Świeża kapusta, młode ziemniaki i trochę skwarek wystarczy, aby zrobić inną, bardzo smaczną wersję gołąbków. Składniki: -2 kg ziemniaków -główka kapusty -20 dkg wędzonego boczku -sól, pieprz -1/2 l rosołu lub bulionu warzywnego -cebula, szczypior -olej Gotujemy bulion warzywny lub rosół, przyprawiamy, aby miał zdecydowany smak. Pół kg ziemniaków gotujemy w posolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez(...)praskę. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na minimalnej ilości oleju. Pozostałe ziemniaki ucieramy w maszynie lub na drobnych oczkach tarki. Tarte ziemniaki odsączamy z nadmiaru wody przez ścierkę lub gazę. Należy pamiętać, aby nie były zbyt suche. Ziemniaki gotowane i tarte łączymy razem, dodajemy skwarki i szczypiorek, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie
Maminek kulinarnyZiemniaki – około 4 kg, 1 kg kiełbasy, 1 kg boczku wędzonego, 1 kg cebuli, 2 buraki, 5 marchewek, 2-3 liście kapusty, tłuszcz – najlepiej gęsi smalec, sól, pieprz, garnek żeliwny Prażonki przygotowuje się w żeliwnym garnku ustawionym w ognisku. Garnek szczelnie zakręcany. Przed przystąpieniem do robienia prażonek(...)trzeba rozpalić ognisko :) Boczek pokroić w plastry. Kiełbasę i warzywa pokroić w plastry grubości około 0,5 cm. Dno i boki garnka wysmarować tłuszczem. Następnie ułożyć boczek, na nim układać warstwami buraki, ziemniaki, marchewkę, cebulę, kiełbasę. Oprószać solą i pieprzem. Następnie ułożyć kolejną warstwę boczku, buraków.... Warstwy układamy tak, aby składniki wystawały ponad brzeg garnka tworząc „kopczyk” – pokrywka nie jest
królestwo garówzupa rozgrzewająca, w sam raz na mroźne zimowe powietrze. Podaję przepis na mój kapuśniak. Czego potrzebujemy: 1 słoik kiszonej kapusty ( najlepiej własny wyrób z marchewką) 30 dag boczku 3-4 ziemniaki wywar mięsno -warzywny 1 cebula Wykonanie: Do wywaru dodajemy np. dwa udka, lub inne mięso, gotujemy z marchewką, ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Mięso wyjmujemy marchewkę również, dodajemy
W kuchennym oknie Ewykawy,1 szklanka bulionu wołowego,100 ml whisky,200 ml Razowego Kwasu ChlebowegoOlej z pestek winogron,sól, pieprz do smaku.Pikantne puree marchewkowe w koszyczkach z boczku:8 plastrów boczku,2 duże ziemniaki,6 marchewek,1 posiekana chili,1 łyżka posiekanego szczypiorku,oliwa aromatyzowana czarną truflą,śmietanka 18% lub mleko,sól i pieprz do smaku.Przygotowanie:Przygotować marynatę: wymieszać 2 łyżki oleju(...)smaku.W między czasie ugotować pozostałe marchewki razem z ziemniakami, po ugotowaniu odciąć po kawałku marchewki do przybrania. Warzywa zmiksować na puree z dodatkiem oliwy truflowej i śmietany, dodać posiekaną chili i szczypiorkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli puree będzie zbyt gęste dodać więcej śmietanki. Napełnić koszyczki z boczku. Mięso pokroić w plastry, ułożyć
SzczyptaSmaQdziwnego a do tego pyszne. Ziemniaki oskrobać i pokroić w plasterki o grubości 2-3 mm. Ugotować je w osolonej wodzie, ale nie rozgotować.. Odcedzić Cebulę pokroić w piórka, obsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Cebulka musi być miękka, doprawić ją do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Plastry boczku wędzonego pokroić na szerokie pasy i obsmażyć(...)będzie się jeszcze piekło w piekarniku. Wykonanie – formę lekko natrzeć oliwą i rozłożyć połowę plasterków ziemniaków i połowę cebuli. Teraz czas na kurczaka, resztę cebuli i boczek. Ostatnia warstwa to pozostałe ziemniaki. Na patelnię na której smażyły się mięsko i warzywa wlać śmietanę lub mleko dodać vegetę listki laurowe, doprawić solą i pieprzem. Wylać na ziemniaki. Pieczenie – nagrzać
