ziemniaki w mundurkach - 1232 przepisów (strona:37/83)

Sałatka śledziowa 4373

średniej wielkości ziemniaki 5 ugotowanych na twardo jajek 1 duży por 1 duża czerwona cebula 5-6 ogórków konserwowych 1 jabłko 1 pęczek koperku 3-4 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy w mundurkach, najlepiej dnia poprzedniego. Śledzie przepłukujemy wodą

Smaki Na Talerzu
Szuba sałatka śledziowa 205

sałatki z mięsem, jarzynowe, śledziowe, z rybą itp. Polecam i życzę smacznego Składniki 4 płaty śledziowe 4 średnie ziemniaki 1 pęczek szczypiorku 4 średnie buraczki 1 duża cebula 3 średnie marchewki 4 jajka 8 łyżek majonezu Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę i buraczki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach

O kuchni z uczuciem
Wegetariańska sałatka Cobb 157

który został z obiadu, bo inaczej zrobienie tej sałatki staje się zbyt pracochłonne. U mnie w domu jest większa szansa. że po obiedzie zostanie ziemniak, niż kotlet. Dlatego dziś wersja bezmięsna tej sałatki oparta na ziemniaku, który został z obiadu   Składniki: sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki musztrdy i ze świeżo mielonego pieprzu(...)żeby nie ściemniało ser pleśniowy bleu – kilka plasterków (może być też zwykły ser żółty starty na tarce) duży dojrzały pomidor pokrojony w kostkę (mogą być 2 małe) ziemniak ugotowany w mundurku pół małej czerwonej cebuli łyżka kaparów ze słoika (odsaczonych)   Jak przygotować wegetariańską sałatkę Cobb? Ukręć sos winegret. Na dużym półmisku ułóż sałatę i na niej rzędami wszystkie

Ugotowane pozamiatane
Warianka 106

łyżki mąki 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki mielonego kminku ząbek czosnku 50 g słoniny 800 g młodych ziemniaków   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Słoninę kroimy w drobną kostkę, smażymy na suchej patelni. Sok z kapusty zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy z wodą (około 500 ml), dodajemy do soku. Podgrzewamy i dodajemy liść, kminek

R'n'G Kitchen
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z PESTO 147

garści rukoli aromatyczne pomidory suszone w zalewie z oleju , najlepiej z ziarnami dyni garść orzeszków nerkowca kilka ły ż ek zielonego  pesto sól i pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy w mundurkach. S tudzim y , obieram y i kroimy mniej więcej w 1/2 cm plasterki. Mieszamy z pesto i odstawiamy do lodówki na godzinę . (jeśli spieszy nam się można

WYSPA SZCZĘSLIWA
Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę 141

dipem. Sałatka ziemniaczana 750 g ziemniaków 400 g ogórków kiszonych 1 opakowanie jogurtu greckiego light 1 pęczek dymki ze szczypiorem 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano sól Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Ogórki kiszone kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na grubsze plasterki. Dymkę kroimy w drobną kostkę, a szczypior siekamy. Do miski przekładamy

My Chcemy Jeść
Langos - placek węgierski 123

państwu polecamy! Składniki: 250 g ziemniaków  500 g mąki  250 ml letniego mleka 2 łyżki oliwy 3 łyżeczki cukier  20 g drożdży sól Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy, trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub przeciskamy przez praskę do puree Drożdże z cukrem oraz 100 ml ciepłego mleka rozrabiamy odstawiamy na 10 minut

kgwjanczewo
Sałatka z ziemniakami, wędzonym serem i szynką 127

mnie na Święta:). Przepis pochodzi od Evenki Sałatka w ziemniakami, wędzonym serem i szynką 0,5 kg ziemniaków 20 dag wędzonego sera żółtego 2 łodygi selera naciowego 3 młode cebulki 2 jajka 25 dag gotowanej szynki 2 łyżki soku z cytryny 1 szkl majonezu sól, pieprz Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Ugotowane na twardo jajka

Pieguskowa Kuchnia
Zapiekane ziemniaczki pod sosem koperkowo – czosnkowym 108

zmienić w zupełnie inne danie. I tak dzisiaj przedstawiam odmienione ziemniaki z dodatkami pod sosem koperkowo – czosnkowym. Można je zapiec dla każdego w oddzielnym naczyniu. Składniki: 4 małe ziemniaki ugotowane w mundurkach ½ cebuli Kilka plasterków boczku parzonego 1 pomidor 1 ogórek kiszony Sól Pieprz młotkowany z kolendrą Sos: 150 ml śmietany 18% gęstej 2 – 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego

Smaki Ewy
Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą 195

niej również warzywa z rosołu. Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą według Piotra jest smaczna, lekka i pożywna, doskonale sprawdza się w codziennym i świątecznym menu. składniki: 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach warzywa ugotowane w rosole: 3 marchewki 1/2 selera 1 pietruszka korzeń +natka 280 g (puszka) kukurydzy złocistej z groszkiem 3 szt. ogórek kiszony 5 jajek ugotowanych na twardo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
taborowy przysmak czyli wątróbka drobiowa po cygańsku 174

natka pietruszki sposób przygotowania Wątróbki drobiowe staranie myjemy i czyścimy z białych błon, kroimy na niewielkie kawałki, oprószamy pieprzem , majerankiem i na godzinę odkładamy w chłodne miejsce. Ziemniaki  gotujemy w mundurkach na półmiękko, następnie je studzimy, obieramy i kroimy w grube talarki. Obieramy cebulę i kroimy ją w cienkie krążki.  Na patelni rozgrzewamy smalec i wrzucamy na nią

Miód i pieprz
SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI I PIECZARKAMI 125

SKŁADNIKI :  5-6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach 2 marchewki, ugotowane 1 duży słoik marynowanych pieczarek 1 puszka groszku 200 g chudej, wędzonej szynki, polędwicy lub kabanosów 4 jajka ugotowane na twardo 1 por, biała część 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku(...)PRZYGOTOWANIE :  Pieczarki i groszek odcedzamy z zalewy, ziemniaki, jajka i marchew obieramy.  Wszystkie składniki sałatki kroimy w kostkę a pieczarki i por w talarki. Do dużej miski przekładamy warzywa, dodajemy krojoną szynkę, majonez i przyprawy. Mieszamy aż składniki się połączą. Przekładamy sałatkę na półmisek lub miskę, do momentu podania przechowujemy w lodówce. Smacznego.       Zamiast pieczarek

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka ziemniaczana z brokułami i wędzonym boczkiem 149

cały rok. Już kiedyś mówiłam, że jestem ogromnym ich miłośnikiem. Na dzisiaj proponuję sałatkę ziemniaczaną z brokułami. Nic dodać nic ująć, po prostu jest smacznie. Składniki: 2 spore ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 mała cebula 2 ogórki kiszone ½ opakowania mrożonych różyczek brokułów 100 gram chudego wędzonego boczku ½ pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka tartego chrzanu ½ łyżeczki musztardy sarepskiej Kilka łyżek majonezu

Smaki Ewy
KURCZAK Z ZIEMNIAKAMI I POMIDORAMI 276

SKŁADNIKI: 3   uda z kurczaka 6 średnich ziemniaków 3 pomidory sól pieprz oliwa świeży tymianek i oregano ząbek czosnku rukola sok z cytryny A jak to zrobić: Ziemniaki ugotować w mundurkach. Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Mięso umyć i osuszyć. Zdjąć z niego skórę i wykroić kość, pokroić na paski o szerokości 2-3 cm. Kawałki kurczaka

Kuchnia w opałach
Pyszna zapiekanka ziemniaczana 486

kiełbasy lub szynki 2 cebule papryka czerwona 2 jajka 200 ml śmietany 18% pół małej czerwonej papryki 150 g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach, tak aby były lekko twardawe. Cebulę kroimy w piórka, wędlinę w paski. Podsmażamy na maśle. Paprykę kroimy w paski, pomidora w plasterki. Ser ścieramy na tarce. Jajka i śmietanę mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka drobiowa z liczi 169

piekarniku nagrzanym do 200°C, przez 20 minut. Papryki umyłam, odcięłam górę, pozbawiłam gniazd nasiennych, skropiłam oliwą i wstawiłam do piekarnika na 10 minut, aby się podpiekły. Ziemniaki ugotowałam „w mundurkach”. Gorące obrałam, pokroiłam na ćwiartki, dodałam olej sezamowy, sól, drobno pokrojony czosnek, koperek, sok z limonki – wymieszałam i odstawiłam, aby smaki się przegryzły. Mięso po upieczeniu

mojewypiekiinietylko
Sałatka z szynką i pieczarkami 289

składniki * 40 dag szynki * 1 słoik pieczarek marynowanych * 3-4 ziemniaki ugotowane w mundurkach * 1-2 czerwone cebulki * 1/2 szklanki oliwy z oliwek * 1 łyżka octu winnego * sok z 1/2 cytryny * przyprawa do zup typu magii ok. 3-4 łyżki * pieprz naturalny najlepiej świeżo mielony, ok. 2 łyżeczki Sposób wykonania Składniki na sos połączyć w szklance i odstawić. Ziemniaki obrać

Mix smaku
Sałatka na ciepło z ziemniakami, bobem, pieczarkami i limonką 103

pyszna, a dodatek limonki dodaje jej fajnej świeżości. pół kilo młodych ziemniaków 300 g bobu 400 g pieczarek pęczek cienkiego szczypiorku łyżka masła klarowanego sok z całej limonki skórka z limonki opcjonalnie vinegret mango (kupiłam stacjonarnie tu –>KLIK ) pieprz do smaku Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach, do miękkości. Bób myjemy i gotujemy. Ja lubię, gdy jest jędrny

Mienta blog
Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem 147

Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem to prosta, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna sałatka ziemniaczana. Wyjątkowo udane połączenie smakowe tanich składników: ziemniaków, świeżego szpinaku i pomidorów, oraz sosu na bazie oliwy i octu jabłkowego. Szpinak w tym roku królował na mojej działce, nie spodziewałam się, że będę zbierać świeże listki całe lato i jesień. To idealna sałatka ziemniaczana do mięs(...)majonezu. Polecam inne przepisy na sałatki ziemniaczane: – sałatka ziemniaczana z parówką Amatorzy sałatek tutaj znajdą przepisy na różnorodne sałatki. Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem, składniki: 6 młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach garść świeżego szpinaku 50 ml oliwy z oliwek 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu jabłkowego (u mnie domowy) żółte i czerwone pomidorki koktajlowe przekrojone na pół

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z fioletowych ziemniaków, awokado i szparagów 160

przygotowanie Warzywa umyć, szparagom obłamać zdrewniałe końce, nie obierać. W głębokiej patelni zagotować wodę, wrzucić szparagi, gotować ok 1 - 1,5 minuty. Wyjąć, pokroić na 3 cm kawałki. Ziemniaki ugotować w mundurkach (nie obierać), kiedy lekko przestygną zdjąć skórę, pokroić na mniejsze kawałki. Awokado pozbawić pestki i skóry, pokroić w plastry.  Wymieszać składniki sosu - najwygodniej robić to w słoiku

Stare Gary
Śledź pod pierzynką - szuba 536

Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku.  Po około 2 - 4 godzinach wyjąć i osuszyć.  Pokroić na kawałki.    Jajka ugotować na twardo.  Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Buraki obrać, i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Cebulę posiekać.   Jogurt wymieszać z majonezem i doprawić

Sto kolorów kuchni
Tortilla na obiad 125

czosnku 3 cebule średniej wielkości 6 jajek pół szklanki mleka pęczek natki pietruszki lub /i bazylii pół pęczka szczypiorku sól pieprz Przygotowanie: 1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach z dodatkiem łyżeczki soli. Po ostudzeniu potnij w krążki ok 0,5 cm 2. Cebule i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij

AZgotuj!