wiadoma, że najprostsze rozwiązania kulinarne okazują się strzałem w dziesiątkę. Ta surówka nie wymaga zbyt wiele uwagi a jest pyszna. Wyrazisty smak kalarepki został przełamany delikatnym smakiem koperku i śmietany. Żadnych innych dodatków nie potrzeba! Surówka jest świetna jako dodatek do dań mięsnych i rybnych. Korzystajmy z sezonu na kalarepkę, bo jest bliski końca. :-) 2 kalarepki 2 łyżki posiekanego koperku(...)łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz 1. Kalarepkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. 2. Dodajemy posiekany koperek, śmietanę, sól i pieprz. 3. Mieszamy i chłodzimy przed podaniem
Szefowa kuchniOZORKI A'LA ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Potrawa wymyślona przez moją siostrę,która w ten właśnie sposób robi śledzie i są rewelacyjne,ale raz spróbowała je zastąpić ozorkami i wyszły niesamowite spróbujcie sami,jest idealna jako potrawa na stół na imprezę rodzinną i nie tylko... SKŁADNIKI: OZÓR WOŁOWY 2 KOSTKI ROSOŁOWE OCET 10 %-6-7 ŁYŻEK LIŚĆ LAUROWY(...)ZIELA ANGIELSKIE TROCHĘ VEGETY SÓL I PIEPRZ PRZYPRAWA TYPU MAGGI ŚREDNI MAJONEZ DUŻA ŚMIETANA 18% 3 DUŻE CEBULE PRZYGOTOWANIE: OZÓR GOTUJEMY Z ROSOŁKAMI,ODROBINĄ VEGETY SOLI I PIEPRZU OK 2-2,5 GODZ-DO MIĘKKOŚCI PO WYSTUDZENIU OBIERAMY ZE SKÓRY DOKŁADNIE I KROIMY NASZE OZORKOWE MIĘSO W PLASTERKI OK. 1CM I TE PLASTERKI JESZCZE NA PÓŁ ROBIMY ZALEWĘ
Swojskie jedzonkoCUKRU SOK Z JEDNEJ CYTRYNY 2 ŁYŻKI ŻELATYNY W PROSZKU 300g SCHŁODZONEJ KREMÓWKI 250g MĄKI 150g MASŁA LUB MARGARYNY 70g CUKRU PUDRU CUKIER WANILIOWY 2 ŁYŻKI KWAŚNEJ ŚMIETANY 1 ŻÓŁTKO PRZYGOTOWANIE: Z MĄKI,CUKRU,ŚMIETANY,CUKRU PUDRU,CUKRU WANILIOWEGO,MASŁA I ŻÓŁTKA- ZAGNIEŚĆ GŁADKIE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY TROCHĘ WIĘKSZE NIŻ FORMA WYKŁADAMY NA BLASZKĘ NAKUWAMY WIDELCEM I DAJEMY(...)TRUSKAWKI OBIERAM Z SZYPUŁEK,MIKSUJĘ Z SOKIEM Z CYTRYNY I CUKREM ZAGOTOWUJEMY NASZ MUS,,WYŁĄCZAMY I MIESZAMY Z ŻELATYNĄ ROZPUSZCZONĄ WCZEŚNIEJ W 1/4 SZKL. ZIMNEJ WODY UBIJAMY ŚMIETANĘ KREMÓWKĘ I DODAJEMY OSTUDZONY MUS, MIESZAMY DELIKATNIE ŁYŻKĄ WYLEWAMY NA CIASTO,DAJEMY DO LODÓWKI NA OK 1-2 GODZ, DEKORUJEMY I MOŻEMY ZAJADAĆ SMACZNEGO
Swojskie jedzonkoJEST ZA SŁODKIE TYLKO W SAM RAZ,NA PEWNO POSMAKUJE I WAM SKŁADNIKI: 4-5 PACZEK HERBATNIKÓW MASA KRÓWKOWA W PUSZCE PACZKA KRAKERSÓW DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI 500 ML ŚMIETANY 30% 2 ŚMIETAN FIXY DO MASY BUDYNIOWEJ: 3/4 SZLK.CUKRU 2 CZUBATE ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ 2 CZUBATE ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ 200 G MARGARYNY 500 ML MLEKA PRZYGOTOWANIE(...)UKŁADAMY HERBATNIKI,NA TO WYKŁADAMY MASĘ BUDYNIOWĄ,NASTĘPNIE ZNOWU HERBATNIKI, SMARUJEMY MASĄ KRÓWKOWĄ Z PUSZKI NA TO KRAKERSY I NA TO DŻEM I NA WIERZCH UBIJAMY ŚMIETANKĘ ,DODAJEMY ŚMIETAN FIXY I WYKŁADAMY NA DŻEM,NA WIERZCH JAK KRO LUBI MOŻNA POSYPAĆ POSIEKANĄ CZEKOLADĄ LUB JAK W MOIM PRZYPADKU SŁODKIM KAKAO I DO LODÓWKI NA KILKA GODZIN,ŻEBY CIASTKA ZMIĘKŁY
Swojskie jedzonkocytryn,dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia,margarynę utrzeć z cukrem dodawać po trochę wystudzony budyń ,miksujemy na gładką masę,wykładamy na biszkopt MASA 2: 0,75 litra śmietany 30 %(pół litra +mała) 4 śmietan fixy 3 łyżeczki cukru pudru ubijmy śmietanę i wykładamy na masę budyniową WARSTWA 3: 4 paczki herbatników 1 cytryna cukier puder moczymy herbatniki
Swojskie jedzonkomasę 750 ml śmietanki 30% 5 łyżek lemon curd (kliknij tutaj po przepis na ten krem) 9-10 łyżek cukru pudru ( w zależności od upodobań) 3 ŚMIETAN FIXY 60 g wiórek kokosowych, uprażonych na suchej patelni Poncz sok z 1/4 cytryny 130 ml przegotowanej wody PRZYGOTOWANIE: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania(...)Przerwać, gdy zacznie stawać się gęsta, ale nie będzie jeszcze w pełni ubita. Lemon curd wymieszać z 2-3 łyżkami śmietanki w osobnej miseczce i dodać partiami do reszty śmietany ciągle mieszając (mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie- aby nie „przebić” śmietany) . Dodać cukier wymieszany ze śmietanfixami ,wymieszać. Na paterze ułożyć pierwszy blat i nasączyć 1/3 ponczu. Później posmarować
Swojskie jedzonkolepsze i zdrowsze od kurczaków smażonych i ociekających tłuszczem. Jeżeli jesteście na diecie możecie przyrządzić wersję gotowaną. Kurczaka po prostu gotujecie w małej ilości wody lub bulionu, później dodajecie śmietanę (jogurt) oraz chrzan, trzymacie na ogniu tyle by zgęstniało i voilà! Składniki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 200 ml śmietany 2 łyżki tartego chrzanu natka pietruszki Sól i pieprz(...)Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy kurczaka pokrojonego w drobną kostkę oraz czosnek. Smażymy na małym ogniu około 4 minuty tak aby mięso się ścieło. Dodajemy śmietanę oraz chrzan. Trzymamy wszystko na ogniu na tyle długo, by sos się zredukował i zgęstniał. Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę pietruszki Uwagi Można podawać z kaszą
