ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:20/185)

Pierogi ruskie 198

odstawiamy na około pół godziny. W tym czasie robimy farsz. Ziemniaki i twaróg mielimy albo rozgniatamy praską do ziemniaków. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i boczek i całość dodajemy do ziemniaków. Dodajemy śmietanę, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i wyrabiamy, aż do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy. Grubość ciasta uzależniamy od własnych preferencji(...)osolonej wodzie. Aby uniknąć sklejania się gotowych pierogów polecam wrzucać ugotowane pierogi na 2-3 minuty do miski z zimną wodą. Gotowe do podania pierogi możemy okrasić cebulką z boczkiem, odsmażyć albo jeść tak, jak lubimy najbardziej Smacznego

Jacob Tastes
Papryka faszerowana ziemniaczanym puree 111

smaczniejszych. :-) To obiad, który wymaga trochę uwagi, ale gwarantuję, że warto. Czy można wyobrazić sobie lepsze połączenie niż boczuś z ziemniakami i gałką muszkatołową? ;-) 4 papryki 6 średnich ziemniaków 100g boczku 100g kiełbasy 1 cebula sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1 łyżka masła 50ml mleka 100g startego żółtego sera olej 1.  Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, tlłuczemy z dodatkiem(...)masła, mleka i szczypty gałki muszkatołowej.  2. Cebulę smażymy, dodajemy boczek i kiełbasę. Smażymy do zarumienienia. Mieszamy z ziemniakami, 1/2 sera i całość chwilę smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Z papryki odcinamy kapelusze, wydrążamy gniazda nasienne. W środku smarujemy olejem. Napełniamy farszem, pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy

Szefowa kuchni
Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem 173

boczkiem 2016-08-31 23:18:12 Kolorowa i sycąca tarta ze szparagami, wędzonym boczkiem i suszonymi pomidorami. Doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno jako dowolny posiłek. Zapisz przepis Drukuj Składniki 250g zielonych szparagów 350g średnio przerośniętego wędzonego boczku 350g ziemniaków (najlepiej młodych) 75g suszonych pomidorów z oleju 1 duża czerwona cebula (180g) 1 łyżeczka bazylii(...)wysokim rantem, rozgrzewamy na dość silnym ogniu i wrzucamy boczek. Podsmażamy przez 2-3 minuty, często mieszając, aby wytopiła się część tłuszczu i dodajemy cebulę oraz ziemniaki. Zmniejszamy nieco ogień, przyprawiamy oregano, bazylią oraz niezbyt dużą ilością pieprzu i soli. Dusimy niezbyt gwałtownie bez przykrycia, przez ok. 15 minut, aby ziemniaki dość dobrze zmiękły. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością

Kulinarna Pokusa
38. Ziemniaczane kopczyki 145

kostki masła mleko sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków Ziemniaki należy obrać i ugotować w osolonej wodzie. Cebulkę i boczek pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce masła.  Z ugotowanych ziemniaków zrobić pure, dodać masło, mleko, cebulę z boczkiem i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Ziemniaczaną masę włożyć do szprycy lub rękawicy kuchennej, ale bez dekoracyjnej

Jadło i czytadło
Mleko i ser z łubinu oraz niezwykłe pierogi 161

mąki pszennej 1 szklanka mąki łubinowej 3 łyżki oleju 1,5 szklanki ciepłego mleka łubinowego farsz 0,5 kg serka łubinowego 200 g boczku wędzonego 1 duż a cebulę 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 ugotowane ziemniaki 3 łyżki masła 1 łyżeczka pieprzu ziołowego po szczypcie tymianku ,papryki słodkiej, gałki muszkatołowej i cukru sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Boczek kroimy(...)ogniu. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażony boczek wykładamy na miseczkę do przestygnięcia. W wytopionym tłuszczu po boczku zeszklić cebulę. Do serka dodajemy przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki, przestygnięty boczek cebulę, jajko oraz pokrojony drobniutko czosnek. Przyprawiamy przyprawami dokładnie łącząc składniki farszu odstawiamy. Z podanych składników wyrobić ciasto na pierogi. Na stolnicy rozwałkowujemy placek ciasta, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy

kgwjanczewo
Ziemniaczki pieczone z boczkiem 158

zapachem wędzonego boczku. Idealnie smakują z sosem czosnkowym. Znakomity dodatek do dań. 6 ziemniaków 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich Oliwa z oliwek 200 g boczku wędzonego Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na pół. Obsypujemy ostrą czerwoną papryką oraz ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy. Połówki ziemniaków układamy na folii aluminiowej, skrapiamy oliwą z oliwek, na górze układamy pokrojony

