ze śmietaną - 548 przepisów (strona:7/37)

Pierogi z jagodami. 226

także proszę ją wlewać stopniowo. Najprawdopodobniej ilość wody będzie mniejsza), szczypta soli ( 2 razy: raz do ciasta i raz do wody, w której będą gotowane pierogi), łyżka oleju, duża śmietana 18%, 6 łyżeczek cukru - można dać więcej lub mniej, w zależności jak słodką śmietanę kto lubi. Przygotowanie: Jagody umyć i odsączyć, wymieszać z dwoma łyżkami cukru. Mąkę, jajko i szczyptę(...)ilości podanych składników wyjdzie ok.45 pierogów. Zagotować wodę ze szczyptą soli i łyżką oleju. Włożyć pierogi i od spodu delikatnie zamieszać. Po wypłynięciu gotować ok.1-2min. Wyciągnąć. Podawać polane śmietaną wymieszaną z cukrem. Smacznego

W kuchni u Moniki
Dyniowa Latte (Pumpkin Spice Latte) 202

Jesienny napój dla miłośników smakowych kaw. Rozgrzewające latte z dodatkiem pure z dyni i aromatycznych przypraw oraz bitej śmietany. Smakuje wybornie! Składniki: na przyprawę "Pumpkin Pie Spice": 4 łyżki cynamonu, 3 łyżki imbiru mielonego, 2 łyżki gałki muszkatołowej, łyżka zmielonych gożdzików, szczypta kardamonu na Pumpkin Spice Latte: 1/2 łyżeczki przyprawy "Pumpkin Pie Spice" szklanka mleka 2 łyżeczki cukru brązowego espresso(...)łyżki puree z dyni bita śmietana Mleko podgrzać i spienić.  Puree z dyni wymieszać z brązowym cukrem i przyprawą "Pumpkin Pie Spice". Dodać do mleka, ponownie zamieszać i przelać do kubka (można to zrobić przez sitko, aby odcedzić ewentualne większe kawałki dyni). Wlać powoli gorące espresso, a wierzch udekorować bitą śmietaną i posypać przyprawą :) Ten przepis bierze udział

wyzwania kuchenne
Chrupiąca surówka z koperkiem 568

Pyszna i lekka surówka w sam raz do obiadu czy też mięska z grilla. Ja robię z dodatkiem śmietany wtedy nie robi się taka wodnista ale można również dodać jogurtu. Najlepiej przygotować tuż przed podaniem sałata pozostanie wtedy chrupiąca. składniki: 1 średnia główka kruchej sałaty 400 g rzodkiewek 1 mały pęczek koperku 3-4 łyżki śmietany 18 % sól ziołowa Kamis(...)liści ze środka tworzących główkę są bardziej chrupiące. Rzodkiewki oczyścić i pokroić dowlonie. Ja pokroiłam mniejsze w plasterki a większe w półplasterki. Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać śmietanę a do smaku doprawić solą ziołową. Jeszcze raz wymieszać i podawać

Monia miesza i gotuje
Szybka tarta z pieczarkami cebulą 300

cieszyć ciepłym obiadem. Polecam! Składniki na 4 porcje (lub 2 jeśli jesteście baaardzo głodni): 1 płat ciasta francuskiego 3 średnie cebule 5 dużych pieczarek (ok. 200 g.) 100 ml śmietany (lub jogurtu naturalnego) 2 jajka 1 łyżeczka tymianku sól pieprz 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Pieczarki umyć osuszyć i pokroić w półplasterki (nóżki(...)również). Dodać do cebuli i podsmażać przez ok. 5 minut, aż nieco zmiękną. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Jajka wymieszać w misce, ze śmietaną i szczyptą soli. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Na cieście równomiernie rozłożyć farsz, zalać masą jajeczną i wyrównać. Piec w temp. 200ºC przez

Obiad za dychę
Nieco inna pomidorowa 170

czerwone papryki 2 kartoniki pomidorów krojonych  1 ząbek czosnku 3 marchewki 2 pietruszki 4-6 łyżek komosy ryżowej (przed ugotowaniem) bulion warzywny/woda około 1 litr 2 łyżki śmietany kremówki chilli w proszku sól, pieprz natka pietruszki wykonanie: Paprykę myjemy i dokładnie osuszamy. Przekładamy na blaszkę do pieczenia razem z czosnkiem. Pieczemy w temperaturze 180°C do chwili(...)nich pomidory, zmiksowaną paprykę oraz komosę ryżową. Pamiętajmy, że komosę uprzednio należy przepłukać pod bieżącą wodą. Gotujemy około 20-25 minut, bo tyle czasu potrzebuje komosa ryżowa. Dodajemy śmietanę oraz doprawiamy do smaku chilli, solą i pieprzem. Na talerzu ozdabiamy natką pietruszki. Gdyby zupa była zbyt gęsta należy dolać wodę

