podany ze szklanką zsiadłego mleka czy maślanki to prawdziwa uczta dla podniebienia :-))) A wykorzystałam : 1/2 kg schabu 1 główkę młodej kapusty garść malutkich pieczarek 3-4 ziemniaki (u mnie ugotowane w mundurkach poprzedniego dnia) 2 cebule sól pieprz przyprawa do wieprzowiny świeży koperek ew. ulubione zioła olej Wykonanie: Schab kroimy w paseczki, posypujemy przyprawą do wieprzowiny, odstawiamy(...)Następnie dodajemy kapustę, mieszamy, podlewamy odrobiną wody, solimy, pieprzymy i dusimy całość około 10-15 minut. Kapusta powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Na koniec dorzucamy pokrojone na ćwiartki ziemniaki. Mieszamy, posypujemy koperkiem, jeśli lubimy to również tymiankiem i ... podajemy z zimnym zsiadłym mlekiem
Walijskie Pichceniesztuk ( 3 – 4 porcje) Składniki: 500 g ziemniaków (6 małych sztuk) ½ łyżeczki soli 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżeczki curry 2 łyżki natki pietruszki szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju (do smażenia) Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować (w mundurkach) w lekko osolonej wodzie. W między
KuchniaWeDwoje.plmłodych ziemniaków 20 czarnych oliwek 1 ostra papryczka chili 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek czarny pieprz sól groszek cukrowy świeże zioła Przygotowanie Młode ziemniaki umyłem, ugotowałem na półtwardo w mundurkach. Lekko przestudziłem, pokroiłem w grubą kostkę. Obrany czosnek pokroiłem na plasterki, smażyłem na 5 łyżkach oliwy, aż nabrał złotego koloru. Następnie dodałem ziemniaki i przyrumieniłem
R'n'G Kitchenłyżeczki, przyprawa do ziemniaków 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba DODATKI: boczek wędzony 9 plastrów, cebula 9 plastrów, pomidory 9 plastrów, ser żółty 9 plasterków ziemniaki z gatunku "klejące" ugotować w mundurkach na pół twardo i ostudzone obrać - nie mogą być całkiem ugotowane utrzeć je na tarce grubsze oczka i wymieszać z przyprawą do ziemniaków i rozdrobnione chilli na mocno
W Mojej Kuchni LubięSkładniki ok 4 średnich ziemniaków 1/2 młodej, średniej cukinii (lub cała mała) ok 10 pomidorków koktajlowych pół pęczka dymki 50 g surowego, wędzonego boczku sól, pieprz sos serowy: 100 ml śmietanki kremówki 50 g gorgonzoli kilka kropel soku z cytryny (do smaku) sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki dokładnie wyszorujcie, ugotujcie w mundurkach w osolonej wodzie- przypilnujcie, aby nie ugotowały się(...)posypcie je solą i świeżo zmielonym pieprzem). Nie smażcie długo, powinny pozostać jędrne i chrupiące. Ściągnijcie cukinię, włóżcie do drugiej miski, na tę samą patelnię połóżcie plastry ziemniaków, również chwilę podsmażcie z obu stron. Przełóżcie do misy z cukinią ( ziemniaki i cukinię możecie również grillować, zamiast podsmażać na patelni grillowej). Do rondelka wlejcie śmietanę kremówkę, dodajcie pokruszoną gorgonzolę
OliveandThymetraktowanie ziemniaków prawie całkowicie pozbawia je wartości odżywczych. Jak więc gotować ziemniaki? By były nie tylko smaczne, ale i zdrowe należałoby je gotować bez soli, w mundurkach i obierać dopiero po ugotowaniu (młodych ziemniaków z bardzo delikatną skórką nie trzeba obierać). Dodatkowo, by obniżyć IG trzeba ziemniaki schłodzić w lodówce najlepiej 24 h - część ugotowanej wcześniej skrobii zmienia swoją strukturę
pyszne zdrowościmłodych, małych ziemniaków 200 g młodego, świeżego bobu pęczek natki pietruszki listki świeżej bazylii (z 1/2 doniczki) 30 g orzeszków piniowych 30 g startego sera grana padano 1 ząbek czosnku 50 ml oliwy 1/2 łyżeczki octu winnego 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem sól, pieprz Przygotowanie: Młode ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Bób wrzucamy do wrzątku
Smakowity Blog Kulinarnyprzepis, jak w ciągu ok. 1 – 2 godzin przenieść się kulinarnie na dalmackie wybrzeże: Składniki: 8 całych kalmarów, z mackami i całym „dobrem inwentarza” 4 średnie ziemniaki, ugotowane al dente, w mundurkach 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 300 g wędzonego surowego boczku Natka pietruszki Niewielka ilość kopru włoskiego – pojęcie jest dosyć enigmatyczne, jednak w moim przypadku była(...)kalmarów zostały same „korpusy”. Macki i wędzony boczek drobniutko posiekałam i podsmażałam do momentu odparowania wody. W międzyczasie drobno posiekałam cebulę, czosnek, koper włoski oraz pietruszkę a ziemniaki pokroiłam w niewielką kostkę. Wszystko to dodałam do boczku z mackami, podlałam białym winem i dusiłam wraz z niewielką gałązką suszonego rozmarynu, dopóki ziemniaki nie zmiękły a nadmiar płynu odparował. Nadzienie
