ziemniaki w mundurkach - 1232 przepisów (strona:50/83)

Culurgiones czyli sardyńskie ravioli 211

sól/ do smaku ciasto: 600 z mąki/ semoliny plus 100 g mąki 00 20 ml oliwy z oliwek extra virgin 375ml wody sól/ do smaku Wykonanie: -Ziemniaki  ugotować  w  mundurkach, obrać i  przecisnąć przez praskę. -Ser zmielić. -Cebulę  i czosnek  podsmażyć na oliwie/ czosnek usunąć/. -Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku  solą

Zakamarki mojej kuchni
Sałatka ziemnaczana (bez laktozy, bez glutenu) 181

wykonaniu! potrzebujemy: - 6 średniej wielkości ziemniaki (użyłam jakiejś odmiany, która nadaje się do sałatek) - ogórki kiszone  - 1/2 - 1 czerwonej cebuli - jogurt bez laktozy - sól, pieprz - pietruszka Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić. Kartofle, cebulę - obrać i pokroić w spore kawałki. Ogórki pokroić. Wszystko wymieszać. Dodać jogurt, przyprawy i posiekaną pietruszkę. Schłodzić w lodówce, żeby całość się "przegryzła". Ewentualnie doprawić

Szybko Tanio Smacznie
Ziemniaki z masłem i cebulą. 141

Pewnej nocy naszło mnie na nocne jedzenie. Wzięłam to co było pod ręką. Składniki: 2-3 ziemniaki ugotowane w mundurkach łyżka masła 1/2 cebuli do smaku przyprawa: suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim

ClauditteMissCooking
Tuńczykowe placuszki 168

soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku 1 mała ły żeczka cukru   sól, pieprz do smaku opcjonalnie: koperek , drobno posiekany ogórek.. Przygotowanie:   Tuńczyka odcedzić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki : jajko, drobno posiekaną cebulę, przyprawy , czosnek. Formować kotleciki lub jak kto woli małe, duże kuleczki, obtoczyć w mąc

Gaździnka warzy
Pierożki 148

gorącą wodę - energicznie wyrabiać ciasto ( mąka się zaparza i po ugotowaniu pierożki są mięciutkie ). Wody tyle alby się ciasto związało i nie kleiło do rąk. ( nie poparzyć się ) Ziemniaki ugotować w mundurkach, cebulę drobno posiekać i zeszklić, wszystko wystudzić i zmieszać z serem na gładką masę. Doprawić do smaku. Sklejone pierogi wrzucić do osolonego wrzątku - zamieszać, żeby się nie przykleiły

Gaździnka warzy
Pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami 331

sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem

Bullio
Śledzie w oleju 202

cytryny. Mieszamy i zalewamy pokrojone na kawałki, wymoczone śledzie. Odstawiamy na dobę, aby smaki się przegryzły. Śledzie w oleju, to nie tylko zakąska. Z ugotowanymi ziemniakami (nawet w mundurkach) mogą stanowić pełnowartościowe danie obiadowe. Mając na uwadze walory zdrowotne śledzi – są bogate w pełniowartościowe białko, witaminy i mikroelementy – śledzie pod różną postacią powinny częściej gościć na naszych stołach, nie tylko

mojewypiekiinietylko
Śledzie w śmietanie z bazylią i cytryną 234

cytryny, pokrojone śledzie, bazylię i śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na pół godziny. Podawać podobnie jak tradycyjne śledzie w śmietanie, czyli z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Można też podać jako klasyczną przekąskę :)  Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledź w oleju tradycyjny 239

Najbardziej popularny śledź na wigilijny stół i nie tylko. Podany z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i surówką z kiszonej kapusty jest smacznym daniem obiadowym.    Składniki: -solone filety śledziowe -czerwona i biała cebula -olej -pieprz -słodka papryka -można dodać do dekoracji pieczarki marynowane z marchewką, szczypiorek  i ogórek konserwowy    Filety moczymy kilka godzin w zimnej wodzie

Maminek kulinarny
Wigilijne śledzie w śmietanie 411

pokroić w grubszą kostkę.  Dodać razem ze śledziami  do śmietany i wymieszać. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą. Odstawić na pół godziny do lodówki. Podawać z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gnocchi z masłem szałwiowym 228

eksperymenty przyjdzie jeszcze czas. Składniki: 1 kg ziemniaków 100g mąki pszennej 1 łyżka soli świeżo zmielony pieprz 1 roztrzepane jajko Dodatkowo: masło odrobina oliwy listki szałwii Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, około 30-40 minut. Gdy będą miękkie odcedzamy i obieramy gdy są jeszcze gorące. Natychmiast rozgniatamy je praską lub mielimy maszynką. Jeszcze ciepłe

Smakowity Blog Kulinarny
Idealnie upieczona pierś kaczki z sosem żurawinowym i zapiekanymi ziemniaczkami 550

żurawinowy Żurawinę gotujemy z dwiema łyżkami wody oraz nalewką, tak długo aż się rozpadnie. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz miodem. Dusimy jeszcze 1-2 minuty. Zapiekane ziemniaczki Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez 15 minut, następnie studzimy i kroimy w ćwiartki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, chili, majerankiem i tymiankiem. Dodajemy łyżkę tłuszczu wytopionego ze smażenia piersi kaczki i dokładnie mieszamy

Mango Papaja
SAŁATKA ŚLEDZIOWA 418

łyżki majonezu 1 łyzka jogurtu greckiego Wykonanie: Matiasy namoczyć w mleku, trzymać je w nim ok.2h. Następnie wyjąc, osączyć na papierowym ręczniczku i  pokroić w kostkę.  Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, pokroić w dużą kostkę. Jajka ugotować na twardo, pokroić w połplasterki. Ogórki kiszone pokroić w plasterki. Cebulę sparzyć wrzątkiem, odsączyć, natkę posiekać. Dodać wszystko do sałatki. Dołożyć

Walijskie Pichcenie
Sycąca sałatka ziemniaczana 335

brokuły i kalafior, ok 0,5kg pojedyncza pierś z kurczaka awokado 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy przyprawy: curry, tymianek, majeranek, bazylia, papryka ostra i ew. słodka Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w mocno osolonej wodzie. Widelcem sprawdzamy czy są miękkie. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ósemki

Taste Of My Day
matiasy z sałatką jarzynową... 209

ogórek kiszony 4 sztuki, sól 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, majonez light 180 ml, matiasy 8 sztuk marchew, pietruszkę, seler ugotować i wystudzone pokroić w kosteczkę ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzone obrać i pokroić w kosteczkę ogórek kiszony pokroić w kostkę obrany ze skórki dodać groszek konserwowy odsączony na sitku do smaku sałatkę doprawić pieprzem, majonezem light

W Mojej Kuchni Lubię