rozpisywać a raczej zaproszę was do wspólnego gotowania. Składniki : 1,5 kg surowych ziemniaków sól 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowa mąka do podsypania 330 ml śmietanki kremówki 30% Ziemniaki ugotować w mundurkach w słonej wodzie, następnie przestudzić i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Masę(...)było twarde, bo wtedy kopytka też będą twarde. Ciasto musi być trochę kleiste - dzięki temu kopytka będą puszyste. Pamiętajmt żę to, jak kleiste będzie ciasto zależy od użytych ziemniaków! Ziemniaki bardziej mączne są oczywiście mniej kleiste. Podzielić ciasto na kawałki i na posypanej mąką stolnicy rolować wałki grubości ok. 2 cm, następnie trochę je spłaszczyć i kroić ukośnie na małe
vaniliowoczekoladowawody 2 - 3 cebule 4 łyżki octu 250 ml śmietany 18 % 2 liście laurowe 4 kuli ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól i cukier do smaku ziemniaki ugotowane w mundurkach Cebulę kroimy w piórka i gotujemy w litrze wody do miękkości razem listkami laurowymi oraz zielem angielskim. Gdy cebula już będzie miękka dodajemy ocet - na 1 litr wody(...)mieszamy, tak żeby nie zostały grudki. Następnie doprawiamy solą i cukrem do smaku oraz pieprzem ziołowym, na sam koniec dodajemy śledzie. Odstawiamy na 20 minut do lodówki. Gotujemy ziemniaki w łupinach i podajemy do śledzi. HARYNKI W CEBULOWEJ ZOŁZIE (wersja rodzima) Składniki: • 500 g solonych śledzi • 3 cebule • 200 ml śmietany 18% • ½ szklanki mleka • sól, pieprz
Bon Appetit Małgorzatydużo, ale wyszło pysznie…. idealnie wręcz. Z pewnością będę do niej wracać. Gorąco polecam! duży słoik marynowanych pieczarek (lub 3 małe) 3 marchewki 2 duże, lub 3 mniejsze ziemniaki 8-9 korniszonów (u mnie prawie cały słoik, ale ja lubię jak ogórków jest dużo) filet z kurczaka – 3 pojedyncze piersi 3 jajka ser żółty majonez sól, pieprz Posiekana(...)Pokrojonego w małą kosteczkę kurczaka posypujemy ulubioną przyprawą (u mnie kebab-gyros) i odkładamy do lodówki – najlepiej na około 2 godziny. Po tym czasie smażymy. Marchewkę oraz ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu i przestudzeniu, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Ogórki kroimy w kostkę. Tortownicę wykładamy folią spożywczą. Ja przełożyłam na krzyż – najpierw
Smaki Na TalerzuJeżeli ktoś jeszcze takiej sałatki nie robił, to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki ziemniaczanej ze śledziami będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a’la matias 600 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach pęczek szczypiorku 150 g kiszonych ogórków 2 jajka ugotowane na twardo 2 jabłka (około 300 g) około 4 łyżek majonezu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu(...)osączam z wody i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Śledzie kroję w cienkie paseczki i przekładam do miski. Szczypiorek drobno kroję, ogórki kroję w drobną kostkę, jajka drobno kroję, obrane ziemniaki kroję w kostkę. Jabłka obieram usuwam gniazda nasienne i kroję w drobną kostkę. Wszystkie składniki dodaję do śledzi, dodaję około 4 łyżek majonezu, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam
Uwaga Babcia Gotujemoże wróćmy do składników. Składniki: - 1,5 kg ziemniaków (najlepsze są sypkie, nie wodniste) - 300 g mąki pszennej - 2 małe jajka - sól Ziemniaki gotujemy „w mundurkach”, gorące obieramy (aby nie poparzyć sobie rąk – nabijamy na widelec). Przeciskamy przez praskę (albo przy użyciu maszynki do mielenia). Dodajemy przesianą mąkę, jajko, sól – zagniatamy(...)tego idealnie nadaje. Małe kawałki ciasta turlałam po spodniej-wypukłej powierzchni krajalnicy. Uformowane gnocchi wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy. Wyjmujemy łyżką cedzakową, jak wypłyną. Podajemy jako alternatywę dla ziemniaków, do mięs. Albo z sosem (pomidorowym, pieczarkowym…). Ja podałam gnocchi z sosem pieczarkowym, natką pietruszki i bazylią, do pieczonego kurczaka z warzywami. Ziemniaki jadamy pod różną postacią: gotowane, smażone
