średni brokuł zioła np. bazylia, zioła prowansalskie sól, pieprz ok. 150 g serka camembert kruche ciasto: 150 g mąki tortowej 100 g masła (zimnego) żółtko 1-2 łyżki śmietany pół łyżeczki soli lub opakowania ciasta francuskiego 200 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) 3 rozbełtane jajka 100 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski
Słodka Stronawprost uniwersalne mięsko . Delikatne ,smaczne i najważniejsze szybko jest gotowe. To ostatnie decyduje że ta część drobiu , króluje w mojej kuchni. Dzisiaj zrobiłam w sosie jogurtowym . Kiedyś używałam śmietany i był to sos śmietanowy . Składniku ( 4 osoby) 2szt piersi ( jeśli są małe to 4szt) 1 jogurt 200g ( najczęściej używam typu greckiego) 1 cebula, 2 łyżeczki papryki
Eli Gotowanieszklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli mortadela Sposób wykonania Mortadele pokroić na grube plastry ( ok. 1 cm) Z reszty składników przygotować ciasto o gęstości kwaśnej śmietany. plastry mortadeli zanurzam w cieście i smażę na gorącym tłuszczu po minucie z każdej strony . Gotowe jeszcze tylko kilka plasterków pomidora lub ogórka i jest śniadanko
Eli GotowanieWygląda i smakuje świetnie Składniki na 1 porcję 1 kawałek łososia 2 łyżki ugotowanego i obranego bobu 200 g jogutru gęstego ( może być śmietana) 1/2 cebuli białej 1/2 cytryny 3 łyżki wody sól, pieprz do smaku Sposób wykonania Lososia smażę na rozgrzanym tłuszczu , 3 min od strony skórki , 2 min po przekręceniu . w rądelku podsmażam cebulę , po chwili
Eli Gotowaniejogurtu 200g kefiru 100g śmietanki 2 szt ogórki 1 ogórek kiszony 6 młodych ziemniaków ( zostały z obiadu wczorajszego i są zimne) pęczek szczypiorku pęczek koperku Sposób wykonania Kefir,jogurt, śmietanę wymieszać . Dodać pokrojone w kostkę ogórki i ziemniaki ,wymieszać. Dodać zieleninę , wymieszać . Na koniec doprawić solą i pieprzem. Gotowe . Idealny na taki dzień
Eli Gotowaniewarzywo do obiadu , to robię sałatkę z kapusty pekińskiej i pieczarek. Szybko i smacznie. Składniki połowa główki kapusty pekińskiej 10 pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka musztardy jogurt lub śmietana 1 łyżka oleju do smażenia Pieczarki i cebule pokroić w paski i lekko podsmażyć . W granicach 2 minut.Pekińską pokroić w poprzek w drobne paski Pokrojona kapusta i pieczarki z cebulą
Eli Gotowaniegotuje się ok,10 minut) wlewam do niego rozpuszczona mąkę energicznie mieszając .Jeszcze przez 2-3 minuty kisiel się gotuje i gotowe . Przelewam do salaterek ,mały kleksik z bitej śmietany i SMACZNEGO
Eli GotowaniePlacki ziemniaczane to żaden wynalazek ,każdy je zna i każdy je robi i na inny sposób . Osobiście nie przepadam za plackami ziemniaczanymi z cukrem i śmietaną .Niestety mam w domu jednego osobnika który tylko tak jada i nie wyobraża sobie inaczej . Ale jak wiemy w większości siła ,a reszta rodziny lubi na ostro ,więc takie goszczą na moim stole
Eli Gotowaniekefir , miksuję. Jak masa jest już jednolita ,ubijam z bialek pianę i dodaje do masy ,ponownie wszystko mieszam . Ciasto musi być gęste (coś w rodzaju bardzo gęstej śmietany). Do ciasta wkładam krążki jabłka dokładnie je w cieście zanurzam i przekładam na rozgrzana patelnię .Jeśli na wierzchu jest mało ciasta to go troche dodaje ( ścianka z ciasta po usmażeniu musi
Eli Gotowanieplacuszki Skladniki na 10 plackow 1,1/2 szklanki mąki 150 g kefiru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka twarogu chudego 2 łyżki jogurtu lub śmietany 1 pomidor 1/2 ogórka gruntowego 1/2 ogórka kiszonego sól ,pieprz Wykonanie Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia ,1/2 łyżeczki soli,wlewam kefir i wbijam jajka . Wszystko miksuję
Eli Gotowanieszczypta),pieprz,podsmażoną paprykę cebulę i skwarki , dokladnie mieszam . Formuję kotlety i smażę je z obydwu stron na rozgrzanej patelni po 2-3 minuty . Podaję z ostrymi dipami lub śmietaną , keczupem albo jakimś sosem
Eli Gotowaniegrecki .) Krok 3 Na rozgrzaną patelnie nakładam placuszki i smażę na rumiano Podaje z twarożkiem rozrobionym śmietaną i z odrobina szczypiorku
Eli Gotowaniejabłka mają dużo soku ,można dodać 1 czubatą łyżkę mąki . Kłaść na rozgrzany tłuszcz male placuszki i smażyć aż będą mialy ciemno brązowy kolor. Można podawać ze śmietaną , serkiem homogenizowanym , na zdjęciu są z serkiem mascarpone. Można jeść bez dodatków . Jabłka nadają im kwaskową słodycz
Eli Gotowanierozgrzanym piekarniku do 180 stopni ,przez około 2 godziny. ( sprawdzać wykałaczką )Od czasu do czasu podlewać pieczeń puszczonym sosem i przekręcać. Krok 7 . Warzywa po pieczeniu można zmiksować podprawić śmietaną i wykorzystać jako
Eli Gotowaniejajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej szczypta soli 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz 1/2 kg twarogu mielonego 100 g śmietany cukier wanilinowy 1 czubata łyżka cukru pudru brzoskwinie z puszki.(pokroić w drobną kostkę - 1 szklanka) Wykonanie Krok 1 . Do miski wbić żółtka (białka do osobnej) wsypać proszek
Eli Gotowanie