Przysmaki Karolki
Krem kurkowy 198

kurek, dokładnie umytych 2 łyżki masła 1 cebula, drobno posiekana 50 serka topionego szczypta gałki muszkatołowej szczypta chilli szczypta kurkumy dla koloru sól, świeżo mielony pieprz Do podania: kwaśna śmietana natka pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy kurki i przesmażamy, aż nadmiar wody odparuje. Przekładamy na talerz, a na patelni rozpuszczamy masło(...)kurkumą, solą i pieprzem. Gotujemy 20 minut do miękkości ziemniaków, dodajemy serek topiony i blendujemy na gładki krem. 3. Krem przekładamy do miseczek, na środku robimy kleksa z kwaśnej śmietany, posypujemy natką pietruszki. Możemy również podać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub prażonymi nasionami dyni. Smacznego

My Culinary Art
Jajecznica według sposobu Gordona Ramsaya 175

jajecznica okazała się zdecydowanie lepsza.     Składniki:   jajka (najlepiej świeże wiejskie. Mama kupuje takie od koleżanki w pracy, lub pewnego starszego pana na bazarku) masło łyżka śmietany sól (nie solimy jajek od razu, tylko doprawiamy ją dopiero na sam koniec) szczypiorek opcjonalnie do posypania jajecznicy Przygotowanie: Na zimną patelnie dajemy kawałek masła. Gordon wbija od razu jajka(...)ścinać zdejmowała garnek z palnika i mieszała przez chwilę jajka na stole, po czym wracała z nimi na palnik. Tą czynność należy powtarzać kilkakrotnie. Na koniec smażenia należy dodać śmietany. Doda on jajecznicy aksamitności i pulchności. I teraz można ją doprawić solą.           SMACZNEGO

Lili w kuchni
Oszukany śledź 195

Oszukany śledź bo tak go nazywamy... Z pewnością jedliście śledzie w śmietanie, to coś na wzór tego dania ale jednak zupełnie inne. Składniki: ogórki konserwowe cebulka ugotowane jajka śmietana 12 % sól, pieprz łyżka majonezu (niekoniecznie) kilka kropel octu Ogórki i cebulę kroimy w kosteczkę, jajka obieramy i kroimy na połówki (mogą być na miękko) lub też kostkę i dorzucamy

Pelusiowa Kuchnia
Zapiekanka z chleba tostowego 1859

zarówno na obiad, jak i syte śniadanie na ciepło. Składniki: opakowanie chleba tostowego 300 g szynki, salami lub kiełbasy 250 g żółtego sera 2 jajka 2 pomidory 250 ml śmietany 18% garść oliwek zielonych 2 cebule pęczek szczypiorku sól, pieprz, papryka ostra zioła prowansalskie   Przygotowanie Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Pomidory i oliwki kroimy w plasterki(...)ścieramy na tarce, szynkę kroimy w paski. Jajka mieszamy ze śmietaną i serem żółtym. Doprawiamy solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy warstwę chleba. Układamy na nim połowę szynki i cebuli, oliwki, kilka plastrów pomidora, zalewamy 1/3 sosu śmietanowego. Przykrywamy kolejną warstwą chleba i czynność powtarzamy, aż powstaną trzy warstwy. Na wierzch ostatniej kładziemy oliwki, plasterki pomidora, resztę sosu

e-PrzepisyKulinarne
Makaron z mozzarellą i suszonymi pomidorami - przepis 192

lekkim (chodzi o smak) sosem z mozzarellą, pomidorami suszonymi i natką pietruszki. Makaron z mozzarellą i suszonymi pomidorami Składniki 400 g makaronu wstążki 1 łyżka masła 250 ml śmietany 30% 120g sera mozzarella pęczek natki pietruszki 100 g suszonych pomidorów 2-3 ząbki czosnku 100 g rukoli Makaron z mozzarellą i suszonymi pomidorami Wykonanie Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu(...)czosnek. Nie za długo żeby nie był gorzki. Później dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Smażymy przez ok. 1-2 minuty. Po tym czasie na patelnię wlewamy śmietanę i dodajemy ser mozzarella pokrojony w kostkę. Dusimy wszystko ok 3-5 minut aż sos zacznie lekko gęstnieć.  Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Makaron odcedzamy

