ziemniaki w mundurkach - 1232 przepisów (strona:59/83)

Zakręcone ziemniaki z przyprawami 509

podniebienia. Zakręcone ziemniaki polecają się na imprezy ze znajomymi!. Składniki: - 10 średnich ziemniaków - 1/2 szklanki oliwy lub oleju rzepakowego - papryka słodka lub ostra, najlepiej wędzona - majeranek - tymianek - sól - patyczki do szaszłyków Sos czosnkowy: - szklanka jogurtu naturalnego - 5 ząbków czosnku - średni ogórek - cukier - sól - pieprz Przyprawy znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . 1. Ziemniaki myjemy, osuszamy i zostawiamy w mundurkach. Nabijamy

Apetyczna babeczka
Ziemniaki faszerowane z grilla 242

grillu, jak i w piekarniku. Miłego grillowania!   Składniki: 5 średniej wielkości ziemniaków 150 g wędzonego boczku 2 cebule 100 g twarogu sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, następnie odstawiamy do ostygnięcia. W między czasie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebule. Ostudzone ziemniaki przekrawamy na połowę i łyżeczką ostrożnie wydrążamy środek. Miąższ

Smakowity Blog Kulinarny
Ziemniaki faszerowane 169

łyżka kukurydzy  2 łyżki majonezu 5 dkg zera żółtego  1 łyżka masła  1 łyżka bułki tartej 1 łyżka mleka  sól,pieprz  Wykonanie Ziemniaki gotuje na półtwardo w mundurkach . Ugotowane na twardo 2 jajka i wędlinę kroję w kostkę ,przekładam do salaterki ,dodaję majonez 1/2 łyżki masła ,kukurydze i z tarty na drobno ser. Dokładnie mieszam

Eli Gotowanie
Knedle z truskawkami 395

podania: kilka łyżek kwaśnej śmietany 12/18% ok. 50 g truskawek 2-3 łyżeczki cukru Truskawki rozmrażamy i odcedzamy, a sok który puszczą zlewamy do małego garnuszka. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Następnie je odcedzamy, zalewamy zimną wodą i zostawiamy do ostygnięcia. 50 g truskawek ugniatamy dokładnie widelcem i wraz z cukrem dodajemy do soku. Ustawiamy garnuszek na średnim

Ratunku obiad
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I TUŃCZYKIEM 208

naszych apetytów:)  POTRZEBUJEMY: kilka młodych ziemniaków szparagi lub fasolka zielona tuńczyk w oleju czarne oliwki musztarda dijon miód ocet winny sól, pieprz grubo mielony szalotka jajka Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach. Szparagi gotujemy przez kilka minut w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Jajka gotujemy na twardo. Oliwki przekrawamy na pół. Szalotki drobno kroimy. Z musztardy + miodu

WYSPA SZCZĘSLIWA
sałatka "grzybowa polana" 626

ogórków kiszonych słoik pieczarek marynowanych szczypiorek łyżka przyprawy gyros majonez sól pieprz, ząbek czosnku 2 łyżki oleju Groszek, fasolę i pieczarki odsączyć na durszlaku, każde osobno. Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach w osolonej wodzie al dente. Wystudzić i pokroić w kostkę. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą i czosnkiem, usmażyć na oleju. Ogórki pokroić w kosteczki, szczypiorek posiekać. Tortownicę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wieprzowina Brassói – Brassói aprópecsenye 236

chilli w płatkach - otarty tymianek - olej arachidowy Dodatkowo na surówkę: - sałata lodowa - po kawałku papryki czerwonej i pomarańczowej - zielona cebulka - wino ryżowe Mirin - sól, pieprz - olej sezamowy Ziemniaki myjemy i gotujemy „w mundurkach”, nie do końca je dogotowując – odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu, wkładamy do woreczka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (połowę przewidzianej ilości

mojewypiekiinietylko
Warstwowa sałatka śledziowa Szuba 492

Warstwowa sałatka śledziowa Szuba z ziemniakami i burakami, inaczej śledź „pod pierzynką” lub „pod futrem” to jedna z najlepszych sałatek ze śledziem w roli głównej jakie jadłam. Jest bardzo smaczna, kolorowa i efektowna. Taka sałatka idealnie sprawdzi się na wigilijnym stole – gwarantuję, że goście będą zachwyceni (inne przepisy na Boże Narodzenie znajdziesz tutaj ). Przepis pochodzi z kuchni rosyjskiej bądź ukraińskiej(...)Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy je przez około 12 godzin. Ziemniaki i marchewki gotujemy razem w mundurkach. Buraki gotujemy również mundurkach w osobnym garnku do miękkości (od buraków najlepiej zacząć gotowanie, bo zajmie to kilka godzin). Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki, marchewki i buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Śledzie

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka Jarzynowa ze Śledziami 283

robił takiej sałatki to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki jarzynowej będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone 1 puszka 400 g kukurydzy około 500 g ziemniaków 1 puszka 400 g groszku zielonego 150 g ogórków kiszonych 4 jajka ugotowane na twardo około 200 g marchwi 2 łyżki usiekanej natki pietruszki około 6 łyżek majonezu sól, pieprz(...)zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Ziemniaki i marchew dokładnie myję i gotuję w mundurkach do miękkości warzyw. Następnie odcedzam i dostawiam do wystudzenia. Wystudzone ziemniaki i marchew obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Jajka kroję w kostkę, ogórki

Uwaga Babcia Gotuje
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i warzywami 370

przygotowaniu, bezproblemowa, bardzo smaczna. U mnie co prawda warstwa ziemniaków „straciła się” pod ilością pozostałych składników. Jeżeli rozłożycie plasterki ziemniaków w naczyniu i zostanie Wam ich więcej, proponuję rozłożyć je podwójną warstwą – jedne na drugich – będzie bardziej sycąco i bardziej ziemniaczano;) 4-6 większych ziemniaków około 8-10 pieczarek po 1 papryce: czerwonej, żółtej i zielonej(...)startego żółtego sera 300 g cienkiej kiełbasy 100-150 g boczku 1 duża cebula sól, pieprz, słodka papryka mielona masło Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półmiękko (ok. 20 minut). Po odcedzeniu odkładamy do przestudzenia. Obieramy i kroimy na plasterki. Pieczarki kroimy na półplasterki. Podsmażamy je na niewielkiej ilości masła doprawiając pod koniec solą oraz mieloną

Smaki Na Talerzu
Suflet ziemniaczany 188

liscie z drzew. Suflet ziemniaczany skladniki na 3 porcje 300g maczytych ziemniakow 3 jajka 50g szynki 25g parmezanu 60g masla sol, bialy pieprz galka muszkatalowa wykonanie: Ziemniaki szorujemy, a nastepnie gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu nalezy je obrac i jeszcze cieple przecisnac przez praske. Dodajemy 50g masla, ktore powinno sie ladnie polaczyc z cieplymi ziemniakami. Potem dodajemy zoltka, pokrojona

Przysmaki Karolki
Ziemniaczana sałatka z selerem naciowym i szynką 294

kolację lub na spotkania w gronie przyjaciół. 6 łodyg selera naciowego 300 g szynki konserwowej wieprzowej 6 ziemniaków SOS: 400 g jogurtu naturalnego gęstego 2 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego świeżego koperku sól pieprz czarny Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach do miękkości. Wystudzić i ściągnąć skórkę. Pokroić w 1 cm kostkę i przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w kostkę(...)Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Na specjalne okazje , Na wynos , Przystawki i przekąski , sałatki i surówki Tagged: jogurt naturalny , koperek , seler , wędlina , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
Pierogi ruskie 178

trochu więcej wody. Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne. Farsz: Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Ziemniaki obrać. Przez praskę do ziemniaków przecisnąć ziemniaki i twarożek, dodać cebulę i doprawić solą

Mama Gotuje
Chorwackie faszerowane kalmary 121

kalmary, a Wy za to trzymajcie kciuki, żeby udało mi się wyrwać do Chorwacji choć na kilka chwil   Składniki: 8 całych kalmarów, z mackami 4 średnie ziemniaki, ugotowane al dente, w mundurkach 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 300 g wędzonego surowego boczku Natka pietruszki Niewielka ilość kopru włoskiego – pojęcie jest dosyć enigmatyczne, jednak w moim przypadku była(...)macki tak, aby zostały same korpusy. Macki i wędzony boczek drobno siekamy i podsmażamy do momentu odparowania wody. W międzyczasie drobno posiekamy cebulę, czosnek, koper włoski oraz pietruszkę a ziemniaki kroimy w niewielką kostkę. Wszystko to dodajemy do boczku z mackami, podlewamy białym winem i dusimy wraz z niewielką gałązką rozmarynu, dopóki ziemniaki nie staną się zupełnie miękkie a nadmiar

Kate's Kitchen