cebule 4 łyżki octu 250 ml śmietany 12 albo 18 % 2 liście bobkowe / laurowe 4 kuli ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól i cukier do smaku ziemniaki ugotowane w mundurkach - ilość wg upodobań. Cebulę kroimy w piórka i gotujemy w litrze wody do miękkości razem listkami bobkowymi oraz zielem angielskim. Gdy cebula już będzie miękka dodajemy ocet (ilość(...)żeby nie zostały grudki. Następnie doprawiamy solą i cukrem do smaku oraz pieprzem ziołowym, na sam koniec dodajemy śledzie. Chłodnik odstawiamy na 20 minut do lodówki. Gotujemy ziemniaki w łupinach i podajemy do chłodnika śledziowego. ugotowana cebula z octem chłodnik śledziowy
Bon Appetit Małgorzatycebule 4 łyżki octu 250 ml śmietany 12 albo 18 % 2 liście bobkowe 4 kuli ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól i cukier do smaku ziemniaki ugotowane w mundurkach - ilość wg upodobań. Cebulę kroimy w piórka i gotujemy w litrze wody do miękkości razem listkami bobkowymi oraz zielem angielskim. Gdy cebula już będzie miękka dodajemy ocet (ilość(...)żeby nie zostały grudki. Następnie doprawiamy solą i cukrem do smaku oraz pieprzem ziołowym, na sam koniec dodajemy śledzie. Chłodnik odstawiamy na 20 minut do lodówki. Gotujemy ziemniaki w łupinach i podajemy do chłodnika śledziowego. chłodnik śledziowy
Bon Appetit Małgorzatyfiletami a'la matjas. Sałatka sycąca, z ziemniakami, słodka w smaku, składniki świetnie się ze sobą komponują. Śledzi firmy SEKO nie trzeba wcześniej moczyć, są lekko solone, jednak aby były bardziej delikatne i kruche warto je na kilkadziesiąt minut zanurzyć w mleku. Warstwowa sałatka śledziowa Składniki: 3 średnie ziemniaki, ugotowane w mundurkach, wystudzone 1 duża cebula 2 buraki, ugotowane(...)odsączamy z namiaru soków. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. Żółtka oddzielmy od białek. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach, żółtka na drobnych oczkach w osobnej miseczce. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. W wysokiej salaterce układamy warstwami: ziemniaki, sos majonezowy, śledzie, cebulę, sos majonezowy, buraki, jabłko, sos majonezowy, białka jajek, żółtka
Smak mojej kuchniziemniaków ugotowanych w mundurkach, 2 jaja, ok. 200g mąki pszennej, Nadzienie: 250-300g ugotowanego mięsa z kurczaka (np. z rosołu), 2 jaja ugotowane na twardo, 1 cebula, sól i pieprz, Dodatkowo: 1 jajko do panierowania bułka tarta, olej do smażenia. Rożki białostockie, to typowe danie kuchni polskiej. Stanowi ono ciekawe urozmaicenie dań(...)Połączyć kurczaka, cebulkę i jajka. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Jeżeli farsz będzie się wam wydawał zbyt suchy, można dodać kilka łyżek bulionu, w którym gotowaliśmy kurczaka. Ugotowane ziemniaki obrać, zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Wsypać sporą szczyptę soli, wbić 2 jajka i dodać tyle mąki, by dało się zagnieść gładkie, nie klejące się do rąk ciasto
Świat Domowej KuchniSałatka z buraków, śliwek i czerwonej cebuli - idealna sałatka ze śledziem, burakami i ziemniakami, nie tylko na wigilijny stół. (porcja na 4-6 osób) Śledzie : 6 filetów śledzia matias, słoik marynowanych śliwek w octowej zalewie, sałatka ziemniaczana : 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 30 ml octu białego winnego, 200 ml esencjonalnego bulionu mięsnego, sól, 20 ml oleju rzepakowego, 1 nieduża(...)części. Podczas warsztatów użyliśmy matiasów. Sałatka ziemniaczana : bulion pogrzać, wymieszać z octem i olejem. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Posiekać cebulę. Wrzucić do bulionu. Ugotowane ziemniaki lekko przestudzić (tak, aby można było je obrać) obrać. Pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do bulionu z cebulą. Odstawić na około 2 godziny Marynata do cebuli : do garnuszka wlać ocet, dodać cukier
królestwo garów285g) 3 duże ziemniaki (ok. 400g) 2 marchewki (ok. 300g) 3 jajka 3 ogórki konserwowe (ok. 200g) 460g filetów śledziowych a’la Matjas w oleju (350g po odsączeniu) sól, pieprz do smaku pęczek szczypiorku i koperku kilka łyżek majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka leśna polana ze śledziami – Wykonanie: Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, a następnie(...)kukurydzę (odsączoną z zalewy), cienką warstwę majonezu oraz ogórki. Ponownie posmarować majonezem oraz doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wysypać drobno posiekane jajka, lekko osolić, posmarować majonezem. Na koniec wyłożyć ziemniaki, doprawić solą oraz pieprzem i również posmarować cienko majonezem. Przykrywamy sałatkę folią spożywczą i odstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Następnego dnia wyjmujemy sałatkę z lodówki, ściągamy górną folię
Kulinarne Przebojedoprawienia kurczaka do smaku) oliwa z oliwek do smażenia pęczek szczypiorku i koperku kilka łyżek majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka Leśna polana – Wykonanie: Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, a następnie obrać z łupin i pokroić w kosteczkę. Ogórki również pokroić w kosteczkę. Kukurydzę i pieczarki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno(...)Następnie wyłożyć kurczaka, kukurydzę oraz ogórki. Ponownie posmarować majonezem oraz doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wysypać drobno posiekane jajka i starty ser, lekko osolić, posmarować majonezem. Na koniec wyłożyć ziemniaki, doprawić solą oraz pieprzem i również posmarować cienko majonezem. Przykrywamy sałatkę folią spożywczą i odstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Następnego dnia wyjmujemy sałatkę z lodówki, ściągamy górną folię
Kulinarne Przebojeziemniaków, 1/2 kg mielonego mięsa z łopatki, 2 cebule, olej do smażenia, sól, pieprz. Sos beszamelowy: 2,5 szklanki mleka, 10 dag startego żółtego sera, 50 dag masła, 1 czubata łyżka pszennej mąki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Do posypania: 10 dag startego żółtego sera. Do wysmarowania naczynia: masło. Pyszne zestawienie sprawdzonych składników. Ziemniaki ugotować w mundurkach (w osolonej wodzie(...)ognia, doprawić solą, pieprzem i gałką. Do sosu dodać starty ser i wymieszać. Żaroodporne naczynie o wymiarach około 20x30 cm wysmarować masłem. Do naczynia włożyć po kolei: - połowę ziemniaków, - mięso z cebulą, - drugą połowa ziemniaków, - sos beszamelowy. Wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180˚C (grzanie góra-dół). Podawać zaraz po upieczeniu. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy
