ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:47/185)

Kurki smażone z bobem i boczkiem, podane z pieczonymi młodymi ziemniakami z tymiankiem 164

tymiankiem i jestem w niebie. Kocham takie obiady a Wy ?! Składniki: Około 300 g bobu ugotowanego al dente 180 – 200 g kurek 100 g boczku w plasterkach 300 g młodych ziemniaków 1 łyżka masła 1 pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz, suszony tymianek, czosnek granulowany (z powodu braku świeżego) Wykonanie : Ziemniaków nie obieraj. Oczyść(...)który pozostał na patelni – podsmaż kurki do momentu, aż zmiękną. Dodaj 1 czubatą łyżkę masła. Następnie do kurek dodaj – bób, boczek i natkę pietruszki. Całość dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wyłóż na talerze z pieczonymi ziemniakami. Smacznego

Moja pasja smaku
Szybkie, włoskie faworki dwuskładnikowe, bez jajek 127

śmietana. Przepis oryginalny pochodzi stąd . Lubię przeglądać zagraniczne blogi kulinarne, bo można często wypatrzeć coś ciekawego, albo śmiesznego, jak przepis na typowo polskie „pierogis” z ziemniakami, serem i boczkiem w środku Wróćmy do samych faworków. Smakują inaczej niż te nasze polskie. Tradycyjne faworki są bardziej kruche. Nie te są tak kruche, ale też bardzo smaczne. Gdyby

Mieszam w Garnku
Szybkie, włoskie faworki dwuskładnikowe, bez jajek 211

śmietana. Przepis oryginalny pochodzi stąd . Lubię przeglądać zagraniczne blogi kulinarne, bo można często wypatrzeć coś ciekawego, albo śmiesznego, jak przepis na typowo polskie „pierogis” z ziemniakami, serem i boczkiem w środku Wróćmy do samych faworków. Smakują inaczej niż te nasze polskie. Tradycyjne faworki są bardziej kruche. Nie te są tak kruche, ale też bardzo smaczne. Gdyby

Mieszam w Garnku
Żurek 180

chcących zawsze czeka w pobliżu chrzan. Gdyby na świątecznym stole żurek miałby być głównym daniem to podałabym go na puree ziemniaczanym lub odsmażonymi na złoto ziemniakami z cebulką, boczkiem i koprem. Smacznego:) Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 2 marchewki (opcjonalnie, żurek będzie słodszy, przełamuję go pieprzem i ostrą papryką) 1 pietruszka 1 cebula

Zasmakuj Kuchni
Krokiety z chleba tostowego 434

Parówki w przepisie można zastąpić kabanosem. Na blogu znajdziecie przepisy również na inne krokiety np. takie z makrelą wędzoną , pyszne krokiety z pieczarkami  czy krokiety z ziemniakami serem i boczkiem . Składniki na 10 szt 10 kromek chleba tostowego 5 długich cienkie parówki 2 jajka 2 łyżki śmietany (dałam 18%) 10 plasterków żółtego sera sól pieprz bułka tarta olej

O kuchni z uczuciem
Ziemniaki zapiekane z bekonem i serem pleśniowym 108

się zezłociły. Sos : wymieszałem majonez, musztardę Dijon i ocet balsamiczny. Wstawiłem na pół godziny do lodówki. Cebulę obrałem, pokroiłem w cieniutkie plasterki. Bekon usmażyłem na chrupko. Upieczone ziemniaki posypałem cebulą, boczkiem, posiekana natka pietruszki, a na koniec pokruszonym serem

R'n'G Kitchen
Rondel burgundzki 184

Smaczne i pożywne danie. Podajemy je „do góry nogami” czyli wykładając potrawę na talerz poprzez odwrócenie garnka. Składniki ok 500 g ziemniaków 50 g boczku (najlepiej wędzonego) 1,5 laski kiełbasy … Czytaj dalej Rondel burgundzki

