ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:59/185)

Pyzy z gotowanych ziemniaków z wyjątkowym nadzieniem 203

czasie obieramy cebulę i razem z boczkiem kroimy w kostkę, a następnie smażymy boczek. Kiedy wytopi się część tłuszczu, wrzucamy cebulę i smażymy do lekkiego zezłocenia.  Zdejmujemy skórkę z kiełbasy. Obieramy czosnek. Usmażony boczek, cebulę, kiełbasę oraz czosnek mielimy w maszynce. Do gotowego farszu dodajemy przyprawy. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy łyżkę soli następnie przepuszczamy przez praskę. Pozostawiamy do ostygnięcia

Gotuj z Agnes
Rosti- placek z serem i cebulą 191

znajduje sie tam wieleee wspaniałych przepisów...które specjalnie dla mięsożerców można lekko zmodyfikować, ale u mnie dziś bez zmian czyli  Rosti szwajcarska potrawa narodowa , grubo starte ziemniaki z dodatkiem sera lub boczku takie nasze placki ziemniaczane w innym wydaniu zapewne posmakują wszystkim zarówno wegetarianom oraz wszystkim miłośnikom  ziemniaków...Kochani jednocześnie przypominam o konkursie. Zapraszam serdecznie podzielcie się

NaKońcuJęzyka
kacapłoy 186

chwili wypłynięcia na powierzchnię. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić boczek, wytopić, w razie konieczności dodając nieco oliwy. Dorzucić cebulę, smażyć aż się zrumieni. Kluski wyjmować łyżką cedzakową, podawać z cebulką i boczkiem

6niebo
Żurek z boczkiem i białą kiełbasą 206

wywar się zagotuje, zmniejszamy gaz i gotujemy na małym ogniu przez około 40-45 minut. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę. Do wywaru ścieramy kilka ząbków czosnku. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na skwarki. Całość wraz z wytopionym tłuszczem dodajemy do wywaru. Dolewamy zakwas, zagotowujemy po czym zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut. Śmietaną mieszamy(...)zależności od tego, jaki żurek lubimy możemy doprawić jeszcze czosnkiem i chrzanem. Na sam koniec dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Swój żurek podałem wraz z młodymi ziemniakami ze skwarkami z boczku

Jacob Tastes
Kapuśniak ,najzwyklejszy 123

posiekać. W garnku o grubym dnie zrumienić na oleju cebulę i boczek. Dodać pokrojoną kapustę,liść laurowy. Przykryć, zagotować, podnieść pokrywkę na 2 -3 minuty po zagotowaniu, znowu przykryć  i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 10 minut.  Po tym czasie do garnka dodać ugotowane ziemniaki razem z bulionem w którym się gotowały. Uzupełnić wodą

Stare Gary
Chłodnik wiosenny 160

jeszcze bardziej gotować. Jednak rodzinka głodna i trzeba nakarmić. Zrobiłam chłodnik wiosenny, szybko i smacznie. Podczas gorących dni idealny na obiad. Bardzo dobrze smakuje podany z młodymi ziemniakami okraszonymi skwareczkami z boczku. Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 400 ml  kefiru 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 1 pęczek rzodkiewki 1 duży ogórek 1 ząbek czosnku sól biały pieprz jajka(...)rzodkiewkę,koperek , szczypiorek , przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.Wymieszać i schłodzić w lodówce. Wlać na talerze i dodać ugotowane pokrojone na części jajko. Podawać z młodymi ziemniakami okraszonymi skwareczkami. chłodnik wiosenny