Pyza i Surówka
Pyszna zapiekanka ziemniaczana 544

wymaga dużych umiejętności kulinarnych, a zasmakuje nawet wybrednym podniebieniom Składniki: ok 8 średnich ziemniaków 2 pomidory 200 g kiełbasy lub szynki 2 cebule papryka czerwona 2 jajka 200 ml śmietany 18% pół małej czerwonej papryki 150 g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach, tak aby były lekko twardawe. Cebulę kroimy w piórka, wędlinę w paski(...)Podsmażamy na maśle. Paprykę kroimy w paski, pomidora w plasterki. Ser ścieramy na tarce. Jajka i śmietanę mieszamy ze sobą, dodajemy przyprawy (można również ulubione zioła) i połowę sera. Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Dzielimy na trzy części. Pierwszą częścią wykładamy dno naczynia do zapiekania. Na to układamy połowę wędliny z cebulą, papryki i kilka plasterków pomidora. Zalewamy

e-PrzepisyKulinarne
Orzechy i twaróg 244

reszty. Stojąc na straży domowego jedzenia nie mogłam nie zareagować i tak oto zamiast pudełka kupnego serka orzechowego nabyłam twaróg dobrej jakości, orzechy włoskie i  dobrej jakości śmietanę. Chwila spędzona w kuchni i oto na stole znalazł się wspaniały serek orzechowy. Twaróg orzechowy składniki: 250 g twarogu półtłustego mielonego około 50 g orzechów włoskich śmietana kremówka sól, pieprz

Przysmaki Karolki
Ciasteczka Lego 237

także zapakowane pojedynczo w celofan i przewiązane wstążką. Składniki: 2 szklanki mąki 50 g margaryny 50 g masła 80 g cukru (około 0,5 szklanki) 2 jajka 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na lukier: 1 białko 3/4 szklanki cukru pudru barwniki spożywcze w żelu lub proszku +M&Msy lub podobne(...)cukrem. Nie wyrzucamy białka – będzie potrzebne do zrobienia lukru. Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę – powinna mieć konsystencję plasteliny. W razie potrzeby można dodać nieco więcej śmietany kremówki lub mąki. Ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinamy kwadraty i prostokąty, można wyciąć sobie szablon z papieru, żeby były mniej więcej tej samej wielkości. Ciasteczka

Ciastkozercy
Gołąbki z muticookera 214

wiedziała co i jak.. 1 kapusta 50 dkg mięsa mielonego 10 dkg ryżu 1 cebula 1 jajko sól pieprz wegeta majeranek 1 słoiczek  przecieru pomidorowego listek, ziele śmietana  Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć, oddzielić liście i ściąć zgrubienia.  Ryż ugotować. Do m ięsa mielonego  dodać jajko, ryż , przyprawy i wymieszać.N a liście kapusty(...)przygotowane gołąbki ułożyć w misie multicookera,  dodać marchewkę , wlać wodę, przecier, dodać listek, ziele , wegete.U stawić program STEW i czas na 1 godzinę 40 minut..Na koniec dodać śmietanę i koperek

Moje domowe kucharzenie
Placek cebulowy 250

kuchni Alzacji. Składniki 500 g ziemniaków 250 g mąki 1 kg cebuli 2 średnie pory 50 ml mleka 2 łyżki oleju 4 dag drożdży 5 jajek 300 ml gęstej śmietany kwaśnej pieprz sól 1 łyżeczka kminku gałka muszkatołowa tłuszcz do wysmarowania blachy Przygotowanie Ugotowałem ziemniaki w mundurkach. Obrałem cebule, pokroiłem w plasterki. Pory także pokroiłem w plasterki. Ziemniaki odcedziłem, następnie(...)rozczynem dodałem ugniecione ziemniaki, wyrobiłem na gładkie ciasto. Odstawiłem jeszcze na 20 minut, do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzałem olej, zeszkliłem cebulę i pory. Przyprawiłem kminkiem, pieprzem i solą. Śmietanę wymieszałem z jajkami, doprawiłem solą, pieprzem i gałką. Zagniotłem ponownie ciasto, rozwałkowałem na natłuszczonej blasze. Uformowałem wyższy brzeg. Na cieście rozłożyłem cebulę i pory, polałem masą śmietanowo-jajeczną. Piekłem w piekarniku

R'n'G Kitchen