Mr. Tastemałej marchewki 1/2 pietruszki kawałek pora dosł 2cm skrzydełko z kurczaka szpinak ( ja daje mrożony - 3 kulki ) jarzynka naturalna z sola morską pieprz i sól ewent. jeszcze cytryna kwaśna śmietana 18 % Kroimy jarzyny w kostkę, pierwsze wrzucamy ziemniaczki i czekamy aż się zagotują następnie dokładamy resztę jarzyn dodajemy tez jarzynki i ewent. soli, przykrywamy i gotujemy do momentu, aż kartofle(...)kuleczki wystarczają na te 1,5 litra zupy. Dodajemy je i mieszamy czekając do ich rozpadnięcia się. W tym czasie w kubku lub garnuszku rozrabiamy 5 dużych łyżek śmietany z wodą z zupy ( hartujemy ). Następnie wlewamy śmietanę do zupy i mieszamy aż do zagotowania. Gotujemy smakując i przyprawiając jeszcze z 5 min. Smacznego
Gotowanie...to proste !Zapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście możemy podać z bitą śmietaną lub lodami i przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, pycha… Robiłam już ten deser trzy razy i za każdym razem znika błyskawicznie:) Do przepisu radzę użyć dość(...)150g schłodzonego masła 1 żółtko 1 białko 5-6 niedużych jabłek (dość miękkich) 1 garść ulubionych, poszatkowanych bakalii (użyłam żurawiny i orzechów włoskich) około 3 łyżeczek miodu Dodatkowo: bita śmietana lub lody cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło
Mała Cukierenkapożegnanie lata lekki deser/ciasto. Szybki, prosty, smaczny. Uzbierałam kilkanaście galaretek, często mam też jogurt naturalny jak i creme fraiche (odpowiednik śmietany zawiera ok.35% tłuszczu) w lodówce i tak powstał smaczny deser znany również pod nazwą Jogurtowiec. Wyłożyłam na spód ciasteczkowy. Składniki (na blaszkę 18,5 cm x 18,5 cm): Spód: opakowanie herbatników/ciasteczek typu digestive (200 g) 5 łyżek(...)masła Ciasto: 3 galaretki 300 ml jogurtu naturalnego 300 ml słodkiej śmietany 30-36 % 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru (jak ktoś lubi słodsze desery można zwiększyć ilość cukru) 1. Każdą galaretkę oddzielnie rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Przekładamy do płaskiego naczynia, studzimy i odstawiamy do lodówki do stężenia. 2. Ciastka kruszymy, masło rozpuszczamy i dokładnie razem
NA MOIM TALERZUPierwszy raz jak piekłam, to niestety się nie udało, tak do końca. Musiałam je piec około 2 godziny, aby było do zjedzenia. Ciasto jest nietypowe, bo podstawowym składnikiem jest śmietana kremówka 30%, a nie masło lub margaryna. Zmodyfikowałam przepis i ciasto smakuje teraz przepysznie. Jest to ciasto ucierane, więc szybkie i proste do wykonania. W smaku nie za słodkie, lekko(...)sprawą śliwek. Życzę Wam miłego weekendu i pozdrawiam serdecznie! CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI I PISTACJAMI. Składniki: 400 g śliwek węgierek 250 ml śmietany kremówki 30% 270 g cukru 350 g mąki pszennej tortowej 3 jajka 1 czubate łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 50 g pistacji obranych (użyłam solonych
Zakątek rozkoszy kulinarnychsprawa . Szybkie wykonie i frajda z nadziewaniem. Akcja Ciasto na Niedzielę Składniki na rurki : 500 g mąki pszennej typ 500 250 g gęstej śmietany 18% 200 g margaryny szczypta soli cukier waniliowy 30 g cukier do obtaczania rurek Dodatkowo: czekolada 100 g mleko 2 łyżki Wykonanie rurek : Do misy wsypujemy(...)mąkę przesianą . Dodajemy cukier waniliowy . Margaryna miękka pokrojona w kostkę. Śmietana kwaskowa Szczypta soli Zagniatamy ciasto i do woreczka wkładamy , a potem do lodówki na dwie godziny do schłodzenia . Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto i przekładamy je na stolnicę silikonowa . Ciasto dzielimy na 4 części , wałkujemy cienko podsypując mąką aby nie sklejało się. Kroimy w paski
Różowa kuchniaKurki, czosnek, cebula, śmietana i masło – to bardzo popularne połączenie składników i smaków, które w tej czy innej formie przewija się przez różne dania. Wg przepisu poniżej przygotujemy je w postaci zupy. Zupa z kurek to jedno z najbardziej znanych, „flagowych” dań późnego lata i wczesnej jesieni, chociaż wychodzi dobrze również przez cały rok z kurek mrożonych . Przygotowana na bulionie(...)wychodzi dobrze również przez cały rok z kurek mrożonych. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 250g kurek (mogą być również mrożone ) 1,5l bulionu (patrz uwagi) 200ml słodkiej śmietany 18% 1 średnia marchewka (150g) kawałek (150g) selera 3 nieduże ziemniaki (350g) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula (120g) 1,5 łyżki masła sól świeży koperek do podania Instrukcje Warzywa
Kulinarna Pokusawyobrażam sobie kawy bez ciastka czy ciasta :) zawsze w moim domu jest coś słodkiego swojskiego :) dzisiaj upiekła pyszne ciasteczka na śmietanie z budyniem i winogronem . Jeśli jest ktoś chętny to zapraszam :) Ciasteczka podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień http://www.sklepbghnetwork.pl/category/jesien-na-sztuki . Składniki : 250 g mąki 2 cukry waniliowe 1/2 szklanka cukru 1/2 łyżeczki proszku 100 g margaryny(...)kwaśnej śmietany 0,5 l mleka 2 budynie waniliowe Winiary 1 łyżka mąki 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka masła Wykonanie : Z podanych składników na budyń ugotować budyń z 1 łyżką masła. Odstawić do przestygnięcia. Do miski wsypać mąkę z proszkiem , dodać śmietanę , margarynę , cukier, cukier waniliowy . Wszystko wyrobić mikserem na grudkowatą masę