O kuchni z uczuciem
Szaszłyki z ryżem z parowaru 224

pewno jesteście ciekawi dokładnego przepisu :)Składniki :  (na 4 szaszłyki)1 plaster schabu4 pomidorki cherry zebra1 mała papryka czerwona8 plastrów wędzonego boczku 4 pieczarki 1 cebula czerwona 1 cukinia mała1 mały ziemniak 1/2 woreczka (50g) ryżu jaśminowego  Przyprawy :1 łyżka oliwy z oliwek z oreganopieprz czarny papryka wędzona słodka curryPlaster schabu myjemy, odsączamy(...)szybciej się paruje. Po czym posypujemy je curry.       Wyjmujemy schab z lodówki i zaczynamy natykanie na patyczki :) Najpierw natykamy plaster boczku wędzonego, za nim pomidorka cherry, przekładamy plaster i natykamy ziemniaka, znów przekładamy i papryka i znów zawijamy plaster. Następnie natykamy cukinie, cebule, przekładamy plaster cukinii natykamy schab, przekładamy i dajemy pieczarkę, po czym znów zaczynamy

Parowar Faceta
KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY : mazurski. Przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie 115

kapusty na sposób mazurski. Najsmaczniejszy kapuśniak z kiszonej kapusty gotowany na rosole, z cebulą, ziemniakami, zielem angielskim i liściem laurowym. Pyszna rozgrzewająca zupa kapuśniak przyprawiona papryką i koncentratem pomidorowym. Kapuśniak podajemy ze skwarkami ze  świeżej słoninki. Zamiast słoniny kapuśniak można przygotować z boczkiem. Najlepszy do kapuśniaku jest tłusty rosół ugotowany na golonce lub żeberkach. Jak zrobić tradycyjny, polski(...)kiszonej kapusty: 2,5 litra tłustego, przecedzonego rosołu z golonki lub żeberek 0,5 litra kiszonej kapusty 1 marchew 1 niewielki korzeń pietruszki 2 cebule 5-6 ziemniaków 50 g słoniny lub boczku  kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego 2 listki laurowe 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku posiekana

Moja Książka Kucharska
Boczek pieczony w piwie 166

rzeczy byłoby także upieczenie razem z nim sporej garści niewielkich ziemniaków. Z takimi dodatkami boczek najlepiej będzie podać od razu na gorąco, ale nie ma przeszkód, aby wystąpił później również w charakterze zimnej przystawki. Boczek pieczony w piwie 2016-09-27 22:44:31 Wieprzowy boczek pieczony w piwie z dodatkiem korzennych przypraw, syropu klonowego i jabłek. Polecamy zarówno(...)ostrym nożem. Mięso nacieramy równomiernie kminkiem, solą i pieprzem; odkładamy na kilkanaście minut. Boczek wkładamy do brytfanny. Portera mieszamy z syropem klonowym i podlewamy nim mięso. Zanurzamy w nim również przyprawy: cynamon, imbir, goździki i ziele angielskie. Naczynie szczelnie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Brytfannę z boczkiem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg). Pieczemy przez

Kulinarna Pokusa
Zupa z kamienia 97

osobliwe gotowanie. Mnich umył swój kamień, następnie wrzucił go do garnka z wodą, a żeby nieco ulepszyć smak zupy poprosił panią domu o odrobinę oliwy. Następnie o trochę mięsa, ziemniaków, grochu, a także o szczyptę kolendry i innych przypraw. Kiedy pyszna, aromatyczna zupa była już gotowa, mnich zjadł ją ekspresowo i z wielkim smakiem, na dnie pozostawiając tylko kamień(...)cudów gastronomii w Portugalii”** Tak naprawdę zupę robimy z tego, co uda nam się znaleźć w lodówce i spiżarce. Ważne jest, by znalazły się w niej boczek lub kiełbasa oraz ziemniaki

AniaGotuje.pl
Zupa ziemniaczana – dobra zupa, to ciepła zupa :) 271

Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę tak maks 1 cm na 1 cm. Wrzucamy do gotującej się wody.  Cebulę i czosnek obieramy i kroimy drobno, na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy czosnek i cebulę, przerzucamy do zupy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na pozostałym oleju. Kiełbasę kroimy w większą kostkę i wraz  z boczkiem dorzucamy do zupy. Zakrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez około 45 minut, aż ziemniaki się ugotują, doprawiamy zupę solą, pieprzem i porządną porcją majeranku.  Na patelnię odlewamy chochlę zupy (ok. szklanki) dodajemy mąkę i zasmażamy na patelni robiąc zasmażkę. Dodajemy do zupy, porządnie mieszamy i raz jeszcze zagotowujemy zupę.  A czy zupa pachniała pysznie

