ziemniaki w mundurkach - 1232 przepisów (strona:58/83)

Zapiekanka drwala 513

tylko dla tytułowych drwali :) Uwielbiam takie kolorowe, jesienne połączenia. Składniki: ½ kg ziemniaków 25 dag kiełbasy  ½ kg kiszonej kapusty 1 biała cebula 1 jabłko kminek do smaku sól i pieprz do smaku papryka słodka mielona do smaku olej do smażenia 2 marchewki Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę, jabłko obrać i pokroić

Tradycyjna Kuchnia
Pasta z zielonego groszku z fetą 136

groszku to bardzo szybki w przygotowaniu dodatek. Pasuje zarówno do kanapek, jak i do obiadu w zastępstwie surówek czy marynowanych przetworów. Idealnie smakuje w połączeniu z ziemniakami, np. ugotowanymi w mundurkach. Jej największą zaletą jest to, że składniki praktycznie zawsze mamy w domu, więc jest to jedno z tzw. dań awaryjnych, przed pójściem na weekendowe zakupy Składniki: 1 puszka zielonego

Taste and Cook
Pyry z gzikiem 144

bardzo dobra. Pyry z gzikiem 2 porcje Składniki: 4 duże ziemniaki 3-4 łyżki oliwy z oliwek kawałek masła 250 g sera białego 3-4 łyżki śmietany pęczek rzodkiewki 2 ogórki gruntowe ząbek czosnku pęczek koperku pieprz sól Ziemniaki porządnie myjemy i szorujemy pozostawiając je w mundurkach. Doprawiamy je oliwą, solą i pieprzem. Każdego ziemniaka owijamy osobno folią aluminiową

PatiGotuje
Kebab z baraniny 262

mocno się rozgrzewają, i dzięki temu mięso piecze się również w środku.  Kebaby podałam z  sałatką z grillowanych warzyw  i z przypieczonymi na grillu ziemniakami (wcześniej ugotowanymi w mundurkach). Pyszne! Składniki 500 - 600 g baraniny (dałam łopatkę) 7 g soli 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka  sumaku 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach 2 łyżki

Stare Gary
Pyry z gzikiem 137

sycąca i bardzo dobra. Pyry z gzikiem 2 porcje Składniki: 4 duże ziemniaki 3-4 łyżki oliwy z oliwek kawałek masła 250 g sera białego 3-4 łyżki śmietany pęczek rzodkiewki 2 ogórki gruntowe pęczek koperku pieprz sól Ziemniaki porządnie myjemy i szorujemy pozostawiając je w mundurkach. Doprawiamy je oliwą, solą i pieprzem. Każdego ziemniaka owijamy osobno folią aluminiową

PatiGotuje
Grillowane ziemniaki z serem korycińskim 147

musiałam je wrzucić do piekarnika, ale Wam polecam zrobić wersję grillowaną :) Składniki: ok 20 średniej wielkości ziemniaków 1 cebula 20 dag sera korycińskiego Bielec (tym razem z z pomidorem, bazylią i  czosnkiem) Ziemniaki  dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach, ważne by ich nie rozgotować. Po ugotowaniu studzimy i w każdym ziemniaku robimy nacięcie, w które wkładamy duży kawałek

Cynamonowe szczęście
Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami 112

osoby: 8-10 ziemniaków 250 - 300 gr pieczarek 2 jajka 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki kwaśnej śmietany np.12% lub 18 % lub jogurtu naturalnego 1 kiełbaska ( u mnie myśliwska ) ser żółty starty bądź pokrojony na malutką kosteczkę sól, pieprz, natka pietruszki 1.  Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurka na pół miękko, około 15 min. Po ugotowaniu

Gotowanie...to proste !
Razowe kopytka smażone z kapustą 172

książki "Kuchnia polska wg Karola Okrasy. Słone", odrobinę go zmieniłam. Razowe kopytka smażone z kapusta kopytka: 1 kg mączystych ziemniaków, ugotowanych 200 g maki pszennej zwykłej 50 g mąki pszennej razowej jajko sól, pieprz Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i mielimy w maszynce do mięsa. Łączymy z pozostałymi składnikami. Z ciasta formujemy na omączonej stolnicy wałek, tniemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z marynowanych buraczków 165

średni słoik, ziemniak 2 duze, cebula biała pół szt, groszek mrożony 1 szklanka, kukurydza w puszce pół puszki, ogórki kiszone 1 średni słoik, jabłko 1 szt, majonez 6 łyżek, jogurt naturalny 4 łyżki, musztarda delikatesowa 1 łyżka, pieprz, sol do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać i pokroić

kulinarne odsłony pati
Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym 257

