ziemniaki i śmietana. Doskonały nie tylko na świąteczne obiady. Składniki: 500 ml zakwasu na żur 1,5 l wody 200 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 1-2 cebule 500 g ziemniaków 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu 1 łyżka majeranku 3 ząbki czosnku sól pieprz 3 łyżki śmietany 1-2 łyżki chrzanu tłuszcz(...)smażenia 4 jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wodę zagotować, wrzucić do niej kiełbasę i boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 40 minut. Ja zaparzam więcej boczku ponieważ będę go wykorzyustywać do upieczenia babki ziemniaczanej. Mięso i kiełbasę wyjąć z wywaru i wystudzić. Kiełbasę pokroić
Mama GotujeZmodyfikowana wersja klusek z mięsem. Warto spróbować, bo smakują wybornie. Składniki: -2 kg gotowanych ziemniaków -mąka ziemniaczana -30 dkg łopatki -ćwiartka z kurczaka -boczek wędzony -10 dkg kaszy gryczanej prażonej -marchew -2 cebule -seler, por, czosnek, korzeń pietruszki -liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty -sól, przyprawy Do ok. 3,5 l zimnej wody wrzucamy mięso, jedną cebulę, marchew(...)gryczaną. Wystudzone mięso i warzywa mielimy. Mięso i kaszę łączymy, doprawiamy solą i przyprawami i mieszamy. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy trochę rosołu i mieszamy. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Ugotowane i wystudzone ziemniaki zgniatamy w prasce. Oddzielamy 1/4 ziemniaków i w to miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną. W międzyczasie podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i podsmażamy. Zagniatamy ciasto ziemniaczane
Maminek kulinarnyZupa nie należy do lekkich ze względu na tłusty boczek. Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić nawet na taki rarytas ;) Składniki: 300 gramów ziemniaków 300 gramów wędzonego boczku 1 marchewka 1/4 selera 1 pietruszka 1/2 pora 2-3 łyżki śmietany do zabielenia sól pieprz Boczek pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu (z boczku tłuszcz
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commojej wizycie, już jej nie mają :) Zapas trzeba było zrobić :) Ale nie o herbacie miało być :)Na obiadokolacje wymyśliłem sobie dziś roladę schabową w boczku, nadziewaną świeżą bazylią, suszonymi pomidorami i mozzarellą oraz ziemniaki i cukinie. Suszonych pomidorów nie jadam codziennie, to że się przewinęły w kliku przepisach jest spowodowane tym, że je otworzyłem i tak zużywam po trochu(...)trzymać przepisu, można zmieniać według siebie i swoich upodobań. Składniki : 2 plastry schabu 4 plastry boczku surowego 4 listki świeżej bazylii 20g startej mozzarelli 4 suszone pomidory 1 mała cukinia 2 ziemniaki Przyprawy :pieprz ziołowy oreganokmin rzymskiświeża pietruszka Plaster schabu myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy
Parowar Facetazupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica KRUPNIK Ilość porcji: 5-7 Przygotowanie: 35 minut Składniki: – 3 duże ziemniaki (ok 700 g z) – 250 g wędzonego boczku – 1 cebula – 3 ząbki czosnku – kilkanaście suszonych prawdziwków lub podgrzybków – 500 ml żuru – 2 l wody kilka liści laurowych(...)kostkę. Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek w półplasterki. Na oleju podsmaż cebulę i czosnek do momentu aż się zeszklą. Do garnka wlej wodę, dodaj ziemniaki, gotuj. Kiedy woda będzie już ciepła dodaj podsmażoną cebulę. Boczek drobno pokrój i podsmaż na suchej patelni aż ten stanie się chrupiący i wytopi sporo tłuszczu. Dodaj go wtedy do zupy. Wymieszaj zakwas na żurek
nietylkopasta.plpodstawowy składnik tej zupy i nie tylko znajdziecie w tym sklepie Skworcu.com.pl Składniki; 25 dag grochu czarne oczko Skworcu 20 dag wędzonego boczku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4-5 ziemniaków sól, pieprz, odrobina chili, łyżeczka majeranku, łyżeczka słodkiej papryki 1 cebula 2- 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku. Przygotowanie; Groch należy wypłukać a następnie zalać wodą(...)czasie uzupełniamy wodę i dodajemy obrane i pokrojone warzywa tj. marchew, pietruszkę i seler. Gotujemy kolejne 20 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy do smaku przyprawami. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na patelni. Dodajemy do zupy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoto na oleju i dodajemy do zupy. Na samym końcu dodajemy starty
Radość kipiąca uśmiechem.bardzo. Dużo kaszy mannej jako zapychacza, psuje smak. Moja kiszka ziemniaczana jest mięciutka, delikatna, rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim do wypróbowania Składniki: 4 kg ziemniaków szklanka mąki 1 kg boczku surowego lub wędzonego- jak kto lubi sól- ok. 2 łyżek pieprz- około 2 łyżek flaki- jelita cienkie -4 sztuki po ok.1 metrze długości(...)smalec -kilka plastrów- z kostki Wykonanie: Na patelni przesmażamy boczek pokrojony w małą kosteczkę. Skwareczki odcedzamy z tłuszczu. Ziemniaki obieramy, tarkujemy. Dodajemy do nich mąkę, skwareczki, sól i pieprz, dobrze mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy flaki, zostawiamy na końcach wolne miejsce, zawiązujemy ściśle bawełniana nicią. Napełnione flaki układamy na blasze, nakłuwamy po całej długości igła, żeby powietrze podczas pieczenia