Świat Domowej KuchniŚledzie w śmietanie ... obok jajek sadzonych, naleśników i pyrów w mundurkach z gzikiem (babcia. która rządziła w kuchni pochodziła z wielkopolski) były typowym "piątkowym" obiadem w moim rodzinnym domu. Do dziś śledziki (i wiele innych rzeczy) robię wg jej przepisu. Bo chociaż wtedy, nie wszystko smakowało i człowiek nie raz krzywił się na podany pod nos obiad(...)jabłka ścieram na tarce, na oczkach i dodaję do śledzi w śmietanie. Nie solę, po godzinie śmietana i tak robi się delikatnie słona od śledzi. Do tego obowiązkowo ziemniaki gotowane w mundurkach.... Pyycha
Walijskie Pichcenieżurawin suszonych - ok. 2 szklanek bulionu wołowego - 300 ml śmietany 30% - 100 g masła (+ 20 g masła do smażenia) - Gałązką świeżego tymianku - Gałązką świeżego rozmarynu - 1 kg ziemniaków, ugotowanych - niewielka ilość soli - niewielka ilość mielonego pieprzu PRZYGOTOWANIE: 2-3 ząbki czosnku kroimy w grubsze paski. Szynkę nacinamy nożem, w nacięcia wkładamy pokrojony czosnek. Szynkę doprawiamy solą i pieprzem(...)garnka dodajemy 200 ml śmietany 30%, 100 g masła, 3-4 gałązki tymianku (porwane) i igły z 1 gałązki rozmarynu. Śmietanę z masłem i ziołami gotujemy. Ugotowane w mundurkach i obrane ziemniaki przekładamy do garnka, na małym ogniu za pomocą łyżki rozbijamy ziemniaki, aby uzyskać konsystencję purée. Następnie przez sitko przelewamy do ziemniaków śmietanę z masłem, gotujemy, cały czas mieszając
Zainspiruj się kuchniąziemniakami. Składniki: 400g płatów śledziowych Matias 5 ziemniaków 1 puszka kukurydzy 6 ogórków konserwowych 1 czerwona papryka 1 por (biała część) 200g śmietany 18% 1 łyżka majonezu 1 łyżka sól pieprz Wykonanie: 1. Filety śledziowe namoczyć w czystej wodzie z dodatkiem octu przez około 3-4 godziny, po tym czasie pokroić w kostkę. 2. Ziemniaki ugotować w mundurkach
Szalona Kuchnia EwelinySKŁADNIKI : 4-5 ziemniaków ugotowanych w mundurku i ostudzonych 2 marchewki 1 cebula 1 jabłko 2 buraczki ugotowane 1 puszka groszku konserwowego 1 słoik śledzi w zalewie olejowej 800 g 2 ogórki konserwowe ( dodatkowo ) sól, pieprz do smaku odrobina chrzanu 1 łyżka oleju 3 łyżki majonezu dodatkowo natka pietruszki
Kulinarne Fantazje MarioliKupiliśmy ziemniaki, które po ugotowaniu nie rozpadały się. Uznałam, że świetnie sprawdzą się one w sałatce. Ta sałatka to jedna z lepszych sałatek ziemniaczanych jakie miałam okazję jeść. Idealne ziemniaki, kiełbasa krakowska, do tego lekko kwaśne jabłka i korniszony… Pysznie… i tylko o cebuli zapomniałam, bo przepis kiedyś tam przeczytałam, a potem robiłam „z głowy(...)niej wyszło wyśmienicie. Zdecydowanie polecam. 1 kg ziemniaków 1 mała cebula 300 g kiełbasy krakowskiej suchej 3 jajka 2 zielone jabłka (lub inne, kwaśne) 6-8 ogórków konserwowych 3-4 łyżki majonezu kieleckiego 2-3 łyżki drobno posiekanego koperku sól, pieprz Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Następnie obieramy
Smaki Na Talerzuscript','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -3 ziemniaki ( 50 dag ) -1 mała puszka groszku -1 marynowana papryka -1 por ( biała część ) -1 mały słoik marynowanych pieczarek - garść posiekanego koperku - sos musztardowy Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, pokroić w kostkę. Por pokroić w krążki, przelać na sitku wrzątkiem, wystudzić. Paprykę pokroić
Kulinarne przemysleniałodygi selera naciowego pół pęczka koperku SOS opakowanie jogurtu naturalnego 200 g 3 łyżki majonezu sos z połowy cytryny 2 łyżeczki musztardy ½ łyżeczki curry sol, pieprz Instructions Ziemniaki ugotować w mundurkach (ważne żeby nie przegotować, muszą być lekko twarde) Przestudzić, obrać i pokroić w kostkę Kukurydzę ugotować i odkroić nasiona. Jajka ugotować, lekko przestudzić i pokroić w kosteczkę ( ja gotowałam
Cooking for Emilynawet poprawiają wzrok. [embed]https://youtu.be/iLNuSazw5lg[/embed] Składniki na sałatkę ziemniaczaną z tuńczykiem: 5-6 średnich ziemniaków puszka tuńczyka w sosie własnym czerwona cebula 5 średnich ogórków konserwowych 4 jajka puszka kukurydzy około 4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i również kroimy w kostkę. Tuńczyka
e-PrzepisyKulinarnezapomniałam się z Wami podzielić. Składniki: 300 g bobu ( 200 g zjadłam podczas obierania) 5 ziemniaków 1 czerwona papryka garść natki pietruszki ząbek czosnku sól, pieprz 3-4 łyżki oliwy Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.Po przestudzeniu obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Bób ugotować w osolonej wodzie, po przestudzeniu
pieprzny smaczekzrobić jej samemu w domu. Składniki na 4 osoby: pęczek rzodkiewki – umytej i startej na tarce ogórek zielony – obrany i pokrojony 4 ogórki kiszone – pokrojone 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone po pół pęczka koperku i natki pietruszki – drobno posiekane 2 jajka na twardo do dekoracji litr kwasu chlebowego 3 łyżki śmietany do zupy (opcjonalnie) sok z połowy cytryny
Ugotowane pozamiataneMoje ulubione pierogi. Ziemniaczano-serowy farsz i delikatne ciasto. Wykonanie dość pracochłonne, ale naprawdę warto. Dobrze smakują również odsmażone na patelni lub okraszone podsmażoną cebulą. Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości
Bulliodotychczasowych. Głównym składnikiem nadzienia jest cukinia, ale wyraźnie czuć tam również ziemniaki i podsmażoną cebulę dymkę. Całość dopełnia kremowy posmak świeżej ricotty. Spróbujcie sami. Tarta z cukinią, ricottą i pomidorami. Składniki: Nadzienie tarty: 4 cebulki dymki (biała część) 2 duże cukinie (najlepiej żółte) 3 ziemniaki 3 jajka 1 łyżka masła klarowanego 100 -120 g ricotty 3 łyżki(...)talarki i podsmażamy na maśle do zarumienienia. Dodajemy odciśniętą cukinię i smażymy ok. 10 minut, żeby większość wody wyparowała. Ricottę mieszamy z jajkami, tymiankiem, solą, pieprzem i szczypiorkiem. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, wystudzone obieramy, kroimy na cienkie plasterki i układamy na cieście. Przykrywamy cukinią a następnie masą serowo-jajeczną. Na wierzchu układamy plastry pomidorów bez skóry. Lekko solimy. Wkładamy