VioletoweKucharzenie
Zupa z ziemniakami i cheddarem 174

stale mieszając, tak aby nie powstały grudki. Dodać ziemniaki, wsypać boczek (zostawić trochę do posypania zupy) doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki są bardzo miękkie (15-30 minut, w zależności od wielkości ziemniaków).Korzystając z ubijaka - tłuczka do ziemniaków lub widelca, częściowo rozgnieść ziemniaki w zupie. Dodać ser, mieszać aż się stopi. Dodać mleko, doprowadzić(...)ponownie do wrzenia i gotować przez kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.Podawać zupę  posypaną Cheddarem, drobno posiekaną papryczką jalapeno, szczypiorem i przysmażonym boczkiem. Smacznego

Stare Gary
Krupnik na wędzonce 197

Krupnik na wędzonce...Pyszna i niezwykle armomatyczna zupa.Kasza jęczmienna w towarzystwie wędzonego boczku.Całość dopełniona ziemniakami, startą marchewką i pietruszką.Zapraszam i życzę smacznego!Składniki:400 g wędzonego boczku;2 średnie marchewki;1 pietruszka;1/4 selera;Biała część pora;1 liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;2/3 szklanki kaszy jęczmiennej;4 średnie ziemniaki;1/2 natki pietruszki;Sól;Pieprz;2 litry(...)wrzenia.Kaszę jęczmienną opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Dodać do wrzącego bulionu i chwilę razem pogotować (około 5 minut).W międzyczasie umyć, osuszyć, obrać ziemniaki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do zupy.Lekko przestudzony boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do zupy.Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.Całość gotować, aż ziemniaki będą miękkie

Gospodyni Miejska
Zupa po lasowiacku – kuchnia podkarpacka 316

męskimi, ponieważ są gęste i syte. Po takiej zupie nikt nie odchodzi od stołu głodny. Zupa po lasowiacku jest delikatna i świeża dzięki białej kapuście i marchewce, jednak ziemniaki i boczek sprawiają, że jest co jeść. Dodatkową zaletą tego dania jest łatwa dostępność składników przez cały rok. Polecam na obiad lub kolację. Składniki: 200 g boczku 1 cebula pół główki(...)pietruszka, kawałek selera) liść laurowy ziele angielskie 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła sól i pieprz Zupa po lasowiacku - podkarpacki blog kulinarny Boczek kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, cebulę, ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojoną kapustę, czosnek i kminek. Wszystko to gotujemy około pół godziny. Z dwóch łyżek mąki i łyżki masła robimy zasmażkę

Trzeci talerz
Szaszłyki z kiełbasą i młodymi ziemniakami 186

szaszłyków. Miła odmiana dla tradycyjnie grillowanej kiełbasy. Polecam! Składniki: 1 opakowanie  kiełbasek piekło w gębie  Hańderek 1 opakowanie kiełbasek góralskich  Hańderek 15 małych młodych ziemniaków 15 cienkich plasterków boczku wędzonego 1 papryka 2 cebule białe 2 cebule czerwone Garść listków szałwii Przyprawa do grilla Rozmaryn suszony Sól do smaku Pieprz(...)smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki szoruję pod bieżącą wodą, wkładam do garnka i gotuję w mundurkach w osolonym wrzątku aż będą prawie miękkie. Odcedzam, zostawiam do wystudzenia, okręcam każdy ziemniak w plasterek boczku. Cebulę biała i czerwoną kroję na większe kawałki, tak samo paprykę i kiełbaski . Owinięte ziemniaki nadziewam na patyczki do szaszłyków (moczę je wcześniej w zimnej wodzie aby się

