ziemniaki w mundurkach - 1232 przepisów (strona:68/83)

Gzik – ziemniaki z twarożkiem 129

moja wielka miłość do tej potrawy. Składniki: kilka ładnych,średnich ziemniaków 250 g białego sera twarogowego pół małego opakowania śmietany 12% mała cebula pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku mały ząbek czosnku świeżo mielony pieprz i sól   Jak zrobić poznański gzik? Ziemniaki umyć i wyszorować szczotką do warzyw, ugotować w mundurkach. Po prostu wkładam je nieobrane do wrzątku i gotuję(...)Zaczynam od drobnego posiekania cebuli i szczypiorku. Rzodkiewkę kroję w plasterki. Zostawiam sobie trochę szczypiorku i rzodkiewek do dekoracji. Resztę dokładnie mieszam z twarożkiem, śmietaną, szczyptą soli i cebulką. Ziemniaka kroję na pół i obieram ze skórki. Nakładam na każdą połówkę ziemniaka łyżkę twarożku i dekoruję szczypiorkiem i rzodkiewką. Gzik jest najlepszy, kiedy ziemniak jest jeszcze ciepły. Artykuł Gzik

Ugotowane pozamiatane
49 przepisów z cukinią 231

cukinią i oliwkami Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Omlet z ziemniakami i cukinią Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pełnoziarniste spaghetti z cukinią

Moja smaczna kuchnia
Dorsz z ziemniakami i szpinakiem według Josepha Seeletso 141

świeżo siekaną kolendrą oraz pozostałymi pomidorami i oliwkami. Odstawiamy na czas przygotowania reszty składników, a następnie pieczemy w 200°C przez 15-20 minut . Ziemniaki Ziemniaki oczyszczamy dokładnie z ziemi i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Smażymy je wraz z pokrojonymi drobno kasztanami na klarowanym maśle przez kilka minut. Dosalamy do smaku świeżo mieloną solą himalajską

Food Square
WINEGRET - SAŁATKA UKRAIŃSKA 255

cala noc, by nam napęczniała. Następnie gotujemy ja w tej samej wodzie ok 1,5 godziny, aż będzie gotowa. Odcedzamy i studzimy. 2. Marchewkę, ziemniaki i buraki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości, ale tak by ich nie przegotować. Warzywa maja być ugotowane tak jak się je gotuje na sałatkę jarzynowa. Po ugotowaniu, ostudzone warzywa, obieramy i kroimy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Kluski śląskie z leśnymi grzybami. 133

leśnych i buraczki z wasabi (4 osoby) Składniki do klusek : 1 kg ziemniaków 2 żółtka 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki maki pszennej pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy, możecie również gotować w mundurkach i obrać po ugotowaniu. Następnie należy wystudzić i przepuścić przez praskę lub zemleć. Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną

vegetanie
Złociste talarki ziemniaczane 172

jeszcze jedna moja propozycja na grill - pyszne talarki ziemniaczane. Można je wykonać z ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia lub ugotować je w mundurkach, specjalnie na ten cel. Rewelacyjnie pieką się na grillu, wymagają tylko 2-3 minut z każdej strony i płaskiej, jednorazowej tacki do pieczenia na grillu (takiej srebrnej). Z powodzeniem można je też podsmażyć w domu i zabrać(...)łagodnym keczupem Pudliszki albo z ziołowym dipem jogurtowym. Wybór należy do Was. :) P.S. A co u mnie, doniosę Wam już wkrótce! :) Składniki na ok. 25 talarków: 10-12 ziemniaków, ugotowanych i przepuszczonych przez praskę (najlepsze z poprzedniego dnia) 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 małe jajko sól szczypta gałki muszkatołowej (ewentualnie) bułka tarta do obtoczenia nieco tłuszczu

Kuchnia Prezydentowej
Gnocchi buraczkowe 235

szczypiorek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, pozostawiamy do przestudzenia. Przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy by nie było grudek. Buraczki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy ze skóry. Ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i dodajemy do ziemniaków. Do warzyw wbijamy jajko i mieszając dosypujemy mąkę ziemniaczaną. W zależności od tego, jaki gatunek ziemniaków wybraliśmy, takiej ilości mąki pszennej będzie

Kuchenna Kontrrewolucya
Sałatka z młodych ziemniaków, szparagów i rzodkiewek 142

Czas przygotowania: 45 min 1 kg młodych ziemniaków 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek białych szparagów 3-4 cebulki dymki pęczek koperku ok 1/4 szklanki oleju lnianego lub oliwy z oliwek ok 2 łyżki miodu ok 2 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach, następnie kroimy w plastry  2. Rzodkiewki

Słodki Kompromis
Sałatka jarzynowa 150

opcjonalnie w lżejszej wersji można użyć majonez wymieszany z jogurtem naturalnym pół na pół) pół pęczka koperku Sól i pieprz do smaku     *** Ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę myjemy i gotujemy „w mundurkach” do miękkości w lekko osolonej wodzie. Warzywa studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jabłko, ogórki kiszone oraz jajka również kroimy w kosteczkę. Pora dokładnie

Blog z Apetytem
Sałatka z selera z ziemniakami – kuchnia podkarpacka 175

Ziemniaki, seler, kiszone ogórki i cebula – tyle składników wystarczy, by przygotować bardzo dobrą i pożywną sałatkę. Można ją przygotować o każdej porze roku, ponieważ jej składniki są łatwo dostępne, a przy tym niedrogie. Polecam w zastępstwie za klasyczną sałatkę warzywną. Co do dekoracji, to jest ona bardzo prosta i składa się zaledwie ze skórki z ogórka kiszonego i szczypiorku. Wygląda(...)Tradycja, smak i wdzięk” oraz ciekawa „Księga tradycji i smaków Eurogalicji”. Składniki: 200 g selera 200 g ziemniaków 100 g ogórków kiszonych 100 g cebuli szczypiorek sól i pieprz majonez Seler i ziemniaki myjemy szczoteczką, zalewamy zimną wodą i gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i kroimy w paski lub kostkę. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Cebulę można dodać surową

Trzeci talerz
Tradycyjna sałatka jarzynowa 259

podałam ją moim serdecznym przyjaciołom, których gościliśmy w święta. Czy jest ktoś kto nie kojarzy sałatki jarzynowej? Ugotowane jarzyny w mundurkach to sekret owego smaku, a dodatek jabłka doda jej idealnego smaku. Tradycyjna sałatka jarzynowa SKŁADNIKI: 4 średnie ziemniaki 4 średnie marchewki 2 średnie pietruszki - korzeń 1 niewielki seler 6-7 jajek 6 ogórków konserwowych 2 średnie jabłka(...)puszka kukurydzy 1 puszka groszku 2-3 łyżki majonez sól i pieprz do smaku szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy warzywa w mundurkach do miękkości.  Ugotowane warzywa obieramy warzywa i kroimy w kostkę.  Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę.  Jabłka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka warzywna 368

ogórki kiszone 1 średnie jabłko 1 puszka groszku (ja używam młodego) 5 jajek, 2 łyżeczki musztardy (można pominąć) sól, pieprz, majonez Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki szorujemy, wkładamy do garnka, solimy i gotujemy "w mundurkach" przez ok. 25 minut (lub krócej, wszytko zależy od warzyw). Ważne, żeby warzywa nie były rozgotowane. Jaja gotujemy na twardo. Wszystkie warzywa, jabłko oraz jajka

Delicious Titbits
Tradycyjna sałatka jarzynowa 133

była trochę mniej kaloryczna, to tym razem pomieszałam majonez z jogurtem naturalnym. Obowiązkowo dodałam musztardę, która nadaje sałatce konkretnego smaku...uwielbiam💙  Składniki: ziemniaki du ż e 3 szt, marchew 3 szt, pietruszka korzeń 2 szt, ogórki kiszone pół dużego słoika, kukurydza pół puszki, groszek mrożony 1 szklanka(...)jajka 3 szt, sos: majonez 8 łyżek, jogurt naturalny 5 łyżek, musztarda 1 łyżka, sol i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew i pietruszkę myjemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie obieramy i kroimy w drobn ą  kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i również kroimy w kostkę

kulinarne odsłony pati
Żurek vs barszcz biały, czyli co jemy w Wielkanoc + przepis 150

białego z dodatkiem jajek, suszone w piekarniku. U mnie w domu jadło się żurek z tłuczonymi ziemniakami ze skwarkami na osobnym talerzu. Ziemniaki możemy dodać w trakcie gotowania pokrojone w kostkę, lub też utłuczone albo w mundurkach. Czym różni się żur od żurku? Jedni twierdza, że żurek robiony jest na zakwasie z mąki pszennej. Ja bym jednak tutaj bardziej obstawała

Mieszam w Garnku
Wiosenny rubin czyli botwinka 135

smaku Dodatkowo: 2-3 duże lub 5-6 małych, młodych ziemniaków Wykonanie: Z wody, mięsa, włoszczyzny oraz czosnku należy ugotować delikatny rosół.  Ziemniaki ugotować osobno w osolonej wodzie, z dodatkiem odrobiny masła, najlepiej w mundurkach. Odstawić do przestudzenia, następnie obrać i pokroić w kostkę lub przecisnąć przez kratkę.  Botwinę umyć i oczyścić dokładnie z piasku, nie kroić(...)botwinę (ja kroję buraczki w talarki, listki w cienkie paski, do około 3/4 ich długości - czyli mniej więcej do końca nerwów na liściach).  Ugotować do miękkości.  Dodać ziemniaki oraz pokrojone warzywa bez pora (marchewki w talarki, mały seler lub pół dużego i pietruszka w kostkę).  Na samym końcu doprawić majerankiem. Udekorować małymi listkami botwiny.  Smacznego

Garniec Magalie