ziemniaki - 38421 przepisów (strona:891/2562)

zupa szczawiowa 310

Składniki: 3 litry rosołu marchewka z rosołu ziemniaki 2 słoiki szczawiu śmietana 18% (duży kubek) jajko mąka Marchewkę z rosołu pokroić w półplasterki, wrzucić do garnka. Dodać szczaw, gotować na małym ogniu. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować osobno na pół-twardo. Dodać do zupy. Śmietanę rozprowadzić żółtkiem i łyżką mąki, zahartować zupą, dodać do garnka. Jeszcze chwilę gotować

stajnia gołębie od kuchni
Na życzenie dzieci- zupa pełna słońca 182

nico ją podkręciłam dodając imbir i mini klopsiki w stylu marokańskim. Spróbujcie i oceńcie jak smakuje. Krem z marchewki z klopsikami w stylu marokańskim składniki: 800 g marchwi 2 ziemniaki 1 duża cebula lub 2 małe 2 ząbki czosnku 2 szczypty mielonego imbiru  200 ml mleczka kokosowego limonka 250 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego(...)oleju. Połowę cebuli odkładamy do mięsa. Do pozostałej dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. W garnku należy zagotować 800ml wody. Do wrzątku wkładamy pokrojoną w plastry marchew oraz ziemniaki, dodajemy też cebulę z czosnkiem i imbir. Gotujemy do chwili aż warzywa zmiękną. Odstawiamy do przestygnięcia, a gdy zupa nie będzie już tak gorąca miksujemy ją na krem, dodajemy mleczko

Przysmaki Karolki
SŁODKIE ZIEMNIAKI Z HALLOUMI 343

Oryginalna przekąska, w której słodycz batatów łączy się ze słonym... Artykuł SŁODKIE ZIEMNIAKI Z HALLOUMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Smażona wątróbka cielęca 254

garść dorodnych szalotek (180g) 2 łyżeczki owoców kolendry 100ml białego (pół)wytrawnego wina masło kilka łyżek oleju rzepakowego sól czarny pieprz świeżo mielony kilka łyżek pszennej mąki 2 średnie ziemniaki 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej kilka łyżeczek słodkiej śmietany 18% Instrukcje Ziemniaki obieramy, kroimy na 2-3 części i wrzucamy do gorącej i dość dobrze osolonej wody. Gotujemy pod częściowym

Kulinarna Pokusa
Sałatka ziemniaczana 150

jest bardzo prosta sałatka, którą często robię kiedy zostanie mi z obiadu trochę ziemniaków. Bardzo ją lubimy i czasami pojawia się na stole z o wiele bardziej wystawnymi daniami. Polecam, bo chociaż przygotowanie jej nie wymaga za wiele pracy, a składniki mogą nie zachęcać, to jest to bardzo fajna sałatka ziemniaczana. ziemniaki – pieczone

Polska Zupa
Zupa grzybowa z suszonych grzybów 190

dalej u mnie zupki..oj,a jeszcze ile ich będzie...ciągle coś nowego gotuję. biała kiełbasa 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora 1 cebula kilka suszonych  grzybków kilka ziemniaków sól, pieprz vegeta domowa listek, ziele śmietana Do garnka wlać wodę, włożyć białą kiełbasę .Dodać pokrojone warzywa, grzybki [ ja delikatnie  je zmieliłam,a by było ciut takiego proszku(...)przyprawy.Gotować na wolnym ogniu kilka minut. Następnie wyjąć kiełbaskę, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Dodać śmietanę i posiekaną zieleninę.Doprawić w razie potrzeby.Podawać z pokrojoną kiełbaską

Moje domowe kucharzenie
Sałatka Żydowska 2892

Sałatka Żydowska – prosta i szybka sałatka, idealnie pasująca do wędlin, czy dań mięsnych – szczególnie polecam do karkówki z grilla ;) Sałatka Żydowska – Składniki: 5-6 średnich ziemniaków (ok. 800g) 4 jajka 1 duża cebula (ok. 150g) sól i pieprz do smaku majonez wedle uznania (u mnie 6-7 czubatych łyżek = 300g) szczypiorek (opcjonalnie) Sałatka […] The post Sałatka

Kulinarne Przeboje
Zarzutka czyli po prostu kapuśniak 220

kwaśne zupki, więc taka przypadła jej do gustu i co raz o nią prosi. 2-3 żeberka 50 dkg kapusty kiszonej 1-2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka kilka ziemniaków listek, z iele  pieprz , sól  majeranek Żeberka przełożyć do garnka, wlać wodę. Dodać startą na tarce marchewkę , seler i pietruszkę .Pod koniec gotowania żeberek dodać pokrojone ziemniaki.W osobnym(...)garnku ugotować kapustę , a jak ziemniaki będą prawie miękkie dodać do nich kapustę.Wszystko razem jeszcze chwilkę gotować. Doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie
kopytka po litewsku 196