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pierogi z ziemniakami, kapustą i boczkiem 146

były smaczne i za każdym razem inne w smaku. Tu możemy puścić wodze fantazji i wyczarować farsz super wypasiony lub skromny a zarazem smaczny. Dziś padło na ziemniaki, kapustę i boczek. Smaczne połączenie, prawda ? Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
SMAK LASU CZYLI GRZYBOWA Z PULPETAMI Z INDYKA 186

tych pierwszych. Pamiętam, że w moim rodzinnym domu serwowana była jako zupa "czysta" ,lekko zaciągnięta śmietaną i podawana  na osobnym talerzyku z ziemniakami tłuczonymi z boczkiem. Ja zupę grzybową podaję z drobnym makaronem i urozmaicam pulpecikami z indyka, które właściwie mogłabym podawać w każdej zupie :) bo sprawiają, że zupa jest syta, pożywna i spokojnie zastępuje

Walijskie Pichcenie
A NA ŚNIADANIE - OMLET! 192

odrobinę bardziej wymyślnego np.omlet :-) Składniki: 3 jajka 2 łyżki mleka 2 pieczarki kawałek papryki czerwonej kawałek papryki zielonej szczypiorek sól pieprz łyżka masła  dodatkowo można dorzucić: szynkę, boczek, kukurydzę, groszek, ziemniaki, ser, szpinak - czyli praktycznie wszystko co mamy pod ręką albo w lodówce Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojone pieczarki i pokrojone w drobną

Walijskie Pichcenie
BOTWINKA II 189

gorącej zupy dodać startą na oczkach rzodkiewkę. Posypać koperkiem i szczypiorkiem oraz startym na oczkach jajkiem lub pokrojonym na ćwiartki.  Podawać z ugotowanymi  w plasterkach ziemniakami, polanymi stopionym boczkiem

Walijskie Pichcenie
Boczek pieczony w winie 244

delikatny i kruchy. Nawet wstępnie pokrojona w kratkę skóra okazuje się jak najbardziej jadalna. Co więcej, taki boczek możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z bardzo wieloma dodatkami. Na ciepło sugerujemy zwłaszcza upieczone razem z mięsem ziemniaki, natomiast na zimno może to być np. chrzan i pszenne pieczywo. Warto jednak spróbować też połączenia z marynowanymi warzywami, kwaśnymi(...)ząbków czosnku 1 papryczka chili 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka rozmarynu sól (ok. 2-3 łyżeczki) 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 500g małych ziemniaków (opcjonalnie) Instrukcje Skórę na boczku nacinamy ostrym nożem w ukośną kratkę. Mięso nacieramy ze wszystkich stron solą, pieprzem, rozmarynem oraz rozdrobnionym w moździerzu kminem rzymskim. Pozostawiamy na kilka(naście) minut. Do brytfanny

Kulinarna Pokusa
Pierogi ruskie 241

mała cebula (100g) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki oleju rzepakowego ciasto na pierogi gotowane wg naszego przepisu Dressing 150g wędzonego boczku 1 mała cebula (100g) Instrukcje Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (25 minut), po czym ubijamy na gładką masę. Cebulę obieramy i kroimy/siekamy w drobną (2-3mm) kostkę. Na małej patelni(...)średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia ok. 3 minuty. Twaróg (najlepiej ogrzany w temperaturze pokojowej) rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki: ziemniaki, cebulę razem z olejem, a także sól i pieprz. Wyrabiamy wszystko na jednolitą gładką masę. Pierogi lepimy w sposób i z ciasta wg naszego przepisu . Uformowane wrzucamy (najlepiej partiami po ok. 10 sztuk

Kulinarna Pokusa
Pierogi ruskie 321

obranych ziemniaków 250 g półtłustego sera białego 1 duża cebula olej do podsmażenia cebuli sól do smaku pieprz Okrasa: olej 2 cebule 200 g boczku surowego,wędzonego sól do smaku Wykonanie farszu: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze gorące ugniatamy tłuczkiem. Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oleju do  zeszklenia. Łączymy ser, ziemniaki i zeszkloną(...)cebulę. Farsz solimy i dość mocno pieprzymy. Całość ponownie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, aż do momentu połączenia się składników. Wykonanie pierogów: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być sprężyste i mięciutkie. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło

Smak mojego domu