ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:34/185)

Kartoflak 313

słoniny z boczkiem. Smażyć, aż wszystko się zrumieni. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Odcisnąć wodę, odlać do miseczki. Gdy woda się odstoi – wylać ją, a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków razem z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodać żółtka, przestudzoną słoninę z boczkiem, kiełbasą i cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy – wymieszać

mojewypiekiinietylko
Tołkanica 383

Nigdy wcześniej nie próbowałem tołkanicy, znałem ją tylko z opowiadań. Można ją zrobić na dwa sposoby: smażoną na patelni lub pieczoną. Chciałem spróbować czegoś nowego, a nie usmażyć ziemniaki z boczkiem i cebulą, więc zdecydowałem się na wersję pieczoną. Tołkanicę można podać z sosem lub ze śmietaną, ale całkiem nieźle smakuje bez dodatków. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Parzybroda 231

Cześć :)Pewnie pamiętacie jak ostatnio pisałam o tym, jaki mam stosunek do zup...Zaczynam się powoli przekonywać i szukać przepisów w książkach, które mam na półce

Pora coś zjeść
Zapiekanka chłopska 226

plaster na paski. Kiełbasę wraz z boczkiem i łyżeczką ziaren kminku dodałem na zimną patelnię, którą umieściłem na dużym ogniu. Boczek wraz z kiełbasą podsmażałem, aż kawałki mięsa zrobiły się lekko przyrumienione. Następnie całą zawartość patelni, łącznie z wytopionym z boczku tłuszczem przełożyłem do naczynia żaroodpornego, równomiernie rozprowadzając mięso po powierzchni ziemniaków.  Buraka, selera, marchewki, cebulę i czosnek

Wyprawy kulinarne
Baba Ziemniaczana 243

śmietaną, ulubionym sosem lub po prostu samą. Wymaga trochę pracy ponieważ trzeba zetrzeć ziemniaki, ale warto. To proste i bardzo dobre danie. Składniki: 1,5  kg ziemniaków 200 g wędzonego boczku może być dodatkowo zapażony 2 duże cebule 200 g mąki 2 jajka 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soli pieprz tłuszcz do smażenia Wykonanie: Boczek i 1 cebule(...)pokroić w kostkę, cebulę zeszklić, dodać boczek i smażyć aż się zarumieni, ostudzić. Ziemniaki i 1 cebulę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, odcisnąć nadmiar wody. mnie ziemniaki ściemniały ale nie należy się tym zbytnio przejmować. Do ziemniaków dodać sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, jajka i boczek, doprawić pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę lub keksówkę wysmarować masłem, przełożyć przygotowaną

Mama Gotuje
Pierogi ruskie 126

ruskie.   Składniki na ciasto:  - 1 kg mąki tortowej- 4 łyżki jogurtu greckiego- 1 łyżeczka soli- ok 0,5 l wrzątkuSkładniki na farsz:- 1,2 kg ugotowanych ziemniaków- 450 g twarogu- 250 g boczku- 3 cebule- 1 mała główka czosnku- sól, pieprz Ugotowane ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę. Boczek przesmażamy, dodajemy pokrojone cebule oraz czosnek. Smażymy do chwili

mojewypiekiinietylko
Ziemniaki z kominka. 164

wędzonej papryczki chilli, to po ich odwinięciu ,zapach wypełnił cały dom. Nie mogłem się oprzeć i jeden zjadłem od razu. Pozostałe postanowiłem wykorzystać do obiadu. Składniki: 4 ziemniaki duże 2 plastry boczek wędzony 6 plasterków kiełbasy 1 serek topiony Ementaler rozmaryn świeży ( suszony) oliwa sól Wykonanie: Ziemniaki owinąć w lekko przesmarowaną olejem i posypaną solą folię aluminiową i upiec(...)kominku albo piekarniku. Wyjąć z folii, ponacinać nożem ( zrobić 6 nacięć) i w nacięcia powkładać  na przemian boczek wędzony, kiełbasę i plasterki sera topionego. Ziemniaki przesmarować oliwą i zapiec w piekarniku około 20 minut w temp. 180 oC. Ja zapiekałem na wigilijnej kapuście zasmażanej.   Wigilijna Kapusta zasmażana. 1 kg. kapusta kiszona 10 dag. grzyby suszone borowiki ( może być

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka ziemniaczana z prażonym boczkiem 151

przypraw. Gwarantuje ,że jeżeli podacie ją gościom z pewnością im zasmakuje, a co najważniejsze najedzą się :) ponieważ sałatka jest dość syta zważywszy na ziemniaki. Składniki: 1 kg ziemniaków 300 g surowego chudego boczku 3 średnie ogórki kiszone 3 jajka 1 cebula 1 pęczek koperku 1 pęczek cebuli majonez musztarda sarepska sól, pieprz Wykonanie:   Ziemniaki gotujemy w łupkach, studzimy, obieramy

