwie z oliwek. Dodać białe wino, odparować. Dodać pomidory, mleczko kokosowe(...)koncentrat pomidorowy oraz wodę. Gotować około 10 minut. Dodać ziemniaki i gotować kolejne 15- 20 min. Zupę doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na sam koniec włożyć filety i gotować około 5 minut. Zupę podawać z natką pietruszki. Przepis pochodzi z książki Lidla "Ryby są super
Moja Galeria Smakupłatków drożdżowych. Uwielbiam takie frytki dodawać jako porcja węglowodanów do obiadu czy czasami po prostu przygotować je sobie i zjeść bez żadnych dodatków 😏 Składniki: 1 duży batat 1 duży ziemniaki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka płatków drożdżowych szczypta soli i pieprzu czarnego oraz cayenne Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój na kształt frytek. Wymieszaj z oliwą, płatkami
Zdrowie na języku :PZostało kawałek kapusty pekińskiej, no i tak oto powstała pyszna zupka..ilość składników oczywiście wedle własnego gustu. 3 l bulionu drobiowego 2-3 marchewki kawałek kapusty pekińskiej kilka ziemniaków 2 -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz vegeta listek, ziele koperek Marchewki pokroić w półtalarki, ziemniaki w kostkę, kapustę poszatkować.Pokrojone warzywa wrzucić do gorącego bulionu , dodać przyprawy i gotować
Moje domowe kucharzenieSkładniki 1 kg ziemniaków 1,5 litra wywaru drobiowego z domowej kostki rosołowej 1 mała marchew 2 ząbki czosnku 1 cebula 5 łyżek startego parmezanu garść posiekanego szczypiorku ok 100 g boczku pokrojonego w cienkie plastry 3 duże łyżki śmietany 18% gałka muszkatołowa pieprz sól oliwa lub masło do smażenia Przygotowanie Do 1,5 litra wody dodajcie łyżkę domowej(...)kostki rosołowej , lub sami ugotujcie wywar warzywny, bądź mięsny. Na oliwie podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekane ząbki czosnku - dodajcie do zupy. Marchewkę pokrójcie w plastry i podsmażcie, ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę, warzywa dodajcie do wywaru. Kiedy warzywa zmiękną, ściągnijcie zupę z gazu, zmiksujcie, dodajcie śmietanę, parmezan i jeszcze raz zmiksujcie, by była delikatniejsza. Teraz doprawcie gałką muszkatołową
OliveandThymeSkładniki 4 bakłażany 3 ziemniaki 150 g fety 50 g startego parmezanu ok 3-4 łyżek bułki tartej (jeśli trzeba więcej/mniej)+ do panierowania 1 jajo 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki dobra sól, świeżo zmielony pieprz masło klarowane lub dobry olej do smażenia Przygotowanie Mocno nagrzejcie piekarnik. Bakłażany ponakłuwajcie, ułóżcie na blasze i obracajac(...)miękkim, upieczonym wnętrzu). Upieczone przekrójcie na pół, łyżką wyciągnijcie środek. Skórkę wyrzućcie, natomiast miąższ włóżcie na kilka minut do cedzaka- w ten sposób pozbędziemy się części wody. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie, rozgniećcie widelcem. Dodajcie do nich bakłażana, rozmącone jajo, pokruszoną fetę, starty parmezan, zmiażdżone ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą. Przyprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dobrze
OliveandThymeZapiekanka z ziemniakami i gruszkami. Edyta Guhl. Pierwszy raz jadłam Kartoffel-Gratin, czyli zapiekankę z ziemniaków w małej restauracji w Luksemburgu, nie w samym Mieście Luksemburg, tylko gdzieś na prowincji, zupełnie daleko od cywilizacji. I chociaż życie w tygodniu toczyło się tam bardzo spokojnie, sala restauracyjna otwarta była tylko wieczorami dla hotelowych gości, którzy wynajmowali
dolcevitainmykitchenciągłego doglądania i mieszania. Poświęcamy pół godziny, a potem wszystko gotuje się samo Zapraszam na zupę gulaszową! SKŁADNIKI: 0,5 kg rostbefu wołowego 4 marchewki 4 pietruszki 4 duże ziemniaki 2 małe cebule 2 duże ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 2 łyżki pasty paprykowej 1,5 litra bulionu warzywnego przyprawy: oregano, ostra papryka, czosnek granulowany, pieprz, sól(...)PRZYGOTOWANIE: Mięso kroimy na małe kawałki, marchewkę i pietruszkę na centymetrowe talarki, ziemniaki na ok. centymetrową kostkę. Cebulę i czosnek siekamy drobno. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy mięso i smażymy ok. 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i smażymy kolejne 15 minut. Dodajemy pomidory z puszki, pastę paprykową oraz przyprawy
Kuchnia w bieguRacja, ta smakuje warzywami i fakt, rosół zmienił by jej smak i była by dużo cięższa, a tak mamy świetny krem :-). Miłego dnia :-) Składniki na 8 porcji: 2 duże ziemniaki 2 pietruszki 1/2 selera 1/2 kalafiora 1 kalarepa 2 cebule 2 łyżki masła 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% (ja dałam mniej) 1/2 szklanki płatków migdałów sól pieprz szczypta gałki(...)muszkatołowej Ziemniaki, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w ćwiartki, zalewamy wodą, by zakryć warzywa i gotujemy. Umyty kalafior oraz oczyszczone, obrane cebule i kalarepę kroimy w grubą kostkę. Na patelni na łyżce masła podsmażamy cebulę, która zdejmujemy, gdy się zezłoci. Dokładamy drugą łyżkę masła i wrzucamy kalafior (dobrze, żeby mocno się zarumienił, bo to doda zupie smaku), oraz pokrojoną kalarepę
kruche babeczkiprzekąskę na przyjęciu do piwa , czy na urodzinach lub po prostu jako danie główne do pieczonej kaczki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Składniki : 4- 5 ziemniaków 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( kartoflanki ) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka soku z cytryny sól do smaku termokurczliwa osłonka do kiełbasy ( wąska ) konfitura z cebuli : 2-3 czerwone(...)cebule 1 łyżka octu balsamicznego – porządna 1 łyżka cukru – czubata 1/2 płaskiej łyżeczki chilli ( lub mniej jeśli nie lubicie ostrości ) Ziemniaki, ścieramy na tarce o drobnych oczkach , wlewamy sok z cytryny , mieszamy i odciskamy nadmiar wody, przez ściereczkę . Do pulpy ziemniaczanej dodajemy jajko , mąkę ( oba rodzaje ) , sól , mieszamy do uzyskania jednolitej masy . Osłonkę do kiełbas ,ciasno , napełniamy masą
Ogrodnik w podróżyprzyciąga wzrok kolorem i rozgrzewa zziębnięte ciało. W trakcie jej przygotowania można zająć się innymi domowymi pracami, które zazwyczaj zostawiamy na sobotę. Składniki (na 4 porcje) : 2-3 buraki ziemniak marchew pietruszka kawałek selera cebula czerwona 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe olej do smażenia sól pieprz Warzywa obrać i pokroić w grubą kostkę. W garnku o grubym dnie(...)rozgrzać 2 łyżki oleju. Do garnka wrzucić buraki, ziemniak, pietruszkę, seler i marchew. Obsmażyć. Dodać cebulę i czosnek. Gdy uwolni się zapach obu warzyw, wlać ok. 1,5 l wody. Zagotować. Do wrzącej zupy wrzucić liście laurowe i zmniejszyć moc palnika. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć liście laurowe. Lekko schłodzoną zupę zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić do smaku solą
Weekendy w domu i ogrodzieZmiksować i wlać z powrotem na patelnię. Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem (przeciśniętym przez praskę) i cytryną. Jeśli sos będzie za gęsty podlać odrobiną wody spod ziemniaków. Włożyć rybę i dusić ok 3-5 minut. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem dwóch ząbków czosnku, szczypty kminku. Potłuc dodając odrobinę masła i mleka. Wmieszać posiekany koperek
Gaździnka warzyporą. A dziś za oknem mamy prawdziwa zimę i biało i mroźno :) Przy samym smażeniu placków można się rozgrzać nie mówiąc już o jedzeniu :) Polecam. Składniki - 1,5 kg ziemniaków - 1 duża cebula - 3 duże ząbki czosnku - 1 łyżka mąki pszennej - 0.5 łyżki maki ziemniaczanej - 1 jajko - 1 łyżeczka majeranku - 0.5 łyżeczki soli - pieprz mielony Dodatkowo - olej do smażenia - ręczniczki(...)papierowe Wykonanie Ziemniaki, cebulę i czosnek obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach ( lub przy pomocy maszynki ). Mase przekładam na drobne sitko i odcedzam z nadmiaru soku. Do masy dodaje jajko, obie mąki i przyprawy. Dokładnie mieszam. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. Po usmażeniu, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu placki przekładam na talerz wyłożony ręczniczkami
Kuchnia z widokiem na ogród