Kate's Kitchenczosnku 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki 2 łodyżki oregano 2 łodyżki majeranku 2 łodyżki tymianku sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki dokładnie płuczemy i gotujemy na parze w mundurkach przez około 20 minut. Czas gotowania zależy od gatunku i wielkości ziemniaków. Ugotowanie ziemniaki odstawiamy do wystygnięcia. Wszystkie zioła kroimy
Kulinarne przygody Gatityrekina 6 szt.ziemniaków 4-5 szt. kiszonych ogórków 1 szt. małej czerwonej cebuli szczypiorek / koperek łyżka majonezu dwie łyżki jogurtu bałkańskiego sól świeżo mielony czarny pieprz Ziemniaki umyłam i ugotowałam w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy wystygły, obrałam ze skórki. Pokroiłam je w kostkę. Nie za drobną, żeby nie zrobiła się w sałatce miazga. Kiszone ogórki obrałam ze skórki(...)wędzonej ryby. SMACZNEGO! Polecam również inne sałatki ziemniaczane. SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z ŁOSOSIEM SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z KAPARAMI JAJKIEM OGÓRKIEM W C URRY SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z CZOSNKIEM SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW Z SZYNKĄ SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIEMNIAKAMI I BURAKAMI
potrawyregionalnewarstwowa ze śledziami znana jest też pod nazwą "Szuba" lub po prostu "Śledzie pod pierzynką z buraczkami". Jest kilka wersji tej sałatki, a jej podstawowy przepis zawiera śledzie, buraki, ziemniaki, cebulę oraz jajka. Natomiast wersja na bogato może być rozszerzona o marchewkę, ogórki kiszone lub jabłka. U mnie przepis w rozszerzonej wersji z ogórkami kiszonymi i jabłkami, jednak bez marchewki(...)maślanką. Zakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godz., a najlepiej na całą noc. Następnie płuczemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w drobną kostkę. Buraki myjemy i gotujemy razem ze skórką w osobnym garnku lub możemy zawinąć
Kuchnia MagdaLenymałych , młodych ziemniaków 4 -5 ząbków czosnku ( lub 3 łyżeczki granulowanego ) pęczek świeżego koperku 1 mała, cebula biała – cukrowa jeden jogurt grecki , gęsty 300 ml 3 łyżki ,gęstego majonezu ( ja uparcie, wierzę w Winiary ) sól, pieprz do smaku ( pieprzu zawsze sypię sporo ) 1 łyżeczka cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki szorujemy , płukamy , nie obieramy . Gotujemy w mundurkach , aż zrobią się
Ogrodnik w podróżyjajek 2 słodkie jabłka 2-3 ogórki kiszonego szklanką mrożonego groszku pęczek natki pietruszki majonez łyżka musztardy sarepskiej sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Obieramy i kroimy w kostkę. W osobnym garnku gotujemy obrana marchew, pietruszkę, seler i por. warzywa kroimy kostkę. Groszek gotujemy kilka minut w osolonym wrzątku. Dodajemy do ziemniaków i warzyw
Pyry na GazZapraszam po jedną z pyszniejszych zup, jaką można ugotować wiosną i latem. Cudowna zupa szparagowa podana z młodymi ziemniakami gotowanymi w całości, w mundurkach. Zupa pachnąca słońcem i świeżymi warzywami! To przepis, który warto wypróbować. Jeśli zaś planujesz grilla, to nie ograniczaj się do przepisów na dania mięsne. Koniecznie zobacz jak zrobić zielone szparagi z grilla
AniaGotuje.plMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-12 Składniki: 4 duże ziemniaki, opakowanie tuńczyka (u mnie w kawałkach w oleju), 3 średnie ogórki kiszone, duża garść posiekanego szczypiorku, 5 jajek, 1/2 mniejszej cebuli czerwonej, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję do miękkości w mundurkach z dodatkiem soli. Studzę, obieram ze skórki, kroję w większą kostkę. Jajka gotuję
JejKuchniaGotowane ziemniaki z marchewką to jeden z obowiązkowych pierwszych obiadków, które przygotowywałam wprowadzając stałe pokarmy do diety moich dzieci. Teraz gotuję je zawsze, gdy moja przewlekle chora Córunia gorzej się czuje i nie toleruje mleka przemysłowego . Jednak to nie są jedyne zastosowania tej prostej warzywnej kombinacji w mojej kuchni. Wystarczy dodać trochę przypraw, a z neutralnej w smaku dziecięcej papki(...)Polecam! Składniki: 1 duży ugotowany ziemniak (około 100 g) 1 duża ugotowana marchewka (około 200 g) 1 grillowana marynowana papryka 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/4 łyżeczki soli himalajskiej 2 łyżki płatków drożdżowych 1 łyżeczka pasty miso 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki wody Wykonanie: Ziemniaka i marchewkę gotujemy w mundurkach do miękkości. Po ostudzeniu obieramy
Lamarida.plSłodkie amerykańskie ziemniaki lubimy pod każdą postacią: sera , sałatki , placków , napoju , tortilli albo tej oto prostej w składzie, a jednocześnie niesamowicie smacznej zapiekanki w serowym sosie. Oprócz batatów potrzebny jest świeży jarmuż, a do przyrządzenia sosu zwykłe ziemniaki i marchewka z dodatkiem kilku przypraw. I gotowe W tej zapiekance nie używam oleju, więc spokojnie można się nią rozkoszować nie obawiając(...)bataty, a jarmuż myjemy pod bieżącą wodą usuwając twarde łodygi. Umyte bataty kroimy w cienkie plastry, a jarmuż drobno siekamy. Następnie przygotowujemy warzywa do przyrządzenia sosu. Ziemniaki i marchew gotujemy w mundurkach do miękkości. Po ostudzeniu obieramy ze skórki, wrzucamy do blendera razem z musztardą, czosnkiem, płatkami drożdżowymi, mlekiem i wodą. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do żaroodpornego naczynia
Lamarida.plosoby, która by jej nie jadła. W wielu polskich domach jest punktem obowiązkowym w świątecznym menu. Głównymi składnikami są, jak sama nazwa mówi, jarzyny: marchewka, pietruszka, seler i ziemniaki. Jednak jak to zawsze bywa z takimi klasycznymi przepisami, każda rodzina ma swój własny, najlepszy przepis U mnie w domu obowiązkowo dodajemy ogórki kiszone, groszek zielony i jabłko dla przełamania smaków(...)Sałatka jarzynowa Składniki: 3 marchewki 2 korzenie pietruszki połowa średniego selera 4 średnie ziemniaki 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki kiszone puszka groszku konserwowego 1 średnie jabłko 6 łyżek majonezu 2 łyżki musztardy stołowej pieprz sól Marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości (wszystkie razem). Odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Po tym czasie wszystkie
PatiGotujePrzepis na smaczną sałatkę ze śledziem, burakami, ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Składniki: 0,5 kg śledzi 2 duże buraki cebula czerwona ok 4 średnie ziemniaki marchew 3 ogórki kiszone 3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 12% sól, pieprz Przygotowanie Śledzie moczymy przez noc w wodzie. Ziemniaki i marchew gotujemy w mundurkach do miękkości. Buraki gotujemy w osobnym garnku. Warzywa studzimy
e-PrzepisyKulinarnePrzepis na smaczną sałatkę ze śledziem, burakami, ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Składniki: 0,5 kg śledzi 2 duże buraki cebula czerwona ok 4 średnie ziemniaki marchew 3 ogórki kiszone 3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 12% sól, pieprz Przygotowanie Śledzie moczymy przez noc w wodzie. Ziemniaki i marchew gotujemy w mundurkach do miękkości. Buraki gotujemy w osobnym garnku. Warzywa studzimy
e-PrzepisyKulinarnekiszone ogórki 3 jabłka średniej wielkości 1 łyżka francuskiej musztardy 1 łyżka soli lub wedle smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu 600 ml majonezu, u mnie majonez domowy Ziemniaki i marchewkę ugotuj w mundurkach do miękkości. Odlej wodę i odstaw do ostygnięcia. W oddzielnym garnku ugotuj jajka na twardo. Zielony groszek gotuj przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź
codojedzeniajabłko 1 puszka białej fasoli 1 cebula 300 g śledzia marynowanego 1 łyżka kaparów 2 łyżki majonezu 1 łyżki śmietany kwaśnej 2 łyżeczki musztardy sól pieprz Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać. Wszystkie produkty pokroić w drobniutką kostkę, Fasolę odcedzić na sicie. Majonez wymieszać z musztardą i śmietaną. Wymieszać i doprawić sałatkę do smaku solą i pieprzem
