minut lub do miękkości. Dolej wody jeżeli to będzie konieczne. W małej patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i smaż przez chwilę. Następnie wmieszaj koncentrat pomidorowy i przelej wraz ze śmietaną do kapusty. Duś kapustę przez kilka minut, po czym wmieszaj koperek i dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Smacznego! English version Sautéed cabbage with creamy tomato sauce
karmelowyNiedzielę umilamy sobie deserem z czekolady i pomarańczy. Puszysty i delikatny krem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany połączyliśmy z rozpuszczona gorzka czekolada oraz startą skórka z pomarańczy. Z racji tego, że wieczory są coraz zimniejsze biszkopty nasączyliśmy sokiem pomarańczowym z odrobiną wódki - aby deser delikatnie rozgrzewał :) Spróbujcie sami, bo jego przygotowanie trwa tylko kilka chwil. SKŁADNIKI: Deser
W kuchni Katieubijając na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, olej oraz jogurt, na końcu - skórkę otartą z cytryny. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy je na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu układamy owoce. Posypujemy wiórkami kokosowymi lub zrobioną wcześniej kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st
Walijskie Pichcenieoliwa sól pieprz Ciasto: 2 szklanki mąki 5 dag margaryny 2 dag drożdży 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kwaśnej śmietany PRZYGOTOWANIE: Grzyby oczyszczam i płuczę. Kroję na mniejsze kawałki. Razem z posiekaną cebulą podsmażam na oliwie. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną
Tradycyjna kuchnia Kasimiękkości. W tym czasie przyprawiamy zupę do smaku i możemy dolać wody z ogórków, żeby zupa była bardziej kwaśna i wyrazista. Gotową zupę podajemy w miseczkach z łyżką śmietany. Zupa ogórkowa - łatwy przepis
Pyza i Surówkapodanych składników i nie chciało trzymać się , więc dodałam jajko i wtedy już poszło lepiej.Takie upieczone i wystudzone rurki można nadziać czym się chce...u mnie nadziane bitą śmietaną... Razem ze mną rurki piekły : Agnieszka , Joasia , Agnieszka . Marzenka. . 25 dkg maki 3 łyżki jogurtu naturalnego 20 g masła szczypta soli 1 jajko Z podanych składników szybko zagnieść ciasto.Uformowa
Moje domowe kucharzenieprzypraw wrzucamy do blendera powstałą pastę łyżeczką nakładamy do kieszonek czosnek i cebulę szatkujemy wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, doprawiamy gałką i pieprzem kurczaka obsmażamy, zalewamy śmietaną wymieszaną z miodem i cynamonem, dodajemy pokruszoną Gorgonzolę zapiekamy wstawiamy wodę na ryż gruszki obieramy i kroimy w ćwiarteczki na drugiej patelni roztapiamy masło, wrzucamy gruszki podsmażamy, aż będą apetycznie
Luźna KuchniaZazwyczaj takie potrawki robię zabielone śmietaną, bo lubię. Ale tym razem, chcąc trochę odchudzić efekt końcowy) nie dodałam jej wcale. Smaku nie ujęło, a było troszkę bardziej dietetycznie :) Często też od razu w potrawce jest kasza lub makaron.. tym razem potraktowałam danie bardziej jako sos i ugotowałam osobno kaszę jęczmienną. Aj było pysznie... :) Ps. Pasuje tu każdy rodzaj kaszy
Kolorowy Przepisowniktortowej) 100g zmielonych migdałów (możemy zastąpić orzechami, ja upiekłam tartę również z orzechami nerkowca) szczypta soli 3 łyżki cukru 100g schłodzonego masła 1 jajko Masa śmietanowa: 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 jajka 1 żółtko 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże
Mała CukierenkaPrzepyszne, wielowarstwowe ciasto z soczystymi jabłkami. Korzenny biszkopt, masa budyniowa, masa jabłkowa i czerwone galaretki, pycha! A na samej górze bita śmietana i wiórki czekoladowe. Wymaga trochę wysiłku, ale na 100% się opłaca. Jest bardzo aromatyczne, warstwy wspaniale ze sobą współgrają i najważniejsze: z przepisu przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam…. Zapraszam na FILM
Mała CukierenkaSmażymy na maśle na nie za dużym płomieniu. Pierwszy usmażony kawałek smakujemy czy aby nie jest mało słony. Mizeria: 2 duże ogórki garść posiekanego kopru sól, pieprz cukier gęsta śmietana 12% Ogórki obieramy i kroimy w plasterki, przekładamy do miski. Dodajemy resztę składników i smakujemy, ewentualnie dosalamy lub dosładzamy, ja daję bardzo dużo pieprzu
Pelusiowa Kuchniawyłożone papierem. Najlepiej wcześniej narysować sobie dwa równe koła. Bezę suszymy w nagrzanym piekarniku w tem 140 stopni 90 min. Bezę studzimy i w tym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę, mascarpone i kajmak wlewamy do miski i miksujemy. Spokojnie możecie to zrobić kremówka się ubije bez problemu. Kiedyś mama kazała mi zawsze ubijać kremówkę oddzielnie i dopiero potem dodawać
Lili w kuchni160C. Galaretki rozrabiamy w gorącej wodzie. Dodajemy sok i wiśnie. Jak ostygnie wkładamy do lodówki, aż stężeje. Pierwszy blat ciasta układamy w blaszce. Na ciasto wylewamy mocno stężałą galaretkę. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Gotową masę układamy na galaretkę i przykrywamy ciastem z bezą. Ciasto dokładnie przykrywamy i wkładamy do lodówki
Passion of CookingKolejna nasza wariacja - barszcz ukraiński bez kapusty za to z fasolą. Bardzo smaczny z zasmażką zamiast śmietany. Na bazie rosołu choć można użyć też wywaru jarzynowego lub ugotować na "kości". Dzieciom bardzo posmakowała fasola i wyjadały z barszczu tylko ją. Zapraszamy do spróbowania! 1 średni buraczek ćwikłowy 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepodobny placek ze śliwkami Składniki: ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g miękkiego masła, 5 żółtek, 2 łyżki śmietany 12%. piana: 5 białek, szczypta soli, 2 budynie waniliowe bez cukru, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki oleju rzepakowego o smaku masła Olandia . 150 g borówek amerykańskich. Przygotowanie
Aga w kuchni