mojewypiekiinietylkowięc dla mnie bomba! Idealna na imprezy. Składniki; 1 duży słoik marynowanych pieczarek 1 słoik majonezu kilka łyżek ketchupu 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 3 marchewki ugotowane 3 ogórki konserwowe sól, pieprz, przyprawa do gyrosa zielona pietruszka i koperek kilka łyżek oleju do smażenia mięsa Przygotowanie; Tortownice o średnicy(...)wystudzeniu wykładam na wcześniejszą warstwę. Ogórki kroję w kostkę, wykładam. Smaruję majonezem oraz ketchupem. Na to wykładam odsączoną kukurydze. Smaruje delikatnie majonezem. Na sam wierzch wykładam pokrojone w kostkę ziemniaki. Delikatnie dociskam i wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia tortownicę nakrywam talerzem, odwracam ją do góry dnem wykładając sałatkę na talerz. ściągam folię i gotowe. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.rzodkiewką. Sałatka jest bardzo smaczna, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 500 g solonych filetów śledziowych a’la matias pęczek rzodkiewki około 250 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach pęczek szczypiorku 2 jajka ugotowane na twardo 150 g kiszonych ogórków 1 jabłko (około 200 g) 2 łyżeczki musztardy (ostrej) około 4 łyżek majonezu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)mamy śledzie. Następnie śledzie osączam z wody i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Śledzie kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski. Szczypiorek drobno kroję, rzodkiewkę, ogórki, jajka drobno kroję. Ziemniaki i obrane jabłko kroję w kostkę. Do majonezu dodaję musztardę, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Majonez dodaję do sałatki, dokładnie mieszam i odstawiam na około 60 minut, aby sałatka
Uwaga Babcia GotujeSkładniki na zapiekankę ziemniaczaną z grzybami leśnymi: 8-9 średnich ziemniaków 400 g świeżych grzybów różnego rodzaju (miałam podgrzybki) 200 g śmietany 30% 2 jajka por 2 ząbki czosnku duży pomidor albo dwa małe mały pęczek natki pietruszki sól, pieprz, rozmaryn, papryka ostra Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach, tak aby były miękkie, ale nierozwalające się. Studzimy je, obieramy ze skórki(...)wodą i odstawiamy na 5-8 minut. Następnie wyjmujemy z wody i zdejmujemy skórkę, która teraz będzie łatwo odchodzić. Pomidora kroimy w plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę ziemniaków, na nie grzyby, następnie resztę ziemniaków. Całość zalewamy śmietaną z jajkami, a na wierzchu układamy plastry pomidora. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35 minut
e-PrzepisyKulinarnegnocchi. Kilka tygodni temu otrzymałam propozycję – zapraszamy do zabawy – rozrywki kulinarnej pomiędzy blogerami, zainicjowaną z Funduszu Promocji Warzyw I owoców. Chętnie przystałam. Sa dwie drużyny – team ziemniak i team kartofel. Należę do tej drugiej Brzmi dużo zabawniej Moje pierwsze danie w „pojedynku” które zaproponowałam i Wam chętnie pokażę. Myślę, że jest warte… grzechu(...)świeża pół słoiczka dobrego koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, dzięki czemu maja pełniejszy smak i nie stracą zbyt dużo witamin. Kiedy są miękkie, odcedzamy wodę, obieramy z mundurka i dusimy za pomocą tłuczka do ziemniaków, przy okazji soląc i dodając szczyptę pieprzu. Odstawiamy do wystygnięcia. Przestudzone ziemniaki przekładamy do wysokiej, wygodnej miski
