dowolnie modyfikować wg własnych upodobań. Nie podaję również ilości poszczególnych składników, gdyż te ponownie zależą od tego co kto lubi i w jakich proporcjach jeść oraz od wielkości kociołka. boczek ziemniaki cebula kiełbasa marchew buraki sól, pieprz kilka wierzchnich liści kapusty Wszystkie składniki należy pokroić w niezbyt cienkie plasterki (około 0,5cm) boczek nieco cieniej. Na dnie kociołka najlepiej położyć(...)skórę od boczku. Ścianki kociołka stopniowo wykładamy plastrami boczku, w kociołku układamy warstwy poszczególnych warzyw oraz kiełbasę, delikatnie posypywać solą i pieprzem, najlepiej warstwę ziemniaków. Warzywa układamy aż kociołek będzie pełny lub nawet lekko czubaty, przykrywamy liścimi kapusty, tak aby wystawały poza krawędź kociołka, przykrywamy i dokręcamy pokrywkę. W miarę jak zawartość zmniejszy swoją objętość, pokrywę należy dokręcić, aby kociołek
Codzienne Gotowaniełyżka masła 2 ziemniaki 1 marchew 1,2 l bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzanym maśle smażymy boczek, ziemniaki pokrojone w kostkę, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę razem smażymy, dodajemy szpinak. Po 10 min zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy startą marchew. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Do smaku doprawiamy
R'n'G Kitchenwrzątku ok. 3 min. Studzimy. Podsmażamy boczek pokrojony w kostkę.Cebulę pokrojoną w piórka i pora w półplasterki szklimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażmy warzywa do miękkości. Dodajemy boczek i jeszcze kilka minut smażymy razem. Duże naczynie żaroodporne (tu owalne 27x22 cm) smarujemy masłem.Układamy 1/3 ziemniaków - pieprzymy i posypujemy słodką papryką i ziołami(...)prowansalskimi.Następnie kładziemy połowę różyczek brokuła i połowę boczku z cebulą. Posypujemy 1/3 startego sera żółtego. Analogicznie układamy drugą warstwę - ziemniaki, przyprawy, brokuły, boczek z cebulą i ser.Na samą górę kładziemy ziemniaki, które przyprawiamy. Śmietanę mieszamy z jajkami i tartą mozzarellą. Wylewamy na naszą zapiekankę i posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym
Moje Kuchenne Rewelacjeboczku wędzonego, 2 cebule (ok. 180 g pokrojonej), 3 ząbki czosnku, 800 g ziemniaków (u mnie młode, odmiana mączysta), 300 - 350 g bryndzy, sól, pieprz, szczypta cukru, tłuszcz (smalec, tłuszcz gęsi), ciasto: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, łyżeczka do kawy soli, Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto(...)kartofle do woreczka lnianego i wyciskać. Odciśnięty sok odstawić na około 15 minut. Po tym czasie delikatnie zlać płyn. Zostanie nam na dnie mąka ziemniaczana, wymieszać ją z odciśniętymi ziemniakami. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelnię włożyć boczek chwilę przesmażyć, dodać cebulę i czosnek, dusić do miękkości. Włożyć 2-3 łyżki tłuszczu, dodać ziemniaki i dusić
królestwo garówużywając miksera koktajlowego. Poszło tak szybko, że powstała ekspresowa babka ziemniaczana z boczkiem. Poprzednią robiłam z kiełbasą, boczkiem i słoniną , ale muszę jednak przyznać, że ta na samym boczku jest o wiele lepsza. Składniki: - ok. 2 kg obranych ziemniaków - 3 cebule - 600g boczku wędzonego - czosnek (według uznania, ja daję dużo) - 5 jaj - 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany(...)skrapiamy wierzch olejem (aby skórka ładnie się zrumieniła). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 º C i pieczemy ok. 1,5 godziny. Uwagi: - nie odlewam wody z ziemniaków Ekspresowa babka ziemniaczana z boczkiem, do tego surówka z kiszonej kapusty (może być też inna) i kubek barszczu czerwonego to syty i pożywny obiad. Jako dodatek może być sos, np. pieczarkowy
mojewypiekiinietylkokoleżanki z krwi i kości Ukrainki. Genialne, oryginalna receptura od jej babci. Moje wyszły identyczne, bo tak naprawdę są mega proste do zrobienia, bez żadnych udziwnień. Wystarczą ziemniaki, tłuściutki boczek i duża biała cebula. No to zaczynajmy. Składniki na ciasto : Jak zrobić najlepsze ciasto jest T U T AJ także już nie będę powielała(...)przyrządzenia: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.W międzyczasie zeszklić pokrojoną na drobno cebulę na maśle.Przełożyć do miski a na tej samej patelni podsmażyć boczek pokrojony w bardzo drobną kosteczkę. Ziemniaki odcedzić i za pomocą praski zrobić puree. Dodać boczek i cebulę, dokładnie wymieszać. Doprawić dużą ilością pieprzu i odrobiną soli. Z zagniecionego ciasta, wykrawać
pieprzny smaczekTroszkę inna propozycja na tę popularną u nas zupę. Mleko powoduje, że danie jest bardzo lekkie. Składniki 1 l bulionu warzywnego 500 g boczku wędzonego 500 g ziemniaków(...)ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka mąki 250 ml mleka 2 żółtka 1 łyżka oleju kminek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Boczek, cebulę, ziemniaki kroimy w kostkę. Boczek smażymy na oleju, dodajemy posiekany czosnek i cebulę. Chwilę razem smażymy, wrzucamy ziemniaki, posypujemy kminkiem. Smażymy kilka minut, po czym zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy do miękkości
