możecie podać na obiad zamiast tradycyjnych gotowanych w wodzie lub jako osobne danie. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 7 średniej wielkości młodych ziemniaków przyprawa do ziemniaków 100 g boczku wędzonego surowego kilka mini kulek sera mozzarella (lub starty, żółty ser) 100 g sera żółtego w plasterkach 1 opakowanie śmietany 18% (150 g) oliwa oliwek sól, pieprz słodka(...)cienkie paski, a boczek w cienkie plasterki (oraz następnie każdy plasterek pokroić na 2-3 części). Następnie w przygotowane nacięcia nakładać naprzemiennie kawałki żółtego sera i boczku. Na sam koniec ziemniaki polać sosem śmietanowym (śmietanę przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką) i posypać pokruszoną mozzarellą. Ziemniaki ponownie wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia około 15-20 minut
Ugotowaćpodawane są u nas na Wigilijnym stole, ze względu na Rafała, który tych z dodatkiem grzybów nie tyka, oczywiście pierogi ruskie nie zawierają wtedy boczku, tylko twaróg, ziemniaki i podsmażoną cebulkę. Ruskie pierogi z boczkiem u nas wszyscy uwielbiają Farsz jest typowy jak na pierogi ruskie. jednak istotne w nim jest to, żeby ziemniaki były podeschnięte, a twaróg zgliwiały(...)wałka. Za pomocą szklanki wyduszamy koła. Na każdy kawałek nakładamy farsz przygotowany z ugotowanych ziemniaków (które dzień wcześniej po ugotowaniu zostawiamy by podeschły, a potem przepuszczamy przez praskę), wymieszanych z twarogiem (pokruszonym 2-3 dni wcześniej aby zgliwiał) i podsmażonym boczkiem. Pierogi zlepiamy dokładnie, jak potrafimy możemy dla ozdoby zrobić falbanki. The post Ruskie pierogi z boczkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwytopi). Starte ziemniaki przekładamy na sitko,żeby odciekły z nadmiaru wody. Do ziemniaków dodajemy boczek i cebulę oraz wbijamy jajka i wsypujemy mąkę. Doprawiamy majerankiem i tymiankiem oraz solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Dno żaroodpornego naczynia wykładamy plasterkami boczku. Na nie wlewamy gotową masę ziemniaczaną. Pieczemy około godziny w 180 stopniach(...)Czas pieczenia zależy od grubości babki. Im grubsza tym dłużej powinno się ją piec. Idealna z sosem pieczarkowym. babka ziemniaczana z boczkiem
Bon Appetit Małgorzatyzawsze była podstawą ciepłych dań. Dzięki hojności runa leśnego w postaci grzybów, powstała taka oto zupa. 1,5 litra wody 300 g ziemniaków 250 g włoszczyzny paski Hortex 300 g zupy grzybowej Hortex 300 g boczku wędzonego 2 cebule Ziele angielskie (4 szt) Liść laurowy (2 szt) Sól Pieprz 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki śmietany 18% W garnku gotujemy wodę(...)Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy w kosteczkę, boczek w paski. Podsmażamy na patelni. Do zupy wsypujemy ziemniaki i boczek z cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec wlewamy zahartowaną śmietanę. Dekorujemy natką pietruszki
VioletoweKucharzenieIdealnie będzie się również nadawać groszek ptysiowy. Składniki (na 2 porcje): - 1 kg ziemniaków - 1,5-2 łyżki masła* - 1 szklanka mleczka kokosowego - sól, biały pieprz - woda - boczek wędzony - świeży tymianek Ziemniaki obrać. Przygotowanie w Tefal CC: W misie miksera umieścić mieszadło do wyrabiania. Włożyć obrane ziemniaki (większe przeciąć na pół). Zalać wodą, tak aby ona zakryła ziemniaki. Dodać sól(...)gotować do miękkości. Gdy ziemniaki się ugotują, (nie wylewać wody!) dodać masło, mleczko kokosowe i pieprz. Zmiksować blenderem na gładki krem. Na patelni podsmażyć pokrojony wędzony boczek. Zupę krem z ziemniaka rozlać do talerzy, wyłożyć podsmażony boczek i oprószyć listkami świeżego tymianku. Smacznego! * jeśli nie używacie masła, dodajcie 2 łyżki oleju kokosowego
