wersja kotletów. Są pyszne, proste i same się pieką :). Do podania w bułce, z ziemniakami, frytkami, jak to lubi. Znakomicie smakują z domowym pesto pietruszkowym . Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 10 Składniki: 1 batat (ok. 400 g), 500 g płatów z dorsza, 80 g wędzonego boczku, 1 jajko, 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1/2 czerwonej cebuli, 3 łyżki posiekanej natki(...)podania: pesto z natki pietruszki z tego przepisu , cząstki limonki lub cytryny, kiełki, pomidorki koktajlowe. Przygotowanie: Batata obrać, ugotować w osolonej wodzie, utłuc na puree przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na średnim ogniu, dodać drobno posiekaną cebulę smażyć jeszcze 5 minut, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na sitku. Dorsza oczyścić, usunąć skórę i ości, mięso posiekać
SzczyptaSmaQprzeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem na puch. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy boczek również pokrojony w kostkę i smażymy kilka minut. Ser rozkruszamy widelcem lub miksujemy blenderem. Ziemniaki, cebulę z boczkiem i ser przekładamy do jednej miski. Dodajemy sól i pieprz do smaku i mieszamy dokładnie. Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz. Naleśniki
e-PrzepisyKulinarnesporą ilością papryki. Ja najczęściej przygotowuję ten klasyczny z boczkiem i kiełbasą. Zanim zaczniemy robić pieczonki dół gara koniecznie trzeba wyłożyć skórką z boczku lub słoniną. Zapobiegnie to przypaleniu się naszego dania. Teraz możemy kociołek wyłożyć liśćmi kapusty, a na nie układamy warstwami poszczególne składniki: pokrojone w plasterki ziemniaki, marchewkę cebulę, kiełbasę, wędzone żeberka czy też boczek. Z przypraw(...)kroimy w grubą kostkę. Z kapusty delikatnie odrywamy liście. Na dnie gara układamy skórę z boczku lub plastry słoniny. Następnie wykładamy go liśćmi kapusty i naprzemiennie układamy ziemniaki, cebulę, boczek, kiełbasę i marchewkę, soląc i pieprząc każdą warstwę. Wszystkie składniki lekko ugniatamy i staramy się ułożyć jak najciaśniej, ponieważ podczas gotowania wszystko lekko opadnie na dół. Na sam koniec
Kulinarne przygody Gatitysmaku .Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Można podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Sycąca szwedzka zupa . Składniki. 30 dag topinamburu 2 ziemniaki 1 cebula ½ l wina białego wytrawnego ½ l bulionu 30 dag boczku wędzonego 4 cm pora 2 łyżki oleju Wykonanie. Topinambur, jeden ziemniak i cebulę pokroić w kostkę. Przesmażyć na oleju. Podlać winem i gotować(...)wino się zredukuje do połowy. Dolać bulion i gotować ,aż warzywa będą miękkie. Zmiksować . Boczek pokroić w plastry, drugi ziemniak w kostkę i usmażyć. Zupę podawać z plastrami boczku, kostkami ziemniaka ,posypaną krążkami pora. Zupa jest delikatna ,ale wyrazista . Topinambur Topinambur ma słodkawy, lekko orzechowy smak. Francuzi przygotowują go na 20 sposobów. Można jeść na surowo, robić surówki, sałatki
Kulinarny karnet ChristopheraPrzepis dobry na wykorzystanie resztek wędlin z lodówki. Ewentualnie ziemniaków, które zaczynają... "kwitnąć" :) Składniki: dowolna wędlina, ja miałam szynkę, kiełbasę wiejską i boczek wędzony - ilość wedle uznania ok. 1 kg ziemniaków 1 duża cebula kawałek pora - opcjonalnie, jeśli cebulka jest mała 1 duża marchew ok. 150 gramów sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach majeranek przyprawa do ziemniaków lubczyk(...)cienkie paseczki Piekarnik nastawiamy na 200 stopni Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej, ale tylko tyle, żeby przykrył dno (można po prostu rozsmarować) Następnie układamy warstwami najpierw ziemniaki, potem boczek, cebulę, szynkę, marchew, kiełbasę, ziemniaki - polewamy odrobiną oleju, posypujemy przyprawami i powtarzamy układanie warstw aż do wyczerpania składników, za każdym razem posypując przyprawami warstwę ziemniaków (oprócz tych pierwszych ułożonych na dnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdrobną kostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać kosteczki boczku i całość smażyć, aż boczek i cebula staną się złociste. Do garnka z podgotowanymi ziemniakami dodać podsmażoną cebulę z boczkiem, chrzan oraz roztarty w palcach majeranek. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie śmietanę wlać do miseczki. Dodać mąkę(...)smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,6 litra zupy. Ja zrezygnowałam z dodatku mąki, gdyż moja rodzina nie lubi zawiesistych zup. Użyłam natomiast boczku wędzonego w plasterkach, gdyż bardzo łatwo go pokroić w cienkie, małe kwadraty. Zupę można ugotować także na domowym rosole i/lub wzbogacić o startą na tarce o grubych oczkach marchew. Zupę można
