ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:45/185)

Przepis na Kapuśniak z Młodej Kapusty z Boczkiem 208

kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem. Zupa jest smaczna i pożywna i jeżeli ktoś jeszcze takiego kapuśniaku nie gotował to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kapuśniaku będziemy potrzebować: 2,5 l czystego wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego 1 główka młodej kapusty około 1,2 kg 350 g boczku wędzonego około 500 g ziemniaków 1 duża marchew 2 średnie cebule(...)kapuśniaku: Do garnka z wywarem przekładam kapustę, ziemniaki, marchew, doprawiam solą pieprzem dodaję listek laurowy, ziele angielskie, mieszam i gotuję zupę. Na początku kapusty jest bardzo dużo ale po chwili gotowania zmniejszy swoją objętość. W tym czasie gdy gotuje się zupa na patelni podsmażam boczek przez około 10 minut, następnie do podsmażonego boczku dodaję cebulę z czosnkiem i smażę całość

Uwaga Babcia Gotuje
ROLADA ZIEMNIACZANA NADZIEWANA MIĘSEM I BOCZKIEM 481

Jeżeli zostaną Wam ziemniaki po obiedzie i nie macie na nie pomysłu, to polecam przygotowanie szybkiej ziemniaczanej rolady. Będzie idealnym dodatkiem do sosu. Rolada idealnie sprawdzi

Przepisy Aleksandry
Barszcz biało-szczawiowy 152

Udane połączenie dwóch zup, szczawiowej z białym barszczem  Składniki 200 g wędzonego boczku masło cebula 4 ziemniaki 1 marchewka półtora l bulionu warzywnego 2 białe kiełbasy liść laurowy ziarenko ziela angielskiego słoiczek siekanego szczawiu zakwas na barszcz biały z butelki ząbek czosnku śmietana kremówka sól pieprz koperek 6 jajek ugotowanych na twardo     Przygotowanie   Rozgrzałem w garnku(...)łyżki masła, wrzuciłem pokrojony w paski boczek, chwilę smażyłem. Dołożyłem posiekaną cebulę, lekko zrumieniłem, dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, mieszając smażyłem kilka minut. Całość zalałem bulionem, włożyłem białą kiełbasę, liść laurowy i ziele, gotowałem na małym ogniu, aby kiełbasy nie popękały. Po ok. 25 minut wyjąłem je i odłożyłem. Do zupy dodałem szczaw , ok. 1/3 butelki białego barszczu

R'n'G Kitchen
Szare kluchy z boczkiem 171

jako “szare kluski” widnieje na   liście produktów tradycyjnych . Szare kluchy Składniki: 2 kg ziemniaków 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej 1 jajka 20 dag boczku surowego wędzonego Wykonanie: Ziemniaki obieramy i z ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ziemniaki przekładamy na durszlak, podkładamy miseczkę aby ściekł nadmiar wody powstałej z ziemniaków(...)rozpadają się, ponieważ ilość dodanej mąki zależy od użytego gatunku ziemniaków. Ciasto ziemniaczane kładziemy na drewnianą deseczkę, następnie zanurzamy w gorącej wodzie łyżeczkę i zsuwamy kluski do wody za każdym razem maczając łyżeczkę we wodzie. Gotujemy ok. 5 minut, następnie odcedzone kluchy i hartujemy w zimnej wodzie. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy i polewamy kluski. Smacznego

kgwjanczewo
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BAKŁAŻANEM CUKINIĄ I BROKUŁAMI 256