Składniki: - 4 spore ziemniaki - 250 g mięsa mielonego z łopatki - 4 duże ząbki czosnku - duża cebula - 200 g sera żółtego - pęczek kopru - 3 łyżki musztardy delikatesowej - łyżka masła - sól, pieprz, papryka słodka, maggi Ziemniaki myję i dokładnie szoruje szczoteczką. Gotuję w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Studzę. Gdy ziemniaki wystygną przekrajam je na pół i wydrążam środek uważając

Cook&Love
Śledź z czerwoną fasolą i jogurtem a'la gzik z pyrami 118

Dodać cebulę, posiekaną natkę pietruszki i płatki owsiane. Przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Podawać z ziemniakami. Najlepiej ugotowanymi w mundurkach i posypanymi koperkiem lub (i) szczypiorkiem. Ciekawa jestem kto z Was spróbuje tego dania? Klasyczne pyry z gzikiem pokazywałam Wam już i cały czas cieszą się sporą popularnością

Codzienna kuchnia niecodzienna
knedle z truskawkami 418

jajka 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól ok. 500 g dojrzałych nie za dużych truskawek wykonanie: Truskawki myjemy i osuwamy szypułki. Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie. Gdy będą ugotowane odcedzamy z wody i odstawiamy do wystudzenia. Następnie mielimy je lub dusimy na pure. Wykładamy na stolnicę. Dodajemy mąkę orkiszową, mąkę ziemniaczaną, jajka

Domowy Smak Jedzenia
Krokiety warzywne 197

cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka ponadto kulka mozzarelli kawałek sera żółtego obrane mięso gotowane pozostałe z rosołu. Wykonanie: Ziemniaki myjemy gotujemy w mundurkach, następnie studzimy obieramy. Pozostałe warzywa również gotujemy, warto wykorzystać warzywa pozostałe z gotowania rosołu, przez co danie zyskuje na aromacie.  Warzywa wszystkie przeciskamy przez prasę lub mielimy

kgwjanczewo
Prosta zapiekanka z ziemniakami 183

przez 40-50 minut. Tak żeby ziemniaki były miękkie, dużo zależy od rodzaju ziemniaków, oraz ich grubości. Jeżeli nie chcemy tak długo piec można ziemniaki wcześniej podgotować w mundurkach, wystudzić i dopiero pokroić w plasterki. ….Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
ZIEMNIAKI PODSMAŻANE ZE SKWARKAMI I CEBULĄ 208

ładne małe- daję w całości, gdy większe- kroję w plastry) i podsmażam jeszcze całość kilka minut, co jakiś czas mieszając. Gdy wędzonki mamy mało lub gdy ziemniaki były gotowane w mundurkach dodajemy soli do smaku. Oleju kokosowego i/lub masła klarowanego dodaję w trakcie smażenia tylko tyle, by danie nie było suche, ale nie może pływać w tłuszczu. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Różowa sałatka śledziowa 191

mniej słone śledzie, należy je odmoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin przed wykonaniem sałatki. Następnie należy je pokroić w drobną kostkę i odsączyć na sitku.  Ziemniaki należy ugotować w mundurkach, następnie pokroić w drobną kostkę, podobnie jak cebulę oraz jabłko.  Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć, dodać do całości buraczki obiadowe - ja wykorzystałam domowe buraczki wiórki Ogródek

Garniec Magalie
Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym 139

kawałki, przekładamy do gotowego sosu. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, aby smaki się przegryzły. Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym z dodatkiem ziemniaków (gotowane, pieczone, w mundurkach…), to szybki i wspaniały obiad na letnie dni… i nie tylko. Zwolenników śledzi nie trzeba do nich przekonywać, a pozostałych zachęcam. Choćby dla samej serotoniny, potocznie nazywanej hormonem

mojewypiekiinietylko
Sałatka ziemniaczana z boczkiem 195

mały kubek jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka majeranku sól i świeżo mielony pieprz pół pęczka koperku 1 łyżka soku z cytryny Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, wyjąć i ostudzić. Następnie obrać i pokroić w dość grubą kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pory oczyścić, umyć, osuszyć

Czerwień i błękit
Ziemniaczki smażone najlepsze 70

sposób przyrządzania smażonych ziemniaków podejrzałam u mojej mamy i jest on zdecydowanie moim faworytem. Ziemniaki najpierw gotuję w mundurkach (można to zrobić wcześniej) a przed samym podaniem obieram, kroję w kawałki i smażę na maśle. Koniecznym dodatkiem jest świeży koperek lub szczypiorek