Moja Mama Gotujełodygi selera naciowego pół pęczka koperku SOS opakowanie jogurtu naturalnego 200 g 3 łyżki majonezu sos z połowy cytryny 2 łyżeczki musztardy ½ łyżeczki curry sol, pieprz Instructions Ziemniaki ugotować w mundurkach (ważne żeby nie przegotować, muszą być lekko twarde) Przestudzić, obrać i pokroić w kostkę Kukurydzę ugotować i odkroić nasiona. Jajka ugotować, lekko przestudzić i pokroić w kosteczkę ( ja gotowałam
Cooking for Emilygorące dni z powodzeniem można ją podawać, jako danie główne. Składniki: ziemniaki (1 – 2 na osobę) jajka na twardo (2 na osobę) papryka zielona papryka czerwona pomidory dymka czarne oliwki vinaigrette Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Połamać na mniejsze – ale nie bardzo drobne – kawałki. Jajka pokroić w ćwiartki, papryki w grubą kostkę. Pomidory pokroić
stajnia gołębie od kuchnipieprzu i ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 łyżki sosu sojowego łyżka oleju 4 garście kiełków rzeżuchy – z wysianej 1 paczki nasion lub kupionej, ściętej nożyczkami 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach – obrane i pokrojone na kawałki 2 łyżki tartego chrzanu (może być kupny) 4 jajka ugotowane na twardo do dekoracji (opcjonalnie) – obrane i przekrojone na pół Pełny przepis tutaj
Ugotowane pozamiataneskładniki: 1000 g ziemniaków 120-160 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 jajko wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Jeszcze ciepłe obieramy i ugniatamy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko oraz mąkę i mieszamy do połączenia. Odrywamy po kawałku ciasta formujemy wałeczki (jeśli ciasto się bardzo klei to podsypujemy mąką), odcinamy
Domowy Smak Jedzeniajeść również z samym pieczywem jako pożywne bezmięsne danie. [embed]https://youtu.be/-r_pU5vKhbc[/embed] Składniki: 6-7 średnich ziemniaków cebula czerwona puszka groszku 5 ogórków konserwowych pęczek koperku 3 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy, ogórki i cebulę kroimy w kostkę
e-PrzepisyKulinarnePRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: 8 średniej wielkości ziemniaków, większa cebula czerwona, 2 duże ogórki kiszone, pęczek koperku, sól, pieprz, duży ząbek czosnku, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie. Obieram, kroję w średniej wielkości kostkę. Cebulę kroję w drobną kostkę, koperek oraz czosnek
JejKuchnianiego tą pyszną sałatkę Składniki: 1 opakowanie śledzia z czarnuszką MIRKO 1 ziemniak 2 mniejsze ogórki konserwowe 2 jajka około 1 cm pora 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku opcjonalnie posiekana zielona pietruszka do podania Przygotowanie: Ziemniaka gotujemy w mundurku, obieramy i kroimy. Dodajemy drobniej pokrojonego śledzia z czarnuszką i łyżkę cebulki z opakowania
Słodkie okruszkifiletów śledziowych a’la matias * 3-4 średnie ziemniaki * 3-4 jajka * 1 duża cebula * 1 puszka groszku konserwowego (użyłam groszku Jamar) * 1 jabłko * 4-5 ogórków konserwowych * 1-2 łyżki majonezu * sól i pieprz do smaku * garść posiekanej natki kopru Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, jajka na twardo. Wszystko obrać ze skórki i skorupek i pokroić
Zrób to smacznieprzepisu dodałam swoje... „ trzy grosze”. Danie wyszło doskonałe w smaku i kusząco wygląda na talerzu. Oryginał tego przepisu znajdziecie w książce „Ewa Wachowicz... obiady”. Polecam... Składniki: 1 kg ziemniaków 140 g mąki pszennej 60 g (2 łyżki) mąki ziemniaczanej 1 jajko Składniki na farsz: 350 g kapusty kiszonej kilka suszonych grzybów 100 g pieczarek kilka moreli suszonych 1 średnia cebula(...)tymianek. Wymieszałam. Przyprawiłam solą i pieprzem. Chwilę podsmażyłam i dodałam pozostałe składniki. Smażyłam do momentu, kiedy sos się trochę zredukował. Zestawiłam z ognia. Czas na zrobienie knedli : Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, po obraniu przepuściłam przez praskę. Wystudziłam, wsypałam obie mąki, wbiłam jajko. Wymieszałam. Ręką wyrobiłam ciasto na zwartą kulę, kroiłam na kawałki formowałam placuszki i na środek
Kuchnia u KrysiSkładniki: 4 średnie ziemniaki 4-5 ogórków konserwowych 2 szalotki lub 1 czerwona cebula 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać, a następnie pokroić w … Czytaj dalej Kartoffelsalat
czarrna od kuchniBardzo fajna łagodna sałatka ziemniaczana z warzywami idealna do pracy czy na imprezę. Składniki: 5 średnich ziemniaków 1 słoik marchewki z groszkiem 1 mała puszka kukurydzy 3 kiszone ogórki 1 średnia cebula majonez sól i pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po wystudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę, groszek z marchewką, pokrojoną w kostkę cebulę
W Moim Magicznym DomuSmaczna i pikantna sałatka z sosem musztardowym i koperkiem Składniki: 5 średnich ziemniaków 1 pęczek koperku 5 kulek rzodkiewki 4 łyżki kukurydzy 1 cebula 3 kiszone ogórki 3 jajka musztarda (stołowa) i majonez sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy z łupek i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Do zmieników dodajemy pokrojone w kostkę: rzodkiewkę
W Moim Magicznym Domuzeżarliśmy :P Składniki 250 g filetów sledzia w oleju 300 g ziemniaków 1 cebula 50 g drobnej fasoli 1 łyżeczka oleju 1 jabłko 1 łyżeczka soku z cytryny kilka ogórków kiszonych 1 jajko 2 łyżki majonezu 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach, ostudziłem, obrałem, pokroiłem. Fasolę namoczyłem w niewielkiej ilości wody na noc, ugotowałem
R'n'G Kitchenrównież groszek lub kukurydzę konserwową. Sałatka obowiązkowa na wielu rodzinnych spotkaniach ;) Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki ziemniak kawałek selera 3 jajka 3 ogórki konserwowe jabłko łyżka musztardy kilka łyżek majonezu sól, pieprz Marchewki, pietruszki, seler i ziemniaka ugotować w mundurkach, aż będą miękkie. Przestudzić, obrać i pokroić w małą kostkę. Jajka ugotować na twardo, również pokroić
wyzwania kuchennegrilla.Fajna alternatywa jak bierzemy obiad do pracy a ziemniaki odgrzewane nie są najsmaczniejsze -ta sałatka za to sprawdzi się super.Polecam! Składniki: 4-5 ziemniaków 1 cebula 4 korniszony pół puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach,studzimy i obieramy. Kroimy w większą kostkę,dodajemy drobniutko posiekaną cebulkę