Kuchnia na wzgórzu
CHŁOPSKIE JADŁO 168

wykonać.  Tak jest i w tym wypadku. Kulinarny misz-masz z moich ulubionych składników stworzył bardzo smaczne danie obiadowe :)) Składniki: 40 dkg mięsa mielonego 4 ziemniaki 2 cebule 20 dkg boczku lub kiełbasy 40dkg kapusty kiszonej 25 dkg pieczarek 1 mała czerwona papryka sól pieprz liść laurowy olej Wykonanie:Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i smażymy na oleju(...)Kiedy cebula się zezłoci dodajemy mięso mielone, smażymy mieszając i rozdrabniając mięso. Ziemniaki gotujemy na pół twardo. Po ugotowaniu kroimy w kostkę dodajemy do mięsa mielonego.Kapustę gotujemy w niedużej ilości wody z dodatkiem liścia laurowego. Na osobnej patelni podsmażamy wędlinę (boczek) oraz pokrojone pieczarki. Solimy, pieprzymy do smaku. W garnku mieszamy wszystkie podsmażone produkty oraz ugotowaną kapustę. Doprawiamy

Walijskie Pichcenie
Klasyczna zapiekana zupa cebuLOVA 115

Składniki: - 4/5 cebul - 3 ząbki czosnku - 2 nogi z kurczaka - 5 ziemniaków - 4 kromki chleba - szczypiorek + koperek - kawałek słoniny lub wędzonego boczku - kostka rosołowa - ser żółty Gotujemy 2 nogi z kurczaka, po 15 minutach dodajemy obrane w talarki ziemniaki. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy kawałek słoniny lub boczku skrojonego w kostkę oraz zmiażdżone 3 ząbki czosnku. Podsmażone składniki wrzucamy

upichcona
Sałatka ziemniaczana z brokułami i wędzonym boczkiem 146

miłośnikiem. Na dzisiaj proponuję sałatkę ziemniaczaną z brokułami. Nic dodać nic ująć, po prostu jest smacznie. Składniki: 2 spore ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 mała cebula 2 ogórki kiszone ½ opakowania mrożonych różyczek brokułów 100 gram chudego wędzonego boczku ½ pęczka(...)natki pietruszki 1 łyżeczka tartego chrzanu ½ łyżeczki musztardy sarepskiej Kilka łyżek majonezu light Sól Wykonanie: Brokuły gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pozostawiamy do wystudzenia. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, podobnie cebulę. Boczek kroimy w plasterki a następnie w paseczki. Ogórki również kroimy w paseczki. Pietruszkę drobno siekamy. Jeżeli brokuły są duże, kroimy je na mniejsze kawałki. Do sałatki dodajemy

Smaki Ewy
Zapiekanka ziemniaczana na 5 sposobów 477

mączyste ziemniaki, takie jak denary albo lordy. Jakie kombinacje smakowe można stworzyć na ich bazie? Sprawdź kilka inspiracji na pyszne połączenia! Zapiekanka ziemniaczana z wędliną Plasterki ziemniaków z kawałkami kiełbasy, szynki albo boczku to bardzo popularne i proste składniki, z których przygotujesz pyszny obiad. Jednak dzięki doborowi odpowiednich dodatków sprawisz, że zapiekanka ziemniaczana stanie się jednocześnie daniem bardzo efektownym. Wystarczy(...)zupełnie innej formie? Postaw na babkę ziemniaczaną ! To danie szczególnie popularne na Podlasiu, piecze się je z dodatkiem boczku, grzybów, mielonego mięsa, albo po prostu obficie doprawia się je ziołami. Miękki środek i chrupiąca skórka na zewnątrz – babki z ziemniaków to naprawdę dobry sposób na zapiekankę. Szukasz jeszcze innych inspiracji? Weź więc pod uwagę tartę ziemniaczaną, w której rolę spodów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!