CookYourselfposmarowane pesto, smaczne i bez innych dodatków. Polecam na zimowe poranki. składniki (na 3 porcje) na placki (6 placków) ok 200 g batatów ( u mnie to był 1 ziemniak) 30 g boczku wędzonego - 2 - 3 plastry 1 jajko 2 łyżki mąki sól pieprz olej lub oliwa do smażenia do podania 3 jajka 1 - 2 plastry boczku na osobę pesto(...)ostra papryczka (opcjonalnie) przygotowanie Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Boczek ( 2 - 3 plasterki) pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać starte ziemniaki roztrzepane jajko, pokrojony boczek, mąkę, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, kłaść po 2 - 3 placki, rozpłaszczyć je przy pomocy łyżki lub szpatułki tak aby były w miarę cienkie ( moje
Stare Garyplasterki - dobrze się trzymał i nie wymagał wykałaczek. Jeżeli lubicie ostre smaki, można przed podaniem posypać ziemniaki np. papryką. Bardzo polecam! składniki 3 spore czerwone ziemniaki 6 cienkich plasterków wędzonego, surowego boczku ok 40 g sera (gouda, cheddar), startego prażona cebulka przygotowanie Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach - bez obierania. Zajmie to ok 20 minut. Wodę odlać, ziemniaki odparować, lekko(...)stron obciąć końcówki, tak aby można było ziemniaki postawić w pionie. Z jednej strony ziemniaki wydrążyć, uważając aby nie zrobić otworu na wylot. Każdy ziemniak owinąć dwoma plasterkami boczku. Można boczek przyczepić wykałaczką o ile to konieczne. Do otworów nasypać trochę prażonej cebuli a następnie nałożyć starty ser. Tak przygotowane ziemniaki ustawić w naczyniu do zapiekania i wstawić
Stare Garyselera pól pora cebula przypieczona w skorce na ogniu główka czosnku nie obrana przekrojona w pół 3-4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskie 5-6 sztuk ziemniaki kawałek boczku plasterki opcjonalnie 3-4 rodzaje pieprzu młotkowanego jajka na twardo 1-2 sztuki na osobę zakwas buraczany domowy Wykonanie Łapki maja dużo lepkości i powodują ,że wywar(...)zakwas buraczany i zupa gotowa. reszta wywaru kolagenowego do zamrażarki . Ziemniaki obrać umyć ,osuszyć i pokroić na ćwiartki. Patelnie z 2-3 łyżkami oleju rozgrzać ,dodać kawałki boczku i cząstki ziemniaka,zarumienić na złoty kolor. Posypać grubo pieprzem i dusić pod przykryciem około 15-20 minut do miękkich ziemniaków (czas zależy od ziemniaka i wielkości cząstek.)Na głęboki talerz
w mojej kuchniselera pól pora cebula przypieczona w skorce na ogniu główka czosnku nie obrana przekrojona w pół 3-4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskie 5-6 sztuk ziemniaki kawałek boczku plasterki opcjonalnie 3-4 rodzaje pieprzu młotkowanego jajka na twardo 1-2 sztuki na osobę zakwas buraczany domowy Wykonanie kolagen zamrożony na tej fotce Łapki maja dużo(...)zakwas buraczany i zupa gotowa. reszta wywaru kolagenowego do zamrażarki . Ziemniaki obrać umyć ,osuszyć i pokroić na ćwiartki. Patelnie z 2-3 łyżkami oleju rozgrzać ,dodać kawałki boczku i cząstki ziemniaka,zarumienić na złoty kolor. Posypać grubo pieprzem i dusić pod przykryciem około 15-20 minut do miękkich ziemniaków (czas zależy od ziemniaka i wielkości cząstek.)Na głęboki talerz
