czas gotowania będzie o wiele dłuższy (około 2 godzin, tj. do miękkości grochu). Składniki: 250 g żółtego grochu w całości około 0,4 kg wędzonego boczku wraz ze skórką 3 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera kawałek pora 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz majeranek Dzień wcześniej, groch zalać(...)zimną wodą. Zostawić na całą noc. Na drugi dzień marchewkę oraz pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Selera obrać i pokroić na 4 części. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Z boczku odciąć skórę i pociąć boczek w grubszą kostkę. Na dno szybkowaru wsypać boczek, dodać skórę, następnie groch wraz z wodą w której się moczył, marchewkę, pietruszkę, seler
Ugotowaćpołówka kurczaka 1 pętko kiełbasy wędzonej lub 100 g boczku 1,5 szkl grochu por marchewka pietruszka 3 ziemniaki cebula sól pieprz pieprz ziołowy bazylia oregano ziele angielskie Warzywa obrać i pokroić . Kurczaka umyć zalać wodą , dodać cebulę, marchewkę, pietruszkę i ziele angielskie i ugotować(...)wolnym ogniu razem z grochem. Wyjąć mięso, włożyć ziemniaki. Mięso oddzielić od kości, podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić do zupy, dodać również kiełbasę lub boczek. Przyprawić do smaku i ugotować do miękkości ziemniaków. Na koniec posypać natką pietruszki
Gotowanie jest łatweregionu Polski. Prażuchy przygotowane w kociołku na ognisku mają swój niepowtarzalny smak i aromat. Składniki na 5 litrowy kociołek : 3 kg ziemniaków 1,5 kg główka białej kapusty 0,5 kg kiełbasy 0,5 kg boczku wędzonego(...)razem ze skórą 3-4 cebule olej lub smalec do wysmarowania kociołka zioła prowansalskie sól, pieprz Przygotowanie : Zaczynamy od przygotowania poszczególnych produktów : ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, kiełbasę w pół talarki, z boczku ściągamy skórę i kroimy w słupki a cebulę w piórka. Z kapusty zdejmujemy 10-11 całych liści a resztę szatkujemy. Kociołek natłuszczamy olejem a najlepiej
Mechanik w kuchnistartego parmezanu 5 ząbków czosnku 1 gałązka świeżego rozmarynu sól i czarny pieprz do smaku 200 g świeżego szpinaku pęczek rzodkiewek 250 g zielonych szparagów 6 ziemniaków, dużych 150 g pancetta lub wędzonego boczku, cienkie plastry 50 g masła 1 łyżka oliwy z oliwek 100 ml ciemnego octu balsamicznego 3 łyżki miodu Filety z piersi kurczaka natrzyj solą, pieprzem, roztartym(...)powinien być gęsty ale lejący. Wyjmij mięso z folii i pokrój na kawałki na skos. Ułóż mięso na warzywach. Pokrusz boczek i polej sosem. Smacznego! The post Kurczak w rozmarynie, pancetta i pieczone ziemniaki appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaSłodki smak warzyw przełamany delikatną pikantnością przypraw i przyjemnym wędzonym smakiem kiełbasy i boczku. Idealne danie na chłodne jesienne dni. Chłopski garnek nie jest zawsze taki sam, gdyż w zależności od warzyw, mogą one szybciej lub wolniej się rozgotowywać. U mnie np. tym razem trafiły się ziemniaki, które praktycznie całkowicie się rozgotowały i w kawałku trudno było je znaleźć(...)proste dania? Ilość porcji: 5 - 6 Czas przygotowania: 30 minut + gotowanie Składniki na chłopski garnek: mała główka kapusty (2 kg) 2 - 3 duże marchewki 10 - 12 ziemniaków duży korzeń selera 500 g boczku tradycyjnie wędzonego 500 g dobrej cienkiej wędzonej kiełbasy 2 papryki 2 - 3 duże cebule 6 ząbków czosnku duża wiązka koperku 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego
Kuchcik gotujeCoś w sam raz na szybki i bezproblemowy obiad. To co Polacy uwielbiają, ziemniaki, które idealnie skomponował się z zielonym pesto. Post Pieczone ziemniaki z zielonym
PancookSkładniki: 1 kg ziemniaków 2/3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej jajko sól dodatkowo 250 g wędzonego boczku 1 cebula pieprz Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, łyżką nabieramy kluski i kładziemy na wrzącą wodę. Gotujemy około