Sama słodycz i szczypta chiliczosnek, sól. Można dodać jeszcze kotlety sojowe pokrojone w kostkę, przygotowane wcześniej w ten sposób , ale bez nich placek też jest dobrze napakowany i również pyszny. Tradycyjną śmietanę od lat zastępujemy "śmietaną" ze słonecznika, na którą przepis znajdziecie tutaj . Część takiej śmietany mieszam z gulaszem, reszta służy do oblania placków z góry. Do tego ogóreczki na zagryzkę
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEZapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście możemy podać z bitą śmietaną lub lodami i przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, pycha… Robiłam już ten deser trzy razy i za każdym razem znika błyskawicznie:) Do przepisu radzę użyć dość(...)150g schłodzonego masła 1 żółtko 1 białko 5-6 niedużych jabłek (dość miękkich) 1 garść ulubionych, poszatkowanych bakalii (użyłam żurawiny i orzechów włoskich) około 3 łyżeczek miodu Dodatkowo: bita śmietana lub lody cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło
Mała Cukierenkałyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa: 200g masła 500ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki Nutelli Bita śmietana: 500ml śmietanki kremówki 30% 1,5 opakowania Śnieżki Nasączenie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej pół szklanki wody 1,5 łyżeczki cukru Dodatkowo: opakowanie herbatników kakaowych (ok. 25sztuk) opakowanie herbatników maślanych(...)zaparzamy kawę. Słodzimy i studzimy. Biszkopt nasączamy około 12 łyżkami kawy. Następnie smarujemy masą, wyrównujemy i układamy warstwę jasnych herbatników. Smarujemy je powidłami i przykrywamy warstwą ciemnych herbatników. Bita śmietana: Schłodzoną kremówkę ubijamy. Następnie dodajemy Śnieżki. Ubitą śmietanę wykładamy na ciemne herbatniki. Chłodzimy. Następnego dnia wierzch posypujemy kakao (typu Nesquik lub Puchatek) lub startą czekoladą. SMACZNEGO! ;) Podany przepis pochodzi
Czerwona Porzeczkakażdym sosem. Składniki 250 g makaronu fusilli (świderki) 300 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka masła klarowanego 1 mała puszka groszku konserwowego 1 łyżka suszonego estragonu 100 ml śmietany 30% 150 ml śmietany 18% pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Filety z kurczaka kroimy(...)paski lub kostkę (jak kto woli), podsmażamy na maśle klarowanym. Śmietany mieszamy ze sobą i estragonem, dodajemy do mięsa i dusimy na średnim ogniu do lekkiego zgęstnienia. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Do sosu dodajemy osączony z zalewy groszek, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy makaron i posiekany szczypiorek, ponownie mieszamy (do całkowitego połączenia sosu z makaronem). Podajemy od razu
R'n'G Kitchenmasła - 200 g białej fasolki - 500 g buraków - 400 g pomidorów - 1/2 pęczka natki pietruszki - sól, pieprz - 1 łyżeczka octu - 2 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - 200 ml śmietany do zupy 22% Składniki na 6-8 porcji. Białą fasolkę zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Na drugi dzień zmieniamy wodę, solimy i gotujemy do miękkości. Można też użyć(...)pomidory będą miękkie to blendujemy na gładką masę i dodajemy do zupy. Jak wszystkie warzywa mamy ugotowane to dodajemy do zupy fasolkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Do zupy dodajemy śmietanę hartując ją zupą żeby nam się nie ścięła (do śmietany dodajemy stopniowo zupę i mieszamy). Jeżeli jest potrzeba to na koniec jeszcze doprawiamy i jemy Jeżeli ktoś nie jada mięsa
Kuchenne WariacjePropozycja na kolejne tradycyjne, pyszne danie z kuchni polskiej. Większość lubi knedle, które można podać ze śmietaną i cukrem, z bułką tartą z masłem i cynamonem i na wiele innych sposobów, wg uznania i upodobania. Zawsze smakują wybornie. Składniki 700 g ziemniaków 2 jajka 350 g mąki pszennej śliwki węgierki sól cukier cynamon śmietana Przygotowanie Ugotowałem obrane ziemniaki.. Gorące(...)szczyptę soli. Knedle gotowałem ok. 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię wody ( czas gotowania zależy od wielkości uformowanych knedelków, im mniejsze tym czas krótszy). Wyjąłem łyżką cedzakową. Podałem ze śmietaną wymieszaną z cynamonem i cukrem
R'n'G Kitchengęstą) 3 szt sól pieprz cayenne gałka muszkatołowa papryka słodka pół małej łyżeczki cukier oliwa 2-3 łyżki 1 łyżeczka curry śmietana ukwaszona lub słodka jeśli lubimy SPOSÓB WYKONANIA : Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy z miąższu, kroimy w kostkę (wielkość nie ma znaczenia) Cebulę, czosnek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę(...)Jeśli chcemy mieć gęściejszą zupę, dodajemy również pokrojone w kostkę ok 3 ziemniaków. Gotujemy do miękkości,miksujemy i doprawiamy do smaku przyprawami wedle naszych upodobań. Możemy zabielić ją słodką śmietaną lub ukwaszoną gęstą śmietaną co nada jej dodatkowego smaku. Podajemy z uprażonymi pestkami dyni lub np. z groszkiem ptysiowym. Prosta szybka a jak smaczna. Polecam również inne przepisy
