jeśli tak, to moją następną potrawą będzie aromatyczna wieprzowina, podana na chmurce z warzyw okopowych, w towarzystwie emulsji z długo pieczonego buraka z nutą chrzanu i karmelizowanym boczkiem. Znaczy mielony z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Sałatka jest banalnie prosta, ale robiąca wrażenie. Potrzebujemy wędzonego pstrąga – lub dowolną wędzoną rybę, byleby poszarpaną na ładne kawałki ugotowane w mundurkach ziemniaki cebulę
ladykitchenprzyznam, że byłam zachwycona. Sam dom był przepiękny, jak taki obrazek z filmów. Jedzenie bardzo dobre, gospodarze zaserwowali nam obiad w formie bufetu, a w nim pieczone ziemniaki i różne dodatki: boczek, masło, śmietana, ser oraz warzywa - brokuły, fasola i sałatka. Na stole obok potraw obiadowych stały miski z chipsami, orzeszkami i innymi przekąskami, które Amerykanie nakładają na talerz razem
Zgrabne Gotowaniesycące i rozgrzewające :) No i dzieci za nimi przepadają :) Składniki: 60 dag pieczarek 1 średnia cebula ok. 0,75 l bulionu majeranek, tymianek 1 średni ziemniak oliwa Dodatkowo: kilka plasterków boczku 2-3 kromki chleba pszennego 1 łyżka masła Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. smażymy ok 7 minut następnie(...)kostkę ziemniaka i zalewamy bulionem. Gotujmy ok 10 minut, dodajmy majeranek i tymianek oraz pieprz i chwilę gotujemy. Całość blendujemy. W między czasie przygotowujemy grzanki. Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnie bez tłuszczu bardzo często mieszając. Gdy delikatnie się zrumienią zmniejszamy płomień dodajemy masło i smażymy jeszcze kilka minut. Na osobnej patelni podsmażmy boczek pokrojony
Delicious Titbitspyszna, że bez dokładki się nie obędzie. Rozgrzewająca zupa marzenie na jesienne, chłodne dni. Składniki: 300 g kurek 2 łyżki masła ghee 4-5 ziemniaków 1 cebula 1,2 l bulionu boczek wędzony w dowolnej ilości zielenina - dużo sól, pieprz kwaśna śmietana do zabielenia Wykonanie: cebulę drobno pokroić, boczek pociąć w paseczki i podsmażyć na łyżce masła w garnku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wersji wytrawnej. Najbardziej z roztopionym masłem i z dodatkiem grubszej soli, ale że w pierwszej wersji miały być ruskie to zostały z boczkiem. Składniki: na około 40 pierogów leniwych ok. 500 g ugotowanych ziemniaków 230 g półtłustego twarogu 1 jajko około 5-6 łyżek mąki pszennej (może być więcej jeśli ciasto jest zbyt luźne plus do oprószenia(...)stolnicy) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soli oraz boczek lub masło, bułka tarta, ew. cukier i cynamon Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy ziemniaczaną, robimy małe wgłębienie i dodajemy potłuczone ziemniaki (mogą zawierać grudki, nawet lepiej), twaróg, jajko i sól. Z tych składników zagniatamy ciasto. w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. Ciasto dzielimy
bistro mamakapusty kiszonej 1 marchewka 2 łyżki kminku 4 ziele angielskie 3 listki laurowe parę kulek pieprzu czosnek 3-4 ząbki cebula 1 boczek 10 dag smalec 10 dag 2 ziemniaki Kapustę kiszoną pokroić, można przepłukać, my lubimy kwaśną, dać do garnka, dodać przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i utartą marchew. Osobno podsmażam na smalcu, pokrojony w kostkę boczek
Takie tam pichceniemajeranek,kminek mielony - listek laurowy,ziele angielskie Wykonanie Wywar zagotowałam, dodałam do niego warzywa, kiełbasę i boczek. Kiedy warzywa zmiękły,dodałam drobno pokrojoną kapustę kiszoną i wszystkie przyprawy. Po ok. 30 minutach zupka była gotowa. Podałam z ziemniakami i pokrojoną kiełbasą z boczkiem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródtłuczonymi ziemniakami i białą kiełbasą, także talerz pysznego żurku wystarczył za całe danie obiadowe. Składniki: 500-700 ml zakwasu żurkowego 6 średnich ziemniaków 2 marchewki, pietruszka, seler 30 dkg ciemnych pieczarek 20 dkg wędzonego boczku 1 cebula 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki majeranku 4 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe ( do przygotowania zakwasu|) 2 ząbki czosnku (użyłam do przygotowania zakwasu(...)Cebulę przekroić na pół i podpiec na płycie kuchenki. Dodać do wywaru w osobnym garnku ugotować obrane ziemniaki. Miękkie ubić tłuczkiem do ziemniaków grzyby oczyścić, pociąć w plasterki i podsmażyć na patelni z gotowego wywaru usunąć boczek (można pokroić i dodać do żuru lub pozostawić na kanapki), następnie wlać wymieszany zakwas. Na początek 500 ml, jeśli jest nie dość kwaśny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wszystko posypane natka pietruszki. Można podać z ulubionym sosem, my zjedliśmy bez :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki dla 3 osób: 6-8 średnich ziemniaków 1/2 brokuła kilka suszonych pomidorów 250 g boczku kulki mozzarelli bądź starta na tarce mozzarella świeża natka pietruszki 1 cebula czerwona sól pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonego oregano olej z suszonych(...)pomidorów 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ziemniaki gotujemy troszkę krócej niż tradycyjnie. Powinny być tak leciutko twardawe. Studzimy, kroimy na ćwiartki. Brokuła gotujemy. 2. Boczek kroimy w kostkę lub w cienkie paski i wrzucamy na patelnię, podsmażamy, dodajemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Jak boczek ładnie nam się zarumieni i wytopi się trochę tłuszczu, wyłączamy gaz i wrzucamy
