Przepis na : deser
Uwielbiam to tradycyjne kruche ciasto z dodatkiem kwaśnych śliwek! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 jaj, 1 kostka masła, ½ szklanki śmietany, 2 cukry waniliowe, 15 dag cukru, 1 kg śliwek, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy. Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem , dodać masło i nadal ucierać na pulchną masę. Następnie wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia , dodać śmietanę i dokładnie połączyć składniki. Gotowe ciasto przelać do przy... czytaj dalej...
Mam na imię Kaśka i jestem 27- letnią amatorką kuchni polskiej, choć także lubię poeksperymentować z kuchnią europejską (francuską, węgierską, niemiecką), a nawet azjatycką czy amerykańską.
Dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, zatem wychowana byłam na tradycyjnej, niskobudżetowej kuchni wschodniej, ocierającej się o kuchnię Kresową. Mój styl gotowania jest poniekąd hołdem dla tych tradycyjnych korzeni.
Nigdy nie miałam profesjonalnych lekcji gotowania, a moją jedyną kwalifikacją jest to, co pochodzi z miłości do dobrego jedzenia oraz doświadczenie wynikające z gotowania w domu na co dzień. Nauczyłam się gotować poprzez czytanie starych książek kucharskich, które wyszukuje na pchlich targach i w antykwariatach.
Ciągle się uczę i zdobywam doświadczenie metodą prób i błędów.
ZAPRASZAM NA MÓJ KULINARNY BLOG
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com