również inne zapiekanki: ZAPIEKANKA Z MAKARONEM KURCZAKIEM I PIECZARKAMI ZAPIEKANKA Z MAKARONEM ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Składniki: 1kg ziemniaków (najlepiej jesiennych) parę różyczek brokuł bakłażan cukinia cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów (można oczywiście użyć świeżych) parę plasterków wędzonego boczku (opcjonalnie) opakowanie jogurtowej (jest lżejsza) śmietany kawałek sera mozzarella słodka czerwona papryka zioła prowansalskie bazylia, tymianek sól, czarny pieprz(...)czosnku. Podsmażyłam. Pozostał jeszcze do podsmażenia wędzony boczek. Mając już przygotowane wszystkie składniki,można przygotowywać zapiekankę. Blachę wysmarowałam masłem. Układałam warstwowo. Plasterki ziemniaków. Bakłażana. Posypałam go ziołami.   Następnie cebula z czosnkiem.   Kolej na wędzony boczek. Warstwa pomidorów, posypanych ziołami. Rozłożyłam plasterki cukinii.    Brokuły. Ostatnia warstwa to ponownie plasterki ziemniaków. W miseczce rozmieszałam śmietanę i starty

potrawyregionalne
KARTACZE 206

przeciśnietych ziemniaków.Do tego dodajemy ugotowane ziemniaki.Wyrabiamy ziemniaczana mase.Mieso mielone doprawiamy sola,pieprzem.Ziemniaczana mase rozpłaszczamy w dłoni jak na pierogi,na srodek wkładamy porcje miesa,zawijamy brzegi masy ziemniaczanej,formując kule.W garnku nastawiamy wode osolona(musi byc dosc słona,zeby smak przeszedl na kartacze).Kartaczewrzucamy pojedynczo nie przerywając wrzenia wody.Gotujemy ok 45 minut.Na patelni smazymy pokrojony boczek na małą kosteczkę

Z Majeczką w kuchni
Grochówka dla dzieci 369

miękkości, najszybciej w garnku ciśnieniowym. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do grochu warzywa, pokrojoną kiełbasę (opcjonalnie również podsmażony boczek), przyprawy. Gotujemy aż ziemniaki staną się miękkie i groch się rozpadnie

głodny alergik
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem 235

Kapusta, jest tanim warzywem a łącząc ją z odrobiną pracy można wyczarować z niej wyjątkowo prosty i pyszny obiad. Aby nieco wzbogacić smak kapusty zasmażanej dodaję

Mechanik w kuchni
Musztardowe kluski z dziurką. 145

musztardy 1 łyżka smalcu gęsiego sól i pieprz     Ziemniaki umyć i ugotować do miekkosci w mundurkach. Boczek pokroić w kostke i wrzucic na patelnie,dodac smalec chwile podsmazyc a następnie dodac cebule pokrojona w kostke. Podsmazyc na złoty kolor. Ziemniaki obrac, zetrzeć  na terce lub przepuscic przez maszynke, dodac mąke,kasze, jajko i musztarde. Doprawic do smaku(...)spłaszczyc i w środku zrobić lekkie wgłębienie. Wode zagotowac z solą i do wrzącej wody wrzucać kluski, gotowac ok 5- 10 min. Wyjąć łyzką cedzakowa i posypac cebulka z boczkiem. Musztarda daje smaczny gorczycowy posmak. Można podawać z różnymi mięsiwami lub jako samodzielne danie.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Lasange ziemniaczana z pieprzem bałkańskim 166

zastąpiony ziemniakami. Do tego dania fantastyczne aromatyczne przyprawy od www.owocowyraj.euSkładniki na lasange na duże naczynie żaroodporne ok 45x25 cm : 1200 dag obranych ziemniaków puszka pomidorów w zalewie  2 średnie cebule 500 dag dobrego wędzonego boczku  500 dag startej mieszanki serów żółtych 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku  3/4 łyżeczki  pieprzu bałkańskiego(...)pomidory z zalewy i boczek pokroić, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Formę naczynia posmarować oliwą i układać warstwami. Ułożyć na spodzie pierwszą warstwę ziemniaków, posypać pieprzem i majerankiem. Następnie ułożyć połowę boczku, cebulę i lekko ją posypać solą i  słodką papryką, przykryć warstwą pomidorów i zalać resztą sosu pomidorowego z puszki. Wysypać połowę startego sera, drugą część

