ziemniaki w mundurkach - 1232 przepisów (strona:30/83)

Placki z bobu z listkami szpinaku 146

Składniki 440 g bobu 2 ziemniaki kilka czarnych oliwek czerwona cebula szpinak w listkach  2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek bułka tarta  jajko Przygotowanie Ugotowane w mundurkach (bez soli) ziemniaki przecisnąć przez praskę do zmiksowanego bobu. Dodać drobno posiekaną cebulę z oliwkami i posiekany szpinak. Wbić jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Wcisnąć przeciśnięty przez praskę

Gaździnka warzy
Zapiekanka warzywna z kurkami 151

zdążyłam zrobić zdjęcia :) 4 średnie ziemniaki 15 kurek połowa brokuła pół puszki groszku 2-3 jaja łyżka masła 300 ml śmietany 30% starty żółty ser sól pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem za pomocą kawałka ręcznika papierowego, i wszystko do niego wkładamy: umyte i pokrojone kurki (ewentualnie pieczarki), ziemniaki w ok 1 cm talarki, brokuł podzielony

Pora na pora
Zapiekanka warzywna z kurkami 151

zdążyłam zrobić zdjęcia :) 4 średnie ziemniaki 15 kurek połowa brokuła pół puszki groszku 2-3 jaja łyżka masła 300 ml śmietany 30% starty żółty ser sól pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem za pomocą kawałka ręcznika papierowego, i wszystko do niego wkładamy: umyte i pokrojone kurki (ewentualnie pieczarki), ziemniaki w ok 1 cm talarki, brokuł podzielony

Pora na pora
Gałuszki 185

dyni 3 łyżki mąki 3-4 łyżki gęstej śmietany 1 jajko 20 dag resztek wędlin pieczonego mięsa lub drobiu po 1 łyżce masła i oleju sól pieprz.  Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i obrać. Wędlinę przepuścić przez maszynkę, a pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Wymieszać z masłem, następnie połączyć z ziemniakami, jajkiem, śmietaną i mąką. Dodać przyprawy, dokładnie

Gotowanie jest łatwe
Dietetyczna sałatka z brokułem i kukurydzą (167 kcal) 545

ogórkiem kiszonym. Składniki (5 porcji): 6 średnich ziemniaków brokuł (450 g) 4 ogórki kiszone pół cebuli czerwonej puszka kukurydzy 220 g jogurty greckiego light sól i pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Brokuła dzielimy na drobne różyczki i gotujemy w posolonej wodzie. Warzywa studzimy. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, równiez kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy

e-PrzepisyKulinarne
Dietetyczna sałatka z brokułem i kukurydzą (167 kcal) 842

ogórkiem kiszonym. Składniki (5 porcji): 6 średnich ziemniaków brokuł (450 g) 4 ogórki kiszone pół cebuli czerwonej puszka kukurydzy 220 g jogurty greckiego light sól i pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Brokuła dzielimy na drobne różyczki i gotujemy w posolonej wodzie. Warzywa studzimy. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, równiez kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy

e-PrzepisyKulinarne
Włoskie gnocchi z polskim akcentem i sos pomidorowy / Italian gnocchi with a Polish accent and tomato sauce 170

koncentratu pomidorowego / 4 tablespoons tomato paste szczypta ostrej papryki / pinch of hot pepper   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 30 min, gotowanie: ok. 5 min, ilość porcji: 6   Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jeszcze ciepłe obieramy i mielimy w maszynce. Wysypujemy mąkę na stolnicę, robimy dziurkę na środku i wbijamy jajka. Później dodajemy ziemniaki, sól i gałkę. Wszystkie składniki wyrabiamy

Projekty ze smakiem
Szaszłyki z kiełbasą i młodymi ziemniakami 186

różne sposoby wg upodobań,  i podawane z różnymi dodatkami, ulubioną sałatką lub grillowym dipem. Potrzeba do tego kilu składników które na pewno znajdziecie w swojej lodówce. Ziemniaki należy krótko podgotować w mundurkach, żeby mieć pewność, że będą wystarczająco miękkie, pozornie składniki mogą wydawać się kaloryczne, ale pamiętajcie o tym, że bardziej niż liczba jedzonych przez nas kalorii liczy się(...)opakowanie kiełbasek góralskich  Hańderek 15 małych młodych ziemniaków 15 cienkich plasterków boczku wędzonego 1 papryka 2 cebule białe 2 cebule czerwone Garść listków szałwii Przyprawa do grilla Rozmaryn suszony Sól do smaku Pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki szoruję pod bieżącą wodą, wkładam do garnka i gotuję w mundurkach w osolonym wrzątku aż będą prawie miękkie. Odcedzam, zostawiam