Swojskie jedzonkoOstatnio robię je co 2-3 dni. Jeśli dodamy do masła świeże zioła to powstanie nam pyszne, aromatyczne masło ziołowe. Polecam! Masło z ulubionymi ziołami można podawać do ziemniaków gotowanych w mundurkach (PYCHA) , do mięsa i warzyw z grilla, lub po prostu posmarować nim np. bagietkę. Składniki na przygotowanie masła ziołowego domowego lub z masła kupionego w sklepie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniewielka wędzona ryba - ok 300 g 2 średnie ziemniaki 1 puszka kukurydzy 2 szalotki lub średnia cebula czerwona/ cukrowa 3 spore ogórki konserwowe 1 duże jabłko - najlepiej champion lub inne, podobnie kruche i słodkie mały pęczek szczypiorku majonez gęsty jogurt musztarda kremska ewentualnie sól i pieprz Ziemniaki ugotować z mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niewielką kostkę. Rybę obrać
Ze smakiem bez glutenuSKŁADNIKI: • ok. 8-9 ziemniaków • 5-6 ogórków • 1 por, biała część • pęczek koperku • 3-4 łyżki majonezu • sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać ogórki również pokrojone w kostkę oraz posiekany por i koperek, wszystko wymieszać, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać
KUCHNIA POLSKAsię wam już klasyczne chłodniki i tarator, albo jeśli nie chcecie jeść tyle nabiału, zawsze można spróbować rosyjskiego patentu z chłodnikiem na bazie kwasu chlebowego. Możemy mieć już przygotowane ziemniaki i jajka a wtedy przygotowanie tego dania zajmie dosłownie chwilkę.To też dobry patent na piknik – wtedy pakujemy osobno pokrojone warzywa i osobno butelkę schłodzonego kwasu i posiłek gotowy(...)Składniki na 4 osoby: pęczek rzodkiewki – umytej i startej na tarce ogórek zielony – obrany i drobno pokrojony 4 ogórki kiszone – drobno pokrojone 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone na ósemki po pół pęczka koperku i natki pietruszki – drobno posiekane 2 jajka na twardo do dekoracji – obrane i pokrojone na ćwiartki litr kwasu chlebowego
Ugotowane pozamiatanewypada się śpieszyć ;) Składniki na 4-6 porcje Czas przygotowania: ok 3 h 1,5 schabu bez kości pęczek młodych marchewek z nacią 1 kg młodych ziemniaków pęczek zielonych szparagów pęczek koperku główka młodej kapusty 300 g chudego boczku 2 łyżki miodu oliwa z oliwek sól, pieprz ok 100 ml białego wina 1 cebula(...)Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni i wstawiamy do niego obsmażony schab, pieczemy ok 2-3 h aż temperatura wewnątrz mięsa będzie wynosiła 69 stopni 4. Warzywa - ziemniaki gotujemy w mundurkach ok 15 min, marchew ok 10 min, szparagów nie obieramy, odłamujemy jedynie zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu), podgotowane lekko warzyw i surowe szparagi przekładamy do naczynia
Słodki KompromisPrzepyszne danie mięsne. Można je serwować tradycyjnie, np. z młodymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, ale równie dobrze smakuje z chrupiącą, świeżą bagietką i nie trzeba już niczego więcej. Bardzo aromatyczna, sycąca kompozycja wołowiny i warzyw z czerwonym winem i koniakiem w tle. Wykwintna, więc sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale także na uroczysty obiad. Po poczęstunku usłyszałam
Raj dla PodniebieniaSkładniki: 3 średnie ziemniaki 3 jajka 2-3 ogórki kiszone 1 puszka groszku konserwowego 1 czerwona cebula 20 dkg wędzonego fileta z kurczaka majonez sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach … Czytaj dalej Sałatka ziemniaczana
czarrna od kuchnitrochę lżejszego a i gzik trochę odmieniony bo z czosnkiem. Ziemniaczki świetnie pasują jako główny dodatek obiadowy. Polecam. Składniki: Ziemniaki Twaróg Śmietana gęsta ukwaszona Sól Pieprz Czosnek Oliwa Kolendra mielona Ziołowa przyprawa do ziemniaków Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach ( najlepiej do takiego momentu gdy będą jeszcze lekko twardawe). Po ugotowaniu przekrawamy na połowę, przyprawimy solą, ziołową przyprawą
Smaki Ewyśrednich marchewek - 1 pietruszka korzeń - mały seler ( lub pół średniego ) - 4 średnie ziemniaki - 3 jajka - 4 większe ogórki kiszone - 1 jabłko ( najlepiej lekko kwaskowe ) - puszka groszku konserwowego - majonez - śmietana 12 lub 18% - sól, pieprz do smaku Wykonanie Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki gotuję w mundurkach, studzę i obieram ze skórki. Jajka gotuje na twardo, obieram. Jabłko obieram ze skórki. Wszystkie
Kuchnia z widokiem na ogródlodówki przynajmniej na pół godziny, aby smaki się przegryzły. Podawać jak klasyczna śledziową sałatkę: samodzielnie lub z dodatkiem świeżego pieczywa. Można również podać jako danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków gotowanych w mundurkach. Jeśli szukacie innych, pysznych przepisów na śledzie, to zapraszam Was do zestawienia najlepszych przepisów ze śledziami w roli głównej. Przepis dodaję do copiątkowej akcji "Błyskawiczne piątki" . Zapraszam wszystkich
Codzienna kuchnia niecodziennazaskoczy wszystkich. Fioletowe ziemniaki maja niesamowity kolor. Pytania w stylu: "A co to jest? A jak one smakują?" są gwarantowane. Przeprowadziłam wśród domowników pewien eksperyment, polegający na rozróżnieniu koloru i smaku ziemniaków z zamkniętymi oczami. Nikt nie zgadł, który z ziemniaków to był ten fioletowy;) A Wy? Lubicie jarzynową? Składniki: 4 jajka 4 fioletowe ziemniaki* 3 marchewki 3 kiszone(...)majonezu 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu opcjonalnie: łyżeczka musztardy sok z cytryny, sól, pieprz do smaku Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki. Składniki sosu wymieszać, doprawić
Obiad gotowyprzykryte ścierką w ciepłe miejsce na około godzinę. Farsz: 2 opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni
Bullioosób. Raz, dwa i gotowa! W sam raz, żeby zacząć świąteczną ucztę! Składniki: opakowanie śledzi SEKO , ja wykorzystałam 2 opakowania gotowego już tatara ze śledzia SEKO 3 ziemniaki 1 jabłko 3 jajka 5 łyżek majonezu 1 łyżeczka koperku sól i pieprz do smaku szczypiorek Przygotowanie: Śledzie przedkładamy do miski, chyba że pracujemy z innymi śledziami to wtedy odsączamy(...)paski. Tatar ze śledzia od firmy SEKO to duże, chrupiące kawałki warzyw połączone z solonym mięsem śledzia w gramaturze 100 g. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy również w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Obieramy i kroimy w dużą kostkę. Wszystkie składniki musimy połączyć, dodajemy majonez, przyprawiamy koperkiem, solą