mojej kuchniUwielbiam takie ziemniaczane kotlety ze smakiem boczku i cebulki. Można jeść je same lub z dodatkami, na drugi dzień zajadaliśmy je z kapuśniaczkiem- pycha :) Składniki: 8 dużych ziemniaków, 100 g boczku z plasterkach, 1 duża cebula, 1 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, sól, bułka tarta. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie(...)patelni z odrobiną oleju podsmażamy pokrojony drobno boczek i cebulkę. Ziemniaki ubijamy póki są jeszcze ciepłe, ale nie gorące. Dodajemy do nich mąkę, jajko i boczek z cebulką. Mieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i podsmażamy na patelni z obu stron
Aga w kuchnimięsa wieprzowego na rosół (np. żeberka nie za tłuste) 5 marchewek 2 pietruszki (korzeń) 1 seler 1 cebula ok. 150-200 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 kg ziemniaków 1- 2 łyżki masła mąka pszenna majeranek – kilka gałązek plus 1-2 łyżeczki suszonego liść laurowy ziele angielskie natka pietruszki woda sól, pieprz opcjonalnie 2 łyżki octu opcjonalnie(...)dużą kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić boczek i zrumienić na dużym ogniu. Boczek zdjąć z patelni i przerzucić do garnka z zupą. Na patelnię, na której smażyliśmy boczek, wrzucić ziemniaki i podsmażać kilka minut. Ziemniaki przerzucić do zupy i gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem i suszonym majerankiem. Odlać kilka łyżek zupy do małego garnka, dodać mąkę
Pociąg Do KuchniCałkiem zimne gotowane ziemniaki mielę w maszynce do mięsa-(zawsze robię, gdy zostanie mi ziemniaków z obiadu z poprzedniego dnia, wtedy nic się nie marnuje). Do ziemniaków dodaję całe jajko, twaróg. Boczek kroję drobniutko w kostkę nożem, wrzucam(...)patelnię i mieszam do momentu aż się wytopi i lekko zrumieni, wtedy dodaję posiekaną cebulkę i czosnek, podsmażam wszystko, doprawiam solą do smaku i gdy przestygnie, dodaję do ziemniaków. Trochę boczku z cebula odkładam do okrasy. Całość mieszam, doprawiam do smaku solą i ziołowym pieprzem. Ciasto: Z mąki gorącej wody i jajka zagniatam jednolite gładkie ciasto, wałkuję
Wanilia i Kardamonjednak podsmażone z okrasą z cebulki lub z boczku i cebulki. Pierogi z tartymi ziemniakami. Natrafiłem na nie jakiś czas temu. Niedawno przypomniałem sobie o nich na festiwalu potraw z ziemniaka. Pierogi z tartymi ziemniakami chodziły za mną i chodziły… i się dochodziły(...)znajdziecie TU (link) Ale Pierogi z tartymi ziemniakami zasługują na wyróżnienie i popularyzację bo smakują wyśmienicie. Mają różne nazwy zależnie od regionu: „Podlaskie”, „oszukańce” czy „bociany”. Niezależnie od nazwy łączy je nietypowy farsz z tartych surowych ziemniaków, zasmażanych na patelni z boczkiem i cebulą. Najbliżej im pewnie
kuron.com.plzarumieni. Przekładamy na talerz. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 24 cm smarujemy dokładnie masłem. Ziemniaki mieszamy z boczkiem, cebulą i natką pietruszki, doprawiamy pieprzem (ja pominęłam sól, ponieważ boczek i gotowane ziemniaki są słone same w sobie), dodajemy jajko i zagniatamy przez chwilę. Przekładamy do formy, wyrównujemy. Na ziemniaki wykładamy śmietanę, a wierzch posypujemy
My Culinary ArtBardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Nadzienie z ziemniaków z aromatycznym boczkiem lub wędzoną kiełbasą jest tak pyszne, że nawet samo w sobie mogłoby stanowić osobną potrawę. Jeśli jednak zrezygnujemy z mięsnych dodatków, będziemy mieć(...)talerzu w pełni wegetariańskie danie. Takie gołąbki można również zapiec w piekarniku lub po uduszeniu obsmażyć na maśle. Paluszki lizać! Składniki: 1 główka kapusty (ok 1,5kg) 1kg ziemniaków 200g wędzonego boczku lub kiełbasy 1 cebula 2 łyżki oleju szczypta majeranku gałka muszkatołowa 3 marchewki 1 litr bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz do podania
Obiad gotowy