łyżki bułki tartej jajko kilka kozaków kilka pieczarek 500 ml bulionu 2 ząbki czosnku sos sojowy ciemny grzybowy sól, pieprz szczypta bazylii łyżka śmietany główka młodej kapusty kilka plasterków boczku ziemniak i łyżka mąki do zasmażki odrobina octu jabłkowego Przygotowanie Grzyby opłukać, pieczarki obrać - wszystkie razem pokroić i podsmażyć na odrobinie masła. Następnie wlać bulion i gotować(...)zagotować i gotowe. Kapustę poszatkować zalać wodą lub bulionem (nie za dużo) - gotować ok 5-10 min. Pokrojony w kosteczkę boczek podsmażyć i przełożyć do kapusty. Na pozostałym tłuszczu zasmażyć mąkę, kiedy złapie lekko brązowy kolor dodać startego ziemniaka, przyprawić odrobiną maggi, solą i ciągle mieszając dodać odrobinę wody spod kapusty. Dodać gotową zasmażkę do kapusty zamieszać, zakwasić odrobiną octu
Gaździnka warzyzaczynamy od jednego z ważniejszych posiłków dnia - obiadu. Żeby nie było tradycyjnie, po polsku (schabowy z ziemniakami), spróbujmy czegoś innego. Co powiecie na krokiety z serem, boczkiem i ziemniakami? CIASTO - 2 szklanki mąki - 1,5 szklanki mleka - 1,5 szklanki wody - 2 jajka - szczypta soli -1 łyżeczka oleju Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na gładkie ciasto (najlepiej za pomocą(...)miksera). Ciasto smażymy na rozgrzanej wcześniej patelni, tworząc średniej wielkości naleśniki. FARSZ - 350 g sera białego - 150 g boczku - 3 duże ziemniaki - 2 duże cebule - ząbek czosnku - szczypta kminku - sól i pieprz do smaku Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy i ugniatamy razem z serem na jednolitą masę. Boczek oraz cebule kroimy w kostkę
Związek na patelniwracają do mojego menu. Krupnik Składniki: na 4 – 6 porcji 100 g kaszy gryczanej 2 l bulionu z kurczaka mięso z ćwiartki ugotowanego kurczaka 3 plastry wędzonego boczku 3 ziemniaki 1 duża marchewka 1 pasternak 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 łyżeczki soli lub wedle smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki Boczek(...)zrumień i odłóż na talerz. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu z boczku. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.Obierz pasternak, marchewkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zagotuj bulion, dodaj warzywa i kaszę. Włóż liść laurowy, dopraw zupę solą i pieprzem i gotuj przez 25. Na koniec dodaj kawałki obranego z kości mięsa
codojedzeniaskrobię kukurydzianą – mieszamy. Następnie dodajemy przesmażony boczek – ponownie mieszamy. Formujemy okrągłe kotleciki, panierujemy w mące, smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z obu stron. Kotlety dosmażamy przez chwilę pod przykryciem. Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku. Kotlety ziemniaczano ryżowe możemy podać jako zamiennik ziemniaków lub jako samodzielne danie – z sosem, czy też okraszone boczkiem z cebulką. Połączenie ziemniaków
mojewypiekiinietylkogotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, następnie odstawiamy do ostygnięcia. W między czasie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebule. Ostudzone ziemniaki przekrawamy na połowę i łyżeczką ostrożnie wydrążamy środek. Miąższ ziemniaków i twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z boczkiem i cebulą. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki napełniamy farszem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu około
Smakowity Blog Kulinarnywersja kotletów. Są pyszne, proste i same się pieką :). Do podania w bułce, z ziemniakami, frytkami, jak to lubi. Znakomicie smakują z domowym pesto pietruszkowym . Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 10 Składniki: 1 batat (ok. 400 g), 500 g płatów z dorsza, 80 g wędzonego boczku, 1 jajko, 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1/2 czerwonej cebuli, 3 łyżki posiekanej natki(...)podania: pesto z natki pietruszki z tego przepisu , cząstki limonki lub cytryny, kiełki, pomidorki koktajlowe. Przygotowanie: Batata obrać, ugotować w osolonej wodzie, utłuc na puree przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na średnim ogniu, dodać drobno posiekaną cebulę smażyć jeszcze 5 minut, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na sitku. Dorsza oczyścić, usunąć skórę i ości, mięso posiekać
SzczyptaSmaQprzeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem na puch. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy boczek również pokrojony w kostkę i smażymy kilka minut. Ser rozkruszamy widelcem lub miksujemy blenderem. Ziemniaki, cebulę z boczkiem i ser przekładamy do jednej miski. Dodajemy sól i pieprz do smaku i mieszamy dokładnie. Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz. Naleśniki