Życie zaczyna się w kuchniILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 6 zie mniaków, 5 ogórków małosolnych, pęczek koperku, 2 łyżki majonezu, łyżka śmietany, łyżeczka musztardy (najlepiej ostrej), 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie. Obieram, kroję w większą kostkę. Ogórki kroję w kostkę, osączam na sicie. Koperek i czosnek drobno siekam. Wszystkie składniki łączę z majonezem, śmietaną i musztardą
JejKuchniaŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: P uszka tuńczyka w sosie własnym, 5 ziemniaków, puszka groszku, pęczek szczypiorku, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie, obieram i kroję w grubszą kostkę. Tuńczyka i groszek osączam z zalewy. Szczypiorek siekam. Wszystkie składniki mieszam
JejKuchniaILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 10 śre dnich ziemniaków, 3-4 łyżki masła, pęczek szczypiorku, 100 g kremowego sera topionego, 50 g tartego sera żółtego, 2 większe ząbki czosnki, 2 łyżki śmietany, 30 g masła, tymianek, bazylia, oregano, sól, ostra papryka. Przygotowanie: Ziemniaki myję, gotuję w mundurkach w osolonej wodzie około 25 minut, nacinam uważając, aby nie przeciąć ziemniaka
JejKuchniaposmakowała. Znaleziona w sieci. Składniki: 6 filetów śledziowych 1 puszka czerwonej fasoli 3 ziemniaki 1 ogórek kiszony 1 mała cebula pół szklanki pokrojonego szczypiorku 1-2 łyżki majonezu ewentualnie sól i pieprz Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i również pokroić w kostkę. Ogórka i cebulkę drobno pokroić. Fasolę odsączyć z zalewy
Pysznie & Piękniewersja śledziowa;) Udekorujcie ją paseczkami ogórków kiszonych lub marynowaną papryką. Mam nadzieję, że czasem będziecie po nią sięgać (i nie tylko od święta;) Składniki: 5 większych ziemniaków ugotowanych w mundurkach i ostudzonych pokrojonych w drobniejszą kostkę 2 marchewki 2 pietruszki 2 ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę 1 nieduży por drobno posiekany 1 jabłko obrane i drobno posiekane
Zasmakuj Kuchninadzieję, że Was nie zanudzę ale dziś znów mam propozycję na śledzie. Śledzie w śmietanie i mascarpone z szalotką i imbirem świetnie smakują z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub z pieczywem. Już możecie je przygotować na Wigilię. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniSylwestrową prywatkę albo świąteczny stół? Składniki; 40 dag ziemniaków 1 czerwona papryka pół puszki kukurydzy 1 czerwona cebula 2 ogórki kiszone sos; 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu sok z połowy cytryny sól, pieprz do smaku szczypiorek Przygotowanie; Ziemniaku ugotować w mundurkach, następnie obrać i pokroić w kostkę. Paprykę i ogórka
Radość kipiąca uśmiechem.śledzenie:). Bo co jak co, ale groszek i ziemniak pasują do niego idealnie! 400g śledzi w oleju 4 duże ziemniaki 1 puszka groszku 1 cebula czerwona 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Śledzie odsączamy z oleju, myjemy i osuszamy. Kroimy na średniej wielkości kawałki. 2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę również
Szefowa kuchnikaszubsku. Zrobię jeszcze jakieś inne, może właśnie takie z jabłkami i chrzanem? Są bardzo smaczne, Smaczna Pyza Wam to mówi. Takie śledzie doskonale smakują z ciemnym chlebem albo ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaprodukty. Sałatka jest sycąca, orzeźwiająca i ogólnie smakowita. Składniki: • 5 ziemniaków • 8 jajek ugotowanych na twardo • 5 jabłek • 1 łyżeczka tartego chrzanu • sok z 1 cytryny • 2 łyżki majonezu • 1 łyżka gęstej śmietany • sól, pieprz do smaku • szczypiorek Wykonanie: • Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w kostkę. • Jabłka obrać i również
To co kochamstole z okazji różnych spotkań towarzyskich. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – 6 średniej wielkości ziemniaki (użyłam jakiejś odmiany, która nadaje się do sałatek) – kilka ogórków kiszonych – 1/2 – 1 czerwonej cebuli – jogurt bez laktozy – sól, pieprz – pietruszka Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Wszystkie warzywa pokroić w sporą kostkę. Dodać jogurt, przyprawy i wymieszać
Szybko Tanio Smaczniekolację. Zapraszam na sałatkę ziemniaczaną :) Sałatka ziemniaczana 4 średnie ziemniaki pół pęczka rzodkiewek 3 ogórki konserwowe pół pęczka szczypiorku (grubego szczypiorku z białą częścią) 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka musztardy (użyłam Sarepskiej) 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz, szczypta cukru Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i wystudzić. Pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki, ogórki
Posadzone i zjedzoneOleje zimnotłoczone to kulinarna wizytówka Szamotuł - zwłaszcza olej rydzowy, a pyry (zwane u nas czasem ziemniakami) to symbol Wielkopolski. Oba produkty doskonale się uzupełniają i razem tworzą wiele fantastycznych dań. Jedną z nich są pyry z olejem rydzowym. Niektórzy z Was zapytają, a cóż to jest ten olej rydzowy?. A więc wytwarza się go z nasion lnianki(...)odstawić na około 15 minut. Po tym czasie dodać ogórki, również pokrojone w drobną kostkę, szczypiorek oraz olej, wymieszać i odstawić do lodówki do przegryzienia się składników. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, następnie jeszcze gorące obrać z łupinki, poszatkować i polać olejem rydzowym lub przekroić na pół, wydrążyć środek tak jak na zdjęciu
Jadło i czytadłoskładniki na ciasto: 700 g ziemniaków 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 jako sól wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach (nie obieramy). Po ugotowaniu obieramy i dusimy na pure. Wykładamy na oprószona mąką stolnicę i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie robimy w nich dołek, wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na np. 3 części
Domowy Smak JedzeniaLekka sałatka z białą kiełbasą z majonezem laight. 4 ziemniaki 2 cebule 4 kiełbaski parzone białe 3 marchewki 4 jajka majonez light sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki gotujemy w mundurkach,studzimy i obieramy,a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach do salaterki.Cebulę obieramy i drobno siekamy,układamy równo na ziemniakach.Doprawimy solą i pieprzem.Kiełbasę obieramy i kroimy w plasterki ,wykładamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipęczek, ser żółty 25 dag, śmietana gęsta 1,5 szklanki kolorowy pieprz, obrane ząbki czosnku, liść laurowy, 6 łyżek oleju w moździerzu dobrze utrzeć do naczynia żaroodpornego wsypać ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone w talarki, dodać pokrojoną cebulę i koperek, całą marynatę z moździerza i delikatnie zamieszać dodać na wierzch ugotowany kalafior i pieczarki w sosie śmietankowym z obiadu