Wanilia i Kardamon
Sałatka ziemniaczana wiejska – dodatek do grilla i nie tylko 132

Może być dodatkiem do typowego obiadu. Też się w tej roli sprawdza. Składniki: Ziemniaki 6-8 sztuk ( ilość ogólnie dowolna ) 2-3 ogórki kiszone 150 g boczku wędzonego 1 cebula 1 łyżeczka musztardy 1 spora łyżka majonezu typu light Sól Pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Pozostawiamy do wystygnięcia. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy

Smaki Ewy
Pyry z gzikiem 160

słyszała o gziku. Sama pierwszy raz pyr z gzikiem spróbowałam za sprawą mojego Lubego, gdyż to tradycyjna potrawa z jego regionu. Później spotkałam się także z wersją z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Mi osobiście bardziej do gustu przypadła opcja z normalnymi, obranymi, jaką wówczas jadłam. Do podania gzik musi być mocno schłodzony, a ziemniaki gorące.  Gzik najlepszy wychodzi

Zielona Kuchnia
Sałatka śledziowa z groszkiem i ziemniakami 336

pewno mniej praco i czasochłonna niż sałatka jarzynowa. W smaku - fajna mieszanka lekko słodkiego groszku, mączystych ziemniaków, śledzi, kwaśnych ogórków kiszonych i ostrawej cebulki. Polecam. Robię ją regularnie w okresie zimowo-wiosennym. Składniki: 2 filety śledziowe matjas 2 niewielkie ziemniaki 2 średnie ogórki kiszone 1 mała cebula - ja użyłam szalotki 1 puszka groszku zielonego 2 - 3 łyżki(...)zimną wodą, wstawić do lodówki na noc żeby woda wyciągnęła sól. Dla mnie to najważniejsza część obróbki śledzi - słabo wymoczone będą potwornie słone a to zabije pozostałe smaki. Ziemniaki ugotować w mundurkach i wystudzić.  Obrać i pokroić na kostkę ok 1 cm. Śledzie odsączyć z wody i pokroić w niewielką kostkę - taką jak ziemniaki.  Ogórki i cebulę również

Ze smakiem bez glutenu
Prosta zapiekanka ziemniaczana 304

Przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną, która nie wymaga wielu składników.   Składniki: 7-8 średnich ziemniaków duży por cebula 3 jajka ok 180 ml śmietany 18% 150 g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra szczypiorek   Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Studzimy i obieramy ze skórki. Por i cebulę kroimy w piórka i podsmażamy

e-PrzepisyKulinarne
Filet z kurczaka pieczony na ziemniakach 207

mąki -łyżka mleka -sól, pieprz, pieprz ziołowy -curry -czosnek granulowany i niedźwiedzi -słodka papryka Fileta dzielimy na dwa plastry, delikatnie rozbijamy, przyprawiamy i odstawiamy na ok. godzinę . Ziemniaki gotujemy w  mundurkach w osolonej wodzie,  studzimy i  obieramy ze skórek. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko i mąkę, odrobinę soli, curry, czosnek niedźwiedzi i mieszamy. Ziemniaki kroimy w plastry. Układamy

Maminek kulinarny
Sałatka ziemniaczana 136

dymka - 1/2 pęczka koperku - 100 ml bulionu - 50 ml oleju z pestek dyni SOS: - 2 łyżki musztardy - 4 łyżki oleju rzepakowego - łyżka miodu - łyżeczka soli - pół łyżeczki pieprzu ZIEMNIAKI UGOTUJ W MUNDURKACH , w międzyczasie przygotuj sos, po prostu wymieszaj porządnie wszystkie składniki oraz posiekaj szczypiorek, dymkę i koperek. TERAZ MUSISZ SIĘ TROCHĘ POPARZYĆ , ziemniaki trzeba obierać kiedy są jeszcze gorące

Kuchnia bezglutenowa Loli
Bałagan na talerzu czyli czyszczenie lodówki przed wyjazdem 362

przyda. Dzisiaj jemy... Potatoes Hash 3-4 średnie ziemniaki 1 cebula 2-3 kabanosy puszka białej fasoli w zalewie pomidorowej 3 jajka przyprawy (wedle uznania) oliwa do smażenia Ziemniaki ugotowałam w mundurkach. Wystudziłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. Pokrojoną cebulę i kabanosa podsmażyłam na łyżce oliwy. Po mniej więcej 5-7min. dodałam ziemniaki i fasolę i wszystko razem wymieszałam

bastalena
Sałatka ” Rosyjska jesień” 209

nawrzucałam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Rosyjska jesień , jest tłusta od majonezu , syta od ziemniaków , takie rozgrzewające , kaloryczne i mega pyszne jadło ..oby nie poszło w sadło , ale od czasu do czasu nawet smalczyk z chlebkiem nie zaszkodzi " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)najmniej 2 godzinki ,można do nich dorzucić ,ogórka już po pokrojeniu, ale wtedy, już nie płukać . Dzięki temu prostemu trikowi , sałatka nie popłynie , czego osobiście nie znoszę Ziemniaki gotujemy w mundurkach ( czyli obierkach ) , studzimy , obieramy , kroimy w kostkę , wkładamy do michy . Śląskie kiełbaski, kroimy w drobną , zgrabną kosteczkę ( najlepiej, takiej samej wielkości. jak ziemniaki ) , tak samo ogórki , przekładamy wszystko

Ogrodnik w podróży
Kopytka z dynią 127

masła orzechy włoskie Wykonanie: Uprażyć orzechy: orzechy wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię i prażyć przez kilka minut na średnim ogniu. Z tak uprażonych orzechów można łatwo ściągnąć skórkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Liście szałwii drobno posiekać. Oddzielić żółtka jajek od białek, białka i żółtka ubić. Przez praskę do ziemniaków przecisnąć ziemniaki i twarożek, dodać

Mama Gotuje
Pszenny chleb drożdżowy z ziemniakami 216

zewnątrz, dzięki sieci pęknięć. Zachowuje świeżość kilka dni (ale rzadko kiedy tylu doczeka). Co będę zachwalać, trzeba spróbować i się uzależnić tak jak ja! Polecam!   4 średnie ziemniaki, ugotowane w mundurkach   600 g pszennej mąki chlebowej   330 ml wody   1.5 łyżeczki soli   1,5 łyżeczki cukru   1 saszetka suszonych drożdży   3 łyżki oleju

Z butelką mleczka w tle
kalafiorowo ziemniaczana zapiekanka z podwędzanym boczkiem i serem 419

kalafior   5-6 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g miękkiego żółtego sera 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy sól, pieprz  sposób wykonania Ziemniaki gotujemy w mundurkach.  Kalafiora gotujemy na parze ( na pół miękko). Boczek kroimy w drobną kostkę, a następnie przesmażany go na patelni. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem Ugotowane ziemniaki obieramy

Miód i pieprz
Dietetyczny obiad, czyli pieczona pierś kurczaka z warzywami 556

odstawić go najlepiej na całą noc do lodówki, by się zamarynował. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim kurczaka. Piec w 180st.C przez ok. 25-30 minut. Ziemniaki (najlepiej w mundurkach) ugotować na parze, doprawić solą. Warzywa również ugotować na parze – doprawić solą i ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami. Na talerzu ułożyć warzywa i obrane ziemniaki oraz kurczaka pokrojonego

Kulinarne Przeboje
Sałatka niemiecka 320

Składniki: pół pora, słoik papryki konserwowej, 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 25 dag kiełbasy żywieckiej, natka pietruszki. sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sok z połowy cytryny, sól, pieprz, cukier. Sposób przygotowania : Ziemniaki kroimy w kostkę. Kiełbasę, paprykę w podłużne paseczki a pora w półtalarki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Składniki sosu mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem

Pobite gary Barbary