właśnie się zaczął. :-) K ilka prostych składników i na obiad jak znalazł! 2 pęczki botwiny 500g młodych ziemniaków 200g boczku parzonego w plastrach sól, pieprz 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Liście botwiny siekamy, buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. 2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę plastry boczku do momentu aż wytopi się tłuszcz. Boczek ściągamy
Szefowa kuchniśmietana 18 % 3 jajka 1 duża cebula 1 łyżeczka tymianku skórka z jednej cytryny sól pieprz olej starty ser opcjonalnie koperek i kilka pomidorów koktajlowych do dekoracji Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w plastry. Marchewkę z groszkiem obgotowujemy 10 min. Cebule obieramy, kroimy w kostce i szklimy na łyżeczce oleju. Makrele obieramy z ości i łączymy
W kuchennej krainieduży gotowany burak 10 dkg twarogu 1 mały jogurt naturalny 1 jajko oregano, bazylia, przyprawa do ziemniaków, pieprz, ostra papryka sos sojowy starty żółty ser oliwa z oliwek Ziemniaki gotujemy w mundurkach i po przestygnięciu kroimy w plasterki. Resztę warzyw kroimy odpowiednio, paprykę w słupki, pora w kostkę, buraka w cienkie plasterki, pieczarki w półplasterki oraz jedną szalotkę w kostkę
vegetanieJednym słowem – pycha! około 10 sztuk małych, młodych ziemniaków około 200 g zielonej fasolki szparagowej 1 op. sera halloumi 1/2 sałaty lodowej sok wyciśnięty z 1 małej cytryny 6 łyżek oliwy 1 łyżka musztardy francuskiej 1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki sól, pieprz Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Po przestudzeniu kroimy
Smaki Na Talerzupoddusić. Albo zrobić kapustę wigilijną specjalnie wg tego przepisu . Ta wersja przepisu jest szybsza niż tradycyjna, która zakładała gotowanie wszystkich składników w jednym garnków zaczynając od najdłużej się gotujących ziemniaków, potem kapusty a na koniec gotowanie makaronu razem z pozostałymi warzywami. To jest szybsza i prostsza wersja, ale jeśli w jakiejś potrawie jest masło, zapieczony żółty ser i czosnek(...)więcej bigosu i zamrozić, żeby mieć na zapas. My się zimy nie boimy! Składniki: 50 g masła cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone na ósemki pół kilo kapusty wigilijnej lub bigosu kilka listków świeżej szałwii (opcjonalnie) świeżo zmielony pieprz 250 g makaronu gryczanego 200 g sera żółtego startego
Ugotowane pozamiatanedużymi zapasami tuńczyka w puszce przygotowałam pieczone ziemniaki z pastą rybną. Bardzo smaczne połączenie, podobne do „pyrów z gzikiem” tylko, że zamiast twarogu użyłam tuńczyka. Składniki: 3 duże ziemniaki 2 puszki tuńczyka w oleju 4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu mała czerwona cebulka pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w mundurkach. Przekroić na pół, posmarować olejem i wstawić do piekarnika
wysmienityodsączonych z zalewy 200g ziemniaków 350g marchewki 150g konserowych ogórków 4 jajka przyprawa do gyrosa dużo szczypiorku 1 pęczek natki z pietruszki odrobina oleju sól pieprz 2 duże kubki jogurtu naturalnego główka czosnku Przygotowanie: Filet z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawą do gyrosa, usmażyć na oleju. Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić
Życie zaczyna się w kuchnikarnawale, też będzie idealnie smakować :) Nie jest bardzo pracochłonna, a wyglądem i smakiem zaskoczy niejednego Waszego gościa. SKŁADNIKI: 300 g filetów śledziowych 2 średnie buraki 2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 cebula 1 małe jabłko 3 ogórki konserwowe 1/2 pęczka szczypiorku(drobno posiekanego) 2 łyżki majonezu 1 łyżka naturalnego jogurtu sól pieprz sok z cytryny cukier
Kuchnia w opałachkojarzymy sałatki, czyli danie dla kobiet dbających o linię. Jest to dość męska sałatka, z kiełbasą, ziemniakami i prażoną cebulą. Idealnie pasuje do grilowanego mięsa, jak również jako dość pożywne samodzielne danie, ale starczy tego pisania przejdźmy do konkretów. Przepis Składniki: 1 kg ziemniaków sałatkowych (nie mączystych) por 125 ml rosołku warzywnego 4 łyżki octu winnego 4 łyżki zalewy(...)winny…hmm męskie jest piwo, kiełbasa, ale ocet winny… ale ok, na pewno będzie z nim trochę smaczniejsza, ale ze zwykłym octem też będzie pyszna. Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po czym wystudzamy i kroimy w plasterki. Nie musimy obierać, ale ważne żeby wystudzić, będą się dużo łatwiej kroić. Por czyścimy i kroimy w plasterki. Zagotowujemy rosołek, wrzucamy
