nazwą "Kartoffelsalat" (czyli niem. sałatka ziemniaczana). Po dziś dzień serwuję się ją u mnie z kiełbaską lub parówkami na ciepło ;) Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 2-3 ugotowane marchewki 3-4 ogórki konserwowe 1 mała cebula 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Ziemniaki, jajka, marchewkę
My simple kitchentradycyjne pierogi z kapustą i grzybami Na farsz: 800 g ziemniaków 2 cebule 1 łyżka oleju sól, pieprz, sproszkowana słodka i ostra papryka opcjonalnie: masło lub śmietana Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach 40-60 min (zależy od wielkości), studzimy i ugniatamy (jak na puree). Cebulę drobno siekamy i smażymy na łyżce oleju aż się zeszkli . Dodajemy ją do ziemniaków wraz
Zakręcony WidelecSkładniki: 1/2 kg ziemniaki gotowane w mundurkach 1/4 szklanki olej rzepakowy 1 sztuka cebula 2 sztuki czosnek ząbki 1/2 łyżeczki sól perlista Royal Brand, 1 łyżka przyprawa grill barbecue Royal Brand gdy zostały ziemniaki z obiadu bardzo lubimy je tak przygotować: na oleju zeszklić cebulę z czosnkiem wsypać ziemniaki pokrojone w talarki i podsmażać z 5 minut na średnim ogniu
W Mojej Kuchni LubięKrokiety ziemniaczane z dorszem. Składniki: 500 g ziemniaków 300 g filetu z dorsza 2 jajka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Olej rośliny do smażenia 700-800 ml Ew. ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości, odstaw do całkowitego wystudzenia, najlepiej
kuron.com.plrybą, koperkiem i porem to proste i szybkie danie. Idealny pomysł na bezmięsny obiad. Składniki: 5-6 ziemniaków 2-3 filety z ulubionej ryby (dałam dorsza) por 250 g śmietany 18% 2 jajka pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półtwardo. Studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Rybę dzielimy na kawałki, pora kroimy w półplasterki. Koperek siekamy
e-PrzepisyKulinarnezrobić z ugotowanymi poprzedniego dnia ziemniakami, których szkoda wyrzucić? Czasami zostaje ich kilka, zbyt mało, aby zrobić z nich na przykład kluski czy kopytka. Można jednak zrobić zapiekankę, w której będą stanowiły bazę. Taka zapiekanka wcale nie musi być nudna! Dzisiaj zapraszam na zapiekankę ziemniaczaną z tuńczykiem i jajkiem. Do jej przygotowania wykorzystałam puszkę tuńczyka(...)oliwie Rio Mare: dobrej jakości tuńczyk w dobrej oliwie. Składniki na 4 porcje: 8 średnich ziemniaków 1 puszka tuńczyka w oliwie (użyłam Rio Mare, 160 g) 4 jajka parmezan sól i pieprz do smaku natka pietruszki lub szczypiorek Ziemniaki ugotować w mundurkach i wystudzić. (Można wykorzystać te, które pozostały z poprzedniego obiadu.) Obrać i pokroić w średniej grubości plastry
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki : 1 kg ziemniaków średniej wielkości około 300-400 g szynki (wędliny, u mnie różne kiełbasy i szyneczki) 1 duża cebula 200 ml śmietany 30% 100 ml mleka 2% 1 duze jajko 300 g żółtego sera olej łyżka masła sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie : Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy obieramy z łupin i kroimy w plastry. Wędlinę wraz
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki200g szynki 100g groszku zielonego ugotowanego 2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 ogórki kiszone 2 jajka na twardo 2 łyżki słonecznika łuskanego prażonego 1 jogurt naturalny gęsty (np. typu greckiego) natka pietruszki sól i pieprz do smaku Szynkę, ziemniaki, jajka, i ogórki pokroić w kostkę (ogórki wcześniej obrać ze skórki). Wszystkie składniki włożyć do misy, dodać posiekaną natkę
Lubię to gotujęwracam. Dzisiaj ze śledziem. Czemu nie. Śledź, ziemniaki, trochę innych składników i gotowe. I jak tu się nie skusić. Składniki: Kilka płatów śledziowych marynowanych w oleju 2 -3 ziemniaki gotowane w mundurkach Papryka konserwowa ( 2 kawałki ) 1-2 ogórki konserwowe 1 czerwona cebula Groszek z marchewką ze słoika Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Śledzie odsączmy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki
Smaki EwyKolejna prosta sałatka. Równie dobrze smakuje jako samodzielne danie, ale można ją wykorzystać jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Bazą są ziemniaki ugotowane "w mundurkach" w dobrze osolonej wodzie a do tego dodane będą kiszone ogórki, szczypiorek, gęsty jogurt, niewielka ilość majonezu, sól i pieprz do smaku. My robimy z dwóch ugotowanych ziemniaków, które po obraniu kroimy
Maminek kulinarnySkładniki: (5-6 porcji) ok. 500 g. puree z dyni hokkaido* 500 g. ziemniaków (ze skórką) 200 g. maki pszennej 40 g. maki kukurydzianej 30 g. maki ziemniaczanej szczypta soli i pieprzu 1 żółtko Oraz 4 łyżki masła 2 duże garście pestek dyni garść listków szałwii 2 gałązki rozmarynu 50 g. sera cheddar * Puree z dyni: Dynię w większych(...)dołu. Przykryj folią i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200ºC. Piecz 25-30 minut. Wyjmij, obierz ze skórki i zmiksuj blenderem na gładkie puree (miksuj jeszcze ciepłe). Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Po ugotowaniu zdejmij skórkę i przeciśnij przez praskę lub dobrze utłucz na puree. Na stolnicę wysyp wszystkie mąki i wymieszaj je razem z solą i pieprzem. Dodaj zimne ziemniaki
Delicious Placekażdym razie, to jest nasza ulubiona wersja. Konkretny i lekko pikantny smak. W mojej sałatce oprócz ziemniaków królują ogórki kiszone, gotowane jajka, szczypior z cebulą i pyszny sos jogurtowo-czosnkowy "podkręcony" musztardą Dijon. Ja najczęściej przygotowuję sałatkę z ziemniaków gotowanych w mundurkach, takie bowiem preferujemy, ale dobre sałatkowe, gotowane bez skórki również się sprawdzą. Kartoffelsalat idealnie sprawdza się jako dodatek
Smaczne Zdrowesałatkę z ziemniakami, kiszonymi ogórkami, cebulką...Przegonić w myślach jej nie mogłam, musiałam zrobić i zjeść ze smakiem. A Wy lubicie ziemniaczane sałatki? Składniki: 40 dag niedużych ziemniaków ( najlepsze młode) 3 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 3/4 szklanki śmietany 18% sól, pieprz odrobina octu pęczek szczypiorku Wykonanie: Ogórki i cebule drobno siekamy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej
Z Majeczką w kuchnismaku Składniki: 5 - 6 ziemniaków wyszorowanych (po jednym dla każdego) 60 g sera z białą lub niebieską pleśnią 2 duże obrane pieczarki (ok. 120 g) 1 duża lub 2 małe cebule 3 ząbki czosnku świeża natka pietruszki posiekana sól świeżo zmielony pieprz 4 – 5 łyżek oliwy Wykonanie: Ziemniaki ugotowałam w mundurkach w osolonej wodzie. Trzeba je tak ugotować, żeby
Kuchnia u Krysi