Wanilia i Kardamon
zupa chrzanowa na boczku 155

jajkiem i ziemniakami.  Składniki: 300 g wędzonego boczku 1 cebula 4-5 ziemniaków włoszczyzna ziele angielskie liście laurowe 2 łyżki chrzanu 2-3 łyżki śmietany ząbek czosnku sól pieprz natka pietruszki jajka na twardo Boczek pokroić na większe kawałki, cebulę posiekać i podsmażyć razem z boczkiem. Zalać taką ilością wody, ile potrzebujemy zupy. Wrzucić włoszczyznę, ziemniaki pokrojone

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zupa krem z ziemniaków 190

słupki i przesmażamy na suchej patelni, do momentu, aż będzie chrupiący. Boczek zdejmujemy z patelni, a na wytopionym tłuszczu szklimy cebulę. Do większego garnka wlewamy bulion, dodajemy ziemniaki i zeszkloną cebulę. Gotujemy, aż  ziemniaki będą miękkie. Zupę blendujemy i przyprawiamy. Podajemy posypaną żółtym serem i boczkiem

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka ziemniaczana 170

Ziemniaki bardzo lubiane u mnie w domu w każdej postaci, ja tym razem proponuję zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem, bardzo fajnie się sprawdza jako dodatek do dań mięsnych , bądź można ją podawać jako samą zapiekankę i smakuje równie dobrze . Można robić z boczkiem wędzonym , z kiełbasą , jest dużo możliwości i dodatków na to smaczne i dość szybkie danie(...)umyte już ziemniaki do miski ścieram na tarce talarki bądź można pokroić nożem , tylko nie mogą być za grube . Jak już mamy ziemniaki przygotowane to rozgrzewam patelnie i dodaję wszystkie ziemniaki i podsmażam z cebulą oraz boczkiem i często mieszam aby nam nic się nie przypaliło , następnie dodaje wszystkie przyprawy według upodobań , można dodać więcej pieprzu czarnego wtedy smak

Mój Smak
Szufladkowa zapiekanka z karkówką 121

aromatyczna od przypraw Składniki na 4 osoby : 0,5 kg chudej karkówki 1 czerwona papryka kawałek dyni ( np 1/2 małej Hokkaido ) 2-3 cebule 3 – 4 ziemniaki kilka plastrów boczku 1 puszka krojonych pomidorów 1 kubek gęstego greckiego jogurtu żółty tarty ser (dwie łyżki ) 1 płaska łyżeczka, mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 2 łyżeczki ziół prowansalskich(...)warzyw na cienkie plasterki . Boczek kroimy na kawałki , najlepiej w takiej ilości , ile mamy kawałków karkówki . W żaroodpornej foremce do zapiekania , wysmarowanej olejem układamy na zakładkę , szufladkowo , ziemniaki , cebulę , karkówkę , boczek ,paprykę , dynię … I ponownie tak samo , aż do wyczerpania składników . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całość doprawiamy obficie , ziołami prowansalskimi i solą do smaku . Na wierzchu wykładamy pomidory z puszki

Ogrodnik w podróży
Zupa ziemniaczano-porowa na boczku 136

Jeżeli lubisz zupy kremowe, to właśnie obiad dla Ciebie. Połączenie ziemniaka - pora - boczku, to nie tylko męskie spojrzenie na obiad, chociaż Panom na pewno posmakuje. Moja połówka jest zauroczona takim obiadem. Składniki:  1,5 l bulionu warzywnego 200 g chudego boczku 1 łyżka masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 450 g świeżego pora (tylko biała część(...)ziemniaków 120 ml śmietany 30% sól i pieprz do smaku kilka plastrów boczku na chipsy świeży koper do dekoracji Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W garnku na maśle podsmaż boczek pokrojony w kostkę, dodaj cebulę posiekaną w piórka oraz czosnek i podsmaż, aż się zarumieni. Dodaj pora i duś pod przykryciem ok 5 minut, wszystko zalej bulionem i dodaj ziemniaki

Niezły Młynek