mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 jajko 1 kajzerka sól , pieprz do smaku Składniki na sos 200g śmietany 18% 200g jogurtu naturalnego lub bulionu 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej sól do smaku Wykonanie Kajzerkę moczę w wodzie( można w mleku lub bulionie(...)dokladnie mieszam i formuje kulki wielkości jajka. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę klopsiki z każdej strony na rumiano.Następnie wrzucam paprykę słodką podsmażam ją dodaje ostrą wlewam śmietanę i jogurt mieszam delikatnie zmniejszam ogień i klopsy dochodzą jeszcze ok 15 minut . Na końcu dosalam jeśli jest to konieczne . Sos trzeba często mieszać . Podaje z ziemniakami i sałatką
Eli GotowanieSkładniki 4 litry wody ( może być bulion) 200 g śmietany kwaśnej 4 plastry boczku wędzonego surowego ( może być inna wędzonka ) 1 i 1/2 łyżki majeranku 1 łyżka czubata chrzanu 2 łyżki mąki 6-7 ząbków czosnku włoszczyzna 1 duża cebula sól,pieprz do smaku listek laurowy(...)ogień . Krok 2. Boczek podsmażyć aż do zarumienienia się i dodać do gotującego się wywaru. Cebulę przekroić i podsmażyć na tłuszczu z boczku . Dodać do wywaru. Krok 3. Do śmietany dodać mąkę i dobrze wymieszać ,tak aby nie było grudek . Dodać do wywaru cały czas energicznie mieszać Krok 4. 3 ząbki czosnku rozetrzeć z odrobiną soli i dodać do garnka
Eli Gotowaniekapusty pekińskiej 1/2 papryki Sos 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżki słodkiej papryki 1 szklanka pomidorowego przecieru 1/2 łyżeczki cykru 1/4 szklanki śmietany 2 łyżki oliwy sól Wykonanie Krok 1 . Umyte i wysuszone filety pokroić w poprzek na cienkie plasterki .Włożyć do miseczki ,wsypać przyprawę i dokładnie wymieszać i odstawić(...)patelnię wlewany 2 łyżki oliwy ,wsypujemy obydwie papryki i energicznie mieszamy . Gdy papryka zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy , wlewamy przecier pomidorowy , doprowadzamy do wrzenia . Na koniec wlewamy śmietanę dodajemy cukier sól i jeszcze gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Krok 4 . Na rozgrzaną patelnię przekładamy porcjami kurczaka i smażymy na zloty kolor . Po usmażeniu filetów mieszamy
Eli Gotowaniegłowy. Składniki 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 jajka mąka 1 szklanka mleka 1 łyzka oliwy 1 opakowanie serka chudego ( moze być inne nadzienie) 2 łyżki cukru pudru 1 lyżka śmietany Wykonanie Krok 1 . do rondelka wlewamy mleko ,wrzucamy połamana czekoladę . Kładziemy na palnik i mieszamy do chwili kiedy czekolada rozpuści się. Otrzymany płyn czekoladowy przestudzamy. Krok 2 . Do ostudzonego(...)dodać do ciasta . Ciasto musi mieć gęstość zwykłego naleśnikowego ciasta .Dodajemy oliwę . Jeśli jest gęste można dodać trochę wody gazowanej. Smażymy naleśniki. Krok 4 . Z sera cukru i śmietany robimy farsz . Nakładamy na każdy ostudzony naleśnik , składamy w trójkąt lub zawijamy . Można posypać cukrem pudrem
Eli Gotowanieciastka . Dość łatwe w wykonaniu i bardzo smaczne Składniki 100 g mąki 150 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru kryształu 3 jajka 1/2 gorzkiej czekolady 1/4 l śmietany kremówki 1 serem mascarpone truskawki Wykonanie 1 . Jajka wbić do miski dodać 100 g cukru pudru ,miksować . partiami wsypywać mąkę cały czas miksować aż masa będzie puszysta(...)ciasto się zrumieni. 5 . Upieczone placki zdejmować z blachy i od razu formować rożki. 6 . Czekoladę rozpuścić i maczać w niej brzegi ostudzonych rożków. 7 . do miski wlać śmietanę dodać pozostałą część cukru pudru . Ubijać mikserem aż zgęstnieje . Dodać serek mascarpone ,wymieszać . 8. Truskawki umyć . 5-6 pokroić drobno dodać do masy ,wymieszać . 9 . Napełnić masą rożki . udekorować truskawkami