kruche babeczkimałą ilością wody, ale zawsze dodaję łyżkę masła "dla podciągnięcia smaku". Taka kapusta jest bardzo szybka do przygotowania. Można ją podawać jako samodzielne danie z młodymi ziemniakami lub pieczywem (wtedy daję więcej boczku), albo jako dodatek do innego dania. W wersji wegetariańskiej wystarczy z boczku zrezygnować. Składniki na 4 porcje: 1 duża główka młodej kapusty lub 2 mniejsze
Pełny talerzwysiłku przy jej przygotowaniu. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa brokułowa z pieczarkami (6-8 porcji) Składniki: 2 łyżki masła 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 2-3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 marchewka, obrana i pokrojona w plastry 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki lub ćwiartki 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 ząbek(...)gęsta) 100 g startego sera żółtego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Rozgrzej większy garnek na na średnim ogniu, dodaj boczek i podsmaż do ładnego zarumienienia. Przełóż go na talerz i odstaw. Dodaj masło do tego samego garnka, włóż ziemniaki, marchewkę i grzyby i smaż do lekkiego zarumienienia przez około 5 minut. Dodaj cebulę, smaż kolejne 2 minuty i dodaj
karmelowynasiona usunąć i drobno pokroić1 czerwona papryka, nasiona usunąć i drobno pokroićok 200 g ugotowanych ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę 5 jajek100 ml kwaśnej śmietany180 g żółtego sera - np Chedar, Parmesan, Gouda - startego na drobnej tarcepęczek szczypiorku drobno pokrojonysól, pieprzopcjonalnie50 - 70 g wędzonego boczku , pokrojonego w kostkę przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Foremkę (piekłam w formie(...)dymkę i czosnek. Mieszając smażyć na małym ogniu, ok 10 min. aż cebule zmiękną ale nie zaczną brązowieć. Odstawić do ostygnięcia, gdy warzywa przestygną - dodać ziemniaki i szczypiorek. Jeżeli dodajemy boczek, należy podsmażyć go na patelni, odsączyć z tłuszczu i przestudzony dorzucić do mieszanki warzyw. Do dużej miski wbić jaja, roztrzepać, dodać śmietanę, żółty ser. Dobrze wymieszać
Stare GaryBIAŁĄ KIEŁBASĄ. Ja podaje go drugiego dnia na świąteczny obiad. SKŁADNIKI: 50-60 dag. białej kiełbasy około 2 szkl. zakwasu włoszczyzna 2 marchewki 4 ziemniaki 10- 15 dag. wędzonego boczku lub szynki 5- 6 jaj 3- 4 ząbki czosnku 1 mała cebula, 2 łyżki masła klarowanego 4 liścia laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżka majeranku vegeta, sól(...)zakwas, zmiażdżony czosnek, marchewkę pokrojoną w kostkę, majeranek i vegetę, gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy kiełbasę i boczek wcześniej podsmażone na maśle klarowanym z odrobiną drobno posiekanej cebulki, żurek podgrzewamy ale nie doprowadzamy już do wrzenia, w międzyczasie gotujemy ziemniaki z liściem laurowym, kroimy i dodajemy do żurku, podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo np. w chlebku
Kuchnia Beatystrączkach, 300 g fasolki szparagowej, 200 g bobu łuskanego, 200 g młodego bobu w strączkach*, 200 g boczku wędzonego, papryczka chili, 1 dymka (cebula ze szczypiorem), 2 ząbki czosnku, masło lub olej rzepakowy tłoczony na zimno sól, cukier, pieprz, Ziemniaki dokładnie umyć (można oskrobać, obrać, jak kto lubi). Ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Fasolkę umyć, obciąć końce(...)rumiano, przełożyć do miski. Na patelnię dodać 3 – 4 łyżki tłuszczu, podsmażyć dymkę, czosnek i chili. Dodać groszek łuskany, chwilę przesmażyć. Następnie dodać odcedzone ziemniaki, bób łuskany i w strąkach, fasolkę oraz boczek. Razem chwilę dusić. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przed podanie posypać pokrojonym groszkiem w strączkach. W tle maki – kwiaty z bibuły wykonane przez Panią Małgorzatę Pepłowską
królestwo garówkiszonej kapusty. No i tutaj zaczęliśmy eksperymentować. Doszliśmy do konkluzji, że kiszona kapusta najlepiej smakuje z ziemniakami. No i co? Już mamy ;) Składniki 1 kg ziemniaków 1 jajko 2-3 cebule 400 g surowego boczku 2 ząbki czosnku 50 ml oleju rzepakowego 2 łyżki czarnuszki ew. 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kg liści kiszonej kapusty 500 ml bulionu warzywnego sól(...)pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Odciskamy z wody (nie wylewamy), dodajemy jajko. Cebule siekamy, boczek kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy boczek, po kilku minutach wrzucamy posiekane cebule, szklimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mięso mieszamy z ziemniakami oraz czarnuszką. Jeśli masa jest zbyt płynna dodajemy
R'n'G Kitchen