Kuchnia PokoleńSzare kluski z boczkiem i cebulką Wielkopolskie, tradycyjne kluski kładzione, przygotowywane ze startych, surowych ziemniaków z dodatkiem jajek, mąki i soli. Podajemy je z podsmażonym boczkiem i cebulką, często z dodatkiem gotowanej kiszonej kapusty. Palce lizać! Składniki: ok 1 kg ziemniaków ok 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka soli ok 20 dkg boczku wędzonego(...)boczek z cebulką *** *** Dodajemy kluski, mieszamy i podajemy, najlepiej z dodatkiem gotowanej kiszonej kapusty *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Szare kluski ziemniaczane z boczkiem
Blog z Apetytemłyżki klarowanego masła 1,5 litra bulionu drobiowego-domowego sól morska do smaku gałka muszkatołowa do smaku pieprz świeżo mielony do smaku kilka plastrów parzonego boczku Jak wykonać ? Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę, tak samo cukinię, cebulę i seler naciowy. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, chwilę przesmażamy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, zalewamy gorącym bulionem
Wanilia i Kardamonprzygotowania:Marchewkę, piertuszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę pokroić w słupki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złocisty kolor na suchej patelni (tj. bez użycia tłuszczu).Ogórki zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach.Z(...)gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, stratą marchewkę, obraną pietruszkę i seler, por, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, łyżkę przyprawy do zupy, podsmażony boczek i zalać 2,5 litrami zimnej wody.Całość gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i warzywa będą miękkie (około 50 minut).Po tym czasie dodać starte ogórki, 250 ml soku z ogórków, zmiażdżone ząbki czosnku, posiekany koperek
Gospodyni Miejskajest smaczniejsza) 2-3 listki laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 500-600g kiszonej kapusty 1 marchewka sol, pieprz Okrasa: 250-300g boczku Prażoki : 500g ziemniaków 3 czubate łyżki mąki Przygotowanie : Wywar : Kości włożyć do garnka zalać zimną wodą, dodać obrane warzywa, przyprawy, przykryć i zagotować, następnie gotować na jak najmniejszym ogniu do czasu(...)włożyć do garnka, zalać wodą, dodać kapustę i pozostałe składniki i gotować wg powyższego przepisu. Okrasa : Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż tłuszcz się wytopi, a mięso będzie ładnie przypieczone i chrupiące. Prażoki : Ziemniaki zacząć gotować pod koniec gotowania zupy, aby były gorące, gdy zupa będzie już gotowa
Codzienne Gotowanieprzygotować kopytka. Kiedy ziemniaki ostygły, okazało się, że z mąk pszennych mam tylko razową. Zaryzykowałam i zrobiłam kopytka. Podałam je ze smażoną dynią, cebulą, boczkiem i suszonymi pomidorami. Składniki: 1,2 kg dobrej jakości ziemniaków (polecam odmianę Jelly) 2 jajka 2 szklanki mąki razowej sól do smaku mąka pszenna do podsypywania (zwykła) 200 g boczku 1 duża cebula(...)suszonych pomidorów 250 g dyni olej 1 łyżka masła Ziemniaki ugotować w mocno osolonym wrzątku. Odcedzić, utłuc i odstawić do ostygnięcia. Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dodać posiekane drobno suszone pomidory oraz obraną i pokrojoną na kawałki dynię. Smażyć aż dynia zmięknie. Pod koniec dodać łyżkę masła. Odstawić. Do ostudzonych ziemniaków dodać jajka, 2 łyżki oleju
