ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:48/185)

Szybkie, włoskie faworki dwuskładnikowe, bez jajek 99

śmietana. Przepis oryginalny pochodzi stąd . Lubię przeglądać zagraniczne blogi kulinarne, bo można często wypatrzeć coś ciekawego, albo śmiesznego, jak przepis na typowo polskie „pierogis” z ziemniakami, serem i boczkiem w środku Wróćmy do samych faworków. Smakują inaczej niż te nasze polskie. Tradycyjne faworki są bardziej kruche. Nie te są tak kruche, ale też bardzo smaczne. Gdyby

Mieszam w Garnku
Szybkie, włoskie faworki dwuskładnikowe, bez jajek 183

śmietana. Przepis oryginalny pochodzi stąd . Lubię przeglądać zagraniczne blogi kulinarne, bo można często wypatrzeć coś ciekawego, albo śmiesznego, jak przepis na typowo polskie „pierogis” z ziemniakami, serem i boczkiem w środku Wróćmy do samych faworków. Smakują inaczej niż te nasze polskie. Tradycyjne faworki są bardziej kruche. Nie te są tak kruche, ale też bardzo smaczne. Gdyby

Mieszam w Garnku
Żurek 154

chcących zawsze czeka w pobliżu chrzan. Gdyby na świątecznym stole żurek miałby być głównym daniem to podałabym go na puree ziemniaczanym lub odsmażonymi na złoto ziemniakami z cebulką, boczkiem i koprem. Smacznego:) Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 2 marchewki (opcjonalnie, żurek będzie słodszy, przełamuję go pieprzem i ostrą papryką) 1 pietruszka 1 cebula

Zasmakuj Kuchni
Krokiety z chleba tostowego 415

Parówki w przepisie można zastąpić kabanosem. Na blogu znajdziecie przepisy również na inne krokiety np. takie z makrelą wędzoną , pyszne krokiety z pieczarkami  czy krokiety z ziemniakami serem i boczkiem . Składniki na 10 szt 10 kromek chleba tostowego 5 długich cienkie parówki 2 jajka 2 łyżki śmietany (dałam 18%) 10 plasterków żółtego sera sól pieprz bułka tarta olej

O kuchni z uczuciem
Ziemniaki zapiekane z bekonem i serem pleśniowym 88

się zezłociły. Sos : wymieszałem majonez, musztardę Dijon i ocet balsamiczny. Wstawiłem na pół godziny do lodówki. Cebulę obrałem, pokroiłem w cieniutkie plasterki. Bekon usmażyłem na chrupko. Upieczone ziemniaki posypałem cebulą, boczkiem, posiekana natka pietruszki, a na koniec pokruszonym serem

R'n'G Kitchen
Rondel burgundzki 158

Smaczne i pożywne danie. Podajemy je „do góry nogami” czyli wykładając potrawę na talerz poprzez odwrócenie garnka. Składniki ok 500 g ziemniaków 50 g boczku (najlepiej wędzonego) 1,5 laski kiełbasy … Czytaj dalej Rondel burgundzki

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pierogi z ziemniakami, kapustą i boczkiem 131

były smaczne i za każdym razem inne w smaku. Tu możemy puścić wodze fantazji i wyczarować farsz super wypasiony lub skromny a zarazem smaczny. Dziś padło na ziemniaki, kapustę i boczek. Smaczne połączenie, prawda ? Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
SMAK LASU CZYLI GRZYBOWA Z PULPETAMI Z INDYKA 162

tych pierwszych. Pamiętam, że w moim rodzinnym domu serwowana była jako zupa "czysta" ,lekko zaciągnięta śmietaną i podawana  na osobnym talerzyku z ziemniakami tłuczonymi z boczkiem. Ja zupę grzybową podaję z drobnym makaronem i urozmaicam pulpecikami z indyka, które właściwie mogłabym podawać w każdej zupie :) bo sprawiają, że zupa jest syta, pożywna i spokojnie zastępuje

Walijskie Pichcenie
A NA ŚNIADANIE - OMLET! 164

odrobinę bardziej wymyślnego np.omlet :-) Składniki: 3 jajka 2 łyżki mleka 2 pieczarki kawałek papryki czerwonej kawałek papryki zielonej szczypiorek sól pieprz łyżka masła  dodatkowo można dorzucić: szynkę, boczek, kukurydzę, groszek, ziemniaki, ser, szpinak - czyli praktycznie wszystko co mamy pod ręką albo w lodówce Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojone pieczarki i pokrojone w drobną

Walijskie Pichcenie
BOTWINKA II 166

gorącej zupy dodać startą na oczkach rzodkiewkę. Posypać koperkiem i szczypiorkiem oraz startym na oczkach jajkiem lub pokrojonym na ćwiartki.  Podawać z ugotowanymi  w plasterkach ziemniakami, polanymi stopionym boczkiem

Walijskie Pichcenie
Boczek pieczony w winie 212

delikatny i kruchy. Nawet wstępnie pokrojona w kratkę skóra okazuje się jak najbardziej jadalna. Co więcej, taki boczek możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z bardzo wieloma dodatkami. Na ciepło sugerujemy zwłaszcza upieczone razem z mięsem ziemniaki, natomiast na zimno może to być np. chrzan i pszenne pieczywo. Warto jednak spróbować też połączenia z marynowanymi warzywami, kwaśnymi(...)ząbków czosnku 1 papryczka chili 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka rozmarynu sól (ok. 2-3 łyżeczki) 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 500g małych ziemniaków (opcjonalnie) Instrukcje Skórę na boczku nacinamy ostrym nożem w ukośną kratkę. Mięso nacieramy ze wszystkich stron solą, pieprzem, rozmarynem oraz rozdrobnionym w moździerzu kminem rzymskim. Pozostawiamy na kilka(naście) minut. Do brytfanny

Kulinarna Pokusa
Pierogi ruskie 212

mała cebula (100g) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki oleju rzepakowego ciasto na pierogi gotowane wg naszego przepisu Dressing 150g wędzonego boczku 1 mała cebula (100g) Instrukcje Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (25 minut), po czym ubijamy na gładką masę. Cebulę obieramy i kroimy/siekamy w drobną (2-3mm) kostkę. Na małej patelni(...)średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia ok. 3 minuty. Twaróg (najlepiej ogrzany w temperaturze pokojowej) rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki: ziemniaki, cebulę razem z olejem, a także sól i pieprz. Wyrabiamy wszystko na jednolitą gładką masę. Pierogi lepimy w sposób i z ciasta wg naszego przepisu . Uformowane wrzucamy (najlepiej partiami po ok. 10 sztuk

Kulinarna Pokusa
Pierogi ruskie 294

obranych ziemniaków 250 g półtłustego sera białego 1 duża cebula olej do podsmażenia cebuli sól do smaku pieprz Okrasa: olej 2 cebule 200 g boczku surowego,wędzonego sól do smaku Wykonanie farszu: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze gorące ugniatamy tłuczkiem. Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oleju do  zeszklenia. Łączymy ser, ziemniaki i zeszkloną(...)cebulę. Farsz solimy i dość mocno pieprzymy. Całość ponownie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, aż do momentu połączenia się składników. Wykonanie pierogów: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być sprężyste i mięciutkie. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło

Smak mojego domu
Żurek prosty i szybki 159

Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w kostkę lub półplasterki (boczek w kostkę).Grzyby zalać mała ilością wody i ugotować  - najszybciej zrobimy to w szybkowarze. W międzyczasie na patelni zrumienić cebulę, dodać do niej kiełbasę i nieco ją obsmażyć. W garnku zagotować bulion, dodać cebulę z kiełbasą, ziemniaki, czosnek majeranek, ugotowane grzyby wraz z wywarem, gotować na średnim ogniu

Stare Gary
Zupa kalafiorowa, krem z kalafiora z boczkiem 96

pysznym kremem z kalafiora, z 5 składników!  Składniki: - 400g kalafiora - 300-400 g ziemniaków - 1 cebula - 1 l bulionu* - 1 łyżka masła - plastry boczku  - przyprawy: sól, pieprz, czosnek Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki. Kalafiora obierz, umyj i podziel na różyczki. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Przygotowanie w Tefal Cuisine Companion: Do misy Tefala zamontuj ostrze ultra(...)ustaw program Soup P1 Przygotowanie tradycyjne: Cebulę podsmaż na maśle i dodaj do garnka z pozostałymi warzywami. Zalać bulionem* i gotować do miękkości warzyw. Przypraw i zmiksuj blenderem. Boczek pokrój i podsmaż na patelni. Do talerzy nalać zupy krem i na wierzch wyłóż podsmażony boczek. Smacznego! * opcjonalnie można użyć 3 szklanki bulionu i 1 szklankę mleka min 2% tłuszczu

CookYourself
FASZEROWANE ZIEMNIAKI WĘDZONYM DORSZEM I PASTĄ SEROWĄ 182

sposobów. Dziś jeden z nich. Pyszne    faszerowane ziemniaki. Ja do ich nadziania wykorzystałam wędzonego dorsza i sery.   Składniki: kilka większych ziemniaków średnia czerwona cebula 6 ząbków czosnku dorsz wędzony parę plasterków wędzonego boczku Składniki na pastę serową: kawałek sera gruyere kawałek sera cheddar opakowanie sera białego np. typu president, mascarpone 3-5 łyżek śmietany  łyżeczka musztardy(...)podpiekły.    Podsmażyłam pokrojony wędzony boczek. Ułożyłam go na papierze kuchennym, aby odciekł z nich tłuszcz.   Polałam je sosem.    Posypałam plasterkami wędzonego boczku. Smacznego! Polecam inne propozycje na faszerowane ziemniaki: FASZEROWANE SZPINAKIEM Z WĘDZONYM KURCZAKIEM I WARZYWAMI

potrawyregionalne
Kartacze 163

jest pracochłonna, ale jej smak rekompensuje wszystko.Przystępujemy do pracy.Obieramy 6,5 kg ziemniaków, z czego 1,5 kg gotujemy w osolonej wodzie.Mielimy ok. 0,8 kg łopatki i 0,1 kg słoniny.Będzie nam jeszcze potrzebne dodatkowe 0,1 kg słoniny i 0,15 kg boczku na skwarki oraz3 cebule i trzy ząbki czosnku a przyprawy to jedynie sól(...)mięso, czyli mieszamy łopatkę ze słoniną,doprawiamy solą i pieprzem do smaku, 2 cebule i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach.Solidnie wszystko mieszamy.   Ugotowane ziemniaki mielimy.  Przygotowujemy skwareczki.   Słoninę, boczek i cebulę kroimy w kostkę.Najpierw na patelnię wrzucamy słoninę i jak wytopi się z niej tłuszcz dodajemy cebulęi boczek, zmniejszamy do minimum ogień

Maminek kulinarny
Barszcz czerwony z dobieranymi ziemniakami 204

wydaniu jest lekko słodki o nieco przaśnym zabarwieniu, za sprawą dodatku zakwasu na żurek. Ziemniaki gotuje się osobno i ubija na gładko. Zazwyczaj potrawę podaje się z ziemniakami obficie udekorowanymi skwarkami z boczku i zrumienioną cebulką. W mojej wersji pominęłam te smaczne, ale kaloryczne dodatki. Składniki: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 2 średnie buraki 6 łyżek zakwasu na żurek(...)Zupę podać z ugotowanymi ziemniakami ułożonymi na tym samym talerzu (tak jak na zdjęciu) lub ziemniaki podać na osobnym talerzu. Ziemniaki i zupę obsypać koperkiem. Ziemniaki można podać z usmażonymi na chrupko skwarkami z boczku i cebulką. Smacznego

Codziennik Kuchenny
pierogi z mięsem i ziemniakami 138

gorącej wody  30 ml oleju szczypta soli na farsz: 200 g mięsa z rosołu 2-3 gotowane ziemniaki cebula ząbek czosnku łyżka oleju sól, pieprz dodatkowo: boczek wędzony szczypiorek Mięso i ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.  Składniki ciasta zagnieść na stolnicy(...)rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Nakładać po łyżce farszu i zlepiać brzegi. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać okraszone podsmażonym boczkiem i pospane szczypiorkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zupa kapuściana. 129

naprawde ekspresowo. Kiedys świat obiegła pewna zupa odchudzająca - to nie ta, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby ją ugotować. Składniki; 20 dag wędzonego boczku pół główki białej kapusty 1 marchew 4 ziemniaki sól,pieprz ziele angielskie, liść laurowy przyprawa uniwersalna 1 łyzka (kopiasta) przecieru pomidorowego Boczek opłukać i zalać wodą. Marchew obrać, pokroić w kostkę dodac do garnka. Dorzucić(...)ziele i liśc laurowy, kapustę poszatkować i również dodać do zupy. Ziemniaki obrać pokroić w kostke. Kiedy kapusta będzie już prawie miękka dodajemy wtedy ziemniaki. Doprawiamy do smaku solą pieprzem, przyprawą i gotujemy do miękkości. Boczek wyjąc z zupy i pokroić w kosteczke i znów dodać do zupy. Na samym końcu w zupie rozprowadzić przecier pomidorowy. Wrzucić kilka listków świeżej

Radość kipiąca uśmiechem.
Babka ziemniaczana 94

ludzi którzy kochają Podlasie i kuchnię tradycyjną. Bo to tam właśnie po raz pierwszy jadłam przepyszną babkę ziemniaczaną. Jest to danie z "utartych, surowych ziemniaków, wymieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionego boczku lub słoniny i zapieczonych w piecu lub piekarniku na złocisto-brązowy kolor. Jest tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej. W Polsce ta ziemniaczana potrawa jest znana i popularna

Bernika - moj kulinarny pamietnik