Gotowanie jest łatwecebulą. Składniki 900 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Farsz : 200 g pieczarek 100 g kiszonej kapusty ser żółty ementaler sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki dokładnie umyłem, ugotowałem w mundurkach. Wystudziłem. Zmieliłem, wbiłem 2 jajka, dodałem mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobiłem gładkie ciasto. Z ciasta uformowałem wałek, pokroiłem na placuszki, na każdym ułożyłem, pasek żółtego sera
R'n'G Kitchenpodzielić na mniejsze różyczki. Zagotować wodę z łyżką soli. Do wrzątku wrzucić kalafior. Gotować 5 minut. Kalafior nie może być rozgotowany. Musi być chrupiący. Odcedzić i ostudzić. Ziemniaki i marchew ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać, pokroić w kosteczkę. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek posiekać. Ugotowane jajka i ogórki pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, posolić
na moim stole...włoskie kluski skąpane w niesamowicie smacznym botwinkowym sosie, czyli na pyszny, wiosenny obiad. Zachwyca smakiem, polecam! Składniki na gnocchi w botwinkowym sosie: 1 kg ugotowanych w mundurkach, w osolonej wodzie, mączystych ziemniaków (sypkich) 1 szklanka mąki 1 małe jajko Zimne ziemniaki obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy, żeby mąka oblepiła ziemniaki. Następnie dodajemy małe
Rozpustne gotowanieząbek czosnku łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka pieprzu łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki oleju świeży koperek do posypania Sposób przyrządzenia: Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach na al dente- 10 min. Po przestygnięciu obrać ze skórki, pokroić w grube talarki. Układać w naczyniu żaroodpornym warstwami na przemian z serem. Każdą część z osobna
pieprzny smaczekNasz Oskar to złote dziecko, które pokrzykuje, kiedy jedzonka zabraknie, mam nadzieję, że to dzięki mnie (tak sobie po cichu marzę :p) Potrzebujemy: 1 burak ugotowany w mundurku 2 szklanki wody 1 ziemniak 1/4 marchewki 1 liść laurowy 1 ziele angielskie ząbek czosnku łyżka soku z cytryny pieprz Ziemniaka kroimy w słupki, marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach
MamaOskarkaCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} *Jeśli ugotujesz ziemniaki dzień wcześniej ( najlepiej w mundurkach), następnego dnia trzeba je tylko obrać i pokroić. 2 godziny i 49 minut czystej przyjemności - najnowszy Hobbit: niezwykła podróż (2012, Peter Jackson). Pozycja obowiązkowa dla miłośników
Qlinarnie i Qlinarniezależy od mąki ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, posypać mąką i jeszcze chwilę ręcznie wyrobić, ciasto włożyć do woreczka i na 30 minut zostawić twaróg półtłusty, ziemniaki dzień wcześniej ugotowane w mundurkach zmielić w maszynce do mięsa - wszystkie cebule pokroić w kostkę i na maśle zeszklić, do farszu dać z 5 łyżek a resztę zostawić do okrasy - dodać sól
W Mojej Kuchni Lubięmarynowanych (180 g) 220 ml jogurtu greckiego light 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Brokuła dzielimy na drobne różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Ziemniaki i marchewkę gotujemy w mundurkach i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Por również kroimy w kostkę, pieczarki w ćwiartki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy
e-PrzepisyKulinarnekiszonych 1 puszka groszku zielonego konserwowego 5 jajek 1 jabłko 5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżka musztardy pieprz, sól Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach do miękkości, wystudzić. Cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Przełożyć do dużej miski. Groszek odcedzić, dodać do pokrojonych warzyw. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tartce
kulinarnyswiatdomigroszku konserwowego 80 g jabłka 1 cebula 4 łyżki majonezu 3 łyżki oleju rzepakowy tłoczonego na zimno 1 łyżka francuskiej musztardy sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy, zostawiamy w mundurkach. Marchew, pietruszkę i selera obieramy. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Wszystkie
Kulinarne przygody Gatity