magiczna kuchnia Kasikciuki, żeby udało mi się wyrwać do Chorwacji choć na kilka chwil Składniki: 8 całych kalmarów, z mackami 4 średnie ziemniaki, ugotowane al dente, w mundurkach 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 300 g wędzonego surowego boczku Natka pietruszki Niewielka ilość kopru włoskiego – pojęcie jest dosyć enigmatyczne, jednak w moim przypadku była to nieduża garść już drobno posiekanego(...)same korpusy. Macki i wędzony boczek drobno siekamy i podsmażamy do momentu odparowania wody. W międzyczasie drobno posiekamy cebulę, czosnek, koper włoski oraz pietruszkę a ziemniaki kroimy w niewielką kostkę. Wszystko to dodajemy do boczku z mackami, podlewamy białym winem i dusimy wraz z niewielką gałązką rozmarynu, dopóki ziemniaki nie staną się zupełnie miękkie a nadmiar płynu odparuje. Nadzienie
Kate's KitchenSałatkę, którą zrobiłam na ciepło i od razu podałam, uwierzcie była pyszna:). Prawie wszystko robi się samo:) jajka się gotują, ziemniaki po pokrojeniu same się pieką w towarzystwie cebuli i boczku. Robiłam te pieczone warzywa na jednej duzej patelni po to aby wszystko przeszło smakami. Piekłam na klarowanym maśle z dodatkiem soli.Potargałam sałaty i bazylię, skropiłam sosem z oleju
harrisaliście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- majeranek, kminek Kapustę i cebulę cieniutko szatkujemy, marchew trzemy na tarce jarzynowej. Przesmażamy pokrojony boczek, przekładamy do miseczki. Na wytopiony z boczku tłuszcz wrzucamy cebulę, aby się zeszkliła, następnie pokrojony w słupki czosnek. Kolejno dodajemy poszatkowaną kapustę z marchewką oraz pokrojony w talarki por. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem oraz kminkiem. Wszystko mieszamy(...)kapusty. Całość mieszamy i chwilę smażymy. Do gorącego bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania – dodajemy kapustę przesmażoną z warzywami. Na tej samej patelni rumienimy pokrojone na kawałki kiełbaski, które również dodajemy do zupy razem z boczkiem. Kolejno na patelnię, z tłuszczem po kiełbaskach, wrzucamy obrane ze skórki i pokrojone
mojewypiekiinietylkopotrzeby doprawiamy żurek solą i czarnym pieprzem, gotujemy ok. 10 minut. Żurek podajemy z klopsikami, boczkiem i natką pietruszki. Można do żurku podać puree z ugotowanych ziemniaków, wymieszanych ze skwarkami z boczku. The post Żurek z klopsikami z białej kiełbasy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięziemniaków użyłam tartej dyni. Dla dodania pikantności, oprócz cebuli, dodałam również podsmażony boczek, dużo soli i pieprzu oraz majeranek. O dziwo, pomimo uprzedzeń do dyni, pierogi zostały zjedzone z apetytem... Nadzienie: 2 szklanki dyni st artej na grubych oczkach 300 g twarogu 1 duża cebula (lub 2 małe), 3-4 plastry wędzonego boczku, sól, pieprz, suszony majeranek Boczek(...)nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju na małym ogniu, by ziemniaki nie były surowe. Podawać okraszone z boczkiem usmażonym na łyżeczce klarowanego masła lub podsmażone
Czerwień i błękitsię znakomicie, jest aromatyczne, warto poświęcić chwilkę na zrolowanie mięsa, a potem robi się już samo. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków o zwartym miąższu 5 pojedynczych filetów z kurczaka 15 dag suszonych pomidorów w oleju 10 plastrów chudego boczku łuskanego 1 czerwona papryka 1 cebula 15 dag sera cheddar Majonez do posmarowania Sól i pieprz do smaku Przyprawa(...)cieniutko majonezem, układamy pokrojone w paseczki osączone z zalewy suszone pomidory, oraz paprykę, posypujemy startym serem żółtym, zawijamy w roladki, okręcamy każdą roladkę w dwa plasterki boczku, spinamy wykałaczkami i układamy na ziemniakach. Dodajemy cząstki pokrojonej na ćwiartki cebuli, oraz wkładamy kilka gałązek świeżego rozmarynu. Całość przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*c i pieczemy około
Wanilia i KardamonSkładniki: 0,7 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko sól do smaku Dodatkowo: 15 dkg surowego boczku sałata maślana sos winegret Ziemniaki ugotować, lekko ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę, . Dodać jajko, sól, mąkę i wyrobić na jednolitą konsystencję. Z ciasta utoczyć wałek, podsypując go lekko mąką i pokroić pod skosem na kopytka(...)garnku zagotować wodę, lekko osolić. Kopytka wrzucać i gotować 3- 4 minuty, od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze skwarkami z boczku, białym serem, lub innym ulubionym dodatkiem w towarzystwie sałaty. Smacznego
Gosia gotuje