W Moim Magicznym Domu
Karkówka pieczona pod warzywami 176

Składniki: - ok. 600g karkówki wieprzowej - 2 cebule - ok. 10 plastrów boczku wędzonego - 3 duże marchewki - ok. 10 średnich ziemniaków - 3 łyżki oleju - przyprawy: papryka słodka i ostra, sól, oregano, tymianek Sposób przygotowania: 1. Z oleju i przypraw zrobić marynatę i nasmarować nią pokrojoną w plastry karkówkę. 2. Cebulę kroimy w piórka, marchew- w plastry(...)ziemniaki- w pół plastry. 3. 2 plastry boczku pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na nim cebulę 4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno: karkówkę, cebulę, marchew, ziemniaki (delikatnie je posolić) i resztę boczku. 5. Piec w 160-180 st. SMACZNEGO

Od łyżki do widelca
Prażoki z boczkiem 209

wrzątku i solimy pod koniec gotowania. Gdy ziemniaki są ugotowane, odlewamy wodę i dodajemy do nich mąkę i tłuczemy tłuczkiem na jednolitą masę. Konsystencja ma być a la kluskowata. Doprawiamy pieprzem. Cebulę kroimy w piórka a boczek w paseczki i podsmażamy na oleju. Prażoki podajemy z tłuszczem i boczkiem. Prażoki nakładamy energicznie łyżką, tak, by kluska oderwała się

Bon Appetit Małgorzaty
Kartoflanka na mleku 138

Składniki wieprzowa porcja rosołowa boczek wędzony, 200g ziemniaki, 4 duże szt marchewka, 1 szt pietruszka, 1 szt cebula, 1 duża szt natka pietruszki, kilka gałązek kminek mielony, 1/2 łyżeczki majeranek, 2 łyżeczki mleko, 1/2 szkl masło, 2 łyżki mąka pszenna, 1 łyżka sól, pieprz kostka rosołowa, 1 szt  Przygotowanie Do dużego garnka wrzucamy porcję rosołową, boczek i kostkę rosołową(...)Zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy przez godzinę na małym ogniu. Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po godzinie gotowania wyciągamy z wywaru boczek, odkładamy. Do wywaru wrzucamy warzywa, gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy porcję rosołową. W rondelku roztapiamy masło. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na masło. Wystudzony boczek kroimy

Gotowanie moimi oczami
Pierogi z grochem 255

boczek. Gotuj do miękkości.Obierz i pokrój 1 duży lub dwa małe ziemniaki i dodaj pod koniec gotowania,dodaj majeranek, ok.2 łyżek.Pogotuj jeszcze aż ziemniaki zmiękną.Odcedź i usuń liście laurowe.Jak ostygnie, pokrój boczek w kawałki i wszystko zmiksuj.Nadmiar wody usuń. Ciasto:- 500 g mąki pszennej- 1 małe jajko- pół kostki masła- pół litra mleka- sólMleko z masłem

Pasje Jolki
Babka ziemniaczana 184

Planowana od dawna babka ziemniaczana.Niewiele produktów a jedzonko wyśmienite.-2,5 kg ziemniaków-30 dkg boczku wędzonego-2 średnie cebule-sól lub warzywko-pieprz ziołowy   Z boczku zostawiamy kilka wąskich, tłustych paseczków a resztę kroimy w kostkę.W kostkę kroimy też cebulę.Wytapiamy boczek, dodajemy cebulkę i podsmażamy do zeszklenia.   Obrane ziemniaki tarkujemy na tarce

Maminek kulinarny
1448. Placek z szynką 169

wędzonego boczku 2-3 ziemniaki 2 łyżki posiekanych ziół [ nie dałam] 1 cebula 1 żółtko mielony pieprz czarny Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować na okrągły placek,ułożyć na blaszce posmarowanej olejem [wyłożyłam do foremki na tartę ] i polać śmietaną wymieszaną z żółtkiem i wegetą.Na wierzch rozłożyć grubo utarte ziemniaki i cebulę pokrojoną(...)kostkę.Oprószyć pieprzem i posypać pokrojonymi w kostkę szynką i boczkiem [podsmażyłam razem z cebulką], posypać ziołami.Piec przez 3 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Przepis pochodzi z książeczek z serii  Kuchnia Smakosza..Pierogi, dania kuchni rosyjskiej

Moje domowe kucharzenie
Kiszka Babci Józi 117

wracałam z zabaw i czekała na mnie kiszka i szklanka zimnego mleka. Połączenie idealne, które pozostaje do dziś w mojej kuchni. Składniki: 300 g surowego boczku pokrojonego w kosteczkę 2 średnie cebule 2 kg ziemniaków  2 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie to dodać jeszcze odrobinę) sól i pieprz do smaku(...)olej do smarowania blachy Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Boczek podsmażyć i wsypać do miski bez tłuszczu, na tłuszczu od boczku podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę- przerzucić do boczku, dodać starte ziemniaki, jajka, mąkę i przyprawy. wszystko dobrze wymieszać. Gotową masą nadziać umytą kiszkę, dość luźno, gdyż jak będzie za bardzo zwarta pęknie podczas pieczenia. Blachę posmarować tłuszczem i ułożyć

Niezły Młynek