ziemniaki w mundurkach - 1232 przepisów (strona:55/83)

Jaja w mundurkach 394

Jaja w mundurkach to kolejna propozycja na Śniadanie z Jajem. Na początku dzieci się opierały, lecz gdy spróbowały do poprosili o dokładkę. Jajka w mundurkach były

Magiczny Garnek
Kluski śląskie z wędzoną słoniną 151

dzisiejszy obiad :). Składniki dla 4 osób, ok 30 - 35 sztuk:   -2 kg ziemniaków - mąka ziemniaczana - 1 jajo - sól Omasta:   - wędzona słonina, tłuszcz + skwarki 1. Ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. 2. Ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki, mielimy w maszynce lub przeciskamy ręczną praską do ziemniaków. Masę ziemniaczaną uklepujemy płasko w misce

Apetyczna babeczka
KNEDLE SEROWO ZIEMNIACZANE ZE ŚLIWKAMI 142

białego półtłustego sera 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka szczypta soli śliwki  kawałek masła bułka tarta cukier cynamon Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie w mundurkach. Wystudziłam je, obrałam i przecisnęłam przez praskę. Do ziemniaków powędrował również przeciśnięty przez praskę biały ser. Wsypałam mąkę, sól i wbiłam jajka. Wszystkie składniki wymieszałam. Odrywałam po kawałku ciasto

potrawyregionalne
Kluski śląskie z wędzoną słoniną 118

chociaż dzisiejszy obiad :). Składniki dla 4 osób, ok 30 - 35 sztuk: 2 kg ziemniaków mąka ziemniaczana piatnica.net 1 jajo sól Omasta: wędzona słonina, tłuszcz + skwarki 1. Ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. 2. Ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki, mielimy w maszynce lub przeciskamy ręczną praską do ziemniaków. Masę ziemniaczaną uklepujemy płasko w misce

Apetyczna babeczka
Puree z ziemniaków z cebulką 158

albo drobno posiekaną pietruszkę. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 szklanka mleka 3 łyżki masła pieprz sól 1 duża cebula 2 łyżki masła do usmażenia cebuli Wykonanie: Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie odcedzić wodę a jak ziemniaki trochę ostygną obrać je ze skórki. Cebulę pokroić na drobną kostkę i usmażyć na maśle tak żeby cebula

Mama Gotuje
Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni 214

Składniki:  1 cebula  1 pomidor  3 plastry gotowanej szynki  2 jajka  3 ziemniaki, wcześniej ugotowane w mundurkach i podzielone na ćwiartki  2 łyżki oliwy  1 łyżeczka suszonego cząbru  2 szczypty ostrej papryki w proszku sól do smaku  Przygotowanie:  Cebulę kroimy w piórka, szynkę w paski.  Na patelni podsmażamy cebulę

Moja smaczna kuchnia
Ziemniaczane kotlety z kaszą jaglaną i cukinią. Niezwykle aromatyczne. Najsmaczniejszy recycling obiadowy. Wegetariańskie. 346

Prawie nie zawierają tłuszczu, są niskokaloryczne, bardzo lekkostrawne i bardzo łatwo przyswajalne, bogate w potas i magnez. Mają białko w najlepszym gatunku. Wszystkie cenne składniki zachowują ziemniaki gotowane na parze lub pieczone w mundurkach. Najbardziej ciężkostrawne są frytki. Pod wpływem światła ziemniak zielenieje bezpośrednio pod skórką, powstaje wtedy toksyczny glikoalkaloid - solanina, rozpuszczalna w wodzie. Nawet śladowe ilości solaniny są bardzo

Naturalna Kuchnia
Sałatka śledziowo - buraczana 175

jabłkowy   -  4   łyżki fasolka czerwona z puszki  - 1   sztuka cebula  - 2   sztuki pieprz, sól, cukier     Buraczki i ziemniaki ugotować osobno w osolonej wodzie w mundurkach (nie rozgotować). Po ugotowaniu obrać ze skórki. Ziemniaki pokroić w kostkę a buraczki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do buraczków dodajemy poszatkowaną cebulę i przelaną

Jadło i czytadło
Ziemniaki i cukinia grillowana. 173

łyżka oregano,     łyżeczka musztardy,     przyprawa do smażonych ziemniaków około 1 łyżki, kilogram ziemniaków cukinia folia  aluminiowa Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach do miękkości, studzimy, następnie obieramy, kroimy na ćwiartki, a cukinie na paski, ze wszystkich składników przygotowujemy bejcę, smarujemy warzywa bejcą i odstawiamy na 1/2 godz., grillujemy na tackach lub w specjalnym

