ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:42/185)

Halyszki ziemniaczane (kartoplani haluszki) – danie regionalne 198

maki pszennej, 1 jajko wiejskie, 1 płaska łyżeczka soli, ponadto: surowy boczek, 100 g bryndzy podkarpackiej, słonina, sól gotowania, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie:  Obrane ziemniaki trzemy na tarce, odcedzamy przez gazę (nie za dużo) i dodajemy jajko mąkę i sól.  Do odciśniętych ziemniaków dodajemy osadzoną skrobię. Ciasto dokładnie mieszamy. W garnku o szerokim dnie zagotowujemy(...)pomocą noża odcinamy ciasto bezpośrednio do garnka.  Gotujemy ok. 6 – 8 minut, przy wolnym kipieniu. Danie najlepiej smakuje z podsmażoną  w kostkę boczkiem, skwarkami i pokruszoną bryndzą, doprawiamy pieprzem. Rada: wybierajcie ziemniaki  typ B  – tzw.  ziemniaki ogólnoużytkowe , uniwersalne, średniej twardości, nierozsypujące się, które zawierają więcej skrobi.  Cóż może być piękniejszego od Parku Bieszczadzkiego

Moniki Smakołyki
Krem z białych warzyw z chipsami boczkowymi i ziemniaczanymi chruścikami 115

mała biała cebula 2 szklanki mleka 250ml koncentratu warzywnego w płynie (Krakus) 1/3 łyżeczki białego pieprzu sól do smaku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej   Dodatkowo: 2 ziemniaki 2 łyżki mąki kukurydzianej 100g boczku węzonego 300ml oleju Sposób przygotowania: W garnku roztapiamy masło, stopniowo wrzucamy wcześniej obrane i pokrojone w drobną kostkę warzywa- najpierw seler i pietruszkę, następnie cebulę, czosnek(...)lekkiego zrumienienia. Zalewamy koncentratem warzywnym (możemy użyć domowego wywaru) oraz mlekiem. Gotujemy ok 20 minut pod przykryciem, na bardzo wolnym ogniu. W tym czasie boczek kroimy na małe plasterki i rumienimy na patelni. Pozostałe 2 ziemniaki kroimy w bardzo cieniutkie paseczki "słupki", obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy porcjami w rozgrzanym oleju. Zarówno upieczony boczek jak i usmażony chruścik ziemniaczany

Kuchnia w czekoladzie
Fasola z klopsikami 120

soli mąka pszenna do obtoczenia klopsików 2 - 3 łyżki oleju do smażenia Fasola: 500 g białej fasoli Jaś karłowy 3 marchewki pietruszka mały korzeń selera 3 średniej wielkości ziemniaki 200 g boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżeczka mielonego kminku łyżeczka tymianku łyżeczka cząbru łyżka majeranku 200 ml dobrego przecieru pomidorowego łyżka(...)ziarna. Dodać listek laurowy i ziele angielskie i gotować na małej mocy palnika pod przykryciem około 30 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do gotującej się fasoli. Marchew, pietruszkę, selera obrać i drobno pokroić, dodać do fasoli. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć, pod koniec dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, podsmażyć i dodać

Kuchcik gotuje
Żebroczka wiślańska 122

czyli żebrak. Chodził on po domach i zbierał jedzenie. Z resztek powstało właśnie to danie. Dla nas rewelacja <3 Składniki 2 kg ziemniaków 500 ml mleka 3,2% 200 g kaszy jęczmiennej 300 g boczku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka majeranku sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę gotujemy na sypko(...)placki ziemniaczane). Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy z tłuszczu. Skwarki przekładamy na talerz a na tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Podgrzane mleko wlewamy do startych ziemniaków, mieszamy. Do masy ziemniaczanej dodajemy wytopiony boczek, cebulę razem z tłuszczem, kaszę, roztarty z solą (1/2 łyżeczki) czosnek i majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę. Pieczemy

R'n'G Kitchen
Tarcioki 125

bidi-language:#0400;} Tarcioki pochodzą z kuchni góralskiej. Znane są też pod nazwą kluski scykane. My nazywamy je góralskimi żelusiami ;) Wybornie smakują z boczkiem, cebulą i zsiadłym mlekiem <3 Składniki 500 g ziemniaków(...)mąki ziemniaczanej 300 g boczku wędzonego 2 cebule sól       Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki trzemy na tarce o małych oczkach, odciskamy, płynu nie wylewamy (jeszcze może nam się przydać). Dodajemy mąkę, sól, dokładnie wyrabiamy (jeśli masa jest za sucha, dolewamy trochę płynu z odciśniętych ziemniaków). Łyżką nabieramy małe porcje masy, wrzucamy

R'n'G Kitchen
Z... Ziemniak! 218

sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano, czosnek *opcjonalnie: cebula pokrojona w prążki, boczek i ser do posypania (ja z tej opcji zrezygnowałam)) Przygotowanie:  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Pamiętajcie jednak, aby były "al dente", ponieważ będą dochodziły potem w piekarniku. 2. Po ok. 15-20min. wyjmujemy ziemniaki, wylewamy gorącą i zalewamy je zimną wodą. Odstawiamy na chwilkę(...)naczynie żaroodporne wylewamy dosłownie kropelke oliwy, rozsmarujemy papierem.  4. Kroimy ziemniaki* (i cebulę z boczkiem, jeśli macie ochotę). 5. Posypujemy przyprawami i dodajemy resztę oliwy. 6. Wszystko ze sobą mieszamy, aby oliwę i przyprawy rozprowadzić sprawiedliwie i zapiekamy w temp. 200'C przez 20 min. 7. Wyjmujemy i podajemy.** *kroimy w talarki, frytki, ćwiartki... jak Wasz żołądek sobie

Kitchens Alphabet
Zupa fasolowa 145

liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone zioła i warzywa) 2 marchewki pietruszka mały seler mały por 150 g boczku surowego, wędzonego 1 cebula 0,5 kg obranych ziemniaków 2 ząbki czosnku 1,5 czubatej łyżki majeranku pieprz mielony - około 1/2 płaskiej łyżeczki sól do smaku Wykonanie: Fasolę namaczamy w wodzie dzień wcześniej. Wymieniamy wodę(...)mniejsze kawałki i ponownie wrzucamy do zupy. Dodajemy ugotowaną fasolę. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zupę nadal gotujemy do ich zmięknięcia.  Dodajemy pieprz mielony. Gdy ziemniaki są miękkie, dodajemy boczek z cebulą, czosnek pokrojony w drobną kostkę i majeranek. Zupę wyłączamy. Smacznego

Smak mojego domu
Kremowa zupa dyniowa 146

razem postanowiłam, że smak dyni wzbogacą inne jesienne warzywa - ziemniaki, marchewka i papryka. Efekt? Idealny balans smakowy, który doskonale wieńczy chrupiący na wierzchu zupy boczek. Składniki: 500 g dyni 1 cebula 2 ziemniaki 2 średnie marchewki 3/4 papryki czerwonej bulion warzywny sól, pieprz, ostra papryka boczek Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto na oleju. Ziemniaki, dynię oraz marchewki obrać

My simple kitchen
Zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem 205

cukrem pudrem . Prosta, smaczna i bardzo sycąca zapiekanka. Przepis cytuję za autorką. Składniki: 1 kg ugotowanych w łupinkach ziemniaków   1 duży por   1 strąk czerwonej papryki   2 - 3 ząbki czosnku   1 duża cebula   150 g wędzonego boczku   300 ml śmietanki słodkiej 12 %   2 jaja   100 g sera żółtego   sól, pieprz(...)ziemniaki wyłożyć połowę  zeszklonych warzyw, na warzywa poukładać plastry boczku, na boczek wyłożyć drugą część warzyw, można znów posypać pieprzem (solą raczej nie, gdyż boczek odda sporo soli do całości), na warzywa poukładać ziemniaki. Całość zalać śmietanką. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać około 30 minut. Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym

Na Ciasteczkowych Papierach
Kapusta pekińska duszona. Pyszna ! 195

przerobiłam ją na ciepły obiad. Kapusta pekińska duszona   1 /2 kapusty pekińskiej ( dużej )  2 cebule  2 ząbki czosnku  3 ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki 10 dkg boczku wędzonego ( ja dodałam ale nie musisz )  3 łyżki koncentratu pomidorowego  pieprz, sól do smaku  2 łyżki oleju rzepakowego  Na patelni rozgrzałam olej, dodałam(...)niego pokrojony w kosteczkę boczek i przesmażyłam.  Cebulę i czosnek obrałam i pokroiłam w kostkę, dodałam do boczku – podsmażyłam razem.  Kapustę wypłukałam pod  zimną wodą i pokroiłam w kostkę, dołożyłam do składników na patelni wraz z ziemniakami, dodałam kilka łyżek wody oraz koncentrat pomidorowy i całość dusiłam do miękkości kapusty, doprawiałam i gotowe.  Smacznego

Kuchnia na wzgórzu
Żurek na domowym zakwasie 156

bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 2 spore marchewki 2 pietruszki 1/2 selera (ok. 200 g) 700 ml  zakwasu na żur na mące razowej pszennej 200 g wędzonego boczku 6 dużych ziemniaków 1 łyżka majeranku sól pieprz ew. 3 łyżki śmietany 18%  Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy i kropimy w kostkę. Boczek kroimy w paseczki. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Żur na domowym zakwasie 207

zawsze też do przygotowania żuru używa się zakwasu żytniego - zamiast mąki żytniej wykorzystuje się owsianą. Mój żur gotuję jednak na zakwasie żytnim  i wędzonym boczku. A dodaję do niego kiełbasę, ziemniaki i tartą marchew. Jeśli lubicie, możecie dodać też ugotowane na twardo jajko. Ja wolę żur bez jajka - moim zdaniem pasuje ono bardziej do białego barszczu. Składniki(...)średni garnek): 1,5 l warzywnego bulionu 1 l młodego zakwasu (3-4 dniowego) ok. 300 g wędzonego boczku 1 pęto dobrej, niezbyt grubej kiełbasy 2 marchewki starte na grubych oczkach 3 ziemniaki 3 ząbki czosnku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1-2 łyżki majeranku sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Do wrzącego bulionu dodać wędzony boczek

W SMAK
Kaszanka „Niebo i Ziemia” (z kuchni niemieckiej) 85

Przepis znalazłam w starej niemieckiej książce. Składniki: 60 dag kaszanki 1 kg ziemniaków 75 da winnych jabłek 10 dag boczku 1 cebula 1 łyżeczka cukru sól do smaku Wykonanie: Jabłka i ziemniaki obrać i ugotować oddzielnie, następnie odlać wodę i utłuc razem lub zmiksować. Doprawić masę do smaku i odstawić w ciepłe miejsce. W międzyczasie podsmażyć w plasterkach na patelni(...)boczek, cebulę i kaszankę na rumiano. Na ciepłe ziemniaki puree rozłożyć smażonkę, podawać do spożycia zaraz po przyrządzeniu jeszcze ciepłe

Tradycyjna Kuchnia
zupa z czerwonej fasoli z szybkowara... 122

woda do szybkowara 1,5 litra, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, jałowieć ziarna 5 sztuk, woda do wywaru 2,5 litra, ziemniaki 8 sztuk, włoszczyzna 1/2 pęczka, boczek wędzony 25 dag, kucharek 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka fasolę czerwoną ziarna opłukać i zalać wodą zimną na całą(...)moczenia wodę wylać, fasolę wsypać do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, wlać wodę i gotować w szybkowarze z 30 minut w osobnym garnku gotować pokrojone ziemniaki w kostkę, włoszczyznę, pokrojony boczek wędzony do miękkości wlać do wywaru ugotowaną fasolę z szybkowara, dodać kucharka, czosnek granulowany, majeranek, paprykę ostrą, gotować jeszcze z 10 minut na średnim ogniu, zupa najlepiej

W Mojej Kuchni Lubię
Grochówka 165

wędzonych żeberek 1 duża marchewka 3 cebule 1 duża pietruszka sól do smaku 2 ząbki czosnku  2-3 łyżki majeranku 6 ziemniaków zasmażka (opcjonalnie) Wykonanie: Groch namoczyć przez minimum 2 godziny a następnie porządnie odcedzić. Boczek obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać(...)cebulę dodać do boczku i wszystko razem podsmażyć. Warzywa z mięsem przełożyć do garnka, zalać je 2 litrami wody, dodać wędzone żeberka. Zupę doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, i majerankiem, gotować przez 45 minut. Po tym czasie groch odcedzić i dodać go do zupy, posolić do smaku i całość gotować do czasu, aż groch będzie miękki. Ziemniaki obrać, pokroić

Krakowskie smaki Ani