W Mojej Kuchni Lubiędużych ogórków kiszonych pęczek szczypiorku pęczek koperku 4 rzodkiewki Na sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 duże ząbki czosnku sól, pieprz do smaku WYKONANIE Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i kroimy w dużą kostkę. W kostkę kroimy również ogórki. Siekamy koperek i szczypior. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewkę ( jedną zostawiamy do dekoracji). Wszystko mieszamy
W kuchennym oknie Ewyparówkami. Składniki: 5-6 średnich ziemniaków cebula 4 ogórki małosolne puszka kukurydzy 4 cienkie parówki drobiowe 4 łyżki oliwy łyżka octu balsamicznego sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie obieramy i kroimy w sporą kostkę. Ogórki i cebulę również kroimy w kostkę, parówki w plasterki. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki przesypujemy do jednej miski, dodajemy oliwę
e-PrzepisyKulinarnekieliszek czerwonego wina, chwilę dusimy aż alkohol odparuje i płyn się zredukuje, przekładamy do żaroodpornego naczynia i układamy na mięsie plastry żółtego sera. W międzyczasie przygotowujemy puree. Ziemniaki gotowałam w mundurkach, wystudziłam, obrałam i zmiksowałam z dodatkiem masła soli i odrobiny pieprzu. Całość podzieliłam w stosunku 1:2 do większą część wymieszałam z pasztetem, mniejszą z ugotowanym i zblendowanym
W kuchennej krainiesałatki zachwycą każdego – nie tylko we Lwowie a winegret jest tak sycący, że spokojnie zastąpi nam obiad. Składniki sałatki winegret: seler korzeniowy ugotowany ze skórką 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 marchewki ugotowane ze skórką opakowanie 500 ml tartych buraków (odsączonych) albo 2 ugotowane buraki 4 kiszone ogórki pokrojone w kostkę po puszce groszku i białej fasoli
Ugotowane pozamiatanefeta 200 g szynki konserwowej puszka kukurydzy sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz do smaku Składniki sosu wymieszać doprawiając do smaku. Ziemniaki ugotować w mundurkach wystudzić, obrać pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. W kostkę pokroić również szynkę i ser. Szczypiorek posiekać. Oliwki pokroić w plasterki. Kukurydzę osączyć
6niebopełną miskę pysznej sałatki :) Składniki: 6 młodych ziemniaków 2 cebule 1 pęczek rzodkiewki ½ pęczka natki pietruszki ½ szklanki gęstej śmietany sól i pieprz do smaku cukier do smaku Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzić,obrać, pokroić w grubszą kostkę razem z cebulą. Połączyć z startą rzodkiewką, posiekaną natką pietruszki, przyprawić do smaku. Podawać ze śmietaną
Tradycyjna Kuchniazamknąć szybkowar, po zasyczeniu ciśnienia na mniejszym ogniu gotować z 45 minut, spuścić ciśnienie, wyjąć piersi i blenderem zmiksować wywar z cebulą, owocami na gęsty sos podać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach pokrojonymi w talarki, ugotowaną w osolonej wodzie fasolką, buraczkami zasmażanymi - kacze piersi są z sosem obłędnie smaczne a sam sos naturalny bez mąki...pycha...polecam...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzastąpić nawet i obiad. 500g ziemniaków 1 pęczek rzodkiewki (duży) 150-200g wędzonego boczku 120g sera feta 1/2 pęczka koperku Dodatkowo: majonez jogurt naturalny czarnuszka (zamiast pieprzu) Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pokrojony boczek podsmażyć na patelni, a następnie dokładnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Rzodkiewkę pokroić w półplasterki, fetę w kostkę, a koperek posiekać
Di gotujeboczek, smażymy do zarumienienia. Boczek przekładamy na talerz zostawiając na patelni olej, na którym smażymy cebulę. Podlewamy wodą, dusimy 5-10 minut do miękkości i wyparowania płynów. 2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i rozgniatamy praską (najlepiej kiedy są jeszcze ciepłe). Mieszamy z twarogiem, boczkiem, cebulą, surowymi jajkami, mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy
Szefowa kuchnigłodne miejsce. Najlepiej wykorzystać mięso z rosołu (gotujemy sobie niedzielny rosół; kurczaka wyjmujemy, obieramy mięso); ewentualnie pierś kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Jaja ugotować na twardo, obrać. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać. Wszystko pokroić w kostkę. Groszek, ogórki i oliwki odsączyć. Ogórki pokroić w małą kosteczkę, oliwki w krążki. Składniki sałatki wymieszać z sosem. Odstawić na jakiś czas
6nieboSkładniki: 8 średnich ziemniaków 8 plasterków boczku 1 mała cebula 2 łyżki masła 1 gałązka lubczyku 3-4 gałązki oregano 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz Przygotowanie Ziemniaki ugotować w mundurkach … Czytaj dalej Ziemniaczki z boczkiem
czarrna od kuchnismaku do dekoracji: świeża zielenina, np rzeżucha Składniki sosu wymieszać, na czas przygotowania sałatki odłożyć do lodówki. Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić, pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę. Jaja ugotować na twardo, obrać, również pokroić w kostkę. Podobnie pokroić ogórki i cebulę. Składniki sałatki wymieszać wraz z sosem. Schłodzić. Przed podaniem
6niebomenu. Polecam. Składniki: 10 średnich ziemniaków 2 jajka 1/2 szklanki mąki kostka twarogu (20 dag) 1/2 czerwonej cebuli łyżka masła mąka do panierowania tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę. Zagniatamy ciasto. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy do twarogu. Wbijamy jajko. Solimy i pieprzymy do smaku
Pobite gary Barbarywodę, przyprawę w płynie, dodać cebulę z patelni, mielone kotlety i gotować na małym ogniu z 15 minut, ktlety wyjąć na talerz, wlać śmietanę, zagotować dodać natkę KLUSKI: ziemniaki ugotować w mundurkach, ciepłe obrać i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa, ciepłe wyłożyć na stolnicę, dodać sól, pieprz, przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać w niego jajko, zagarniając składniki
W Mojej Kuchni Lubięwarstwę lekko ugniatamy aby szczelnie wypełniła foremkę. Na koniec zdejmujemy obręcz, a całość dekorujemy natką pietruszki. Sałatka jest dosyć kwaśna dlatego dobrze smakuje ze świeżym chlebem albo z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach
Bon Appetit Małgorzatymajonezu mleko sól, pieprz Wykonanie: Śledzia przepłukać, włożyć do miski i zalać mlekiem. Pozostawić by się wymoczył na ok 2-3 godziny w zależności jak słone były śledzie. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, pokroić w kostkę. Śledź, ogórek oraz cebulę pokroić w kostkę. Soczewicę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać jogurt wymieszany z majonezem i dokładnie wymieszać
magiczna kuchnia Kasicebulka rewelacyjnie podkreśla smak sałatki Składniki ziemniaki, 4 duże sztuki brokuł, 1 sztuka cebula, 1 duża sztuka majonez, 3-4 łyżki śmietana 18%, 2 łyżki sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, obieramy, kroimy w kostkę. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie 5-7 minut, dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w pióra, smażymy na złoty kolor na kropelce oleju
Gotowanie moimi oczamiśrednich ziemniaków 1 duża wędzona makrela (500 g) 1 czerwona cebula 4 kiszone ogórki 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki majonezu Ziemniaki ugotować, jak nam wygodnie w mundurkach lub obrane. Następnie wystudzone obrane ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wędzoną makrelę oczyścić z ości i skóry, rozdrobnić na kawałki
Monia miesza i gotujepaczka mrożonego szpinaku (świeży około 400 g) 1-2 łyżki masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek 1 roztrzepane jajko ok.200 g mąki sól,pieprz 2 ząbki czosnku Ziemniaki ugotowałam w mundurkach w osolonej wodzie. Sugeruję aby zrobić to dzień lub co najmniej parę godzin przed zaczęciem robienia ciasta. Obrałam je ze skórki i przecisnęłam przez praskę. Szpinak
potrawyregionalnełyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu sól pieprz Śledzia wymoczyć w zimnej wodzie, około 2 godzin. W tym czasie raz wymieniam wodę. Wymoczone pokroić w skośne paseczki. Ziemniaki ugotować w mundurkach, a następnie obrać i pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać z pozostałymi składnikami i schłodzić w lodówce. sałatka ziemniaczana ze śledziem
O kuchni z uczuciemSKŁADNIKI: 4 szt. śledzi marynowanych podwójnych,lub 7-8 pojedynczych 4-5 dużych ziemniaków 1 cebula kilka ogórków korniszonów papryka świeża czerwona majonez i śmietanka 18% PRZYGOTOWANIE: ziemniaki ugotować w mundurkach,ostudzić ,obrać i pokroić w grubą kostkę, śledzie ,korniszony i paprykę również kroimy w grubą kostkę cebulkę w drobną kotkę mieszamy śmietankę z majonezem,pół na pół
Swojskie jedzonkoprzygotowania kopytek potrzebujemy (4 solidne porcje): – 1 kg ziemniaków – 1 jajko – 1 szklankę mąki bezglutenowej – szczyptę soli – odrobinę pieprzu Ziemniaki gotujemy w mundurkach, gdy będą miękkie
Szybko Tanio SmacznieCebulę kroimy w kostkę, jabłko ścieramy na tarce o małych oczkach. Śledzie kroimy na średnich rozmiarów kawałki i łączymy wszystkie składniki - śmietanę, cebulę, jabłko, rybę, pieprz. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakumasłem. Pycha! Składniki: 1 kg ziemniaków ok. 1 szklanki mąki 1 jajko Sól Farsz: ok. 350 gram twarogu 1 jajko 2 cebule Sól Pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do masy jajko, mąkę i sól. Wyrabiamy na ciasto z którego formujemy wałek. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju
Smaki EwyProporcje dla 3-4 osób 250 g twarogu 300 g ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 11-13 łyżek mąki pszennej sól, pieprz Ziemniaki ugotować w mundurkach, jeszcze ciepłe obrać, wrzucić do malaksera i zmiksować na gładką masę, dodać twaróg, oraz pozostałe składniki, na tym etapie masa może być już za twarda do wyrabiania malakserem więc
Jadło i czytadłokonkurencji ze strony pieczonych i wędzonych mięs, sałatka jest zawsze tylko dodatkiem. Ale jest! I jest pyszna! Delikatna, kremowa, idealnie skomponowana, niezastąpiona! Składniki na sałatkę jarzynową 5 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach (ze skórką) 4 średnie ugotowane marchewki 2 średnie ugotowane pietruszki 1 nieduży ugotowany seler 1 puszka dobrej, słodkiej kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego (lub szklanka ugotowanego, mrożonego groszku
Rozpustne gotowaniemasła szczypta nasion chilli prażone płatki czosnku PRZYGOTOWANIE: Mięso wymieszać z wyżej wymienionymi składnikami i uformować kulki po czym lekko je spłaszczyć. Smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie przełożyć je na 10 minut na patelnię z masłem i przyprawami. Niech skórka stanie się lekko chrupiąca
ClauditteMissCookingszpinaku 1/2 lampki białego wina szczypta soli oraz pieprzu zioła prowansalskie 1/2 szklanki jogurtu naturalnego łyżka oliwy z oliwek 300 gram piersi z kurczaka 1/3 pęczka kopru Ziemniaki gotujemy w mundurkach z dodatkiem soli. Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i marynujemy w jogurcie naturalnym 10 minut. Następnie grillujemy po 2 minuty
Mango Papajałyżki) i smażymy kilka minut aż gruszki nam zmiękną. Następnie robimy zawiesinę z mąki oraz wody i dodajemy do sosu. Truskawki lekko solimy i dodajemy odrobinę octu balsamicznego. Ziemniaki gotujemy w mundurkach z połową łyżeczki soli, studzimy i miksujemy z masłem. Do tego dodajemy żółtka, suszone pomidory w płatkach i mieszamy. Z masy za pomocą rękawa wyciskamy rozetki i pieczemy
Kuchenne WariacjeDodatkowo: garść orzechów włoskich szczypta cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego łyżka oleju kokosowego 300 gram świeżych truskawek sok z 1/4 limonki 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jogurt naturalny, mąki, sól i cukier. Całość dokładnie zagniatamy, jeśli klei się do rąk dodajemy więcej mąki ziemniaczanej. Bierzemy w dłonie
Mango Papajaodsączyć na ręczniku kuchennym i delikatnie zdjąć ciasto z chochelki. Gotowe wystudzone czapeczki nadziewać dowolnie: owocami lub np. sałatką ziemniaczaną Składniki na sałatkę ziemniaczaną: 2 ugotowane marchewki 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 jabłka 2 kiszone ogórki lub świeże ½ szklanki śmietany lub majonez Kminek Sól do smaku Wykonanie sałatki żmudzkiej: Wszystkie składniki drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, wymieszać