Kuchnia Beaty
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową 129

kolację:) Najlepiej smakuje dobrze schłodzona!:) kilka-kilkanaście małych, młodych ziemniaków 200-300 g fasolki szparagowej 1 cebula pół pęczka koperku 2 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej, gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 1 op. sosu sałatkowego (np ziołowo-koperkowy lub inny ulubiony) sól, pieprz Ziemniaki szorujemy. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Zimne kroimy

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka ziemniaczana z burakami 278

średnich ziemniaków 4 buraki czerwone 2 cebule 2 jajka 300 ml śmietany 18% 150 g sera żółtego pieprz , sól, papryka wędzona   Przygotowanie Buraki i ziemniaki gotujemy osobno do miękkości w mundurkach. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Przestygnięcie ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, tak samo robimy z burakami. Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami. W naczyniu

e-PrzepisyKulinarne
Śledzie pod pierzynką 3733

czosnku ½ łyżeczki cukru Sól, świeżo mielony pieprz Filety moczymy przez kilka godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy kolejne 2 godziny. Ziemniaka oraz buraka gotujemy osobno  w mundurkach do miękkości. Burak będzie się gotował nieco dłużej niż ziemniak. Po ugotowaniu obieramy i osobno ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka gotujemy na twardo

Kolizje Smaków
Pieczone nadziewane ziemniaki. #dobrejadło 134

osoby) Składniki: 8 średnich ziemniaków 1 średniej wielkości burak 8 pieczarek 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki żółty ser majeranek, pieprz, cayenne, sos sojowy, bazylia, oregano, czarnuszka Ziemniaki najpierw obgotowaliśmy w mundurkach, aby były prawie miękkie.  Farsz zrobiliśmy z pieczarek, które wcześniej pokroiliśmy w drobną kosteczkę i lekko przesmażyliśmy. Dodaliśmy do nich fasolę czerwoną, jednego buraka. My użyliśmy gotowanego(...)markecie, ew. skorzystajcie z tych buraczków, które użyliście do barszczu na święta. Farsz rozgniatamy widelcem skupiając się głównie na rozgnieceniu fasoli. Dodajemy przyprawy i dobrze ze sobą mieszamy. Ziemniaki kroimy wzdłuż i robimy łyżeczką w nich dołki, a resztki wyżłobionego ziemniaka dodajemy do farszu i dobrze mieszamy. Teraz farsz nakładamy łyżeczką na wszystkie połówki ziemniaków. Kładziemy na wierzch plasterek żółtego

vegetanie
Sałatka kanaryjska 144

powrocie z urlopu na Gran Canarii, zainspirowana smakami występującymi na wyspie. Sałatka składa się z papas arrugadas, chyba najpopularniejszego przysmaku na Wyspach Kanaryjskich. Są to tzw. pomarszczone ziemniaki - ziemniaczki gotowane w mundurkach i dużej ilości soli morskiej, spożywane zazwyczaj wraz ze skórką. Sos do sałatki powstał z sentymentu do boskiego w smaku sosu - składnika mało kanaryjskiego, ale przepysznego spaghetti marinero(...)zdecydowanie zmniejszyłam ilość oliwy, ale zachowałam to co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło - dużą ilość liścia laurowego. Składniki: (4 porcje) Papas arrugadas (pomarszczone ziemniaczki) 800 g. małych lub średnich ziemniaków (u mnie wczesne) 200 g. gruboziarnistej soli morskiej Sos paprykowo-pomidorowy z krewetkami 8 szt. czerwonych krewetek argentyńskich, całych (lub innych dużych) 2 duże dojrzałe pomidory 1 mała czerwona papryka

Delicious Place
Sposób na chrupiące frytki z piekarnika – płukane, moczone w słodkiej kąpieli i tylko z odrobiną oleju 175

temperaturze pieczenia, z termoobiegiem, ziemniak szybko straci wodę. Grube, porządne fryty to gwarancja chrupiącej skórki i kremowego środka o intensywnym, ziemniaczanym smaku. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do miski z zimną wodą i płuczemy jak ryż na sushi – ziemniaki uwolnią skrobię, zobaczycie jak woda mętnieje. Zmieniamy wodę – znowu na lodowato zimną, prosto z kranu – i płuczemy tak ziemniaki kolejno 3-4 razy(...)wszystkim od wybranego gatunku ziemniaka – dlatego zaznaczyłam w składnikach że mają to być ziemniaki określonego typu. Ze względu na wartość użytkową możemy wyróżnić trzy podstawowe typy ziemniaków. Typ A to odmiany sałatkowe, twarde. Nie rozpadają się podczas gotowania, mają w sobie mało skrobi a dużo wody. Najlepiej nadadzą się na sałatki, do dań z ziemniakami smażonymi bądź pieczonymi w plastrach

Karo in the Kitchen