Czerwień i błękitpole do eksperymentu Gulasz z ziemniaków (wg Viasat History) Składniki dla 2 bardzo głodnych lub 4 mniej głodnych osób) ok 30 dag kiełbasy (można dodać słoniny lub boczku) 1 kg ziemniaków pokrojonych w średnią kostkę 1/2 kg cebuli słodka papryka w proszku papryka wędzona w proszku (można pominąć - mój dodatek) ok litra wody sól i pieprz koperek do posypania
sierotka maRysia w kuchniIdealna na chłodne wieczory, znakomicie rozgrzewa, jest dla miłośników ostrzejszych smaków. Jej smak sprawia, że ciągle nam mało i byśmy mogli ją jeść bez końca;) Składniki: 40 dag boczku, 80 dag ziemniaków, 5 parówek, 4 marchewki, 1 pietruszka, ćwiartka selera, por, 2 duże cebule, 5 ząbków czosnku, 5 listków laurowych, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, chilli(...)liści laurowych oraz kilka ziaren ziela angiel skiego. Gotujemy wywar. 3. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Dodajemy do przygotowanego wywaru. 4. Czosnek obieramy, rozgrzewamy oliwę, podsmażamy go na złoty kolor. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Szklimy aż będzie miała złoty kolo r. 5. Boczek kroimy w kosteczkę , dodajemy do cebuli i czosnku. 6. Kiedy boczek się
Kuchnia Pełna Pasjiwłaśnie tak. Smacznego! Składniki: około 8 ziemniaków około 2 surowe buraki około 2 cebule około 4 pęta kiełbasy śląskiej kawałek żółtego sera do starcia kawałek boczku oliwa sól, pieprz, papryka czerwona Wykonanie: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. 2. Na dno naczynia żaroodpornego lejemy trochę oliwy i układamy pierwszą warstwę ziemniaków, które solimy i pieprzymy. 3. Następnie kroimy(...)sól, pieprz, warstwa plastrów buraka, warstwa plastrów kiełbasy (ostatnie 2 pęta), cebula w pół-talarki, sól, pieprz, czerwona słodka papryka i kapka oliwy. Na to ostatnia warstwa ziemniaków. Następnie około 6 plastrów boczku, a następnie na sam wierzch ścieramy żółty ser (na tarce o dużych oczkach) i paprykujemy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. 5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy
Kawa z mlekiemwiem co, zawsze się udaje. Do tego kiszona kapusta z grzybami, pure ziemniaczane i mamy smaczne danie. Jesienne. Składniki: polędwica z dorsza 4 sztuki kapusta kiszona 300 gram ziemniaki ugotowane 500 boczek wędzony 12 plastrów grzyby suszone 3 sztuki liść laurowy 2 sztuki kminek 1/2 łyżeczki ziele angielskie 3 ziarenka pieprz jedna cebula olej rzepakowy 3 łyżki 1 łyżka(...)Polędwice zawiń w plastry boczku i smaż z obu stron ułożone na papierze pergaminowym. Namocz grzyby. Rozgrzej olej w drugim rondlu i włóż wypłukaną kapustę. Dodaj przyprawy i duś z namoczonymi wcześniej grzybami. Pokrój grzyby i dodaj do kapusty wraz z wodą z namaczania. Pokrój cebulę drobno i zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj do ugotowanych ziemniaków wraz z łyżką masła
AZgotuj!drobnych oczkach, odcisnąć wodę. Wymieszać z przepuszczonymi przez praskę ziemniakami gotowanymi, dodać mąkę, wyrobić ciasto. Zwilżonymi dłońmi formować owalne kluseczki długości ok 4 cm. Wrzucać partiami na lekko osolony wrzątek. Gotować ok 7 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić boczek, wytopić, w razie konieczności dodając nieco oliwy. Dorzucić cebulę(...)smażyć aż się zrumieni. Kluseczki wyjmować łyżką cedzakową, podawać z cebulką i boczkiem (ew. jak z opisu, ze śmietaną i twarogiem
6niebo