W KawiarenceDanie z kuchni niemieckiej Składniki 800 g małych ziemniaków 5 łyżek masła 800 g filetów z sandacza sól pieprz 200 ml rieslinga 200 ml śmietany kremówki 50 g szczawiu (może być ze słoiczka) 1 łyżeczka soku z cytryny cytryna do dekoracji Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach. Obrałem, podsmażyłem na łyżce masła. Zabezpieczyłem przed wystygnięciem. Filety sandacza(...)kostkę i powoli dodawałem do gorącego sosu, cały czas mieszałem. Nie wolno gotować. Sos połączyłem ze szczawiem, doprawiłem pieprzem i sokiem z cytryny. Sandacza podałem z sosem i maślanymi ziemniakami. Udekorowałem cząstką cytryny
R'n'G Kitchendzień jak i na świąteczny stół. składniki: 5 dużych ugotowanych ziemniaków (ok 700 g) 500 g filetów śledziowych solonych 1 duża czerwona cebula 3 kiszone ogórki 2-3 łyżki musztardy francuskiej 4-5 łyżek majonezu Śledzie wcześniej wymoczyć aby pozbyć się słonego smaku. Ziemniaki mogą być ugotowane w mundurkach lub po prostu resztki z obiadu. Ziemniaki i płaty śledziowe pokroić
Monia miesza i gotujepotrzeby czynność powtórzyć). Wyjąć, opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki, marchew, buraczki umyć i ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać. Marchew i ziemniaki pokroić w drobną kostkę, a buraczki zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i drobno pokroić. Wnętrze szklanek wykładamy folią aluminiową, tak aby folia wystawała nad brzegi i dokładnie
Nie tylko w kuchnirumienić. Masa ziemniaczana: około 1 kg ziemniaków , 3 jajka , 1 średnia cebula , 3 ząbki czosnku , boczek wędzony - ilość według uznania, sól , pieprz , gałka muszkatołowa , 1 pęczek koperku . Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach - chyba, że mamy już ugotowane :) Zimne ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Boczek pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po chłopsku – Składniki: 4-5 filetów śledziowych solonych a’la Matjas w oleju – ok. 460 g po odsączeniu z oleju 3 średnie ziemniaki – ok. 400 g 2 jajka 4 małe ogórki kiszone – ok. 140 g 1 pęczek cebuli dymki ze szczypiorem (3 małe cebulki – razem ok. 55g + szczypior(...)pieprz do smaku sól do smaku (opcjonalnie – z reguły śledzie są dość słone) 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na śledzie po chłopsku: Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odcedzić, ostudzić, a następnie obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo – ok. 8 minut od zagotowania wody (zobacz wpis: Jak ugotować jajka na twardo? ). Jajka
Kulinarne Przebojeduże marchewki 2 duże ziemniaki 3 jajka puszka kukurydzy 3 ogórki kiszone 3 płaty papryki konserwowej majonez sól pieprz przyprawa gyros (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki i kukurydzę odcedzić. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać obficie przyprawą gyros, odstawić na godzinę do lodówki, po czym usmażyć i ostudzić. Marchewki i ziemniaka ugotować w mundurkach, ostudzić i pokroić w kostkę. Jajka(...)pieprzem i pokryć cienką warstwą majonezu wyłożyć kurczaka następnie pokrojone ogórki papryka kukurydza, wszystko lekko docisnąć posmarować cienko majonezem posypać ugotowanymi i pokrojonymi jajkami na jajka wyłożyć ziemniaki posypać solą i pieprzem ostatnia warstwa to majonez Tak przygotowaną sałatkę umieścić na całą noc w lodówce. Następnego dnia wyjąć płaski talerz , większy niż tortownica, położyć na wierzchu tortownicy, szybko odwrócić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie