przygotowanie Warzywa umyć, szparagom obłamać zdrewniałe końce, nie obierać. W głębokiej patelni zagotować wodę, wrzucić szparagi, gotować ok 1 - 1,5 minuty. Wyjąć, pokroić na 3 cm kawałki. Ziemniaki ugotować w mundurkach (nie obierać), kiedy lekko przestygną zdjąć skórę, pokroić na mniejsze kawałki. Awokado pozbawić pestki i skóry, pokroić w plastry. Wymieszać składniki sosu - najwygodniej robić to w słoiku
Stare GaryWykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku. Po około 2 - 4 godzinach wyjąć i osuszyć. Pokroić na kawałki. Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Buraki obrać, i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. Jogurt wymieszać z majonezem i doprawić
Sto kolorów kuchniczosnku 3 cebule średniej wielkości 6 jajek pół szklanki mleka pęczek natki pietruszki lub /i bazylii pół pęczka szczypiorku sól pieprz Przygotowanie: 1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach z dodatkiem łyżeczki soli. Po ostudzeniu potnij w krążki ok 0,5 cm 2. Cebule i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij
AZgotuj!Pieprz; Margaryna do wysmarowania naczynia żaroodpornego. Sposób przygotowania: Brokuł umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie i podzielić na różyczki. 2 jaja ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, obrać, pokroić w plastry. Wędlinę pokoroić w kostkę. Przygotować sos. W miseczce roztrzepać 1 surowe jajo, dodać śmietanę, zimną przegotowaną wodę i zupę cebulową
Gospodyni MiejskaSkładniki: 6 płatów śledzi matias 5 ziemniaków 4 marchewki 1 duża cebula czerwona 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 15 dag sera żółtego sos 1 mały słoiczek majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego sól do smaku Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach razem z marchewką. Studzimy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Kukurydzę i fasolę odcedzamy
kgwjanczewomaślanka i mamy pełny, sycący i treściwy obiad:). 8 dużych ziemniaków 500g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 pęczek koperku 1 duża cebula 100g sera cheddar lub innego długodojrzewającego 100g sera mozzarella sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez około 45 minut. Paprykę,cebulę i koperek drobno siekamy. Sery trzemy
Szefowa kuchniZiemniaki w gajerku z farszem Ziemniaki w gajerku , brzmi nieco dziwacznie Gajerek to garniturek , czyli garnitur , taki wyraz używany często potocznie Gajerek ziemniaków jest z szynki szwarcwaldzkiej , a farsz z pasty pieczarkowej . Smak to poezja , nie ma nic lepszego , a na pewno trudno o ciekawsze odsłony ziemniaka. Moja rodzinka zakochała się od pierwszego kęsa . Doskonale smakują na gorąco , jeszcze lepiej(...)pieczarki Składniki na 3 osoby : 9 zgrabnych, małych ziemniaków 9 pieczarek 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżka smalcu 9 plastrów szynki szwardzwaldzkiej ( ja użyłam paczkowanej , szerokie plastry , można przeciąć wzdłuż i owinąć jednym dwa ziemniaki ) sól , pieprz do smaku olej rzepakowy dodatkowo : wykałaczki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki gotujemy w mundurkach . Tak żeby były lekko twarde . Studzimy , obieramy , przekrawamy
Ogrodnik w podróżySkładniki(2 porcje): - spory pojedynczy filet z kurczaka - 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach na półtwardo - 1 bakłażan - 1 czerwona papryka - 1 cebula - 6 ząbków czosnku - tymianek,bazylia, papryka wędzona, sól, pieprz, czosnek granulowany - łyżeczka oliwy Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrajamy na dwa kotlety i nacieramy 2 posiekanymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem, papryką wędzoną i bazylią. Odstawiamy
Cook&Lovemarzen. Jednak w zasiegu mojej "reki" okazaly sie byc knedle ze sliwkami, ktore przygotowalam z wielka ochota. Proste w przygotowaniu, dobrze znane w smaku. Za sprawa ziemniakow gotowanych w mundurkach aksamitne i delikatne. Nadzienie ze sliwki bardzo banalne, ale u mnie z mala niespodzianka w srodku. Skryty w miejscu pestki kawalek marcepanu to taki "odswietny" dodatek. A na koniec zamiast(...)moje knedle... skladniki: 0,5 kg ziemniakow 30 dkg maki 2 jajka szczypta soli i cukru sliwki marcepan na "polewe": kilka lyzeczek platkow migdalowych maslo cukier wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Przelewamy zimna woda, obieramy ze skorki i przepuszczamy przez praske. Dodajemy make, jajka, sol i cukier. Dokladnie mieszamy na jednolita mase. Formujemy walek, ktory kroimy na kawaleczki okolo
Przysmaki Karolkipolubię chłodników... Dla mnie zupa musi być gorąca - i basta. Jeśli jednak w ciepły, letni dzień miska z chłodnikiem wypełnia Wasze myśli, ten będzie doskonały. Szczególnie, że dzięki dodatkowi ziemniaków naprawdę syci i może stanowić pełnoprawny obiad nawet dla głodnego przedstawiciela płci silnej - sprawdziłam. Dania z dodatkiem kalarepki znajdziecie też dzisiaj u Mopsika, Ani i Pati. Chłodnik z wiosennych warzyw(...)cytryny 1,5 l maślanki 500 g creme fraiche (18%) 1 długi ogórek 1 pęczek rzodkiewki 1 kalarepka 500 g młodych ziemniaków 4 dymki 6-8 jajek koperek natka pietruszki 100 g fety Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić. Botwinkę umyć, osuszyć, posiekać. Wrzucić na lekko osolony, doprawiony cukrem i sokiem z 1/2 cytryny wrzątek. Gotować 5 minut, odcedzić, ostudzić. Maślankę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeindziej, na pewno, ale to na pewno nie zdecydowałabym się go wypróbować. Kilka składników, nic specjalnego, kto by się spodziewał, że wyjdzie z tego TO! Największe 'ale' miałabym do ziemniaka, a niepotrzebnie, gdy próbowałam ich pierwszy raz w ogóle nie przyszło mi do głowy, że się tam znajduje. A to on sprawia, że kotlety są cudownie kremowe, wręcz rozpływające się(...)złapać' w locie z lodówki i zatrzymać się na chwilę rozpływając się nad tym cudownym smakiem. Składniki: - dwie puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym - 5 niewielkich ziemniaków ugotowanych w mundurkach - 3 duże cebule - sok z połowy cytryny - curry (zużywam zwykle 2/3 opakowania) - sól, szczypta chilli - jajko - 2 łyżki mleka - bułka tarta - olej do smażenia 1. Cebulę drobno
Cook&Lovenich wymyślić - takiego niecodziennego. Polecam! Masa ziemniaczana (identyczna jak na Dofinki ): 250g ziemniaków sól, pieprz, olej do głębokiego smażenia 65g mąki 40g masła 2 jajka 1/2 szklanki wody szczypta soli Dodatkowo: 2 opakowania parówek z szynki (u mnie Henryk Kania ) Ziemniaki ugotować w mundurkach (najlepiej poprzedniego dnia). Wodę zagotować z masłem i dodatkiem soli. Garnek zdjąć z ognia, wsypać
Di gotujedniach zaprezentuję Wam mój pomysł na wykorzystanie ciasta ptysiowo-ziemniaczanego, ale teraz polecam kuleczki! 500g ziemniaków Ciasto parzone: 125g mąki 80g masła 4 jajka 1 szklanka wody szczypta soli Dodatkowo: sól, pieprz olej do głębokiego smażenia Ziemniaki ugotować w mundurkach (najlepiej poprzedniego dnia). Wodę zagotować z masłem i dodatkiem soli. Garnek zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wszystko dokładnie
Di gotujeWigilię i Święta. Zatem przepis podaję, jeśli ktoś ma jeszcze ochotę je przygotować. Składniki (na 30-40 pierogów): ciasto na pierogi z przepisu na najlepsze ciasto 250 gram ziemniaków, ugotowanych w mundurkach i obranych 250 gram chudego twarogu 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1/2 pęczka świeżego tymianku szczypta soli, pieprzu 1 jajko opcjonalnie do podania: podsmażona
Mango Papajamusztardy 1 łyżka miodu 100 ml oliwy extra vergine 3 łyżki kaparów 5 korniszonów z chili 1 średnia cebula pęczek koperku pęczek natki pietruszki Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach, wystudziłem. Przygotowałem sos : czosnek przecisnąłem przez praskę, połączyłem z sokiem z cytryny, bulionem warzywnym, musztardą i miodem. Mieszałem z powoli wlewaną oliwą. Gdy sos zgęstniał dodałem opłukane
R'n'G Kitchenziemniakami; powstał smakowity, gęsty, aksamitny krem o bardzo... polskim smaku! A podany w miseczkach z wydrążonych ziemniaków staje się bardzo efektownym daniem. :) Składniki: (na 4 osoby) 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach 1/2 litra dowolnego bulionu 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu 2 liście laurowe 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka brązowego cukru
Kuchnia PrezydentowejSkładniki: 1/4 szklanki olej, 2 sztuki cebula biała, 1 sztuka papryka ostra Iranian Cherry, 1/2 łyżeczki cukier, 1/2 kg ziemniaki gotowane w mundurkach, - ile potrzeba sól morska cebulę pokrojoną w talarki i posypaną cukrem lekko zeszklić na rozgrzanym oleju dodać do cebuli pokrojoną razem z pestkami ostrą papryczkę Iranian Cherry lub chilli lub jaką masz i podsmażać z 5 minut
W Mojej Kuchni Lubię