Basia w kuchnimnie zupa owocowa to taka podbita mąką i zaprawiona śmietana . Natomiast dla mojego męża to czysta woda z kluskami . Nie woda tylko kompot . Według mnie kompot z kluskami nie jest zupą . Dlatego gotuje taką jaką nauczyłam się od mojej mamy.z małą różnicą , nie dodaje mąki. Składniki 4 porcje 1 kg truskawek ( może być mrożonych) 2 litry wody 4 łyżki(...)cukru ( można więcej ,będzie slodsze) 400g gęstej śmietany (może być jogurt typu greckiego) Wykonanie Umyte truskawki zalewam wodą i gotuje . Od zakipienia ok 4 minut. Następnie miksuje truskawki i dodaje śmietanę i cukier . Jeszcze tylko 1 raz musi zagotować się . To wszystko . Dodaje kluski osobno ugotowane. Tę zupę można jeść na ciepło i na zimno. Taką zupę gotuję
Eli Gotowanieciasto jest gotowe. Krok 3 Upieczone ciasto ostudzić i przekroić na 3 części. Krok 4 Do wysokiego naczynia wlać śmietankę i miksować na wolnych obrotach do chwili aż śmietana zacznie gęstnieć . Wsypać cukier puder i miksować do chwili całkowitego zgęstnienia śmietany. Krok 5 Przekrojone placki posmarować bitą śmietana i odłożyć do lodówki. do porządnego schłodzenia
Eli Gotowaniekakao 3/4 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1/2 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki soli 1/2 szkl. śmietany 18% W rondelku na parze roztopić masło z czekoladą i kakaem, odstawić do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, jajka ubić(...)cukrem, wanilią i solą, aż w pełni się połączą. Do mikstury dodać schłodzoną mieszankę czekoladową, wsypać 1/3 mąki i dokładnie wymieszać, wlać śmietanę, a kiedy się połączą na gładką masę, dosypać resztę mąki. Wlać do papilotek w foremkach, do ok. 3/4 wysokości. Piec 18-20 minut. Frosting 150g mascarpone 2-3 łyżki masła orzechowego 2-3 łyżeczki cukru pudru
Przepysznik - BLW i nie tylkonaleśniki (np. z TEGO przepisu) Farsz: 100g orzechów włoskich 5 łyżek rodzynek skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szkl. cukru pudru 5 łyżek śmietany 30% (ja użyłam kwaśnej 18% i też wyszły przepyszne) 1 kieliszek rumu 2 łyżki masła Sos czekoladowy: 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru kieliszek rumu(...)ruloniki i włożyć do naczynia żaroodpornego, wierzch każdego posmarować masłem. Zapiekać w temperaturze 180 C przez ok. 15-20 minut. W tym czasie rozpuścić na parzę czekoladę, wmieszać delikatnie śmietanę, cukier i rum. Sos powinien być gładki i lśniący, niezbyt gęsty. Po wyjęciu naleśników z piekarnika, polać je sosem i podawać na ciepło. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkocukru pudru (ja nie dodawałam, gdyż nadzienie wydawało mi się samo w sobie wystarczająco słodkie) 100g orzechów włoskich 100g zblanszowanych migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej śmietany 3 biszkopty lady fingers 1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania rogalików lukier posiekane migdały na posypkę Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić(...)można dodatkowo lekko wycisnąć. Zmielić dwukrotnie w maszynce. Masę marcepanową rozetrzeć delikatnie, dodać zmielony mak i bakalie, dosypać rozkruszone na drobno biszkopty i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda, jej konsystencję reguluje się poprzez stopniowe dozowanie śmietany. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt 65x34cm i przeciąć wzdłuż, każdy z dwóch
Przepysznik - BLW i nie tylkoimprezę do pochrupania, albo zamiast chipsów czy popcornu w czasie filmowego wieczorku. Makowe krakersy 1 łyżka cukru 1 łyżka masła 1 łyżka maku 3 łyżki mleka 3 łyżki śmietany 12% 160g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka mleka + 1 łyżka śmietany 12% na glazurę Przesianą mąkępołączyć z solą, makiem i cukrem. Dodać roztarte w palcach masło i delikatnie wymieszać(...)Następnie dodać mieszaninę mleka i śmietany. Zagnieść gładkie, twarde ciasto i wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na średniej grubości prostokąt i pokroić na nieduże kwadraciki. Przenieść krakersy na blachę i przygotować glazurę, posmarować nią krakersy i posypać gruboziarnistą solą. Piec ~20 minut w 165-170C. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkorazie cicho sza! Dzisiaj makaron penne ubabrany malowniczo w szpinakowym „sosie”. Makaron ze szpinakiem dowolny makaron 5-7 brykietów szpinaku mrożonego 100g serka śmietankowego lub śmietany 18% ząbek czosnku łyżka soku z cytryny 2 łyżki zmielonych na mąkę nerkowców przyprawy: u nas mieszanka pomidorów suszonych, czosnku, czarnuszki i pieprzu ziołowego Makaron ugotować tak, jak lubimy najbardziej (u nas al dente(...)pozwolić mu się powoli rozmrozić, dorzucić wybrane przyprawy, wlać sok z cytryny, wsypać mąkę z nerkowców i sprasowany czosnek. Na koniec wrzucić do miseczki albo szklanki serek bądź śmietanę i wymieszać kolejną z jedną, dwoma i z trzema łyżkami ciepłego szpinaku, aż się ogrzeje, po czym wmieszać w resztę szpinaku (polecam tak zrobić po to, żeby śmietana się nie zważyła