Z Majeczką w kuchniciasto): Ok 400g mąki pszennej + do podsypywania 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki Wielkopolskiego oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka soli Pierogi (farsz): 600g gotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków 3 cebule 150g boczku wędzonego (można pominąć) 5 łyżek Wielkopolskiego oleju rzepakowego Sól do smaku 1 niepełna łyżeczka pieprzu (najlepiej dozować i samemu stwierdzić czy farsz nie jest dla nas wystarczająco pikantny(...)szklanym przykryciem. Następnie wałkujemy na grubość ok 3mm i wycinamy krążki wielkości szerszej szklanki. Pierożki (farsz i przygotowanie): Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i dolewamy olej. Smażymy na rumiany kolor, studzimy. Łączymy z ziemniakami przeciśniętymi przez praskę i doprawiamy do smaku. Soli dajemy ostrożnie, bo gotowaliśmy ziemniaki z jej dodatkiem. Pieprzu potrzeba ok 1 łyżeczki
Kuchnia w czekoladzieżółtego sera (najlepiej parmezan lub inny twardy ) 1 jajko 4 prostokątne kawałki miękkiego żółtego sera ( do nadzienia ) 150 -200g plastrów boczku 4 długie wykałaczki sol, pieprz do smaku papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotowane ziemniaki(...)rozgnieść widelcem, dodać utarty ser, jajko, sól i pieprz do smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Nadziać na wykałaczki kawałki żółtego miekkiego sera, oblepić ziemniakami, a nastepnie owinąć plastrami boczku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ułożyć tak przygotowane szaszłyki na papierze do pieczenia. Zapiekać w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez około 15 minut SMACZNEGO
zielonacukinkaSkładniki: groch 25 dag, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 8 sztuk, kiełbasa wiejska 2 pęta, boczek wędzony 20 dag, kucharek 1,5 łyżki, majeranek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 3,5 litra(...)liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki do szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" wsypać łuskany groch, przyprawy, kiełbasę wiejską podzieloną na kawałki, boczek wędzony, pokrojone w kostkę grubszą ziemniaki, włoszczyznę wlać wodę do 3/4 pojemności szybkowara - u mnie to ok. 3,5 litra + skladniki zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 25 minut z szybkowara
W Mojej Kuchni Lubiępyszny żurek z jajkiem i wędliną. To doskonała propozycja na śniadanie wielkanocne. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 300g żeberek wieprzowych, 200g kiełbasy cienkiej np. śląskiej, 200g boczku wędzonego, 4 duże ziemniaki. 2 ząbki czosnku, 400ml zakwasu na żurek, 2 litry wody, 3 jajka, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Żeberka przekładam do garnka. Wlewam wodę i gotuję około(...)minut. Boczek oraz kiełbasę kroję w kostkę. Wędlinę oraz czosnek dodaję do wywaru. Całość gotuję na małym ogniu około 45 minut. Następnie do wywaru wlewam zakwas. Gotuję 5 minut. Żurek doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. 2. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ziemniaki dodaję do żurku. Mieszam. 3. Jajka gotuję na twardo
Tradycyjna kuchnia Kasiktóra została na dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę dokładnie wyrobić Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu Z masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję mięsa, dobrze zlepiać, formując owalne kluski Gotować w osolonej wodzie, przez ok. 20 minut Wybierać łyżką cedzakową, podawać z cebulką i boczkiem Smacznego :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniaktóra została na dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę dokładnie wyrobić Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu Z masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję mięsa, dobrze zlepiać, formując owalne kluski Gotować w osolonej wodzie, przez ok. 20 minut Wybierać łyżką cedzakową, podawać z cebulką i boczkiem Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprażucha ziemniaczana to ugotowane ziemniaki, utłuczone na gorąco z mąką pszenną. Idealny dodatek do chłodników, ale nie tylko. Składniki:-1 kg ziemniaków-10 łyżek mąki pszennej-15 dkg wędzonego boczku Na chłodnik:-1/2 l jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka-pęczek rzodkiewki-szczypiorek-koperek-sól, pieprz Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.W(...)chłodnik.Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę. Siekamy szczypiorek i koperek.Jogurt przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przygotowane warzywa i mieszamy. Boczek kroimy w kostkęi smażymy na patelni na skwarki. Ugotowane ziemniaki odsączamy z wody i wstępnie tłuczemy. Zmniejszamy ogień do minimum, wsypujemy do ziemniaków mąkę i tłuczemydo osiągnięcia jednolitej masy. Nakładamy
Maminek kulinarnyBellarosa należy do grupy kulinarnej B, czyli jest ziemniakiem ogólnoużytkowym, zawierającym więcej skrobi niż ziemniaki typu A. Pod widelcem się rozgniatają. Danie główne: zraz wołowy - polędwica sezonowana, ziemniaki Vineta ze śledziem, boczek sous vide, mus z ogórków z Hajnówki, konfitura z czerwonej cebuli, sos tymiankowy i wódka Młody Ziemniak 2014 (powstaje z ziemniaków odmiany Dukat zebranych w czerwcu, na Podlasiu
królestwo garów