e-PrzepisyKulinarnesporą ilością papryki. Ja najczęściej przygotowuję ten klasyczny z boczkiem i kiełbasą. Zanim zaczniemy robić pieczonki dół gara koniecznie trzeba wyłożyć skórką z boczku lub słoniną. Zapobiegnie to przypaleniu się naszego dania. Teraz możemy kociołek wyłożyć liśćmi kapusty, a na nie układamy warstwami poszczególne składniki: pokrojone w plasterki ziemniaki, marchewkę cebulę, kiełbasę, wędzone żeberka czy też boczek. Z przypraw(...)kroimy w grubą kostkę. Z kapusty delikatnie odrywamy liście. Na dnie gara układamy skórę z boczku lub plastry słoniny. Następnie wykładamy go liśćmi kapusty i naprzemiennie układamy ziemniaki, cebulę, boczek, kiełbasę i marchewkę, soląc i pieprząc każdą warstwę. Wszystkie składniki lekko ugniatamy i staramy się ułożyć jak najciaśniej, ponieważ podczas gotowania wszystko lekko opadnie na dół. Na sam koniec
Kulinarne przygody Gatitysmaku .Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Można podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Sycąca szwedzka zupa . Składniki. 30 dag topinamburu 2 ziemniaki 1 cebula ½ l wina białego wytrawnego ½ l bulionu 30 dag boczku wędzonego 4 cm pora 2 łyżki oleju Wykonanie. Topinambur, jeden ziemniak i cebulę pokroić w kostkę. Przesmażyć na oleju. Podlać winem i gotować(...)wino się zredukuje do połowy. Dolać bulion i gotować ,aż warzywa będą miękkie. Zmiksować . Boczek pokroić w plastry, drugi ziemniak w kostkę i usmażyć. Zupę podawać z plastrami boczku, kostkami ziemniaka ,posypaną krążkami pora. Zupa jest delikatna ,ale wyrazista . Topinambur Topinambur ma słodkawy, lekko orzechowy smak. Francuzi przygotowują go na 20 sposobów. Można jeść na surowo, robić surówki, sałatki
Kulinarny karnet ChristopheraPrzepis dobry na wykorzystanie resztek wędlin z lodówki. Ewentualnie ziemniaków, które zaczynają... "kwitnąć" :) Składniki: dowolna wędlina, ja miałam szynkę, kiełbasę wiejską i boczek wędzony - ilość wedle uznania ok. 1 kg ziemniaków 1 duża cebula kawałek pora - opcjonalnie, jeśli cebulka jest mała 1 duża marchew ok. 150 gramów sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach majeranek przyprawa do ziemniaków lubczyk(...)cienkie paseczki Piekarnik nastawiamy na 200 stopni Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej, ale tylko tyle, żeby przykrył dno (można po prostu rozsmarować) Następnie układamy warstwami najpierw ziemniaki, potem boczek, cebulę, szynkę, marchew, kiełbasę, ziemniaki - polewamy odrobiną oleju, posypujemy przyprawami i powtarzamy układanie warstw aż do wyczerpania składników, za każdym razem posypując przyprawami warstwę ziemniaków (oprócz tych pierwszych ułożonych na dnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdrobną kostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać kosteczki boczku i całość smażyć, aż boczek i cebula staną się złociste. Do garnka z podgotowanymi ziemniakami dodać podsmażoną cebulę z boczkiem, chrzan oraz roztarty w palcach majeranek. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie śmietanę wlać do miseczki. Dodać mąkę(...)smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,6 litra zupy. Ja zrezygnowałam z dodatku mąki, gdyż moja rodzina nie lubi zawiesistych zup. Użyłam natomiast boczku wędzonego w plasterkach, gdyż bardzo łatwo go pokroić w cienkie, małe kwadraty. Zupę można ugotować także na domowym rosole i/lub wzbogacić o startą na tarce o grubych oczkach marchew. Zupę można
Gospodyni Miejskaboczkiem. Można polać je dowolnym sosem . 1 główka młodej kapusty 1 kg ziemniaków 1/2 kg twarogu 150g boczku 2 cebule 3 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz 2 łyżki masła 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z boczkiem do zarumienienia. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości. Ugniatamy je wraz z twarogiem. Dodajemy
Szefowa kuchniSkładniki ziemniaki cebula karczek boczek czosnek marchewka kapusta sól, pieprz kiełbasa Przygotowanie Ziemniaki, cebulę, marchewkę obrać i pokroić w plastry.. Boczek, karczek, kiełbasę w kosteczkę.. Ziemniaki wymieszać z cebulą (ja od razu doprawiłam solą), a mięso razem (dodałam tylko zgnieciony czosnek 4 sztuki).. Kociołek wyłożyć liśćmi kapusty..na samym dole położyć skórę z boczku i następnie warstwami
Gaździnka warzy