Milion Smaków
Wielkanocna sałatka - Jarzynowa polanka z pieczarkami 227

łyżki kukurydzy konserwowej 3 - 4 łyżki groszku konserwowego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka chrzanu sól i pieprz natka pietruszki pieczarki marynowane – małe  PRZYGOTOWANIE: Marchewkę, ziemniaka, pietruszkę – gotujemy  w mundurkach. Obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki konserwowe kroimy również w kosteczkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierożki w meksykańskim stylu :) 128

duża szalotka 1 duży ząbek czosnku papryczka jalapeno (konserwowa) 10 dkg twarogu sok z 1/2 limonki oliwa z oliwek tymianek, pieprz, sos sojowy Zaczynamy od ugotowania ziemniaków, mogą być w mundurkach. Przeciskamy je przez praskę, dodajemy do wcześniej rozgniecionej widelcem fasoli. Ważne, aby była rozgnieciona, a nie blendowana, bo nie ma to być masa fasolowa tylko musimy mieć wyczuwalne kawałki

vegetanie
Pieczone ziemniaki w ziolowej posypce 225

aromatu i sprawia, ze smakuja jeszcze lepiej. skladniki: mlode ziemniaki olej sezamowy mieszanka ulubionych ziol (ja uzylam koperku, tymianku, szczypiorku i rozmarynu) sol i pieprz wykonanie: Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Nastepnie przelewamy zimna woda i obieramy. Doprawiamy sola i pieprzem i mieszamy z 2 lyzkami oleju sezamowego. Przekladamy na blache. Pieczemy ziemniaki w piekarnku nagrzanym

Przysmaki Karolki
Sałatka śledziowa z warzywami i brązowym ryżem 137

ziemniaki 1 duża marchewka 1 pietruszka 4 ogórki kiszone 3 jajka 1 nieduża cebula pęczek szczypiorku 0,5 torebki brązowego ryżu 4 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu sól pieprz szczypta chili (opcjonalnie) starty żółty ser (do posypania) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety śledziowe moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie, aż będą odpowiednio słone. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę ugotować w mundurkach

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sałatka z szynką, ananasem i ziemniakami 157

kwaśnego jabłka 1 garść rodzynek Dodatkowo: majonez + jogurt naturalny (w proporcji 1:1) ulubione zioła (do smaku) sól, pieprz Opcjonalnie: żółty ser do posypania (starty)   Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (najlepiej w mundurkach) i po ostudzeniu pokroić w kostkę.  Do miski przełożyć: ziemniaki, ananasa (bez zalewy), kukurydzę (odcedzoną), szynkę (pokrojoną w kostkę), jabłko (drobno pokrojone) i rodzynki (uprzednio

Di gotuje
Dorada pieczona na młodych ziemniakach, z pomidorami, cytryną i rozmarynem 204

mieszanką, dodatkowo z wierzchu ryby lekko solimy i pieprzymy. Do środka wkładamy po dwie gałązki kopru i pietruszki, po pół plasterka cytryny. Ryby odstawiamy, chwilkę się zamarynują. Ziemniaki myjemy, zostawiamy je w mundurkach Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i rozcinamy je na pół. Dno blachy do pieczenia smarujemy oliwno-cytrynową mieszanką, rozkładamy przepołowione ziemniaki rozcięciem/miąższem

Karo in the Kitchen
Pieczona perliczka w szalotkach i winie z fioletowymi ziemniakami 129

sznurkiem. Wlewamy na dno naczynia wino. Formę przykrywamy folią aluminiową i umieszczamy ją w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Perliczkę pieczemy przez 45 minut. W tym czasie ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach przez 25 minut. Po upływie 45 minut wyciągamy perliczkę, podlewamy płynem z dna naczynia i ściągamy folię aluminiową. Do naczynia z perliczką wkładamy ziemniaki (można przekroić

Mango Papaja
Pyry z gzikiem 153

kostce ) 150 ml kwaśnej śmietany (12-18 %) lub jogurtu naturalnego albo mleka 1 mała cebula szczypiorek sól,  pieprz do smaku zioła Małgorzaty Skworcu prażona cebulka Skworcu Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości. Twaróg r ozgnieść widelcem, dodać śmietanę, cebulę i szczypiorek. Twaróg utrzeć na gładką i dosyć rzadką masę. Przyprawić do smaku.  Ugotowane ziemniaki, przekroić

Moje domowe kucharzenie
Zupa krem z buraków 141

buraki 3 ziemniaki 1 cebula 1 jabłko 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka mąki 1 łyżka oleju przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, Buraki gotujemy w mundurkach aż zmiękną. Ugotowane buraki, ziemniaki, cebulę i jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, łyżkę oleju i szczyptę soli. Gotujemy około

Gotuj z Misiem
Zapiekanka ziemniaczana i pstrąg z patelni 161

ziemniaków 1 szkl śmietany 100 g żółtego sera 1 jajko sól pieprz oregano 2 łyżki posiekanego koperku pstrąg mąka do panierowania tłuszcz do smażenia sól pieprz surówka dowolna Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Wystudzone obieramy, kroimy w plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym. W blenderze miksujemy śmietanę ser i jajko, doprawiamy do smaku i dodajemy posiekany koperek, zalewamy ziemniaki

Gotowanie jest łatwe
Serowe łódeczki w mundurkach 306

jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Nieobrane ziemniaki starannie umyć. Gotować ok. 40 minut w mundurkach w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Twaróg wymieszać z śmietaną. Paprykę i wędlinę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek umyć i drobno posiekać. Wszystko dodać(...)twarogu, doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Ziemniaki przekroić wzdłuż, delikatnie wydrążyć środek aby powstały łódeczki, delikatnie obrać z mundurku. Farsz równo rozłożyć na łódeczkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Świat Smaku
Szwajcarska sałatka ziemniaczana 323

octu z białego wina 200 ml bulionu warzywnego sól pieprz biały pół łyżeczki cukru 5 łyżek oleju pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki prażonej cebulki Przygotowanie   Ziemniaki dokładnie umyłem, ugotowałem w mundurkach w osolonej wodzie. Obrałem cebule i pokroiłem w krążki. Kiełbasę i ser pokroiłem w słupki, a ogórki w cienkie plasterki. W rondelku podgrzałem bulion warzywny . Ugotowane ziemniaki

R'n'G Kitchen
Regionalne Smaki. LUTY. Zaproszenie 139

przepisu na Pyry z gzikiem. Zapraszam do wspólnego gotowania. Składniki: 6 ziemniaków (o podobnej wielkości) 20 dkg twarogu półtłustego ( w kostce ) 150 ml kwaśnej śmietany (12-18 %) lub jogurtu naturalnego albo mleka 1 mała cebula szczypiorek sól,  pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, drobno pokrojoną cebulę i szczypiorek

Codziennik Kuchenny
Pyry z gzikiem 144

lutym Regionalne Smaki goszczą na ziemi  wielkopolskiej, przygotowujemy przysmak  bardzo charakterystyczny dla tego regionu. Pyry z gzikiem , to gwarowa nazwa ziemniaków podawanych z pastą twarogową. Podstawą tej potrawy są ziemniaki ugotowane lub upieczone . Ważne, aby nie obierać ich ze skórki, wtedy zachowują swoje walory smakowe. Gzik powstaje z twarogu wymieszanego ze śmietaną (lub jogurtem, mlekiem, kefirem). Przyprawia się(...)wiedział, że ta pasta, wdzięcznie gzikiem jest nazywana.  Składniki: 6 ziemniaków (o podobnej wielkości) 20 dkg twarogu półtłustego ( w kostce ) 150 ml kwaśnej śmietany (12-18 %) lub jogurtu naturalnego albo mleka 1 mała cebula szczypiorek sól,  pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości * . Twaróg rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, drobno pokrojoną cebulę i szczypiorek

Codziennik Kuchenny
Pyry z Gzikiem - Regionalne Smaki, luty 184

wielkości) 20 dkg twarogu półtłustego (w kostce) 150 ml kwaśnej śmietany (12-18 %) lub jogurtu naturalnego albo mleka 1 mała cebula szczypiorek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, drobno pokrojoną cebulę i szczypiorek. Twaróg utrzeć na gładką i dosyć rzadką masę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane

Stare Gary
Pieczone tymiankowe ziemniaczki 138

czosnku 1/2 kg mięsa mielonego ( np: łopatka ) 25 ml czerwonego wytrawnego wina przecier pomidorowy ( ja mam od mamy domowy )    1 średnia cebula 1 jajko Przygotowanie: Ziemniaki 10min obgotować ( można w mundurkach ). Czosnek zgnieść ze skórką wrzucić do rondelka zalać oliwą doprawić ziołami i podgrzać musi być mocno ciepły. Piekarnik nastawić 180st C na grill, do żaroodpornego naczynia przełożyć

Gaździnka warzy