Przepysznik - BLW i nie tylkoJako zwieńczenie Trylogii pierogowej wrzucam wam dzisiaj przepis na moje ukochane pierogi z dzieciństwa, z farszem serowym na słodko, podawane polane suto śmietaną z cukrem (tak wiem wiem, że to niezdrowe, piszę tylko jak podawała mi je mama w dzieciństwie ;) ). Ja swojej córze zaserwowałam je z odrobiną śmietany i domowym dżemem truskawkowym. Oczywiście zjadła tylko dżem i zlizała śmietanę, zostawiając
Przepysznik - BLW i nie tylkozapraszam i zachęcam do bacznej obserwacji bloga. Knedle z truskawkami 1kg ziemniaków ~330g mąki pszennej jajko 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (tylko do młodych ziemniaków) ~30 średnich truskawek cynamon śmietana 18% syrop klonowy (jeśli ktoś lubi słodsze) Ziemniaki obrać i ugotować (gotować mnie więcej 30 minut). Przecedzić, rozgnieść widelcem albo przecedzić przez praskę i odstawić do przestygnięcia. Kiedy będą już(...)trochę dłużej), na małym ogniu, woda powinna tylko delikatnie bulgotać. Wyjmujemy łyżką cedzakową i możemy podawać. Pyszne są same w sobie, ale u nas w domu króluje wersja ze śmietaną z cukrem. Jako, że jednak postanowiliśmy odstawić rafinowany cukier, podaliśmy knedle ze śmietaną wymieszaną z syropem klonowym. Są równie pyszne jak te z mojego dzieciństwa! Smacznego! A na koniec trzeba
Przepysznik - BLW i nie tylkodzieciństwa, połączenie trzech smaków, które uwielbiałam jako dziecko i uwielbiam do tej pory. Może komuś jeszcze uratuje kolację tak jak mnie? Tosia w każdym razie nie narzekała. Pomidory ze śmietaną 1 pomidor 1/2 cebuli 1 łyżka śmietany 18% przyprawy (pieprz, bazylia, oregano) Pomidora dokładnie umyć i osuszyć, wykroić zielony kawałek, pokroić w plastry, a następnie w kostkę. Tak samo postąpić(...)cebulą i wszystko razem wrzucić do miski. Dodać śmietanę i zioła, wymieszać. Gotowe sycące śniadanie bądź kolacja. PS. Na zdjęciach cała wielka mich dla pięcioosobowej rodziny, z trzech gigantycznych pomidorów :D Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkomoim domu to absolutny hit nad hitami, są przepyszne i wszyscy są w nich zakochani. Delikatne i aksamitne, mają zdecydowanie lepszą strukturę niż klasyczne lody na bazie samej bitej śmietany lub jogurtu i dodatków. To wszystko za sprawą bananów, magicznego składnika, który słodzi, nadaje puszystości i delikatności. Od dzisiaj kupujemy banany na kilogramy :) Lody bananowo-orzechowe 4 dojrzałe banany 400g(...)śmietany 30% 2 łyżki masła 100% orzechów Banany pokroić w półplasterki, wrzucić do pudełka i wstawić do lodówki na kilka godzin (4-5), po wyjęciu wrzucić do blendera i zmiksować na gładko. W zasadzie taki sorbet bananowy sam w sobie jest już świetnym deserem :) Ja natomiast ubiłam jeszcze śmietanę na sztywno, dorzuciłam do niej zmiksowane mrożone banany, a na koniec
Przepysznik - BLW i nie tylkozupą zachwycą ;) Zupa jagodowa (porcja na dwa obiady dla trzyosobowej rodziny - z dokładkami) 0,5kg jagód 3l wody syrop klonowy bądź cukier kokosowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki śmietany 18% dowolny makaron Jagódki trzeba dobrze umyć i przebrać z niepożądanych gałązek, listków czy robaczków. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i zostawić leciutko pyrkającą(...)ziemniaczaną rozrobić w 1/2 szklanki zimnej wody i szybko mieszając miotełką bądź łyżką, wlać do zupy zestawionej z ognia. Następnie do tej samej miski, w której mieszaliśmy mąkę, wlać śmietanę, dolać do niej łyżkę zupy i zamieszać, dodać trzy łyżki, po chwili pięć i za chwilę jeszcze raz pięć. Kiedy śmietana się nieco ociepli, można ją wlać do zupy
Przepysznik - BLW i nie tylkoSkładniki / Ingredients: 250 g serka mascarpone / 250 g mascarpone 250 g truskawkek / 250 g strawberries mus truskawkowy / strawberry mousse 1 śmietana kremówka 30 - 36% / 1 whipping cream 30 - 36 % 200 g ciasteczek korzennych / 200 grams of spice cookies 3 łyżeczki cukru pudru / 3 teaspoons powdered sugar 1 żółtko / 1 egg yolk Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, schłodzenie(...)blenderze. Wkładamy je na dno kubeczków lub szklanek z płaskim dnem. Polewamy ciastka jedną łyżką musu truskawkowego. Następnie w misce ubijamy żółtko z cukrem pudrem. Potem innej misce ubijamy śmietanę. Żółtka mieszamy z serkiem mascarpone, a potem dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Całość wykładamy na pokruszone ciastka z musem. Na górę deseru kładziemy truskawki do dekoracji
Projekty ze smakiembarszczu i na przekąskę. Składniki na ok. 40 sztuk: 300 g mąki + 50 g do podsypania kostka masła (200 g) 1 jajko ½ łyżeczki soli 100 g gęstej, kwaśnej śmietany Nadzienie: ok. 0,5 kg mięsa (np. łopatka) 2 cebule ząbek czosnku sól, pieprz majeranek Vegeta lub włoszczyzna olej do smażenia Dodatkowo: 1 jajko(...)mięsa, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić solą i pieprzem. Mąkę zagnieść z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę, aby nie było jasnych plamek z masła bądź śmietany. (Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące.) Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż
Pelusiowa Kuchniazbyt dużo czasu, a chcemy zjeść coś pysznego. Składniki: 60 dkg. piersi z indyka 20 dkg. boczku wędzonego, pokrojonego w cienkie plastry sól pieprz czarny mielony 4 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki mąki 2 jajka 20 dkg. tartego sera 15 dkg. ser topiony kremowy 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Piersi z indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroi ć w drobną kostk(...)Posolić, popieprzyć i odstawi ć ( sól zmi ę kczy piersi z indyka). Do miski wbi ć jaja, 3 łyżki kwaśnej śmietany, mąki, dokładnie wymiesza ć , aż b ę dzie gładkie, doda ć ser topiony kremowy, tarty ser, pokrojone w kostk ę piersi i posiekany czosnek. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką, po bokach oraz spód układamy cieniutkie plastry bekonu. Wlewamy
Smaczne PotrawyPuszyste serowe nadzienie, słodkie, idealnie komponuje s ię z delikatnym ciastem. To bardzo szybka i łatwa do zrobienia potrawa, a przy tym niesamowicie smaczne. Knedle możemy podać zarówno ze śmietaną i cukrem, polane masłem z bułką tartą, posypane cukrem i cynamonem. Knedle można zamrozi ć, rozkładając je w zamrażalniku na ściereczce. Należy to jednak robić umiejętnie inaczej mogą się posklejać(...)woreczku. W ten sposób knedle na pewno nie będą posklejane. Składniki: 1 kg. ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej 2 łyżki stołowe gęstego jogurtu lub śmietany 2 jajka 2 kostki twarogu sól mąka do podsypywania cukier cynamon Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku aż do miękkości. Po ugotowaniu odlewamy je, studzimy, przeciskamy przez
Smaczne PotrawyDeser biszkoptowy z polewą czekoladową, kremem waniliowym i bitą śmietaną jest niesamowity. Tradycyjny deser pochodzi z Węgier i nosi nazwę Somlói galuska. Zalet ma wiele jest szybki w wykonaniu, lekki, pysznie rozpływa się w buzi i znika błyskawicznie. A przy tym można go efektownie podać i zrobić wrażenie. Składniki: 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 opakowanie budyniu czekoladowego(...)mleka 400 gr. biszkoptów bita śmietana Przygotowanie: Wlej pół lita mleka do garnka i postaw na ogniu do zagotowania. Nie wlewaj jednak wszystkiego, odlej szklankę do kubka. Wsyp zawartość torebki z budyniem waniliowym do kubka, gdzie odlałeś szklankę zimnego mleka. Rozmieszaj dokładnie budyniowy proszek z mlekiem. W międzyczasie przygotuj salaterki i włóż trochę do każdej połamane (na dość duże kawałki
Smaczne Potrawymiękkiego) 5 żółtek ½ szklanki brązowego cukru ziarenka z jednej laski wanilii łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki tortowej ½ szklanki zmielonych otrąb owsianych szczypta soli 4 łyżki kwaśnej śmietany Żeby nie uświnić blatu, siebie i diabli wiedzą czego jeszcze, wszystkie składniki wsadziłam do miski i hakiem do ciasta z grubsza wyrobiłam. Zbiłam ciasto w zgrabną kulkę, owinęłam w folię(...)podpiec 10 min w 190 stopniach. Mus z mango: puszka pulpy z mango lub 3 duże owoce zmiksowane na gładko pudełko (400 g) jogurtu naturalnego greckiego dwie szklanki bitej śmietany – wynalazki w aerozolu się nie nadają dwie łyżki miodu – jak ktoś nie lubi można dodać cukier dwie łyżki rozpuszczonej żelatyny Pulpę łączymy z jogurtem, miodem i żelatyną. Jak już będzie
ladykitchenciemny : 5 jajek 1 szklanka mąki tortowej 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę śmietanową : 1 l śmietany kremówki 36 % 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej Winiary 3 łyżeczki żelatyny 2 szklanki przegotowanej wody około 40 dag galaretki(...)pieczenia Przelać ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Wykonanie masy śmietanowej : Galaretki rozpuścić i żelatynę rozpuścić w przegotowanej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym , stopniowo ciągle mieszając mikserem dodawać tężejącą galaretkę i jeszcze chwilę mieszać. Galaretki cukrowe pokroić w kostkę i dodać do śmietany, wymieszać. Czekoladę rozpuścić
Sama słodycz i szczypta chilitort dla dziecka. Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru (niepełna) 2 czubate łyzki dobrego kakao 1 łyżka oleju Nadzienie: 250ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru, Wiśnie w lekkim syropie (dla dorosłych będę lepsze w likierze ;-)) Lekki poncz z wody, soku cytrynowego i cukru do nasączenia biszkoptu Dekoracja: 400g czekolady(...)wieczór wcześniej i zostawiam w piekarniku na noc żeby powoli się wystudził. Mój biszkopt przekroiłam tylko na pół, ale można na ile warstw się chce. Nasączyłam ponczem. Ubiłam śmietanę z cukrem na sztywno i przełożyłam biszkopt. Na to poukładałam wiśnie i docisnęłam druga połówką biszkoptu. Do dekoracji można użyc gotowego czekoladowego ganache lub polewy czekoladowej, ale bardzo prosto robi
Smaki Przyprawy i KoloryBanoffee to bardzo smaczny deser z bananów i toffi z bitą śmietaną na spodzie z ciastek digestive. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Składniki: Ciastka typu digestive; Masło 1/4 kostki; Bita śmietana; Banany (w zależności od wielkości 3-4); Sos toffi; Kilka kropel cytryny. Wykonanie: Ciastka oraz masło wrzucamy do blendera i miksujemy na największych obrotach aż oba składniki się połączą(...)sposób tworzymy podstawę do ciasta. Formujemy tak, aby boki były troszkę wyżej. Na podstawę wylewamy sos toffi. Kroimy banany w plastry i układamy na toffi. Następnie ubijamy śmietanę i wykładamy na banany. Dekorujemy toffi lub wiórkami czekolady i wkładamy do lodówki na kilka godzin