KasiaiKrzysiu.plcebula kilka ziemniaków jajko białe wino 400ml śmietany 18% sól, pieprz, tymianek, koperek, masło, mleko tarty ser żółty Oczyszczone filety śledzia zalać mlekiem i odstawić na pół godziny. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ostygnięciu pokroić w plastry. Cebulę pokroić w pióra i zeszklić na masełku, dodać odrobinę białego wina i dusić cebulkę do jego odparowania. Następnie dodać śmietanę(...)pozostałe przyprawy. Po chwili wbić jajko i dobrze wymieszać. Opłukać śledzie z mleka i pokroić w kosteczkę. Opruszyć je solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym warstwami ułożyć 1/2 ziemniaków, 1/2 cebule, śledzie, 1/2 cebuli i znów 1/2 ziemniaków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, po tym czasie wyciągnąć zapiekankę posypac tartym żółtym serem i zapiekać jeszcze
MarciochaKucharzyziemniaków (ziemniaki mączyste, typ kulinarny C), 3 jajka, 500 g - 550 g mąki pszennej, sól nadzienie : 2 cebule, 3 łyżki tłuszczu (u mnie tłuszcz gęsi, może być masło, smalec), 50 g suszonych grzybów, 100 ml bulionu (warzywnego, drobiowego...) sól, cukier, pieprz świeżo zmielony, 3 łyżki soku z kiszonych ogórków lub kilka kropel soku z cytryny, łyżeczka posiekanego rozmartynu Ziemniaki ugotować(...)mundurkach, obrać ze skórki, przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Poddusić na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Gdy cebulą będzie miękka, dodać pokruszone grzyby (nie namaczam grzybów), przesmażyć. Wlać bulion, dodać rozmaryn, dusić aż grzyby bedą miękkie. Wlać kwas z ogórków kiszonych, doparwić solą, pieprzem i cukrem. Dusić jeszcze chwilę, aż odparuje płyn. Odstawić do ostudzenia. Ostudzone
królestwo garówzdrowszego zestawienia i w większości sałatek majonez zastępuję po części jogutrem. Zapraszam po przepis. Sałatka śledziowa 5-6 średnich płatów śledzi solonych a’la matjas 3-4 średnie ziemniaki 4 jajka 1 duża papryka czerwona 1 puszka groszku konserwowego kawałek pora (około 10 cm jasnej części) 3 średnie ogórki kiszone natka pietruszki 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu(...)zimną wodą, dolać ocet i zostawić do wymoczenia na około 3-4 godzinki. W międzyczasie ugotować ziemniaki (w całości, na parze lub w osolonej wodzie w mundurkach) i jajka. Ostudzone ziemniaki, jajka, ogórki kiszone, pora i paprykę pokroić w dość drobną kostkę. Groszek odcedzić z zalewy na durszlaku a natkę pietruszki posiekać. Wymoczone śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić
Pieguskowa Kuchniasię trzymał i nie wymagał wykałaczek. Jeżeli lubicie ostre smaki, można przed podaniem posypać ziemniaki np. papryką. Bardzo polecam! składniki 3 spore czerwone ziemniaki 6 cienkich plasterków wędzonego, surowego boczku ok 40 g sera (gouda, cheddar), startego prażona cebulka przygotowanie Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach - bez obierania. Zajmie to ok 20 minut. Wodę odlać, ziemniaki odparować, lekko przestudzić
Stare Garylinii frontu, więc przez jej terytorium latały niemieckie sterowce zeppeliny, które swym kształtem przypominały właśnie to danie. Kartacze vel cepeliny przygotowuje się z ciasta ze świeżych i gotowanych ziemniaków, z nadzieniem z mielonego mięsa. Spotkałam kiedyś wersję bezmięsną, z grzybami - takie kartacze również smakują pysznie, ale są też cepeliny z serem lub kiszoną kapustą. W kuchni białoruskiej czasem po wstępnym(...)cebula boczek kwaśna śmietana Ziemniaki, które zawierają dużo skrobi, bardzo szybko ciemnieją. Przygotowując kartacze warto dobrze zaplanować wszystkie czynności: najpierw ugotować ziemniaki i je ostudzić, przygotować nadzienie, a dopiero wtedy surowe ziemniaki zetrzeć i odcisnąć. Przygotować ciasto: 0,5 kg ziemniaków obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc i ostudzić. Ziemniaki można ugotować w mundurkach, a po wystudzeniu i obraniu
Obiad gotowyśredniej wielkości buraki 2 duże cebule 400 g matiasów 5 kopiastych łyżek majonezu 2 jajka 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku pieprz czarny mielony Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach, ostudziłem, obrałem i pokroiłem w kostkę. Buraki owinąłem w folię aluminiową wstawiłem na 90 min do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Ostudziłem i również pokroiłem w kostkę. Cebulę pokroiłem(...)kostkę. Jajka ugotowałem na twardo, białka drobno posiekałem, żółtka rozkruszyłem. Filety śledziowe opłukałem i pokroiłem w większą kostkę, wymieszałem z tymiankiem, oprószyłem pieprzem. Majonez wymieszałem z bazylią. Warstwami układałem ziemniaki, buraki, śledzie, cebulę i majonez. Wierzch sałatki udekorowałem białkiem, żółtkiem i burakami
R'n'G Kitchen