R'n'G Kitchenktóre dość "hucznie" spędziły ostatnie dwa dni. Kochani życzę Wam spokojnego, radosnego i obfitującego w smakołyki roku. SKŁADNIKI: 50 dkg kiszonej kapusty 50 dkg żeberek wieprzowych 25 dkg wędzonego boczku ziemniaki 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/3 pora sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek słodka papryka (mielona(...)kości, pokroić w kostkę (2-3 można zostawić w całości), marchewkę pokroić w talarki i przełożyć z powrotem do wywaru. Dodać pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i gotować całość, aż zmiękną. W tym czasie boczek pokroić i podsmażyć na patelni. Do wywaru dodać obgotowaną wcześniej kapustę i boczek. (Jeśli zupa ma być mocno kwaśna, można jeszcze dolać trochę wody
Kuchnia w opałachsmak z karczmy na Krupówkach. Zupa wyszła znakomita, idealna na zimowe obiady. 1,5 litra wody 400 g wędzonych żeberek 200 g wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 3 kawałki suszonych borowików 400 g ziemniaków 200 g kiszonej kapusty przyprawy: 2 łyżeczki soli(...)łyżeczki pieprzu, 3 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczka kminku, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe W wodzie zagotować żeberka pokrojone na kawałki wraz z kapustą, przyprawami, borowikami i ziemniakami. Boczek pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju, dodać do zupy wraz z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Wszystko razem gotować około godziny
Jadło i czytadłoSkładniki: 8 średnich ziemniaków 8 plasterków boczku 1 mała cebula 2 łyżki masła 1 gałązka lubczyku 3-4 gałązki oregano 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz Przygotowanie Ziemniaki ugotować w mundurkach … Czytaj dalej Ziemniaczki z boczkiem
czarrna od kuchnipapryki. Wsypujemy resztę koperku. W międzyczasie obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku. Jajka gotujemy na twardo. Plastry boczku rumienimy na suchej, rozgrzanej patelni. Zupę podajemy z ugotowanymi ziemniakami, połówkami jajek oraz pokruszonym podpieczonym boczkiem
Smaki Na Talerzuregionach Polski żurek jest zakwaszany kwasem po ogórkach, po kapuście.... wówczas jest nazywany białym barszczem, który też przepysznie smakuje. Skład: 4 litry wody, 0,5 kg włoszczyzny, 1 kg ziemniaków, boczek 200 g,kiełbasa 300 g, biała kiełbasa..., cebula3 szt., czosnek5 ząbków, 4liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól do smaku, 2 łyżki czubate majeranku, ~1 litr(...)zakwasu, jajka ugotowane, smalec. Najpierw w wodzie gotujemy włoszczyznę, ziemniaki, z liściem, zielem, cebulą. W drugim garnku gotujemy jajka. Jak jajka się ugotują, to podsmażamy na smalcu boczek, cebulkę. Potem dodajemy to razem z tłuszczem do zupy, dolewamy zakwas i wkładamy białą kiełbasę... mieszamy i gotujemy 5-10 min. Dodajemy majeranek, szczyptę pieprzu, trochę soli gdy potrzeba, a także
chleba naszegogruboziarnistą i delikatnie ze sobą mieszamy.Nadziewamy filety ( wypełniając dokładnie ) , a następnie spinamy długimi wykałaczkami.Owijamy 3 plastrami boczku i wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną folią aluminiową.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.25 minut.Podajemy gorące z ziemniaczkami!ZIEMNIAKI :Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki podgotowujemy kilkanaście minut , a następnie smażymy kilka minut w głębokim obficie posypując
Ostra na Słodkosypkie. Przesypać je do natłuszczonej formy i podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Nie musi się rumienić.Masa ziemniaczana:około 1 kg ziemniaków,3 jajka,1 średnia cebula,3 ząbki czosnku,boczek wędzony - ilość według uznania,sól, pieprz, gałka muszkatołowa,1 pęczek koperku.Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach - chyba, że mamy już ugotowane :) Zimne ziemniaki zmielić(...)kostkę i wytopić - na nim usmażyć cebulkę na rumiano. Kiedy cebula będzie gotowa, zdjąć patelnię z ognia, wrzucić czosnek. Wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.Do ziemniaków dodać boczek z cebulą i czosnkiem, wbić całe jajka i dodać posiekany koperek. Przyprawić wedle uznania solą, pieprzem i gałką muszkatołową , i dokładnie połączyć wszystkie składniki
Codzienna kuchnia niecodziennabardzo ciepłej wody 3 łyżki oliwy Na skarmelizowaną cebulkę: **************************************** 3 cebule 1 łyżeczka cukru ********************************* Przygotować farsz.Ziemniaki obieramy,gotujemy i mieliśmy w maszynce do mielenia.Czosnek obrać , zgnieść i dodać do ziemniaków.Boczek pokroić bardzo drobno i wraz z posiekaną drobno cebulką przesmażyć na oleju , to wszystko dodać do zmielonych ziemniaków , wsypać paczkę majeranku , dodać sól ,pieprz ( tylko nie przesadzić ok.1
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki