ziemniaki w mundurkach - 1232 przepisów (strona:54/83)

Sałatka kanaryjska 171

powrocie z urlopu na Gran Canarii, zainspirowana smakami występującymi na wyspie. Sałatka składa się z papas arrugadas, chyba najpopularniejszego przysmaku na Wyspach Kanaryjskich. Są to tzw. pomarszczone ziemniaki - ziemniaczki gotowane w mundurkach i dużej ilości soli morskiej, spożywane zazwyczaj wraz ze skórką. Sos do sałatki powstał z sentymentu do boskiego w smaku sosu - składnika mało kanaryjskiego, ale przepysznego spaghetti marinero(...)zdecydowanie zmniejszyłam ilość oliwy, ale zachowałam to co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło - dużą ilość liścia laurowego. Składniki: (4 porcje) Papas arrugadas (pomarszczone ziemniaczki) 800 g. małych lub średnich ziemniaków (u mnie wczesne) 200 g. gruboziarnistej soli morskiej Sos paprykowo-pomidorowy z krewetkami 8 szt. czerwonych krewetek argentyńskich, całych (lub innych dużych) 2 duże dojrzałe pomidory 1 mała czerwona papryka

Delicious Place
Sposób na chrupiące frytki z piekarnika – płukane, moczone w słodkiej kąpieli i tylko z odrobiną oleju 212

temperaturze pieczenia, z termoobiegiem, ziemniak szybko straci wodę. Grube, porządne fryty to gwarancja chrupiącej skórki i kremowego środka o intensywnym, ziemniaczanym smaku. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do miski z zimną wodą i płuczemy jak ryż na sushi – ziemniaki uwolnią skrobię, zobaczycie jak woda mętnieje. Zmieniamy wodę – znowu na lodowato zimną, prosto z kranu – i płuczemy tak ziemniaki kolejno 3-4 razy(...)wszystkim od wybranego gatunku ziemniaka – dlatego zaznaczyłam w składnikach że mają to być ziemniaki określonego typu. Ze względu na wartość użytkową możemy wyróżnić trzy podstawowe typy ziemniaków. Typ A to odmiany sałatkowe, twarde. Nie rozpadają się podczas gotowania, mają w sobie mało skrobi a dużo wody. Najlepiej nadadzą się na sałatki, do dań z ziemniakami smażonymi bądź pieczonymi w plastrach

Karo in the Kitchen
Kluski śląskie idealne 212

Dostarczają także niemal wszystkich witamin – najwięcej jest w nich witaminy C (ale tylko w gorących- witamina C się utlenia). Ugotowane w mundurkach zawierają również błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu. Ziemniaki mają niewiele białka (tylko 2 %), ale są dobrym źródłem łatwo przyswajalnej energii, której dostarcza skrobia. Stare ziemniaki są bardziej kaloryczne niż młode(...)odmiany sałatkowe, twarde. Nie rozpadają się podczas gotowania, mają w sobie mało skrobi a dużo wody. Najlepiej nadadzą się na sałatki, do dań z ziemniakami smażonymi bądź pieczonymi w plastrach i do gotowania w mundurkach (Lord, Ditta, Denar, Hubal, Dali).   Typ B to tak zwane odmiany ogólnoużytkowe- uniwersalne. Ziemniaki o średniej twardości, nierozsypujące się, w końcowej fazie gotowania stają

Karo in the Kitchen
Kresowe, drożdżowe pierożki z soczewicą 147

jajo, siemie lniane lub mak Sposób przygotowania: Soczewicę oczyścić i namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić.  Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Jajka ugotować na twardo. Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na maśle. Obrane ziemniaki i jajka oraz osączoną soczewicę zemleć. Dodać podsmażoną cebulę i przyprawy. Wszystkie

Nie tylko w kuchni
Rzymska zapiekanka 444

pomidorów; - 0,5 małej kapusty; - 0,5 l bulionu; - szklanka mleka; - 10 dag sera; - czosnek, olej, sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa - 4 łyżki mąki i masła Wykonanie: Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, obrać. 1 cebulę i 2 ząbki czosnku posiekać, podsmażyć na oleju, dodać mięso i podsmażyć. Do patelni dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Kapustę pokroić w paski(...)odcedzić. W garnku rozgrzać masło, rozprowadzić w niej mąkę, dodać bulion i mleko, zagotować, sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, układać ziemniaki, mięso, kapustę i starty ser. Każdą warstwę przelewać sosem. Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 30 minut w 180 stopniach. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof

dom-agi.pl
ziemniaki ze śledziami na obiad... 204

Składniki: ziemniaki "sałatkowe" gotowane w mundurkach 1 kg, masło zimne 1/4 kostki, sól - do smaku, płaty śledziowe 8 sztuk, cebula biała 1 duża, cebula czerwona 1 duża, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, jabłko 1 średnie, ocet 10 % - do smaku, śmietana gęsta 1 szklanka płaty śledziowe matiasy wymoczyć raz w letniej wodzie przez 1 godzinę i wodę wylać(...)cebule, jabłko bez skórki pokroić na kostkę i dać do śledzi, wymieszać wlać słodką, gęstą śmietanę 18% i wymieszać ze śledziami, schować do lodówki na 1 godzinę ugotowane, gorące ziemniaki obrać z łupin, pokroić na talarki na talerz, dać kawałeczki zimnego masła na gorące ziemniaki i porcje śledzi w śmietanie...............SMACZNEGO!!! gorące ziemniaki obieram albo nadziane na widelec albo

W Mojej Kuchni Lubię
kopytka na szybko na obiad... 211

Składniki: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, jajka 1 sztuka "M", sól - ile potrzeba, mąka tortowa - ile potrzeba, boczek wędzony 20 dag, smalec 2 łyżki, cebula 5 sztuk, majeranek 1 łyżeczka użyłam ziemniaki dzień wcześniej wieczorem ugotowane w mundurkach, okrasy nie solę gdyż boczek wędzony był dość słony = letnie ziemniaki utłuc dokładnie tłuczkiem, nakryć talerzem i schować do lodówki na następny dzień

W Mojej Kuchni Lubię
Pulki ze śledziem 293

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ogólnie kocha się ziemniaki – bo pulki to właśnie ziemniaki , tyleż że gotowane w mundurkach , czyli łupinkach i obrane przed podaniem , są jednym z głównych składników smacznej , ale skromnej Kaszubskiej kuchni . To już tradycja ,że pulki podaje się tu ze śledziem(...)czasu gotują się pulki – czyli około 15 minut " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 6 ziemniaków średniej wielkości ( tak po 2 na osobę ) 1 słoik marynowanych płatów śledziowych ( lub solonych jeśli wolicie słone -nie kwaskowe ,chociaż ja preferuję z marynowanymi ) 1 duża cebula 1 opakowanie

Ogrodnik w podróży
Tarta ziemniaczana z kurczakiem i warzywami 266

ziemniaków (najlepiej wczesnych) 1 pęczek koperku 60 g masła 200 g piersi z kurczaka 1-2 łyżki oliwy 1 brokuł 1 duża czerwona papryka 1 średnia cukinia 2 jajka 200 g śmietany 30% 2 kulki mozzarelli sól, świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy), zioła prowansalskie, oregano odrobina posiekanej natki pietruszki WYKONANIE Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości. Odcedzić

Passions hobbies life
SAŁATKA Z MAKRELĄ WĘDZONĄ 187

pół puszki kukurydzy konserwowej * pół puszki groszku konserwowego * 2 średnie cebule * 5-6 ogórków konserwowych * 5 jajek * 4-5 średnich ziemniaków * 2 łyżki majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ziemniaki ugotować do miękkości w mundurkach.  Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy, wyspać do miski. Jajka obrać ze skorupek, pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki oskubać

Zrób to smacznie
SAŁATKA NAJSZTUBA. 1963

osób 6 małych młodych ziemniaków 1 płat makreli wędzonej pęczek pietruszki oliwa z oliwek pieprz 2 - 3 łyżki musztardy francuskiej mała cebula ( lepiej jednak pasuje czerwona ) Ziemniaki myję i gotuję w mundurkach. Kiedy są już miękkie, odcedzam i zostawiam, aby przestygły. Cebulę kroję w drobną kostkę, pietruszkę siekam, a ziemniaki kroję w cząstki. Wrzucam do miski, dodaję musztardę francuską, oliwę

W kuchni Karmel-itki
Faszerowane ziemniaki z grilla / Stuffed Grilled Potatoes 143

Faszerowane ziemniaki z grilla Faszerowane ziemniaki z grilla to świetny pomysł na ziemniaki inaczej niż zwykle. Takie pyszne ziemniaki z farszem można upiec również w piekarniku. Dziś aż trzy przepisy na pieczone lub grillowane ziemniaki: ziemniaki nadziewane mięsem mielonym , wegetariańskie ziemniaki nadziewane pieczarkami i ziemniaki nadziewane serem i kiełbasą lub boczkiem. Obejrzyj film i zdecyduj, który pyszny farsz wybierasz : Kliknij(...)subskrybować mój kanał na Youtube Aby przygotować faszerowane ziemniaki z grilla , musimy najpierw je upiec (około godziny w 200 stopniach, w folii, do miękkości) lub ugotować w mundurkach. Najlepiej sprawdzą się duże ziemniaki, wybierzcie gatunki, które łatwo się nie rozpadają. Pierwszy przepis to ziemniaki nadziewane serem i boczkiem lub kiełbasą . Połączenie ciągnącego się sera i przyrumienionej wędliny na pewno posmakuje

Lekcje w kuchni
Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem 1162

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem to wyśmienite, bezmięsne danie na obiad. Podajemy je z ulubioną surówką, sosem tzatziki czy czosnkowym albo z barszczem czerwonym. Składniki: 4 duże ziemniaki 300 g pieczarek cebula 150 g sera żółtego garść natki pietruszki jajko sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach na półmiękko. Studzimy, obieramy ze skóry i przekrawamy wzdłuż na pół

e-PrzepisyKulinarne
Pyry z gzikiem - nasza wariacja na ten temat 196

Pyry z gzikiem to danie, które wywodzi się z kuchni wielkopolskiej. Pyry to nic innego jak ziemniaki, a gzik to nazwa twarogu ze śmietaną i szczypiorkiem. W województwie wielkopolskim pyry z gzikiem spożywa się w dni postne. Ziemniaki najczęściej gotowane są w mundurkach, potem obierane ze skórki lub zjadane razem z nią. U nas pyry z gzikiem zostały troszkę

W kuchni Katie
Sałatka śledziowa w jabłku 153

octem jabłkowym, aby nie ściemniały). Zagotować wodę z octem i przyprawami, włożyć jabłka i gotować około 3 minut. Nie rozgotować jabłek. Wyjąć jabłka i odłożyć do ostygnięcia. Ziemniaka ugotować, w skórce (w mundurku) al dente. Ostudzić. Obrać i pokroić w kostkę. Filety śledzia pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Wymieszać śledzia z ziemniakiem i cebulą. Doprawić do smaku musztardą i ogórkiem

królestwo garów