ze śmietaną - 548 przepisów (strona:9/37)

Zupa- krem z pieczonej dyni 197

mała cebula 1 mała cebula czerwona pieprz i sól do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 2 łyżki masła Dodatkowo: kilka łyżek kwaśnej śmietany 18% grzanki chlebowe Sposób przygotowania: Dynię obrać, wydrążyć środek i podzielić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polać oliwą z oliwek i posypać delikatnie ostrą, mieloną papryką(...)maśle. Do gotowego wywaru dodajemy upieczoną dynię oraz cebulę z czosnkiem. Wszystko razem miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na talerze, dodajemy po 1 łyżce śmietany i posypujemy grzankami chlebowymi.    Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Rustykalna tarta z jeżynami 215

polenty (kaszki kukurydzianej) 2 łyżki cukru pudru + do posypania 100 g masła (pół kostki) 1 łyżka margaryny lub oleju kokosowego (użyłam oleju) szczypta soli 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% koszyczek świeżych jeżyn listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W malakserze mieszamy pulsacyjnie mąkę, polentę, cukier puder i sól. Dodajemy masło i margarynę/olej i mieszamy(...)się schłodzi, rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na kształt koła (mniej więcej – nie musi być idealnie okrągłe) o grubości ok. 1 cm. Na środku rozsmarowujemy śmietanę zostawiając ok. 4-5 cm brzegów. Układamy jeżyny. Posypujemy cukrem pudrem. Krawędzie ciasta zwijamy do góry, tworząc rant (można zwilżyć dłonie, jeśli ciasto się lepi). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy

Poezja smaku
Wytrawne galette z młodą cukinią i twarogiem 266

chrupiąca i kremowa jednocześnie. Cukinie myjemy i kroimy w bardzo cienkie plasterki – najwygodniej zrobić to na mandolinie. Twaróg wkładamy do miski, rozcieramy go dokładnie widelcem razem z jogurtem lub śmietaną. Cebule i czosnek kroimy w cienkie półplasterki, podsmażamy na maśle, na małym ogniu, do zeszklenia. Całość razem z roztopionym masłem dodajemy do twarogu. Pietruszkę jak najdrobniej siekamy, dodajemy do miski(...)dobra. Idealnie pasuje do niej kieliszek białego półwytrawnego wina lub półwytrawny cydr. SKŁADNIKI NADZIENIA 2 małe młode cukinie, około 400g /u mnie dwie różne/ 200g twarogu 3 łyżki gęstej śmietany/ jogurtu 3 szalotki lub delikatna mała cebula, około 80g kilka gałązek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek suszona bazylia i oregano sól pieprz

Karo in the Kitchen
DROBIOWE PULPETY Z UDEK KURCZAKA 364

jajko sól pieprz majeranek ziele angielskie 1 łyżka kaszy manny 2 marchewki bulion puszka pomidorów w sosie własnym słodka papryka śmietana 18% koperek Wykonanie:  Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę, aż do zezłocenia. W misce mieszamy zmielone mięso z udek kurczaka, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników(...)Gotujemy chwilę bez przykrycia, aby ew. zredukować ilość płynu. Jeśli lubimy gęstsze sosy, zaciągamy sos łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie (ja to pominęłam). Na koniec dodajemy trochę zahartowanej śmietany, dla podkreślenia smaku naszego pomidorowego sosu. Wcześniej wyjęte marchewki kroimy w kostkę i wraz z pulpetami wkładamy do gorącego sosu. Całość posypujemy posiekanym koperkiem

Walijskie Pichcenie
Curry z kurczaka z warzywami na ostro 211

ząbki czosnku 1 cukinia 2 łyżki czerwonej pasty curry ze słoiczka 1 łyżka kurkumy kawałek imbiru pieprz cayenne papryczka chili 1/2 łyżeczki cukru olej 250 ml mleka kokosowego lub śmietany kremówki sól, pieprz zielenina Wykonanie: kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w mieszance soli, pieprzu, papryki i kurkumy z dodatkiem oleju. Kurczaka możesz marynować przez całą noc w lodówce(...)czosnek i imbir obierz i zeszlikj na łyżce oleju, dodaj kurczaka i podsmaż całość. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i podsmażaj przez kilka minut. Dolej mleko kokosowe lub śmietanę kremówkę, dodaj pastę curry i cukier, duś około 15 minut. Pod sam koniec dodaj do potrawy pokrojona w kostke cukinię przed podaniem posyp zielenina

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gofry z serkiem mascarpone i galaretką jabłkową 196

szklanki mąki • 2 jajka • 2 łyżki masła • 1 łyżka cukru • 1 łyżka cukru waniliowego • 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia • szczypta soli Nadzienie z sera • 1 szklanka śmietany 30% • 1/2 serka mascarpone • 1 łyżka cukru • 1 łyżka cukru waniliowego nadzienie z jabłek • 4 jabłka średnie • 1 galaretka agrestowa • 3 łyżki cukru • 3/4 szklanki wody Sposób przygotowania 1. Nadzienie z jabłek(...)około 10 minut dodać cukier i cukier waniliowy. Wyłączyć ogień wymieszać jabłka z galaretką zostawić aby wystygła  od czasu do czasu przemieszać 2. Nadzienie z sera • Do śmietany dodać łyżkę cukru i łyżkę cukru waniliowego  oraz serek mascarpone ubijać mikserem aż zrobi się gęsta masa 3. Gofry • Białka ubić na sztywną pianę Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia

W królestwie smaków Beaty
NALEŚNIKI Z WARZYWAMI Z PARY I BOROWIKAMI 228

mały seler  1 mała cukinia  garść pokrojonych borowików (mogą być suszone) ząbek czosnku  2 łyżki masła  odrobinę soli ziołowe świeżo mielony pieprz  łyżka śmietany  Sposób przyrządzenia:  Cukinie obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć na maśle razem z grzybami. Dodać ugotowane na parze i pokrojone w małe części warzywa. Wszystko(...)razem dokładnie wymieszać, zaprawić śmietaną. Jeżeli używamy suszonych grzybów należy je wcześniej ugotować.   Doprawić do smaku przyprawami. Smarować każdy naleśnik 2 łyżkami farszu, złożyć na pół jak na zdjęciu. Podsmażyć na maśle. Jeść

pieprzny smaczek
Crem brulle zapiekany w dyni Hokkaido z kruszonką 196

mała dynia Hokkaido 1 szklanka kremówki 4 żółtka 3 łyżeczki cukru kruszonka 1 łyżka masła i cukru 2-3 łyżki mąki Z dyni ścinamy „czapeczkę” i wydrążamy z pestek. Śmietanę zagotować z cukrem Żółtka miksujemy przez kilka sekund (nie ubijamy na puch), powoli wlewamy do nich gorącą śmietanę, ciągle ubijając, gotową masę przelewamy do wydrążonej dyni, wraz z ściętą „czapeczką

Jadło i czytadło
Jeżynowiec Joli 173

jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 120 g mąki pszennej (niepełna szklanka) kisiel cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku cytrynowego Masa : 2 duże kubki śmietany 18% 2 cukry waniliowe ponadto: 2 galaretki - w zależności od użytych owoców - tutaj owoce leśne owoce sezonowe; tutaj jeżyny  Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. C ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu, gorące jeszcze przekrawamy wzdłuż na 2 części. Na dolny, gorący jeszcze blat wylewamy śmietany wymieszane z cukrem waniliowym (lejąca masa)., przykrywamy wierzchnią, jeszcze gorącą częścią biszkopta. Odstawić do całkowitego ostudzenia na bok. Po całkowitym ostudzeniu na wierzchu układamy owoce, jakie mamy w posiadaniu

kgwjanczewo
Sałatka z brokułów i fety-pyszna 49996

naprawdę  często bo jest wyjątkowo pyszna-spróbujcie koniecznie SKŁADNIKI: BROKUŁ(ŚWIERZY LUB MROŻONY) SŁONECZNIK ŁUSKANY PIERŚ Z KURCZAKA(JAK MAŁA TO 2) SER FETA  KUKURYDZA MAJONEZ I ŚMIETANA 18% CZOSNEK PRZYGOTOWANIE: BROKUŁ LEKKO OBGOTOWAĆ W OSOLONEJ WODZIE PIERŚ POKROIĆ W KOSTKĘ I PODSMAŻYĆ Z ULUBIONYMI PRZYPRAWAMI SŁONECZNIK UPRAŻYĆ NA SUCHEJ PATELNI FETĘ POKROIĆ W KOSTKĘ, WSZYTKO RAZEM WYMIESZAĆ(...)DODAĆ ODCEDZONĄ KUKURYDZĘ I PRZYGOTOWAĆ SOSIK CZOSNKOWY,PÓŁ NA PÓL MAJONEZ ZE ŚMIETANĄ,SÓL PIEPRZ CZOSNEK-WYMIESZAĆ  I DODAĆ DO SAŁATKI GOTOWE I PYSZNE

Swojskie jedzonko
Sałatka z kurczakiem i żółtym serem 501

WYMYŚLIŁAM OSTATNIO I SMAKOWAŁA WSZYSTKIM PROSTA I SMACZNA  SPRÓBUJCIE SAMI SKŁADNIKI: GOTOWANA LUB PIECZONA PIERŚ Z KURCZAKA ŻÓŁTY SER KUKURYDZA OGÓRKI KONSERWOWE SŁOICZEK SELERA CZERWONA PAPRYKA SZCZYPIOREK MAJONEZ, ŚMIETANA I ODROBINA KETCHUPU SÓL , PIEPRZ  PRZYGOTOWANIE: PIERŚ,PAPRYKĘ I OGÓRKI KROIMY W KOSTKĘ, SELER ODCEDZAMY I WYCISKAMY Z WODY, SZCZYPIOREK KROIMY DROBNIUTKO, SER ŚCIERAMY NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH(...)DODAJEMY MAJONEZ,ŚMIETANĘ(PÓŁ NA PÓŁ) ŁYŻKĘ KETCHUPU DOPRAWIAMY SOLĄ MIESZAMY DOKŁADNIE SMACZNEGO

Swojskie jedzonko
CIASTO Z TRUSKAWKAMI,SEREM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 158

cukru+3 łyżki 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 60 ml mleka 100 g masła+3 łyżki 250 g miękkiego twarożku 150 g kwaśnej śmietany 60 g cukru pudru 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku 250 g truskawek 4 łyżki wiórków kokosowych PRZYGOTOWANIE: MIKSUJEMY 150 G MĄKI ,100 G CUKRU,CUKIER WANILIOWY,PROSZEK DO PIECZENIA(...)JAJKA,60 ML MLEKA,ORAZ 100 G ROZTOPIONEGO MASŁA-NA GŁADKĄ MASĘ,WYLEWAMY JĄ NA WYSMAROWANĄ I WYSYPANĄ MĄKĄ KWADRATOWĄ BLASZKĘ, TWAROŻEK MIKSUJEMY ZE ŚMIETANĄ,CUKREM PUDREM,BUDYNIEM I 1 JAJKIEM   ,I TAK PRZYGOTOWANĄ MASĘ SEROWĄ WYLEWAMY NA WIERZCH  PIECZEMY W ROZGRZANYM DO 180 STOPNI PIEKARNIKU-20 MIN W TYM CZASIE OBIERAMY I KROIMY TRUSKAWKI, I PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Swojskie jedzonko
SAŁATKA Z TORTELINI,OGÓRKA I SZYNKI 617

IDEALNA NA PRZYJĘCIE JAK I NA CO DZIEŃ SKŁADNIKI: OGÓREK ZIELONY DŁUGI 25 DAG SZYNKI KONSERWOWEJ PIEROŻKI TORTELINI NAJLEPIEJ Z PIECZARKAMI LUB SEREM 4-5 ŁYŻEK MAJONEZU 2 ŁYŻKI ŚMIETANY 18% ZĄBEK CZOSNKU SÓL ,PIEPRZ (można dodać drobno posiekany koperek jak ktoś lubi-bardzo fajnie się komponuje z tą sałatką,ja nie dałam bo mój mąż nie lubi) PIEROŻKI UGOTOWAĆ(...)OPAKOWANIU-PRZELAĆ ZIMNĄ WODĄ OGÓRKA OBRAĆ I POKROIĆ W  KOSTKĘ SZYNKĘ RÓWNIEŻ POKROIĆ MAJONEZ MIESZAMY ZE ŚMIETANĄ I CZOSNKIEM DODAJEMY DO SAŁATKI,DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM I GOTOWA

Swojskie jedzonko
SURÓWKA Z MŁODEJ SUROWEJ CUKINII 197

pyszna prosta do zrobienia i idealna na obiadek do mięska i ziemniaczków... SKŁADNIKI: MŁODZIUTKIE MAŁE CUKINIE ZE SKÓRKĄ MAŁY ZĄBEK CZOSNKU JOGURT GRECKI LUB ŚMIETANA SÓL,PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: CUKINIE KROIMY NA BARDZO DROBNE PLASTERKI-JA UŻYWAM TARKI KTÓRA TNIE NA PLASTERKI JAK NA MIZERIE WYCISKAMY CZOSNEK (TYLKO NA SMAK-NIE ZA DUŻO) DODAJEMY JOGURT LUB ŚMIETANĘ I DOPRAWIAMY SOLĄ

Swojskie jedzonko
PIEROŻKI DROŻDŻOWE A'LA KROKIETY 151

WIEPRZOWEJ 0,8 KG KAPUSTY KISZONEJ 2 CEBULE PRZYPRAWY 2 ROSOŁKI NA CIASTO: 550 DAG MĄKI 1/2 KOSTKI DROŻDŻY PŁASKA ŁYŻECZKA SOLI KOSTKA MARGARYNY 2 JAJKA 1/2 DUŻEGO KUBKA ŚMIETANY 12 % KURKUMA PRZYGOTOWANIE: W GARNKU NASTAWIAMY KAPUSTĘ Z POKROJONĄ W KAWAŁKI ŁOPATKĄ WODĄ I ROSOŁKAMI,GOTUJEMY DO MIĘKKOŚCI(JA ZAZWYCZAJ ROBIĘ TO DZIEŃ WCZEŚNIEJ,ALE NIE TRZEBA) NASTĘPNIE ODCISKAMY WODĘ(...)CIASTO, DO MISKI DAJEMY MĄKĘ,SÓL,I 1/3 ŁYŻECZKI KURKUMY,WKRUSZAMY  DROŻDŻE,SZCZYPTĘ CUKRU,POKROJONĄ MARGARYNĘ,JAJKO I ŻÓŁTKO(JEDNO BIAŁKO ZOSTAWIAMY DO POSMAROWANIA NASZYCH PIEROŻKÓW ),I WLEWAMY ŚMIETANĘ-ZAGNIATAMY GŁADKIE CIASTO-W RAZIE POTRZEBY MOŻNA DOSYPAĆ MĄKI ŻEBY SIĘ NIE LEPIŁO KROIMY NA PÓŁ,I NA POSYPANYM MĄKĄ BLACIE ROZWAŁKOWUJEMY KROIMY NA PROSTOKĄTY NIERÓWNOŚCI ODKRAJAMY NA POŁOWĘ TRÓJKĄTA

Swojskie jedzonko

Proponowane wyszukiwania