Tradycyjna Kuchniakotlety ryżowe z serem i ziemniakami. Pychota! Składniki: 50 dag ziemniaków 20 dag sera żółtego 4 jaja ¼ szklanki ryżu sól, pieprz mąka do panierki olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na tarce razem z serem. Dodać ugotowany ryż na półtwardo, jaja i doprawić do smaku. Formować owalne kotleciki, obtaczać w mące i smażyć na oleju
Tradycyjna Kuchniasałatka ziemniaczana. Jeśli nie macie pomysłu na przekąskę zapraszam po przepis. Składniki: ziemniaki sałatkowe ogórki kiszone koper sól pieprz chilli w płatkach majonez ( u mnie Winiary) Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach i gdy delikatnie przestygną obieramy je ze skórki. Następnie kroimy pyrki i ogórki w drobną kosteczkę. Dodajemy posiekany koperek i majonez i doprawiamy do smaku. Sałatkę podajemy schłodzoną
Wielki apetytsera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem
Bulliociepło. Ulubiony zestaw mojej Mamy to gotowane ziemniaki ze skwareczkami i koperkiem i botwinka do popicia. A o to mój wymarzony wiosenno - letni obiad z botwinką: młode ziemniaki gotowane w mundurkach, fasolka szparagowa z tartą bułką w maśle i "schabowy - drobiowy" :-) Botwinka - świeżynka, w ten piątek na targu zakupiona Smacznego
Kuchnia po mojemukcal. Składniki (na niewielką salaterkę) : 4-5 ziemniaków duży pęczek rzodkiewki mała czerwona cebula pęczek szczypiorku 2 łyżki śmietany 12% (lub majonezu) łyżka musztardy sól i pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy wystygną obieramy je i kroimy w kostkę. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy, rzodkiewki kroimy w ćwiartki. Warzywa przekładamy do miski. Musztardę mieszamy ze śmietaną i przyprawami
e-PrzepisyKulinarnesól, pieprz przyprawa Maggi Sos szpinakowy: 100 g boczku 3 garście świeżego szpinaku 1 serek topiony 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatałowa przyprawa Maggi Ziemniak ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe obrać z łupin i przepuścić przez praskę, dodać jajko, mąkę przyprawy i dokładnie wymieszać rękoma. Z ciasta wyrabiać kulki lub tradycyjne dla kopytek
Jadło i czytadłosól/ do smaku ciasto: 600 z mąki/ semoliny plus 100 g mąki 00 20 ml oliwy z oliwek extra virgin 375ml wody sól/ do smaku Wykonanie: -Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę. -Ser zmielić. -Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie/ czosnek usunąć/. -Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą
Zakamarki mojej kuchniwykonaniu! potrzebujemy: - 6 średniej wielkości ziemniaki (użyłam jakiejś odmiany, która nadaje się do sałatek) - ogórki kiszone - 1/2 - 1 czerwonej cebuli - jogurt bez laktozy - sól, pieprz - pietruszka Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić. Kartofle, cebulę - obrać i pokroić w spore kawałki. Ogórki pokroić. Wszystko wymieszać. Dodać jogurt, przyprawy i posiekaną pietruszkę. Schłodzić w lodówce, żeby całość się "przegryzła". Ewentualnie doprawić
Szybko Tanio SmaczniePewnej nocy naszło mnie na nocne jedzenie. Wzięłam to co było pod ręką. Składniki: 2-3 ziemniaki ugotowane w mundurkach łyżka masła 1/2 cebuli do smaku przyprawa: suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim
ClauditteMissCookingsoku z cytryny 1 mały ząbek czosnku 1 mała ły żeczka cukru sól, pieprz do smaku opcjonalnie: koperek , drobno posiekany ogórek.. Przygotowanie: Tuńczyka odcedzić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki : jajko, drobno posiekaną cebulę, przyprawy , czosnek. Formować kotleciki lub jak kto woli małe, duże kuleczki, obtoczyć w mąc
Gaździnka warzygorącą wodę - energicznie wyrabiać ciasto ( mąka się zaparza i po ugotowaniu pierożki są mięciutkie ). Wody tyle alby się ciasto związało i nie kleiło do rąk. ( nie poparzyć się ) Ziemniaki ugotować w mundurkach, cebulę drobno posiekać i zeszklić, wszystko wystudzić i zmieszać z serem na gładką masę. Doprawić do smaku. Sklejone pierogi wrzucić do osolonego wrzątku - zamieszać, żeby się nie przykleiły
Gaździnka warzysera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem
Bulliocytryny. Mieszamy i zalewamy pokrojone na kawałki, wymoczone śledzie. Odstawiamy na dobę, aby smaki się przegryzły. Śledzie w oleju, to nie tylko zakąska. Z ugotowanymi ziemniakami (nawet w mundurkach) mogą stanowić pełnowartościowe danie obiadowe. Mając na uwadze walory zdrowotne śledzi – są bogate w pełniowartościowe białko, witaminy i mikroelementy – śledzie pod różną postacią powinny częściej gościć na naszych stołach, nie tylko
mojewypiekiinietylkocytryny, pokrojone śledzie, bazylię i śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na pół godziny. Podawać podobnie jak tradycyjne śledzie w śmietanie, czyli z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Można też podać jako klasyczną przekąskę :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaNajbardziej popularny śledź na wigilijny stół i nie tylko. Podany z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i surówką z kiszonej kapusty jest smacznym daniem obiadowym. Składniki: -solone filety śledziowe -czerwona i biała cebula -olej -pieprz -słodka papryka -można dodać do dekoracji pieczarki marynowane z marchewką, szczypiorek i ogórek konserwowy Filety moczymy kilka godzin w zimnej wodzie
Maminek kulinarnypokroić w grubszą kostkę. Dodać razem ze śledziami do śmietany i wymieszać. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą. Odstawić na pół godziny do lodówki. Podawać z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaeksperymenty przyjdzie jeszcze czas. Składniki: 1 kg ziemniaków 100g mąki pszennej 1 łyżka soli świeżo zmielony pieprz 1 roztrzepane jajko Dodatkowo: masło odrobina oliwy listki szałwii Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, około 30-40 minut. Gdy będą miękkie odcedzamy i obieramy gdy są jeszcze gorące. Natychmiast rozgniatamy je praską lub mielimy maszynką. Jeszcze ciepłe
Smakowity Blog Kulinarnyżurawinowy Żurawinę gotujemy z dwiema łyżkami wody oraz nalewką, tak długo aż się rozpadnie. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz miodem. Dusimy jeszcze 1-2 minuty. Zapiekane ziemniaczki Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez 15 minut, następnie studzimy i kroimy w ćwiartki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, chili, majerankiem i tymiankiem. Dodajemy łyżkę tłuszczu wytopionego ze smażenia piersi kaczki i dokładnie mieszamy
Mango Papaja