Składniki 1 kg ziemniaków ; 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kminku 10dag wędzonej słoniny 1/2 szkl. śmietany 1 cebula śmietana gęsta Wykonanie litewska potrawa zwana śvilpikai --podawana jest z sosem grzybowym,lub śmietana ze skwarkami i cebulka .Z sosem grzybowym mamy postne danie Piec w temperaturze 160 -180 ー C w piecu nagrzanym około 30 minut, lub do zarumienienia,albo(...)podsmażyć na patelni,na 1łyzce oliwy z oliwek. Ugotować ziemniaki w łupinie, a następnie obrać ze skórki i zemleć w maszynce do mięsa,lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Do tak przygotowanej masy ziemniaczanej dodać mąkę ,kminek ,sól i wszystko dokładnie połączyć .Zagnieść ciasto tworząc podłużny wałek o średnicy 5 cm .Wałek pociąć w ukośnie plastry , umieścić na blasze wyłożonej papierem

w mojej kuchni
Zupa z kiszonej kapusty i tartych ziemniaków 210

znalazłam gdzieś w necie..ja co nieco pozmieniałam, robiłam ją wg innych zasad -tzn.nic nie smażyłam, tylko gotowałam..no i dopiero teraz szykując wpis, dopatrzyłam się, że źle starłam ziemniaki...miały być starte na tarce o drobnych oczkach, a ja starłam na grubych oczkach,ale mimo to zjedzona była i tak.Taką zupkę można podać z kleksem śmietany(...)kiszonej kapusty 1 łyżka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka kminku listek, ziele sól i pieprz do smaku bulion mięsny 2 -3 ziemniaki  Kapustę  poszatkować, przełożyć do garnka z bulionem,dodać przyprawy. Gotować około 20-30 minut.Ziemniaki zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami i dodać do gotującej się zupy.Wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu około

Moje domowe kucharzenie
Zupa marchewkowa 198

Dziś ponoć święto marchewki, więc jest oczywiście ..zupka marchewkowa.. około 1 kg marchewek bulion 2 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 por kilka ziemniaków 2-3 łyżki płatków ryżowych 1-2 łyżki masła śmietana sól, pieprz Połowę marchewek, pietruszkę i selera obrać ,zetrzeć na tarce.Resztę marchewki pokroić na cienkie  półplasterki.Por pokroić w piórka,a ziemniaki

Moje domowe kucharzenie
CHRUPIACE PLACKI ZIEMNIACZANE Z ZURAWINA I SEREM 184

żurawiny ( znajdziecie na niego przepis na końcu tego posta, zobaczycie jakie to proste :) Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca  na Winiary.pl SKŁADNIKI:  1kg ziemniaków (najlepiej mącznych) - obranych i pokrojonych na kawałeczki 1 duża cebula - obrana i pokrojona w ćwiartki 1- 2 łyżki białego sera  2 łyżki mąki kukurydzianej 30g płatków owsianych 1 ząbek czosnku - obrany(...)smaku) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru tłuszcz do smażenia Wszystkie składniki wkładamy do malaksera , miksujemy i gotowe.  Tu uwaga,w zależności od tego jakiego rodzaju ziemniaki będą wykorzystane lub ile czasu przed smażeniem ciasto zostanie przygotowane, być może będzie trzeba dodać więcej mąki kukurydzianej lub płatków owsianych. Nadmiar zebranego na powierzchni płynu można również usunąć łyżką

Moja Książka Kucharska
Zielona fasolka z kiełbaskami. 144

mrożona) 1 spora cebula (czerwona) 250 g kiełbasy (moja była podwedzana, surowa, ale wykorzystajcie to co macie akurat pod ręką, albo kupcie ulubioną) 500 ml bulionu warzywnego 200 g ziemniaków (drobno utartych) sól, pieprz, zioła Kiełbasę pokrójcie w plastry i podsmazcie na średnim ogniu. Dodajcie posiekaną cebulę i gotujcie tak długo aż będzie szklista. Wrzucamy fasolę (wcześniej przepłukałam ją gorącą(...)wodą) i pogurjemy ok 5 minut. Dodajemy bulion i gotujemy całośc ok 15 minut. Dodajemy drobno utarte ziemniaki i gotujemy dodatkowo ok 5 minut. Podajemy gorące z chlebem i np zimnym piwem. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Pierogi z ziemniakami i serem korycińskim (jak ruskie) 148

twaróg zastąpić serem korycińskim? To chyba będzie moja ulubiona wersja... Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Ciasto: 500g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka wody (letniej) Farsz: 500g ziemniaków 200-300g sera korycińskiego (polecam z wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec ) 1 duża cebula olej sól, pieprz Opcjonalnie:   boczek + cebula lub masło i bułka tarta  Przygotować(...)ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól, wodę i całość dobrze wyrobić (ciasto ma być wolne). Przygotować farsz. Ziemniaki ugotować, potłuc i połączyć z pokruszonym serem (powinny być grudki) oraz usmażoną cebulą. Masę doprawić solą i pieprzem. (Uważać, aby nie przesolić, ponieważ sam ser jest "słonowaty".) Ciasto cienko rozwałkować i powycinać z niego okręgi (np. szklanką). Na każdy

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania