Jednym słowem – pycha! około 10 sztuk małych, młodych ziemniaków około 200 g zielonej fasolki szparagowej 1 op. sera halloumi 1/2 sałaty lodowej sok wyciśnięty z 1 małej cytryny 6 łyżek oliwy 1 łyżka musztardy francuskiej 1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki sól, pieprz Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Po przestudzeniu kroimy
Smaki Na Talerzupoddusić. Albo zrobić kapustę wigilijną specjalnie wg tego przepisu . Ta wersja przepisu jest szybsza niż tradycyjna, która zakładała gotowanie wszystkich składników w jednym garnków zaczynając od najdłużej się gotujących ziemniaków, potem kapusty a na koniec gotowanie makaronu razem z pozostałymi warzywami. To jest szybsza i prostsza wersja, ale jeśli w jakiejś potrawie jest masło, zapieczony żółty ser i czosnek(...)więcej bigosu i zamrozić, żeby mieć na zapas. My się zimy nie boimy! Składniki: 50 g masła cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone na ósemki pół kilo kapusty wigilijnej lub bigosu kilka listków świeżej szałwii (opcjonalnie) świeżo zmielony pieprz 250 g makaronu gryczanego 200 g sera żółtego startego
Ugotowane pozamiatanedużymi zapasami tuńczyka w puszce przygotowałam pieczone ziemniaki z pastą rybną. Bardzo smaczne połączenie, podobne do „pyrów z gzikiem” tylko, że zamiast twarogu użyłam tuńczyka. Składniki: 3 duże ziemniaki 2 puszki tuńczyka w oleju 4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu mała czerwona cebulka pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w mundurkach. Przekroić na pół, posmarować olejem i wstawić do piekarnika
wysmienityodsączonych z zalewy 200g ziemniaków 350g marchewki 150g konserowych ogórków 4 jajka przyprawa do gyrosa dużo szczypiorku 1 pęczek natki z pietruszki odrobina oleju sól pieprz 2 duże kubki jogurtu naturalnego główka czosnku Przygotowanie: Filet z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawą do gyrosa, usmażyć na oleju. Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić
Życie zaczyna się w kuchnikarnawale, też będzie idealnie smakować :) Nie jest bardzo pracochłonna, a wyglądem i smakiem zaskoczy niejednego Waszego gościa. SKŁADNIKI: 300 g filetów śledziowych 2 średnie buraki 2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 cebula 1 małe jabłko 3 ogórki konserwowe 1/2 pęczka szczypiorku(drobno posiekanego) 2 łyżki majonezu 1 łyżka naturalnego jogurtu sól pieprz sok z cytryny cukier
Kuchnia w opałachkojarzymy sałatki, czyli danie dla kobiet dbających o linię. Jest to dość męska sałatka, z kiełbasą, ziemniakami i prażoną cebulą. Idealnie pasuje do grilowanego mięsa, jak również jako dość pożywne samodzielne danie, ale starczy tego pisania przejdźmy do konkretów. Przepis Składniki: 1 kg ziemniaków sałatkowych (nie mączystych) por 125 ml rosołku warzywnego 4 łyżki octu winnego 4 łyżki zalewy(...)winny…hmm męskie jest piwo, kiełbasa, ale ocet winny… ale ok, na pewno będzie z nim trochę smaczniejsza, ale ze zwykłym octem też będzie pyszna. Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po czym wystudzamy i kroimy w plasterki. Nie musimy obierać, ale ważne żeby wystudzić, będą się dużo łatwiej kroić. Por czyścimy i kroimy w plasterki. Zagotowujemy rosołek, wrzucamy
KasiaiKrzysiu.plcebula kilka ziemniaków jajko białe wino 400ml śmietany 18% sól, pieprz, tymianek, koperek, masło, mleko tarty ser żółty Oczyszczone filety śledzia zalać mlekiem i odstawić na pół godziny. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ostygnięciu pokroić w plastry. Cebulę pokroić w pióra i zeszklić na masełku, dodać odrobinę białego wina i dusić cebulkę do jego odparowania. Następnie dodać śmietanę(...)pozostałe przyprawy. Po chwili wbić jajko i dobrze wymieszać. Opłukać śledzie z mleka i pokroić w kosteczkę. Opruszyć je solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym warstwami ułożyć 1/2 ziemniaków, 1/2 cebule, śledzie, 1/2 cebuli i znów 1/2 ziemniaków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, po tym czasie wyciągnąć zapiekankę posypac tartym żółtym serem i zapiekać jeszcze
MarciochaKucharzyziemniaków (ziemniaki mączyste, typ kulinarny C), 3 jajka, 500 g - 550 g mąki pszennej, sól nadzienie : 2 cebule, 3 łyżki tłuszczu (u mnie tłuszcz gęsi, może być masło, smalec), 50 g suszonych grzybów, 100 ml bulionu (warzywnego, drobiowego...) sól, cukier, pieprz świeżo zmielony, 3 łyżki soku z kiszonych ogórków lub kilka kropel soku z cytryny, łyżeczka posiekanego rozmartynu Ziemniaki ugotować(...)mundurkach, obrać ze skórki, przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Poddusić na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Gdy cebulą będzie miękka, dodać pokruszone grzyby (nie namaczam grzybów), przesmażyć. Wlać bulion, dodać rozmaryn, dusić aż grzyby bedą miękkie. Wlać kwas z ogórków kiszonych, doparwić solą, pieprzem i cukrem. Dusić jeszcze chwilę, aż odparuje płyn. Odstawić do ostudzenia. Ostudzone
królestwo garówzdrowszego zestawienia i w większości sałatek majonez zastępuję po części jogutrem. Zapraszam po przepis. Sałatka śledziowa 5-6 średnich płatów śledzi solonych a’la matjas 3-4 średnie ziemniaki 4 jajka 1 duża papryka czerwona 1 puszka groszku konserwowego kawałek pora (około 10 cm jasnej części) 3 średnie ogórki kiszone natka pietruszki 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu(...)zimną wodą, dolać ocet i zostawić do wymoczenia na około 3-4 godzinki. W międzyczasie ugotować ziemniaki (w całości, na parze lub w osolonej wodzie w mundurkach) i jajka. Ostudzone ziemniaki, jajka, ogórki kiszone, pora i paprykę pokroić w dość drobną kostkę. Groszek odcedzić z zalewy na durszlaku a natkę pietruszki posiekać. Wymoczone śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić
Pieguskowa Kuchniasię trzymał i nie wymagał wykałaczek. Jeżeli lubicie ostre smaki, można przed podaniem posypać ziemniaki np. papryką. Bardzo polecam! składniki 3 spore czerwone ziemniaki 6 cienkich plasterków wędzonego, surowego boczku ok 40 g sera (gouda, cheddar), startego prażona cebulka przygotowanie Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach - bez obierania. Zajmie to ok 20 minut. Wodę odlać, ziemniaki odparować, lekko przestudzić
Stare Garylinii frontu, więc przez jej terytorium latały niemieckie sterowce zeppeliny, które swym kształtem przypominały właśnie to danie. Kartacze vel cepeliny przygotowuje się z ciasta ze świeżych i gotowanych ziemniaków, z nadzieniem z mielonego mięsa. Spotkałam kiedyś wersję bezmięsną, z grzybami - takie kartacze również smakują pysznie, ale są też cepeliny z serem lub kiszoną kapustą. W kuchni białoruskiej czasem po wstępnym(...)cebula boczek kwaśna śmietana Ziemniaki, które zawierają dużo skrobi, bardzo szybko ciemnieją. Przygotowując kartacze warto dobrze zaplanować wszystkie czynności: najpierw ugotować ziemniaki i je ostudzić, przygotować nadzienie, a dopiero wtedy surowe ziemniaki zetrzeć i odcisnąć. Przygotować ciasto: 0,5 kg ziemniaków obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc i ostudzić. Ziemniaki można ugotować w mundurkach, a po wystudzeniu i obraniu
Obiad gotowyśredniej wielkości buraki 2 duże cebule 400 g matiasów 5 kopiastych łyżek majonezu 2 jajka 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku pieprz czarny mielony Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach, ostudziłem, obrałem i pokroiłem w kostkę. Buraki owinąłem w folię aluminiową wstawiłem na 90 min do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Ostudziłem i również pokroiłem w kostkę. Cebulę pokroiłem(...)kostkę. Jajka ugotowałem na twardo, białka drobno posiekałem, żółtka rozkruszyłem. Filety śledziowe opłukałem i pokroiłem w większą kostkę, wymieszałem z tymiankiem, oprószyłem pieprzem. Majonez wymieszałem z bazylią. Warstwami układałem ziemniaki, buraki, śledzie, cebulę i majonez. Wierzch sałatki udekorowałem białkiem, żółtkiem i burakami
R'n'G Kitchen170g maki 1 jajko 1 lyzeczka slodkiej papryki 1 lyzeczka suszonego rozmarynu 0,5 lyzeczki soli 3 lyzki oliwy 1 lyzka wody maslo do nasmarowania foremki nadzienie: 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 por 100g startego parmezanu 2 jajka 150ml smietany 2 lyzki posiekanego, swiezego szczypiorku sol i pieprz do smaku 1 lyzka oliwy do podsmazenia pora wykonanie: Wszystkie skladniki(...)razem na gladka mase. Formujemy kulke, owijamy we folie spozywcza i odstawiamy na 30 minut do lodowki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, walkujemy i wykladamy nim foremke do tart. Ziemniaki obieramy ze skorki i kroimy na plasterki szerokosci 0,5cm. Por siekamy i przez chwile podsmazamy na 1 lyzce oliwy. Ziemniaki, por, jajka, smietane i ser laczymy ze soba. Dodajemy
Przysmaki Karolkiquinoy 600 - 700 gram fioletowych ziemniaków 1 puszka tuńczyka Princes w kawałkach w sosie własnym 1 smaczliwka 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki majonezu sok z jednej limonki 1/4 szklanki oliwy z oliwek sos z ostrej papryki (najlepiej aji amarillo) wiosenne nowalijki i zielenina do ozdoby sól Wykonanie: Fioletowe ziemniaki gotujemy w mundurkach, żeby nie straciły koloru. Gdy będą(...)odsączamy starannie z zalewy i mieszamy z majonezem. Smaczliwkę i jajka kroimy w plastry. Przygotowujemy nowalijki do ozdoby. Następnie w ringach do formowania układamy na przemian warstwy masy z ziemniaków, a pomiędzy nimi jajka i quinoę oraz tuńczyka i smaczliwkę. wierzch ozdabiamy tradycyjnie plasterkami jajka, majonezem oliwkami i ostrą papryczką (ja użyłam aji charapita z zalewy, ale można dać
Quinoa Raz!zawsze sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu, grillowaniu i piknikowaniu, pyszna, kolorowa sałatka powinna poprawić nam humor. Bo kto jada sałatki ten piękny.... itd. Składniki: 500 g ziemniaków, ugotowanych w mundurkach 300 g fasolki szparagowej 1 cebula 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 200 g świeżego zielonego groszku kilka rzodkiewek, pokrojonych w ćwiartki sól pieprz Dressing: 25 ml octu(...)oleju rzepakowego 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu Przygotowanie: Fasolkę szparagową gotujemy około 7 minut w osolonym wrzątku, po czym odcedzamy i kroimy w 2 cm kawałki. Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy koperek i natkę pietruszki. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy rzodkiewki i groszek. W mniejszym naczyniu przygotowujemy dressing, energicznie
Smakowity Blog Kulinarnyjeszcze choć na chwilę zatrzymać lato. ;-) 1 pęczek botwiny 250g młodych ziemniaków 100g boczku parzonego w plastrach 300g fasolki szparagowej 2 jajka olej 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Fasolkę obieramy i gotujemy. Liście botwiny siekamy, buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. 2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę plastry boczku do momentu aż wytopi się tłuszcz(...)ściągamy z patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy liście i buraki z botwiny (w razie potrzeby można dodać odrobinę oleju). Podlewamy wodą, dusimy do miękkości. Dodajemy boczek, obrane i pokrojone ziemniaki. Mieszamy. 3. Na drugiej patelni dobrze rozgrzewamy olej, wbijamy jajka, posypujemy solą, pieprzem, podsmażamy do momentu ścięcia białka i żółtka. 4. Na talerze wykładamy sałatkę z botwinką, fasolkę