Eli Gotowaniepęczki botwinki 2 buraki 2 jabłka 1 pęczek szczypiorku, 1 peczek koperku jajko (jedno na osobe) filet drobiowy sół,pieprz do smaku po 250 ml. kefiru ,jogurtu naturalnego, śmietany (ja użyłam 9% w orginale była wiejska) 1/2 litra rosołu lub bulionu 1 łyżeczka cukru Wykonanie Krok1 . Botwinę ,buraki umyć. Szczypior i koperek wypłukać. Jajka ugotować na twardo. Filet(...)Krok3 . Gdy buraki będą prawie miękkie ,dodać do gotowania z tarte jabłka . Zagotować i odstawić . Zmiksować całość na gładką masę .Wystudzić . Krok4 . Do zimnych buraczków dodać : kefir, śmietanę, jogurt ,cukier,pieprz .Dokładnie wymieszać Krok 5 . Szczypiorek i koperek posiekać . Dodać do zupy, Można jeszcze doprawić w zależności od upodobania. Podać z jajkiem , i kawałkami
Eli Gotowaniesłodkich i wytrawnych również . Składniki 1 szklanka wody 1/2 kostki masła lub margaryny twardej 1 szklanka mąki pszennej 450 4 jaja 1 puszka masy kajmakowej śmietana 30 - 36 % najmniejsze opakowanie. Wykonanie - Wodę z masłem zagotować . Zmniejszyć ogień . Dodawać porcjami mąkę caly czas mieszać. - Zestawić z palnika ,mieszać aż masa będzie odchodzić od ścianek garnka. Ostudzić(...)blachę kłaść małe porcje . - Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni do wyrośnięcia i wysuszenia ciasta ( w zależności od piekarnika 15 -20 minut. - Śmietanę ubić na gęsta masę , porcjami dodawać masę kajmakową , wymieszać . - Do rękawa cukierniczego przełożyć masę śmietanowo - kajmakową od dołu nadziewać ptysie . Moje ptysie ułożone w kopczyk polane są lukrem
Eli Gotowaniezmiksować . Wsypać połowę mąki , zmiksować . Małymi porcjami dosypywać mąkę do ciasta cały czas miksować. - Do wysokiego pojemnika wlać śmietankę i cukier puder . Miksować aż śmietana stanie się gęsta. - Na rozgrzaną patelnię wlewać porcje ciasta , smażyć z obydwu stron na zloty kolor. Sprawdzić czy racuchy w środku(...)usmażone. - Gotowe racuchy smarować bitą śmietaną
Eli Gotowaniebyło. Składniki 1. 10 szt ugotowanych ziemniaków 2. małe opakowanie kefiru 3. 200g twarożku 4. 3 - 4 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu 5. ogórek świerzy 6. koperek i natka - ( według uznania) ja daje dużo 7. sól , pieprz do smaku 8. olej do smażenia. Wykonanie(...)oliwę. Smażyć kilka chwil z każdej strony. (aż skórka lekko zbrązowieje.) - Do naczynia przełożyć twaróg, dodać kefir i śmietanę , wymieszać. Można zmiksować. - Posiekać koperek i natkę pietruszki. Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do twarożku. Wymieszać
Eli Gotowanieponiedziałkowy poranek. Szarlotka na półkruchym spodzie 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła (200g) 2 żółtka 2 jajka 2 łyżki śmietany 1 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówki) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny cynamon 100g rodzynek Wymieszać mąką z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dorzucić masło(...)poszatkować je na małe kawałki. Dodać żółtka i całe jajka oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Najlepiej wstawić na pół godziny do lodówki, żeby po upieczeniu było kruche, a nie twarde (z tego samego powodu składniki powinny być chłodne, a samo ciasto powinno się w miarę jak najszybciej wyrobić, żeby składniki nie zagrzały się od rąk). W czasie, w którym ciasto
Przepysznik - BLW i nie tylkobardzo lubię chrupkie i te są właśnie takie, zatem przepis nie dla tych, którzy lubią mięciutkie ciapciaczki. Chrusty vel Faworki 3/4 kg mąki pszennej 12 żółtek 6 łyżki śmietany 1/3 szklanki wódki do smażenia - ok 2.5 kostki tłuszczu (najlepiej smalec ale może być i Planta) do posypania cukier puder wymieszany z cukrem z wanilią Jako, że jest nas tylko dwoje(...)odwiedzić tylko jedna znajoma, zrobiłam faworki z połowy składników. Na początek przesiałam mąkę przez sitką i połączyłam ją z żółtkami, następnie zagniotłam i zaczęłam dodawać po jednej łyżce śmietany. Co jakiś czas podlewałam też alkoholem. Wymagało to wiele siły, ale dało radę. Kiedy ciasto jest już w miarę połączone i elastyczne, Monika zaleca przepuścić je przez wałek do robienia makaronu