Smaki Przyprawy i Kolorylody są jak znalazł :-) Mocno czekoladowe, ekspresowe w wykonaniu, z chrupiącymi kawałkami czekolady, rozpływające się w ustach. Przepyszne! Bardzo polecam! Składniki na około 1100 ml lodów: 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 400 ml schłodzonego niesłodzonego mleka skondensowanego 125 g cukru pudru 3 łyżki ciemnego kakao 100 g gorzkiej czekolady najlepiej powyżej 60% kakao 50 g mlecznej czekolady oraz(...)rozpuścić w kąpieli wodnej: wrzucić czekoladę do miseczki, którą umieścić nad garnkiem lub rondelkiem z gotującą się wodą. Mieszać od czasu do czasu, aż czekolada rozpuści się. Wystudzić czekoladę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietany dodać kakao. Zmiksować na gładką masę. Następnie powolutku, małym strumieniem wlewać stopioną czekoladę, nie przestając miksować. Zmniejszyć obroty miksera
maniapieczeniaPavlova z bitą śmietaną, truskawkami i borówkami jest deserem nie tylko pięknym ale również smacznym, którego smak się długo pamięta. Moja wczorajsza pavlova zniknęła w ciągu dziesięciu minut. Składniki: 3 białka z dużych jaj (tak by tego białka było 100-110g), 150g cukru, śmietanka 30%, truskawki, borówki, masło do posmarowania blaszki. Przygotowanie: Białka ubić mikserem, powoli dodawać cukier. Miksować(...)suszyć przez 4h ( u mnie w domu nikt nie mógł się doczekać i beza suszyła się tylko 1h, ale i tak była niesamowicie smaczna). Po tym czasie ubić śmietanę na sztywną masę. Przygotować owoce. Bitą śmietanę rozsmarować na bezie i poukładać owoce. Smacznego
W kuchni u Monikitakże proszę ją wlewać stopniowo. Najprawdopodobniej ilość wody będzie mniejsza), szczypta soli ( 2 razy: raz do ciasta i raz do wody, w której będą gotowane pierogi), łyżka oleju, duża śmietana 18%, 6 łyżeczek cukru - można dać więcej lub mniej, w zależności jak słodką śmietanę kto lubi. Przygotowanie: Jagody umyć i odsączyć, wymieszać z dwoma łyżkami cukru. Mąkę, jajko i szczyptę(...)ilości podanych składników wyjdzie ok.45 pierogów. Zagotować wodę ze szczyptą soli i łyżką oleju. Włożyć pierogi i od spodu delikatnie zamieszać. Po wypłynięciu gotować ok.1-2min. Wyciągnąć. Podawać polane śmietaną wymieszaną z cukrem. Smacznego
W kuchni u MonikiJesienny napój dla miłośników smakowych kaw. Rozgrzewające latte z dodatkiem pure z dyni i aromatycznych przypraw oraz bitej śmietany. Smakuje wybornie! Składniki: na przyprawę "Pumpkin Pie Spice": 4 łyżki cynamonu, 3 łyżki imbiru mielonego, 2 łyżki gałki muszkatołowej, łyżka zmielonych gożdzików, szczypta kardamonu na Pumpkin Spice Latte: 1/2 łyżeczki przyprawy "Pumpkin Pie Spice" szklanka mleka 2 łyżeczki cukru brązowego espresso(...)łyżki puree z dyni bita śmietana Mleko podgrzać i spienić. Puree z dyni wymieszać z brązowym cukrem i przyprawą "Pumpkin Pie Spice". Dodać do mleka, ponownie zamieszać i przelać do kubka (można to zrobić przez sitko, aby odcedzić ewentualne większe kawałki dyni). Wlać powoli gorące espresso, a wierzch udekorować bitą śmietaną i posypać przyprawą :) Ten przepis bierze udział
wyzwania kuchennePyszna i lekka surówka w sam raz do obiadu czy też mięska z grilla. Ja robię z dodatkiem śmietany wtedy nie robi się taka wodnista ale można również dodać jogurtu. Najlepiej przygotować tuż przed podaniem sałata pozostanie wtedy chrupiąca. składniki: 1 średnia główka kruchej sałaty 400 g rzodkiewek 1 mały pęczek koperku 3-4 łyżki śmietany 18 % sól ziołowa Kamis(...)liści ze środka tworzących główkę są bardziej chrupiące. Rzodkiewki oczyścić i pokroić dowlonie. Ja pokroiłam mniejsze w plasterki a większe w półplasterki. Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać śmietanę a do smaku doprawić solą ziołową. Jeszcze raz wymieszać i podawać
Monia miesza i gotujecieszyć ciepłym obiadem. Polecam! Składniki na 4 porcje (lub 2 jeśli jesteście baaardzo głodni): 1 płat ciasta francuskiego 3 średnie cebule 5 dużych pieczarek (ok. 200 g.) 100 ml śmietany (lub jogurtu naturalnego) 2 jajka 1 łyżeczka tymianku sól pieprz 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Pieczarki umyć osuszyć i pokroić w półplasterki (nóżki(...)również). Dodać do cebuli i podsmażać przez ok. 5 minut, aż nieco zmiękną. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Jajka wymieszać w misce, ze śmietaną i szczyptą soli. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Na cieście równomiernie rozłożyć farsz, zalać masą jajeczną i wyrównać. Piec w temp. 200ºC przez
Obiad za dychęczerwone papryki 2 kartoniki pomidorów krojonych 1 ząbek czosnku 3 marchewki 2 pietruszki 4-6 łyżek komosy ryżowej (przed ugotowaniem) bulion warzywny/woda około 1 litr 2 łyżki śmietany kremówki chilli w proszku sól, pieprz natka pietruszki wykonanie: Paprykę myjemy i dokładnie osuszamy. Przekładamy na blaszkę do pieczenia razem z czosnkiem. Pieczemy w temperaturze 180°C do chwili(...)nich pomidory, zmiksowaną paprykę oraz komosę ryżową. Pamiętajmy, że komosę uprzednio należy przepłukać pod bieżącą wodą. Gotujemy około 20-25 minut, bo tyle czasu potrzebuje komosa ryżowa. Dodajemy śmietanę oraz doprawiamy do smaku chilli, solą i pieprzem. Na talerzu ozdabiamy natką pietruszki. Gdyby zupa była zbyt gęsta należy dolać wodę
Przysmaki Karolkikurek, dokładnie umytych 2 łyżki masła 1 cebula, drobno posiekana 50 serka topionego szczypta gałki muszkatołowej szczypta chilli szczypta kurkumy dla koloru sól, świeżo mielony pieprz Do podania: kwaśna śmietana natka pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy kurki i przesmażamy, aż nadmiar wody odparuje. Przekładamy na talerz, a na patelni rozpuszczamy masło(...)kurkumą, solą i pieprzem. Gotujemy 20 minut do miękkości ziemniaków, dodajemy serek topiony i blendujemy na gładki krem. 3. Krem przekładamy do miseczek, na środku robimy kleksa z kwaśnej śmietany, posypujemy natką pietruszki. Możemy również podać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub prażonymi nasionami dyni. Smacznego
My Culinary Artjajecznica okazała się zdecydowanie lepsza. Składniki: jajka (najlepiej świeże wiejskie. Mama kupuje takie od koleżanki w pracy, lub pewnego starszego pana na bazarku) masło łyżka śmietany sól (nie solimy jajek od razu, tylko doprawiamy ją dopiero na sam koniec) szczypiorek opcjonalnie do posypania jajecznicy Przygotowanie: Na zimną patelnie dajemy kawałek masła. Gordon wbija od razu jajka(...)ścinać zdejmowała garnek z palnika i mieszała przez chwilę jajka na stole, po czym wracała z nimi na palnik. Tą czynność należy powtarzać kilkakrotnie. Na koniec smażenia należy dodać śmietany. Doda on jajecznicy aksamitności i pulchności. I teraz można ją doprawić solą. SMACZNEGO
Lili w kuchniOszukany śledź bo tak go nazywamy... Z pewnością jedliście śledzie w śmietanie, to coś na wzór tego dania ale jednak zupełnie inne. Składniki: ogórki konserwowe cebulka ugotowane jajka śmietana 12 % sól, pieprz łyżka majonezu (niekoniecznie) kilka kropel octu Ogórki i cebulę kroimy w kosteczkę, jajka obieramy i kroimy na połówki (mogą być na miękko) lub też kostkę i dorzucamy
Pelusiowa Kuchniazarówno na obiad, jak i syte śniadanie na ciepło. Składniki: opakowanie chleba tostowego 300 g szynki, salami lub kiełbasy 250 g żółtego sera 2 jajka 2 pomidory 250 ml śmietany 18% garść oliwek zielonych 2 cebule pęczek szczypiorku sól, pieprz, papryka ostra zioła prowansalskie Przygotowanie Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Pomidory i oliwki kroimy w plasterki(...)ścieramy na tarce, szynkę kroimy w paski. Jajka mieszamy ze śmietaną i serem żółtym. Doprawiamy solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy warstwę chleba. Układamy na nim połowę szynki i cebuli, oliwki, kilka plastrów pomidora, zalewamy 1/3 sosu śmietanowego. Przykrywamy kolejną warstwą chleba i czynność powtarzamy, aż powstaną trzy warstwy. Na wierzch ostatniej kładziemy oliwki, plasterki pomidora, resztę sosu
e-PrzepisyKulinarnelekkim (chodzi o smak) sosem z mozzarellą, pomidorami suszonymi i natką pietruszki. Makaron z mozzarellą i suszonymi pomidorami Składniki 400 g makaronu wstążki 1 łyżka masła 250 ml śmietany 30% 120g sera mozzarella pęczek natki pietruszki 100 g suszonych pomidorów 2-3 ząbki czosnku 100 g rukoli Makaron z mozzarellą i suszonymi pomidorami Wykonanie Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu(...)czosnek. Nie za długo żeby nie był gorzki. Później dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Smażymy przez ok. 1-2 minuty. Po tym czasie na patelnię wlewamy śmietanę i dodajemy ser mozzarella pokrojony w kostkę. Dusimy wszystko ok 3-5 minut aż sos zacznie lekko gęstnieć. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Makaron odcedzamy
Pyza i Surówkawymaga dużych umiejętności kulinarnych, a zasmakuje nawet wybrednym podniebieniom Składniki: ok 8 średnich ziemniaków 2 pomidory 200 g kiełbasy lub szynki 2 cebule papryka czerwona 2 jajka 200 ml śmietany 18% pół małej czerwonej papryki 150 g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach, tak aby były lekko twardawe. Cebulę kroimy w piórka, wędlinę w paski(...)Podsmażamy na maśle. Paprykę kroimy w paski, pomidora w plasterki. Ser ścieramy na tarce. Jajka i śmietanę mieszamy ze sobą, dodajemy przyprawy (można również ulubione zioła) i połowę sera. Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Dzielimy na trzy części. Pierwszą częścią wykładamy dno naczynia do zapiekania. Na to układamy połowę wędliny z cebulą, papryki i kilka plasterków pomidora. Zalewamy
e-PrzepisyKulinarnereszty. Stojąc na straży domowego jedzenia nie mogłam nie zareagować i tak oto zamiast pudełka kupnego serka orzechowego nabyłam twaróg dobrej jakości, orzechy włoskie i dobrej jakości śmietanę. Chwila spędzona w kuchni i oto na stole znalazł się wspaniały serek orzechowy. Twaróg orzechowy składniki: 250 g twarogu półtłustego mielonego około 50 g orzechów włoskich śmietana kremówka sól, pieprz
Przysmaki Karolki