Szefowa kuchniUwielbiam sałatki na ciepło i cudowny zapach pieczonych w piekarniku ziemniaków. Ten zapach można jeszcze podkręcić dodając do pieczenia aromatyczny cynamon i posypując je po upieczeniu zieleniną. Pieczone warzywa układamy na talerzu, posypujemy dodatkami i jemy jeszcze ciepłe. Najpyszniejsze w tej sałatce są pieczone różyczki kalafiora i upieczony do kremowej miękkości czosnek. Piękny kolor(...)chrupkość to zasługa ziarenek granatu, można je zastąpić prażonym słonecznikiem, ale to nie będzie to samo. Kto powiedział, że comfort food nie może być zdrowy? Składniki: pół kilo ziemniaków ugotowanych w mundurkach mały kalafior podzielony na małe różyczki lub opakowanie mrożonego pół główki czosnku (bez obierania) 3 łyżki oliwy łyżeczka cynamonu po ćwierć łyżeczki pieprzu i suszonego rozmarynu ser feta
Ugotowane pozamiatanetyle banalnie proste w przygotowaniu, że każdy sobie z nim poradzi :) Składniki: ziemniaki - 10 sztuk cebula - 2 sztuki czosnek - 2 ząbki boczek wędzony - 2-3 plastry pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy wystygną obieramy z łupin i kroimy na grubsze plastry lub w grubszą kostkę. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż tłuszcz się wytopi(...)lekko chrupiący. Cebulę kroimy w kosteczkę i dorzucamy do boczku. Czosnek wyciskamy przez praskę i także dodajemy na patelnię. Smażymy jeszcze chwilkę aż cebulka lekko się zezłoci i dodajemy ziemniaki. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy wszystko dokładnie i... gotowe
My simple kitchenwodzie około godziny, po czym je odcedzamy i osuszamy. Następnie przygotowujemy sos, do miski przekładamy majonez dodajemy jogurt, doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu i wszystko mieszamy. Marchewkę i ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Płaty śledziowe, ogórki kiszone oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dno szklanej miski wrzucamy pokrojone śledzie a następnie cebulę, warstwę cebuli posypujemy(...)pieprzu i skrapiamy oliwą. Wierzch smarujemy połową sosu majonezowo-jogurtowego. Na tarce o dużych oczkach ścieramy ugotowaną i obraną z łupin marchewkę a na warstwę marchewki ugotowane i obrane ziemniaki. Na ziemniaki nakładamy pozostały sos. Warstwę sosu przykrywamy pokrojonymi ogórkami kiszonymi a na wierzch sałatki ścieramy na tarce o dużych oczkach ugotowane jajka. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy na godzinę
Smakowite Daniakonserwowe; Słoik selera konserwowego (około 150 g); Pęczek szczypiorku; Majonez; Łyżka masła; Sól; Pieprz; Przyprawa do ziemniaków; 1 płaska łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety. Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w mundurkach w wodzie z dodatkiem soli. Wystudzić. Obrać. Pokroić w kostę. Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w kostkę. Pieczarki dobrze umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na patelni(...)pieczarki, oprószyć ulubioną przyprawą do zup i podsmażyć. Seler dobrze odsączyć na sicie i pokroić na drobniejsze kawałki. Ogórki pokroić w półplasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Do miski wrzucić pokrojone ziemniaki, jajka, podsmażone pieczarki, posiekany seler, pokrojone ogórki i połowę posiekanego szczypiorku. Dodać majonez i wymieszać. Przyprawić przyprawą do ziemniaków, solą i pieprzem. Sałatkę przełożyć do salaterki, po wierzchu oprószyć przyprawą
Gospodyni Miejska