Apetyczna babeczka
SWOJSKIE ZSIADŁE MLEKO 147

boczku surowegopęczek koperkusól,pieprzWykonanie:Mleko przelewamy do garnuszka,dodajemy smietanę,mieszamy.Odstawiamy przykryte na ok.dobę.Ale gdy jest bardzo ciepło,mleko skiśnie przez noc.Kiedy mleko się zetnie i bedzie miało zwartą konsystencję wstawiamy mleko do lodówki.Gotowe mleko nakładamy na talerze posypujemy pieprzem i drobno posiekanym koperkiemZiemniaczki gotujemy w osolonej wodzie.Boczek kroimy w drobną kosteczkę.podsmażamy.Gotowymi skwareczkami okraszamy ziemniaki

Z Majeczką w kuchni
Krem z dyni z boczkiem - przepis 206

zupę z dyni z szafranem . Teraz kolejny przepis na zupę krem z dyni z curry i chipsem z boczku. Krem z dyni z boczkiem - przepis Składniki 1 kg obranej dyni 3 małe ziemniaki 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu warzywnego oliwa curry sól i pieprz kilka plastrów wędzonego boczku Wykonanie Na dużej patelni lub w garnku(...)gotujemy na wolnym ogniu aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Podczas gdy zupa się gotuje możemy zająć się przygotowaniem boczku. Plastry boczku układamy na kratce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C. na ok 10 min. Ja ustawiłam górną grzałkę z termoobiegiem. Pod kratką radzę umieścić blaszkę, żeby tłuszcz z boczku nie kapał bezpośrednio na piekarnik - łatwiej wyczyścić

Pyza i Surówka
Zupa chrzanowa 174

Lekko ostra od chrzanu kremowa zupa na wywarze warzywnym, która syci i rozgrzewa. Do podania ze zrumienionym boczkiem lub z grzankami chlebowymi w wersji dla wegetarian. Składniki: pęczek włoszczyzny kilka ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziela angielskie słoiczek chrzanu 100 ml śmietany kremówki łyżka majeranku sól, pieprz dodatkowo: kawałek wędzonego boczku lub grzanki Włoszczyznę i ziemniaki obrać i pokroić(...)słoiczek chrzanu i śmietanę. Wymieszać i doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni.  Zupę przelać na talerze i udekorować boczkiem lub grzankami z chleba

wyzwania kuchenne
kopytka po litewsku 179

mamy postne danie Piec w temperaturze 160 -180 ー C w piecu nagrzanym około 30 minut, lub do zarumienienia,albo podsmażyć na patelni,na 1łyzce oliwy z oliwek. Ugotować ziemniaki w łupinie, a następnie obrać ze skórki i zemleć w maszynce do mięsa,lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Do tak przygotowanej masy ziemniaczanej dodać mąkę ,kminek ,sól i wszystko dokładnie(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -180° C w nagrzanym piecu około 30 minut, lub do złocistego koloru .Gdy świstaki się pieką ,lub smażą ,przygotować dodatki. Boczek pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną cebulkę i razem wszystko zarumienić .Zdjąć z ognia . Na talerzu położyć sałatę ,obok świstaki i śmietanę, ze skwarkami i cebulka

w mojej kuchni
ZUPA FASOLOWO-GROCHOWA, BEZ MOCZENIA 194

mieszane 2-3 rodzaje +250g grochu żółtego, niełuskanego) - 3 łodygi selera naciowego - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - kawałek białej części pora - 500-600g obranych ziemniaków - wędzona szynka, boczek, itp. ilość dowolna, u mnie dość sporo, bo przeważnie ok. 1 kilograma (ale wystarczy niewiele, tyle, by dało smak) - 2-3 liście laurowe - 6-8 kulek ziela angielskiego(...)mniejsze kawałki wędzonkę (kawałki są takie na raz). Fasolę i groch przepłukuję na sicie pod bieżącą wodą, wrzucam na wędzonki. Następnie dodaję pokrojone w kostkę marchew, korzeń pietruszki i ziemniaki, dorzucam także pokrojony por i seler naciowy. Dodaję ziele angielskie i liście laurowe, a także obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku. Rozcieram w dłoniach 3 łyżki majeranku, zalewam całość

Smaczne Zdrowe