Przepysznik - BLW i nie tylkospróbować. Przepis zaczerpnęłam z bloga Eksplozja smaku . Sernik kawowy 180g ciasteczek Digestive 85g roztopionego masła 25g cukru 2 łyżki espresso 500g serka śmietankowego 100g brązowego cukru 2 jajka 150g śmietany kremówki 2-3 łyżki espresso Herbatniki pokruszyć na drobno, wymieszać z cukrem, dwoma łyżkami kawy oraz roztopionym masłem. Powstałą w ten sposób masą wyłożyć dno foremki. Następnie zmiksować serek(...)razem z brązowym cukrem, dopóki się nie połączy na gładko. Następnie dodać po kolei jajka, a na samym końcu śmietanę i kawę. Serowy krem jest bardzo delikatny i lekko słodki. W następnej kolejności należy przelać ją na spód z ciastek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 40 minut. Po ostudzeniu (dobrze zostawić sernik jeszcze na jakiś czas
Przepysznik - BLW i nie tylkokażdego dnia tak samo smakowity. Paszteciki Ciasto: 3 szkl. mąki krupczatki 150g zimnego masła 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% Farsz: 1 udziec z indyka 2 nóżki z kurczaka kawałek wołowiny rosołowej warzywa do rosołu bułka tarta przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, papryka ostra i słodka) Mąkę wymieszać(...)proszkiem i solą, dodać masło i posiekać na drobno, dodać żółtka, jajka i śmietanę, po czym zagnieść gładkie ciasto. Umieścić je w misce i wstawić do lodówki (im dłużej tam pozostanie tym lepiej, ja trzymałam je ok. 5 godzin). W międzyczasie przygotować rosół. Zmielić mięso w maszynce, raz z warzywami wyjętymi z rosołu. Powstałą w ten sposób mięsną masę wymieszać
Przepysznik - BLW i nie tylkowierzchu , Bon Appétit! Clafoutis z wiśniami 500g wiśni 100g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g płatków migdałowych 3 jajka 3 łyżki syropu daktylowego/klonowego lub cukru kokosowego 200ml śmietany 100ml mleka szczypta soli Wiśnie umyć, wydrylować i przełożyć do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego masłem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać cukier i przemieszać, po czym wbić jajka(...)wymieszać trzepaczką na gładką masę, dodać mleko kiedy będzie już bardzo gęste i rozmieszać, na koniec wlać śmietanę. Ciasto powinno konsystencją przypominać ciasto naleśnikowe. Zalać masą owoce w naczyniu żaroodpornym, wierzch posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec przez ~40 minut. Po wyjęciu i lekkim wystudzeniu (ja zostawiłam jeszcze chwilę w piekarniku, ale oczywiście
Przepysznik - BLW i nie tylkozorganizowanej przez Zaytoon na blogu Cynamon i oliwka. Sernik Teściowej 3 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. cukru 200g masła 4 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki soli 1kg sera półtłustego 5 jajek 1 szkl. cukru pudru 100g roztopionego masła 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń śmietankowy 1/2 opakowania przyprawy SERNIX kilka kropel aromatu(...)rumowego polewa czekoladowa/wiórki kokosowe rodzynki/brzoskwinie Przygotować kruchy spód: mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem i solą, dodać masło i posiekać je na drobno, dodać żółtka i śmietanę, po czym szybko zagnieść gładkie ciasto. Zbitą kulkę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1h. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wyłożyć na nią ciasto i dokładnie rozciągnąć
Przepysznik - BLW i nie tylko