Gospodyni Miejskaboczkiem. Można polać je dowolnym sosem . 1 główka młodej kapusty 1 kg ziemniaków 1/2 kg twarogu 150g boczku 2 cebule 3 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz 2 łyżki masła 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z boczkiem do zarumienienia. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości. Ugniatamy je wraz z twarogiem. Dodajemy
Szefowa kuchniSkładniki ziemniaki cebula karczek boczek czosnek marchewka kapusta sól, pieprz kiełbasa Przygotowanie Ziemniaki, cebulę, marchewkę obrać i pokroić w plastry.. Boczek, karczek, kiełbasę w kosteczkę.. Ziemniaki wymieszać z cebulą (ja od razu doprawiłam solą), a mięso razem (dodałam tylko zgnieciony czosnek 4 sztuki).. Kociołek wyłożyć liśćmi kapusty..na samym dole położyć skórę z boczku i następnie warstwami
Gaździnka warzyprzekroić całość na pół lub na ćwiartki. Znacznie szybciej i sprawniej. No i nic nie przywiera do dnia. Ostatnie dwa zdjęcia to omlet po gospodarsku, czyli omlet z ziemniakami, boczkiem i cebulką. Całość prosta do przygotowania, aczkolwiek wymagająca uwagi (należy kilkukrotnie podważać omlet przy krawędziach, tak by masa jajeczna spływała na dno patelni). Mnie niestety dziecko wezwało do pomocy
Smaki Na Talerzuprzekroić całość na pół lub na ćwiartki. Znacznie szybciej i sprawniej. No i nic nie przywiera do dnia. Ostatnie dwa zdjęcia to omlet po gospodarsku, czyli omlet z ziemniakami, boczkiem i cebulką. Całość prosta do przygotowania, aczkolwiek wymagająca uwagi (należy kilkukrotnie podważać omlet przy krawędziach, tak by masa jajeczna spływała na dno patelni). Mnie niestety dziecko wezwało do pomocy
Smaki Na TalerzuPropozycja na grochówkę opartą na wędzonych mięsnych składnikach. Składniki 300 g wędzonych żeberek 300 g suchego łamanego grochu włoszczyzna 150 g wędzonego surowego boczku 5 ziemniaków sól pieprz ziarnisty i mielony 4 ziarna jałowca pętko dobrej wędzonej kiełbasy 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 łyżka domowego smalcu ze skwarkami majeranek Przygotowanie Żeberka, obraną i pokrojoną włoszczyznę zalałem(...)łamany groch (wcześniej namoczonego i opłukanego) i gotowałem jeszcze następną godzinę. Dodałem kilka ziaren pieprzu i jałowca. Na ok. 20 minut przed końcem dodałem obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz boczek pokrojony w kostkę, wcześniej przesmażony na patelni na chrupiąco na maśle i oleju oraz łyżkę „swojskiego” smalcu ( ze skraweczkami ). Ponadto wrzuciłem wędzoną kiełbasę pokrojoną w półtalarki i wcześniej ugotowane
R'n'G KitchenSery pleśniowe to zdecydowanie nasi faworyci na sklepowych półkach. Jeśli dodatkowo je połączymy z winem, ziemniakami i wędzonym boczkiem powstaje przepyszne, niebiańskie w smaku danie. Być może nie wygląda za ładnie, ale smakuje rewelacyjnie. Jeśli podobnie jak my jesteście fanami serów pleśniowych koniecznie je zróbcie, a gwarantujemy, że nie będzie mogli przestać go zajadać! Ilość porcji: 3 Czas przygotowania(...)minut (w tym 20 minut pieczenia) Składniki: 0,5 kg ziemniaków 250g sera pleśniowego camembert (2 krążki) 200g wędzonego boczku 100ml białego wina 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe Łyżka masła Przygotowanie potrawy zaczynamy od obrania ziemniaków i pokrojenia je w drobne słupki. Można to zrobić przy pomocy specjalnej tarki, która od razu pokroi nam warzywa w drobniutkie
Kolizje Smakówłyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka octu winnego 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki 1/3 szklanki posiekanego koperku sól i pieprz do smaku 1 opakowanie wędzonego boczku (150 g) Przygotowanie: Ugotowane młode ziemniaki odcedzamy, studzimy i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy(...)ziemniaków ocet i musztardę, mieszamy i zostawiamy aby smaki się połączyły. Boczek bardzo drobno kroimy i smażymy na patelni na chrupko (zaczynamy smażenie na zimnej patelni), dodajemy do ziemniaków smażony boczek i mieszamy, gdy boczek lekko przestygnie dodajemy posiekane zioła i doprawiamy sałatkę ziemniaczaną do smaku solą i pieprzem. Sałatkę możemy wstawić do lodówki na kilka godzin, a nawet zostawić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię